Suroviny: | 2 kg višní • 3 cm kus skořice • zázvor • 5 ks hřebíčků • 1 dkg mandlí • ze 1/4 pomeranče kůru • z půl citronu kůra • 1 l žitné kořalky (my ale používáme vodku nebo rum) • 1/4 l čistého lihu • 40 g cukru |
---|---|
Postup: | Podle paní Sandtnerové se mají višně vypeckovávat, ale my je necháváme s peckami. Necháváme si je na vánoční pečení, kdy z nich děláme kuličky, a to by z vypeckovaných nešlo (matlaly by se).Višně umyjeme, osušíme a dáme do velké "okurkové" láhve. Přidáme koření (hřebíčky, zázvor, citronovou i pomerančovou kůru), mandle, cukr, můžeme přidat i 2 - 3 fíky. Zalijeme alkoholem a dobře promícháme. Láhev zavřeme a necháme stát na slunném místě 6 týdnů. Višně mají být ponořené. Po této době likér slijeme do láhví, zazátkujeme a uložíme. Višně si necháme na Vánoce do kuliček. Sandtnerová uvádí, že se mohou po slití likéru použít ještě jednou na druhou várku likéru, ale to jsme nikdy doma nezkoušeli. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 15.7.2019 22:32:24 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.