| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Cizrna po staročesku

Cizrna - nebo také římský hrách - je znovuobjevená superpotravina, kterou naše prababičky považovaly v kuchyni za naprosto běžnou surovinu...
Cizrna po staročesku
Suroviny:250 g cizrny • 1 hrst čerstvé petrželky • 3 - 4 stroužky česneku • 1 lžíce sádla nebo másla
Postup:Cizrnu přes noc (asi na 10 hodin) namočíme. Druhý den vaříme v nesolené vodě do křupava asi 45 minut. Posledních 15 minut častěji kontrolujeme, aby se cizrna nerozvařila.

Po uvaření scedíme, vsypeme na rozpálenou pánev na sucho, prohazujeme a opékáme asi 8 minut (záleží na množství), než ucítíme oříškovou vůni a na cizrně budou patrné hnědé flíčky. Pak přidáme sádlo (lžíci) nebo máslo (asi 2 cm plátek z kostky), najemno nasekaný česnek a čerstvé najemn překrájené petrželové listy. Ochutíme špetkou čerstvě nadrceného pepře a osolíme podle chuti. Opékáme ještě asi 2 minuty.

Staročeskou cizrnu podáváme jako přílohu k masu, k uzenině, i jako hlavní jídlo doplněné salátem.
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:5.1.2020 21:13:04
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.