Suroviny: | 250 g cizrny • 1 hrst čerstvé petrželky • 3 - 4 stroužky česneku • 1 lžíce sádla nebo másla |
---|---|
Postup: | Cizrnu přes noc (asi na 10 hodin) namočíme. Druhý den vaříme v nesolené vodě do křupava asi 45 minut. Posledních 15 minut častěji kontrolujeme, aby se cizrna nerozvařila. Po uvaření scedíme, vsypeme na rozpálenou pánev na sucho, prohazujeme a opékáme asi 8 minut (záleží na množství), než ucítíme oříškovou vůni a na cizrně budou patrné hnědé flíčky. Pak přidáme sádlo (lžíci) nebo máslo (asi 2 cm plátek z kostky), najemno nasekaný česnek a čerstvé najemn překrájené petrželové listy. Ochutíme špetkou čerstvě nadrceného pepře a osolíme podle chuti. Opékáme ještě asi 2 minuty.Staročeskou cizrnu podáváme jako přílohu k masu, k uzenině, i jako hlavní jídlo doplněné salátem. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 5.1.2020 21:13:04 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.