Suroviny: | 150 g včerejšího pečiva (nebo 115 g předem usušených pečivových kostek) • 1 lžíce sádla • 100 g uzeného špeku nebo slaniny • 1 vejce • 60 ml mléka • 1 lžíce (15 g) hrubé mouky • ½ lžičky soli • 1 lžička oleje na potření pařáku |
---|---|
Postup: | Pečivo nakrájíte na centimetrové kostky, rozprostřete je na plech nebo tác a nechte při pokojové teplotě do druhého dne proschnout. Sem-tam můžete lehce promíchat rukou, aby se prosušilo ze všech stran. Pokud už máte ze dříve nasušeno ve spíži, je váha suchého pečiva cca 115 g.Špek nakrájíte na drobné kostičky. V malém kastrůlku rozehřejete lžíci sádla a špek na něm pomalu prohřejte, až se z něj začne vypékat další tuk. Smažíte asi 5 minut, až se kostičky začnou barvit dozlatova. Nevypékejt zbytečně dlouho, byly by tuhé.Vysušené pečivo nasypte ke špeku, promíchejte a nechte 5 minut chladnout. V misce rozkvedlejte vejce, mléko a sůl. Do pečiva vmíchejte mouku, potom přilijte vaječnou směs a znovu promíchejte. Nechte odstát cca 20 minut.Do hrnce nalijte 2 cm vody, vložte olejem potřený pařáček na knedlíky. Směs rozdělte na šest dílů, a z každého v dlaních vytvarujte a upěchujte kouli. Důkladně zmáčkněte, aby se nerozpadala.Knedlíky položte na pařáček, přiklopte poklicí a v páře vařte 20 minut. Po uvaření nemusíte knedlíky propichovat, nesrazí se. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 4.2.2024 23:04:31 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.