Suroviny: | Smetana ke šlehání, sladká 150ml • Káva - jemně mletá jako na turka 1 polévková lžíce • čokoláda na vaření 200 gr • kakaové máslo 30 gr • nebo varianta kakaového másla - iva, omega 30 gr • Kávový likér 1 polévková lžíce • nebo varianta rum 1 polévková lžíce • Dětské piškoty - umleté 3 vrchovaté lžíce • 4okoláda na vaření na namáčení hotové dobroty asi 200 gr |
---|---|
Postup: | Do 150 ml smetany vmícháme 1 polévkovou lžíci jemně mleté kávy, necháme přejít varem a přecedíme.Přidáme 200 gr. rozlámané čokolády na vaření 30 gr kakaového másla ( nebo ztuženého tuku - iva, omega )a ve vodní lázni zahříváme, až se vše rozpustí.Poté vmícháme 1 polévkovou lžíci kávového likéru, lze jej výborně nahradit "tekutým vánočním cukrovím" čili rumema ještě vmícháme 3 polévkové vrchovaté lžíce mletých piškotů.Směs necháme v chladu do druhého dne odpočinout.Z hmoty tvarujeme oválky velikosti větších jednohubek, doprostřed podélně vtlačíme tupou hranou jídelního nože rýhu.Když máme všechna zrnka vytvarovaná, namáčíme je od prvního ( odleželého ) do rozpuštěné čokolády a necháme nejlépe na mřížce zaschnout. Nemámeli mřížku, ze špejlí si postavíme kolejničky, aby se nám zrna namočená v čokoládě nepřilepila k pracovní desce.] jen pravá cukrářská zrna se obalují tou mandlovou hmotou a pak teprve máchají v čokoládě ale ten vnitřek se mi zdá stejný.Prostě ušouláš hada pak vyválíš marcipán a toho hada tím obalíš.Nakrájíš na válečky a konce trochu zašpičatíš a vařeškou (myslím tím držadlem)vytvaruješ do zrna,necháš zatuhnout a vymácháš v čokoládě. |
Vložil: | Veru&Honzik03&Viki12&Kubik14 Novákovic rodinka |
Datum: | 22.9.2008 20:18:33 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.