| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Být či nebýt

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 60 [Dalších 20 >>]
Lenii
23.9.2015 19:00:37
Dobrý den, můžu se Vás zeptat po jakém očkování konkrétně se dceři objevil autismus? děkuji Lenka
Veronika
  • 
23.9.2015 13:36:19
Ne.Jen mě překvapilo,že do té doby normální doktorka se chovala jak se chovala.Dnes jsem jí volala,že s námi nemá počítat.Že rozhodně očkovat nebudeme.Mám to prý přijet podepsat.Nevím proč,když toto očkování není povinné mám podepisovat nějaký papír.V podstatě si myslím,že přijde fáze B,kdy mě bude zastrašovat,že zabíjím vlastní dítě.Dcera mi řekla,že odmítá být pokusným králíkem a nikdo jí nepřinutí dělat něco proti její vůli.Přečetla si sama pár článků a rozhodně nechce ve 13-ti letech skončit ochrnutá a odkázaná na cizí pomoc.Dělá vrcholově sport a je zvyklá si svůj život řídit sama.
ARD
  • 
23.9.2015 13:32:14
S tím samozřejmě souhlasím. Nicméně by takto měli učinit po rozhovoru s odborníkem z rozštěpového centra, který jim může erudovaně vylíčit průběh léčby. Troufám si tvrdit, že nikdo z plastických chirurgů v ČR by rodičům potrat kvůli typickému rozštěpu nedoporučil. Ale konečné rozhodnutí je samozřejmě vždy na matce. Nicméně chtě nechtě je ovlivněno informacemi, které se k ní dostanou. Stává, že návrh k potratu nevychází z rodičů samotných, ale z lékařů. Znám rodiny dětí s rozštěpem, kterým byl potrat navrhován.

Proto je třeba, aby rodiče měli co nejvíce relevantních informací a také zkušenosti jiných rodičů. Každý rozštěp je jiný, ale z vlastní zkušenosti vím, že na výsledku léčby má podíl i jiné faktory (například kvalita tkání). A to dopředu nikdo neví. Stejně tak jako dopředu nikdo neví, zda dítě v budoucnu nějak vázne neonemocní.

Osobně však nevidím důvod k potratu z důvodu rozštěpu. Je to vada léčitelná. Léčba je náročná, ale uchránit dítě problémům tím, že je zabijeme mi prostě osobně absolutně nesedí.
Martina K.
  • 
23.9.2015 13:23:27
To s Vámi určitě souhlasím. Rozhodně by rodiče ale měli mít k dispozici všechny potřebné informace o možnosti a výsledcích léčby atd. Samozřejmě také o tom, jak potrat probíhá, rizika s ním spojená. Jen potom může být jejich rozhodnutí pro ně tou správnou volbou.
Martina K.
  • 
23.9.2015 13:18:20
Moje odpověď byla spíše pro ostatní čtenáře :) Že máte k problematice blízko, je znát z toho, jaký máte přehled. Mohu se zeptat, jaký konkrétně je Váš obor? Pracujete přímo s rozštěpovými pacienty nebo na genetice, prenatální vyšetření...?
Koliha
  • 
23.9.2015 13:11:22
Kdy je a kdy není zbytečné podstupovat potrat, doporučuji nechat výhradně a zcela na posouzení budoucích rodičů.
Jani.
23.9.2015 13:09:39
Mohu se vás zeptat, z jakého oboru?
Jani.
23.9.2015 13:07:45
Ano, genetická dispozice u obličejových rozštěpů je. Někdy se v rodině objeví u jedné generace a dále již se nevyskytuje, jindy se objeví v jedné rodině u více generací. Více informací můžete najít na http://stastny-usmev.cz/genetika/ a samozřejmě na odborných genetických pracovištích.

Víte, já bych se neptala zda porodit nebo neporodit, ale určitě bych se nejdříve ptala, co je to za vadu a zda je léčitelná. Pokud bych zjistila, že vada není inteligenční, tedy že neovlivňuje nijak inteligenci jedince a že je vada dobře léčitelná, pak už bych se neptala zda porodit nebo neporodit.
Koliha
  • 
23.9.2015 13:04:21
Děkuji, já jsem z oboru.
23.9.2015 12:37:23
Chtěla jsem se zeptat - když budu mít dítě s rozštěpem, jaká je pravděpodobnost, že toto dítě bude za 25 či 30 let řešit stejné dilema, jako já - tedy porodit či neporodit dítě s rozštěpem? Je tato dědičnost vázána více na jedno pohlaví? Je tato dědičnost dominantní, nebo spíš recesivní? Nevím o problematice rozštěpů v podstatě nic a sama jsem naštěstí toto dilema řešit nemusela, ale ráda bych se dověděla více....
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 60 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.