| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Poradna: Dítě samotné v autobusu

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 31 [Dalších 1 >>]
Líza
15.12.2015 11:10:00
Tu nesamostatnost mu vyrábíš ty, svou úzkostností. Svoje úzkosti bys neměla na děti přenášet, neprospívá jim to.
15.12.2015 9:39:23
Maramo jsem ráda za tvůj příspěvek-mám dvojčata-8,5 roku a taky bych je v žádném případě nepustila nikam samotné.Prostě mám v dnešním světě o ně velký strach a už jsem si kvůli tomu připadala divná,protože vídávám spoustu dětí z jejich třídy jak jdou sami-ale já osobně bych to psychicky nezvládla~6~Jediný ústupek jsem udělala když jdou jeden den v týdnu do kroužku-přejdou z družiny do školy-to je asi 300metrů~:-ale je to přes silnici a i na tom kousku se může cololiv stát. i tak z toho mám stres a už se těším až je po kroužku vyzvednu a bude vše v pořádku.Prostě mi na to připadají malí.Syn je navíc dost nesamostatný a chodíme s ním k psycholožce,ta mě v podstatě nutí abych je pouštěla samotné,že se tím snáz osamostatní-ale prostě si to nedovedu představit.Tím pádem nějaké ježdění autobusem je pro nás samozřejmě také tabu-zatím nemám vůbec představu kdy asi mně toto přejde a budu mít pocit-že ted už můžou a zvládnou to:-))
Blondýs
14.12.2015 23:41:39
Dcera začala dojíždět do první třídy autobusem 20km. Chvíli jsme s ní jezdili, aby přesně věděla kdy a kam. S tím, že od nás z vesnice jezdila jedním autobusem. V městečku přestoupila do druhého a v Příbrami vystoupila a šla ke škole cca 1km městem pěšky do školy. Zvládla to dobře. Dostala telefon a všude se hlásila, takže jsme věděli, kdy kam dojela tam i zpět domů. Samozřejmě, že strach byl a to velký, ale zvládla to a dost jí to pomohlo se osamostatnit.
Samotné doma? Těžko říct, ale my to už od 11 let praktikujeme kvůli práci pravidelně. A dokonce se i teď ve 13 začala starat o to co si uvaří k večeři a má ze sebe radost, že se jí to povedlo ~g~
Darka,4+1
  • 
14.12.2015 23:38:11
Správně uvádíte, že je to případ od případu. Kdo by měl dítě znát lépe než rodiče. Ale vposledku o tom rozhoduje řidič, který dítě vidí prvně v životě. A když to nedovolí, můžete se jít klouzat, přestože má dítě mobilní telefon, v cíli čekají prarodiče a dítě je samostatné - jelo tu trasu samo už několikrát.
Pole levandulové
14.12.2015 19:26:09
Analfabeto, rozhlizet se samozrejme maji, ale predvidani ridice, ze mu nekdo muze vybehnout zpoza autobusu, bych oznacila za naprosto zakladni nutnou znalost. Vtloukli nam to do hlavy uz v autoskole a mnohokrat se mi to vyplatilo, lidi za autobusem vybihaji pomerne bezne, bohuzel.
vadata
  • 
14.12.2015 18:41:45
To je fakt. Bydlime v Italii, kde rodice mohou byt i trestne stihane v pripade, ze se zjisti, ze nechali samotne doma deti mladsi 12 let. Bez doprovodu rodicu ze skoly deti se mohou vracet az od 11 let, kdy zacinaji navstevovat "scuola media"- analog druheho stupne ZS, stejne tak i s krouzky. Je to, samozrejme, mnohem narocnejsi na rodinnou logistiku, ale stat tak chrani male deti. Samozrejme, nekazdy dodrzuje zakon, nekdo nechava doma nebo dochazet na krouzky(ze skoly to neni mozne) i mladsi deti, ale je fakt, ze je to v povedomi italskych rodicu chapano vic, jako riziko a neprehaneji s tim.
Analfabeta
  • 
14.12.2015 14:09:36
Maramo, ono je to taky jak které dítě. Jsou děti, které to samy zmáknou v 6 letech, jsou děti, které s tím mají problém i v 15.
Moje dítě bylo třeba v 10 letech na zahraničním táboře, kam brali děti až od 12 let. Když se děti přihlašovaly, tak jsem to netušila, v podmínkách to nebylo, to mi řekli až při předávání dětí. Ujistila jsem vedoucího, že dítko to zvládne, kdyby ne, okamžitě pro něj jedu třeba i do toho zahraničí. Když se vrátili, řekl mi, že moje 10-leté dítko to zvládalo bez problémů a ještě pomáhalo těm starším, že by ho příště bral z fleku jako prvního účastníka.
marama
  • 
14.12.2015 13:42:43
U nas v rodine take deti samy jezdily trasa Praha/Brno a zpet, ale ja osobne bych sve deti nikdy samotne nikam neposlala. I kdyz uz existuji mobily, existuji take zli lide a hlavne dopravni nehody, pri kterych je potreba rychla reakce a troska zivotnich zkusenosti, ktere takto male deti nemaji a ani nemohou mit. V techto situacich jsou leckdy bezradni i dospeli, natoz male dite. Urcite bych nepustila samotne dite mladsi 12ti let. I v zahranici je tech 12 let vnimane jako vek, kdy teprve muze byt samotne doma nebo chodit samo do/ze skoly, do krouzku atd.
Analfabeta
  • 
14.12.2015 13:06:31
Já si myslím, že např. 8-leté dítě by už mohlo zvládnout i delší cestu, pokud je to bez přestupu. Mně třeba už dítko 6.lteré jezdilo v rámci města samo na kroužek, já ho pak jen vyzvedávala. Prosím ale o jedno: pokud Vám děti samy dojíždějí autobusem, třeba do školy, poučte je, ať se při vstupu do vozovky ROZHLÉDNOU a nevstupují do vozovky bez rozhléídnutí. U nás takto teď před několika málo dny přišly o život dvě děti, 7- a 6-leté, vběhly za autobusem, stojícím na zastávce, přímo pod projíždějící auto. Řidič auta je fakt vidět nemohl.
Renata, dvě děti
  • 
14.12.2015 10:10:20
Mé dvě děti (10 a 6) pravidelně jezdí autobusem k babičce a dědovi na trase Brno-Příbor (cca 2 hodiny cesty). Stevardka se o ně vždycky postará, i když ani není proč, během cesty nic nepotřebují. V cílové stanici si je vždycky vyzvednou prarodiče. Nikdy nebyl žádný problém. Jen mi ze Studentagency napsali, ať děti mají u sebe nějaké doklady (dávám jim kopii stránky v pasu s fotografií) a telefonní kontakt na prarodiče. Pokaždé jim však dávám před cestou kinedryl. Špatně jim nebývá, ale nechci v případě nehody stevardce přidávat "práci" :-).
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 31 [Dalších 1 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.