Tatínek a syn |
• |
29.2.2016 20:08:59
Otec je u porodu nutný. Když z rozdělené ložnice (pouze kvůli chrápání) se křičelo "praskla mi voda budu rodit" jsem udělal následující. Zavolal porodní bábu, připravil již přichystané a zapnul videokameru. Když přijela "asistentka" prověřila situaci a začala si číst knížku-do rána času dost. Za dvě hodiny bylo po všem, třetí dítě v naprostém pořádku na Světě. Nafilmoval, přestřihl pupeční šňůru, políbil, poklidil trochu nepořádek.Poděkoval a druhý den jsem ho šel přihlásit na obecní úřad, toď vše. Proč stále toho humbuku kolem porodů. Synovi je dnes 8let. Z doktorů zná jen zubaře, nikdy kromě chřipky nemarodil, proč nežít podle přírody. Strach ?
|
Petra Nová (10,13) |
• |
29.2.2016 12:51:45
Dopředu říkám - po dohodě jsem manžela u porodu nechtěla - čekal venku a doprovázel naše drobečky na novorozenecké. Máme krásný vztah a přesto jsem chtěla u porodu klid a soustředit se na porod. Zpočátku se mnou byl, ale jeho neustálé dotazy zda něco nepotřebuji či s čím mi má pomoct mne přiváděli k šílenství a tak jsem se rozhodla, že chci rodit bez něj a on to respektoval. Mám dvě kamarádky, které také rodili bez tatínka - jeden nechtěl a ona jej nenutila a druhá to měla jako já. Obě jsme se shodli, že bez tatínkovo dotazů nám bylo lépe a lépe jsme se soustředili na sebe a dítě. Myslím si, že toto rozhodnutí je na ženě a muž by jej měl respektovat. Myslím, že ještě bude celý život na to, aby si vychutnal čas strávený s manželkou a dětmi a porod je dle mne privátní záležitost ženy. Moje sestra rodila čtyřikrát a vždy s manželem, ale na můj dotaz zda jí jeho přítomnost nějak pomohla, tak jen, že jí tam nevadil. Což beru spíše jako negativum. Shodli jsme se, že blýská přítelkyně nebo porodní asistentka s kterou jsem prošla celým tělotenstvím a dobře zná má přání - by byla tou správnou oporou.
|
29.2.2016 11:15:15
Já rodila 3x. U všech porodů byl semnou manžel od začátku až do konce. Byla jsem ráda, že semnou mohl být i na pokoji ještě před porodem a držel mě za ruku a rozptiloval. Podával pití a kdyžtak doběhl pro sestru. Byl pro mě oporou. Bylo na něm znát, že je nervozní, ale držel mě za ruku a to mi hodně pomohlo. Nedovedu si představit, že bych na to byla sama ( při stvoření poromka jsme byli taky oba ). Nebyl si taky jistý, zda má být u porodu, ale byl rád, když ty zlatíčka viděl. A dokonce střihal i pupeční šňůru. Je to něco tak úžasného, že na to nezapomenem nikdy. Proto určitě doporučiji tatínka u porodu. Ženská se nemá za co stydět a naopak otec aspoň vidí, čím si žena musí projít.
|
29.2.2016 8:24:50
Rodí ženská,tak by si měla určit,jestli tam chlapa chce,nebo ne.Já jsem byl u obou manželčiných porodech.Pokud by mě tam nechtěla,tak se tam cpát nebudu.
|
Hajda |
• |
27.2.2016 17:07:12
Já jsem u porodu partnera nechtěla. On chtěl. Nakonec jsem ustoupila a nelituji. I když nás následně opustil a já zůstal se synem sama, na porod vzpomínám moc ráda a jsem vděčná za to, že s námi tenkrát byl.Je to pro mě nezapomenutelný zážitek. Hajda
|
Eva |
• |
26.2.2016 9:57:56
To jste vystihla naprosto přesně!
|
Irena |
• |
25.2.2016 15:12:16
Tak v době kdy jste rodila to ani jinak nešlo, nejste spíš ovlivněná tím? Od starších žen obvykle slýchám, že si to neumí představit a jsou otřeseny z toho, že mě můj manžel k porodu doprovázel. Např. babička s mámou to nemohly vůbec pochopit a máma na mě křičela, jestli se nestydím no, když jsem se nestyděla když jsme mimčo dělali, proč bych se měla stydět u porodu? Není to spíš tím, že se vztahy posunuly někam jinam? Pamatuji si, že za mého dětství byla ostuda, když chlap vozil po vesnici kočárek s miminkem, dnes je to normální. Chlapi zůstávají doma na MD, chodí s dětmi k lékaři, to dřív nebylo.
|
25.2.2016 12:17:09
Můžeš si tam dosadit "má být", napsala jsem "je", protože mám za to, že je to tak V PODSTATĚ bez ohledu na to, jaké praktiky momentálně převažují a že je tato podstata bohužel narušovaná.
|
jentakj |
25.2.2016 12:10:26
Withep - souhlasím s tvým příspěvkem. Akorát ne s tím, že to je ženská záležitost. To bývalo. Dneska, když do ženy v takové situaci hrabe neustále nějaký cizí muž a absolutně se nedbá na diskrétnost a pocity rodičky, tak moc nerozumím argumenty, že to je ženská záležitost.
|
24.2.2016 22:15:08
Já si to představit umím u těch druhých dvou, ale u prvního - v porodnici - byl mou jedinou spřízněnou duší. Porod je ženská záležitost, je legitimní u toho chlapa nechtít. Ale pokud jdu rodit do průměrné české porodnice, je naivní očekávat, že zrovna muž by mi tam mohl narušovat klid (ten naopak může pomoct ten klid a další potřebné zajistit).
Paní je těžko radit, když není jasné, jaké má o porodu informace, jaká jsou její přání a jaké obavy, a tedy z jakého důvodu nechce, aby byl její partner přítomen. Pro hodně žen platí, že si sáhnou na dno svých sil, posunou hranice své trpělivosti, práh bolesti... je to rozhodně silný a neopakovatelný zážitek, zvlášť poprvé. Bojí se, že bude při porodu působit nedůstojně? Pro mě je to sice notně naturalistická, ale přesto asi nejdůstojnější životní událost. Muži přítomní u porodu často říkají, že byli naplněni obdivem a úctou ke své ženě, že to posílilo jejich vztah, mohli bezprostředně navázat vztah se svým dítětem. Nepřesvědčovala bych ho, prostě bych mu vysvětlila své důvody, a protože jde o moje tělo, rozhoduju já. Optimální by byl kompromis - půjdeš k porodu se mnou, ale pokud tě požádám, odejdeš. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.