| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Finsko zruší ve škole tradiční předměty

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 40 
jentakj
24.11.2016 15:35:22
Tak třeba rostliny - přírodopis mají klasicky, ale když se učí o přírodě /ty kytky, stromy/, tak chodí venku a i když se je nikdy neučil, tak když jsme normálně šli, tak vyprávěl - mami, tohle je X a věděla jsi, že si ji lidi pletou hodně s Y? Počkej, já ti to ukážu, určitě to najdem. A věděla jsi, že mají takové a makové květy a .......................
On pak ty rotliny dokázal určit i podle fotek a nákresů, ale že prý paní učitelka se smála, když to zkoušeli na začátku obráceně - hledat podle nákresů ty rostliny ve skutečnosti.
Mají propojený dějepis a zeměpis - syn je teda kecací typ, takže ho to takhle baví, do toho jim něco připraví matikářka...........
Uvidíme, jak se to Finům podaří. Snad jo. Ale bohužel - u nás se to nechytne, protože my tvrdošíjně trváme na učení jako před sto lety - spousta lidí by zpátky zavedla rákosku.
jentakj
24.11.2016 15:29:24
No to není až tak pravda. Rozhodně je učivo podávaná podobným způsobem záživnější a neplatí tedy, že pro všechny, ale rozhodně pro více dětí než při klas. výuce.
susu.
24.11.2016 13:49:06
A proč by měli probírat kytky? No protože je škoda chodit po světě jako slepý. Já na kykty na ZŠ kašlala jako všichni a pak jsem na střední jen tak ze zájmu listovala atlas, kytky se dučovala, zoufala si, že mi atlas nestačí k jejich spolehlivému rozeznávání a na VŠ se o nich bavila s kamarádkou, která je studovala a mohla mi vysvětlit některé dotazy. Do hlavy bych se namlátila, že jsem ve škole nedávala víc pozor a že nás to víc neučili.
Z představy neučit se kytky, když to není zrovna potřeba, mám vyloženě osypky a je to podle mě blbost, která tak akorát zhloupne populaci.
susu.
24.11.2016 13:42:53
Withep, já byla typická jedničkářka, pobrala jsem skoro všechno, co do mě lili, svůj cíl jsem nevěděla ani tehdy a ani teď. Spoustu věcí jsem pozapomínala a teď si říkám, že jsem tomu ve škole měla dát víc než jen dobrou známku, protože mě naopak spousta informací, které mi dávali, zpětně chybí. Asi o žádné informaci, kterou jsem dostala, bych neřekla, že byla úplně zbytečná, mám pocit, že za ty roky se mi asi občas hodily úplně všechny a potřebovala bych ještě víc detailů.~d~
24.11.2016 13:21:01
susu, a proč by měli probírat kytky? Neříkám, že by neměli, ale když se přijde na to, proč, vynoří se z toho i "kdy" a "jak". Je třeba podívat se na to obráceně. Tady u nás pořád panuje představa, že děti by měly (tak jaksi bezcílně...) pobrat určité penzum informací, a to penzum se sice dnes už snažíme narvat do souvislostí a navázat to na praktické využití, což je lepší než nic, ale obráceně by to bylo přece jen lepší. Nejdřív se podívejme na to, co v životě potřebujeme, jaké dovednosti a znalosti využíváme - a kdy/kde/při čem. A pojďme to dělat s dětmi. Nejdřív si ujasněme cíl, a pak si ušetříme spoustu času a námahy s tím, co k němu nevede.

Já jsem vždy jako vzorná žačka pobrala ve škole drtivou většinu toho, co tam do mě lili, ale čím budu a co k tomu potřebuju, to jsem nevěděla ještě po maturitě, a teď po dalších téměř dvaceti letech můžu říct, že odhadem 95% toho, co jsem se ve škole naučila, mi bylo a je k ničemu.
susu.
24.11.2016 9:51:52
jentak, já nejsem idealista.~:-D
Myslím, že dětem je to nejspíš jedno.~d~
jentakj
24.11.2016 9:40:20
Susu - já myslím, že to mají vychytaný - toho bych se zase nebála. A určitě je to pro děti záživnější.
susu.
24.11.2016 9:26:13
A z jakého hlediska budou probírat třeba kytky? Nějak mě nenapadá, jak je spojit s druhou světovou válkou.~d~ A co matematika? To budou jen počítat ta kafe?
Chápu, že 2SVV se dá pojmout vícepředmětově, ale nevím, jak tam začlení třeba Mexiko nebo Indii. Nepřijde mi to jako kdovíjak skvělý nápad.
jentakj
23.11.2016 14:44:07
Tak ani jejich předchozí systém k nám ještě nedorazil. A do Německa se ta info raději ani nedostala - řekla bych.
23.11.2016 13:51:43
A uvidíme, za kolik století dorazí něco takového i k nám.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 40 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.