| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Malá poznámka o vánočním cukroví

Příspěvky 110 z 17 [Dalších 7 >>]
mamka, dvě děti
  • 
19.12.2017 11:26:35
My jsme měli každý rok předvánoční besídku - na základce, v pionýru i na střední a všichni nosili cukroví z domu. Tehdy žádné Tesco ani Albert neprodukovali tzv "čajové pečivo" ve velkém.
Doba se mění a my s ní. Přibývají nové recepty, nové suroviny, myslím si, že nic není třeba zatracovat - každý si to stejně nastaví podle sebe. Dneska se dají nakoupit stejně tak křížaly (mimochodem k nerozeznání od těch domácích), tak i důzné druhy exotickcýh oříšků, není nouze o datle a fíky. Nepečeného cukroví je celá škála, stačí nakoupit perník na pečení, pokapat rumem, namočit do rozpuštěné čokololády (každý si vybere tu svou, klidně 70% bez přidaného rostlinného tuku) a obalit v kokosu nebo v oříškách, nebo vytvořit hmotu se Salka a kokosu (klidně bez přidaného cukru) až po pravý marcipán (děti mi z něj v raném věku vyráběly krásné lebky se zkříženými hnáty ...)
Myslím si, že není třeba na nikoho útočit. Jakýkoliv přípěvek dá podnět k debatě a většinou se najde pro a proti. A ty debaty mohou být často podnětnější než článek, který je vyvolal. Klidný Advent a pohodové Vánoce všem!
Krajina v červnu
13.12.2017 19:55:09
Člověk by si měl v první řadě uvědomit, že všecko to cukroví bude rodina muset v poměrně krátkém čase sníst.
12.12.2017 14:30:42
přesně - letos jsem nestíhala, občerstvení na besídku obstarával exmanžel: donesl kupované linecké z místní pekárny, první zmizlo (bylo tedy výborné - ale bylo na něm vidět, že je strojově dělané, každý kousek stejný) a syn se chlubil, kde ho táta pořídil, absolutně bez traumat :)
Btw. článek je jak z mravokárné čítanky pro blbečky: " nemusíte mít 7 druhů, stačí 3 nedokonalé..." opravdu potřebuje s tímhle někdo poradit? Jakože to neví, nedokáže se s tímto problémem vyrovnat???~a~
Analfabeta
  • 
12.12.2017 13:10:13
Omyl, do školy i do práce se tahalo v prosinci, aby bylo na ochutnání. V lednu tak možná na intr, kde jsme jako -náctiletí sežrali kdeco.
susu.
12.12.2017 9:52:38
"kdyby bylo na mně, nechala bych ho zapsat do Knihy kulturního dědictví UNESCO, protože ta chuť a pestrost, každý druh má jiný název, kdy hospodyňka okamžitě ví, o co se jedná - to není nikde jinde v Evropě ani na celém světě!!"

Souhlas.
susu.
12.12.2017 9:45:47
"Zdravé a chutné cukroví bez přidaného cukru, bílé mouky a "másel všeho druhu" lze vytvořit z oříšků, mandlí, ovoce, kakaa, vysokoprocentní čokolády .."

No, pak to stejně není zdravé a bez cukru to stejně nebude ani dost dobré. :-)
susu.
12.12.2017 9:44:07
Withep, to je otázka názoru. Dostala jsem od mamky kdysi pravou vanilku a nevoněla mi ani zpolovina tak jako etylvanilin.~d~
Z másla peču normálně, cukr je prostě cukr, třtinový mám ráda do čaje, do cukroví bych ho teda nedávala, já to na té chuti nepoznám, zkoušela jsem to.~:-D
Valkýra
12.12.2017 7:44:19
Kudlo,
věř tomu, že některé děti se pravdu "necítí". Ale to záleží i na osobnosti té učitelky a jak to celé pojme.
Dcera měla na nižším stupni skvělou učitelku, ale tohle taky pojímala divně, celkem pak lustrovala jednotlivé rodiny i podle úrovně toho cukroví. A děti, které nepřinesly nic, se fakt dobře necítily.
Kdysi byla tradice, že cukroví se vytahuje až na ŠD, do té doby se NEŽERE, i když se ujídalo, ale veřejně prostě NE. Do školy a do práce se to tahalo až v lednu, pokud zbylo.
MÍŠA&FÍK
12.12.2017 0:24:16
Moje dítě se 4roky ve školce úplně výborně cítilo s perníčky ( či co to vlastně je) koupenými v IKEA.
Posílala jsem je tam i v original krabici a přesto jsem měla každý rok několik proseb o recept.

Nedám.....je to staré rodinné tajemství......umět dobře nakoupit....😁😁😁😁😁😁
A syn je rozhodně v poho, žádné trauma jsem nezaznamenala.
Analfabeta
  • 
11.12.2017 21:13:45
Withep, já tomu tehdy věřila. Jistě, řada věcí je třeba dneska jinak, jsou jiné názory na hodně věcí, ale pardon, na české a slovenské vánoční cukroví nedám dopustit. kdyby bylo na mně, nechala bych ho zapsat do Knihy kulturního dědictví UNESCO, protože ta chuť a pestrost, každý druh má jiný název, kdy hospodyňka okamžitě ví, o co se jedná - to není nikde jinde v Evropě ani na celém světě!!
Kam se na naše cukroví hrabou jiné evropské národy!
 Příspěvky 110 z 17 [Dalších 7 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.