| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k porodnici Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy

[<<Předchozích 90] Příspěvky 9195 z 95 
Ivana, dcera 7 let, 16. týden těhotenství
  • 
10.7.2001 15:24:23
Dcera se narodila 1,5 hodiny po příjezdu do porodnice, takže porodního sálu jsem si moc "neužila". Jinak dojem z porodních asistentek a lékařů - nepříliš vstřícní. Na šestinedělí byly naopak velice ochotné a milé dětské sestry. Vzhledem k informacím, které mám o situaci na Fifejdách dnes - nadstandartní porodní sálek ap., půjdu tam rodit zřejmě zase.
  • 
17.6.2001 20:34:36
Chtěla bych touto cestou poděkovat paní doktorce Liškové z novorozeneckého oddělení v Ostravě-Fifejdy za ochotu a pomoc při začátcích kojení. Přestože jsem nerodila v této porodnici, paní doktorka loni v říjnu velice ochotně přijala naši návštěvu s mým 14-denním chlapečkem a poradila nám, jak správně kojit a hlavně nás ujistila, že se kojení určitě bude dařit. Už při pohledu na naše miminko, prohlásila: „Ty nejsi vůbec na umělou výživu“.
Měla jsem tehdy jasnou představu, že chci určitě výhradně kojit do 6 měsíců. Byla jsem vybavena literaturou Kojení-dar života a teoreticky mi bylo všechno jasné. Jaké bylo mé překvapení, když mi má dětská obvodní lékařka řekla, že mám určitě málo mléka, což usoudila na základě jediného váhového přírůstku za 5 dní, který byl asi 70 g a navíc náš chlapeček dokázal i jako novorozeně nespat 8 hodin, pravděpodobně ho velice bolelo bříško a větry, se kterými jsme bojovali celé dva měsíce. Také jeho stolička byla nazelenalá. Má doktorka však podle stoličky a toho pláče usoudila, že má určitě hlad. A tak jsem „nafasovala“ od ní vzorky umělé výživy. Byla jsem z toho velice nešťastná. Třikrát jsem mu podala lžičkou to umělé mléko (čehož dodnes lituji!!), ale rozhodli jsme se s manželem, že to tak nenecháme a že se musíme poradit. Zkontaktovali jsme se s porodnicí na Fifejdách a jsme paní doktorce Liškové velice vděční. Tehdy mi radila, ať nemyslím na to, že chci kojit půl roku, ať se vždy soustředím jen na to konkrétní kojení. Samozřejmě, že to tak úplně nešlo, zpočátku jsem dny plného kojení počítala na dny, pak na týdny a nakonec na měsíce. Náš chlapeček (který údajně plakal hlady) přibral za dva měsíce 2 kg, kojila jsem ho bez dokrmování 6 měsíců a kojím stále – je mu 9 měsíců.
Maminky, nenechte se odradit počátečními nesnázemi a určitě kojte. Je to to nejlepší, co můžete svému děťátku dát. A určitě tato porodnice Vám dá ten nejlepší start do kojení.

Hana Vlčinská
  • 
18.3.2000 16:28:23
Tak jsem zjistila, co všechno jsem zapomněla napsat, když se dítě ozvalo, že chce jíst:))
Tak tedy: před porodem: klystýr a holení byly samozřejmostí, ale mi to nevadilo, takže jsem se nepokusila odmítnout a netuším, co by na to personál řekl. Při prvním porodu mi nastřihli hráz, při druhém ne (došlo k malému natržení, porodní asistentka tvrdila, že menšímu, než by byl nástřih). Byla bych ráda rodila v CAPu, ale ten je z Ostravy trochu z ruky, takže porod byl řízený porodní asistentkou a lékařem, ale jejich přístup byl profesionální: vysvětlovali, co dělají a proč, nepřipadala jsem si jako manipulovaný předmět.
Taky mi výrazně pomohla přítomnost manžela.
Po porodu miminko hned přiložili, po nějaké té minutce na chvíli odnesli a pak dali na ty dvě hodiny, co člověk tráví ještě na sále (v případě předporodního nadstandardu na pokoji) ke mně.
Šestinedělí: Všechny pokoje mají rooming-in (představa porodnice bez tohoto systému mě, upřímně řečeno, děsí). Co mě při prvním dítěti šokovalo, byl styl sprchování miminek - ale je to velmi šikovné, a dokud dceru na jedné ruce spolehlivě unesu, sprchuju i doma.
I mé dvě spolurodičky na pokoji byly s touto porodnicí spokojené.
Hana Vlčinská
  • 
18.3.2000 15:15:42
Rodila jsem tam 2x (1996, 2000) a šlo to. Nově přibyly na porodnici míče a předporodní nadstandardní pokoj (500 Kč, ale za tu koupelnu sama pro sebe, byť přes chodbu, a za to příjemné prostředí to stálo). Pro páry je tam ještě jeden pokoj (2 páry) a pak jeden hromadný (myslím 6 lůžek). Když je moc rodiček, pustili mi manžela na ten hromadný (1996) - nic moc, ale mnohem lepší, než kdyby ho poslali domů.
Šestinedělí v pohodě - vždz dva pokoje po třech, se společnou koupelnou. Taky tam jsou dva nadstandardní jednolůžkové.
A hlavně se mi líbilo chování lidí - porodních asistentek, sester dětských i ženských i lékařů.
Jsou součástí nějakého projektu WHO na podporu kojení, a opravdu s tím kojením pomáhají a radí - hlavní je ale nebát se a ptát se.
[<<Předchozích 90] Příspěvky 9195 z 95 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.