| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k dotazu Sterilování, mícháná vejce a řízek

 Příspěvky 15 z 5 
  • 
26.3.2003 10:48:10
Milá paní Jarmilo,
přiznám se že do "výživové" poradny paní Lady jsem zabrousila poprvé - nějak jsem měla sama ve výživě svých dětí jasno.
Za posledních cca 6 let jsem prostudovala hodně materiálů zabývajícími se výživou a narazila jsem na velké rozpory. Tak jsem raději postupovala dle svého "zdravého rozumu" a toho, jak se sama stravuji.
Pediatři a dietologové českých zemí (o zahraničí ani nemluvě) se neshodují ani v základních potravinách a v době, kdy je vhodné je podávat.
Také jsem v poslední době slyšela od lékařů názor, že kupované (tj. průmyslově vyráběné) pokrmy mají rozhodně lepší a hlavně zaručenou kvalitu, než doma připravené. Zvlášť zelenina z "vlastní zahrádky" nebyla příliš doporučována.
Takže nevím ... Myslím, že univerzální rada prostě není. A bojovat proti "kupovaným" výživám je asi zbytečné.
  • 
17.2.2003 12:24:56
Nechci rozviřovat nějakou vzrušenou diskusi, jen se ohrazuji, proti tvrzení, že mé otázky byly popudlivé. Ve vší slušnosti jsem položila doplňující dotazy. Neměla jsem v úmyslu útočit na Vás ani zpochybňovat Vaše odpovědi. Z mých dotazů vyplývá pouze zájem dozvědět se více. Pokud se Vám to zdá troufalé, pak se omlouvám, nepochopila jsem zřejmě dobře smysl poradny. I tak se těším na další Vaše rady a přeji krásné dny.


P.S. Míchaná vejce opravdu nejím! Spěte klidně. :)
  • 
14.2.2003 19:09:51
No vidíte a mě se zdají popudivé reakce paní Jarmily. Přijde mi, že ke všemu co napíšu musí mít nějakou poznámku. Moje reakce se mi nezdá arogantní a pokud slovy, že odpálkuju každého, kdo se mnou nesouhlasí narážíte na debatu o kupovaných výživách, tak to bylo nutné, jelikož jsem dostala několik velice nepěkných e-mailů od některých účastnic... Jinde jsem si tohoto jevu nevšimla.
Poradna jako každá jiná funguje: otázka - odpověď. Ať se líbí nebo ne. Ale maličko mě popuzují otázky typu "vy píšete to a to, co je na tom špatného, já to dělám tak tak to přece nevadí" je to všechno vytrhané z kontextu.
Ale ty vajíčka mě nedají spát :) Denně bychom měli spotřebovat pouze tolik chlesterolu kolik obsahuje jeden jediný žloutek, proto jsem psala, že míchaná vejce nejsou příliš vhodná ani pro dospělé natož pro děti.

Na každou odpověď se vždy nabízí otázka ale PROČ?, tu bychom tu byli donekonečna opravdu. Otázek je zde mnoho, většinou se opakují pořád dokolečka.
Asi jsem naivní, ale počítám s jakousi informovaností maminek od pediatra, z internetu nebo z knížek a také ve skrytu duše doufám, že se některé rodiny stravují alespoň trošičku podle zásad zdravé výživy, takže jakousi představu mají... Bohužel tomu asi tak není a je velká neinformovanost.
  • 
14.2.2003 14:29:18
Paní Lado,
nemýlíte se, opravdu sleduji téměř každou Vaši odpověď. Měla jsem pocit, že poradna tu je právě od toho, aby odpovědi byly čteny a aby všetečné otázky byly pokládány. Zajímá názor odborníka a chci své dítě (i sebe) krmit pokud možno zdravě.


Neměla jsem v úmyslu Vaše odpovědi zpochybňovat, jen mě ve Vašich doporučeních občas chybí odůvodnění. Často se po přečtení Vaší rady ptám "proč?". Chybí mi vysvětlení (např. míchaná vajíčka ne, ale proč? - tím nezpochybňuji odpověď, ale chci vědět, co je na nich špatného, abych to věděla).


Stejně tak mě prostě napadlo, zda příkrmy kupované nejsou podobné těm, co si doma zavařím. Sleduji pečlivě složení výrobků a u kojeneckých příkrmů jsem žádný konzervant nenašla. (Současně podotýkám, že dceři kupované příkrmy nepodávám a podávat nehodlám. Normálně jí vařím. Příkrmy jsem dříve využila v časové tísni, při cestách nebo občas i jako obměnu jídelníčku.)


V každém případě Vám, paní Lado, děkuji za všechny odpovědi a těším se na další. Hodně trpělivosti s všetečnými otázkami!


Paní Petro, i Vám velmi děkuji za Vaši reakci i "zastání" :-) a přeji Vám všechno dobré.

Jarmila
  • 
13.2.2003 20:48:26
Milá Jarmilo, se zájmem jsem si přečetla Vaši otázku a se zájmem jsem se vrhla na odpověď. Ale bohužel, jak jsem si již několikrát všimla, paní Lada ostře "odpálkuje" jakýkoliv náznak nesouhlasu s jejími doporučeními. A přitom z Vašeho dotazu nic takového nevyznívá. Je to škoda. Já budu slušná a shrnu Vám její doporučení z jiných odpovědí (čtu všechny, ne proto abych našla nějakou chybu, ale proto že mě to zajímá).
1/ Domácí zavařování x umělá výživa: Paní Lada je proti kupovaným výživám, ale úplně striktně je neodmítá. Jak kdysi uvedla: "občas ano, denně ne". Rozdíl mezi nimi je pravděpodobně v tom, že do umělých výživ se dávají konzervační látky (dala jsem si tu práci a v Tescu prošla všechny značky - nikde jsem nic neobjevila, takže by to mělo být bez konzervantů, ale kdo ví).
2/ Míchaná vajíčka: já je připravuji stejně jako vy (dokonce jsem je takto dělala ještě dlouho před tím, než jsem se stala maminkou) a taktéž tomu říkám míchaná vejce, takže tady uraženou odpověď a narážku na slovičkaření nechápu vůbec.
3/ Řízek: ve věku vašeho dítěte už to řešit nemusíte, jednou za "uherský rok" se organismus nezblázní.
Málokdy se "vetřu" mezi dva, ale tentokrát mi to nedalo. Škoda, že paní Lada nedokáže někdy svoje nálady udržet na uzdě. Mám její poradnu ráda, ale toto mě popuzuje. Nikdo jí přece neškádlí záměrně, jsou prostě maminky, které si nevědí rady a pak chtějí poradit.A pak - kdyby nebyly ty všetečné otázky - nebyla by ani poradna. Doufám, že si to paní Lada přečte, a proto apeluji: Laduško, raďte, ale s citem! Vy jste odborník, Vy tomu rozumíte, ale některým nejistým maminkám můžete vzít svými "trochu arogantními" odpověďmi sebevědomí!!
Jarmilo, přeji hodně úspěchů s děťátkem i v kuchyni!! "Vyvařovací" babička Petra
 Příspěvky 15 z 5 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.