| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jiná rasa, jiné etnikum

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 30 [Dalších 10 >>]
Helena
  • 
9.5.2004 15:12:06
Já osobně bych zvažovala adopci romského dítěte především práve z důvodů existence takových rádobylidských osobností jako jste vy. Setkávat se s jejich názory, hájit před nimi romské dítě - to je úkol který by možná byl nad mé síly.
Co Vás opravňuje k tomu POUŠALIZOVAT a být RASISTOU ? Jste zřejmě inteligentní a tak Vám musí být jasné, že sebehorší zkušenosti s částí Romů Vás k tomu nikdy nemohou opravňovat.
Z lidí jako jste vy mi je smutno na duši, působíte mile a lidsky (četla jsem některé Vaše články), ale Váš rasismus je naprosté lidské selhání.

Ráda bych podotkla, že samotné odmítnutí romského dítěte k adopci nemusí být projev rasismu !!!
Myslím, že mnozí si to neuvědomují a pletou. Fakt, že odmítám k adopci romské dítě, není samo o sobě důvodem, proč se prohlašovat za rasistu (nebo pro ty méně sebevědomé, proč si nechat "nalepit" označení rasista.)

Nakonec uvádím, že jsem sama žila 16 let v pražských Nuslích. Splňuji tak autorčin "požadavek" v závěru článku na to, abych mohla mít jiný NERASISTICKÝ názor, než jaký má ona.
Yukona. 2 synove
  • 
23.11.2003 15:35:26
ja osobne bych se bala tech genu. Mam-li svoje dite jsou tam geny meho manzela a moje, respektive rodin z kterych jsme vysli. Vychova muze udelat svoje, ale geny..s tim clovek nic nenadela. Jiste narodi se darebaci bilym rodicum..z cigana se muze pod vlivem slusne rodiny stat slusny clovek, ale ja bych reka ze v tomto pripade jsou to opravdu vyjimky. Cigani delaji ostudu vsude, nakonec dneska kvuli nim je vizova povinnost mezi Kanadou a Ceskem. V Ceske strany je to jenom delani naschvalu, protoze dost pochybuji, ze by se Kanadani hnali do Ceska za pohodlnejsim zivotem. Byla bych ochotma si vzit mongolske dite, cinske dite...ale souhlasim s Evou ze ciganske dite je prilis velky risk...a nakonec nikdo nevi jak dopadne a vychovavat nekoho roky a roky a nakonec zjistit ze vsechno bylo k nicemu, to bych tezko snasela. Mam pochopitelne ten risk i s vlastnimi detmi, ale nepripada mi tak velkej.....
Marcela
  • 
27.3.2001 13:46:59
Jestliže Romové neodkládají své rodiče do Domova důchodců, proč odkládají své děti do Kojeneckých ústavů, nebo proč dopustí, aby jim byly odebrány později a umístěny do Dětských domovů? Není to trochu postavené na hlavu? Vždyť v KÚ a DD jsou většinou romské děti!
Marcela
  • 
27.3.2001 13:28:22
Milý Michale, já moc nevěřím tomu, že když bylo romské dítě vychováno v bílé rodině a pak se vrátí ke "svým", tak to bude ve své rodině předávat dál. Mám sestru, jejíž dcera se seznámila s Romem a má s ním dítě. Pro rodiče neteře to byl pochopitelně obrovský šok, ale když pochopili, že dcera si stejně nedá říct, tak se rozhodli, že jejímu romskému manželovi ukážou, že žít se dá i jinak, než jak byl zvyklý a opravdu věřili, že se jim to podaří. Začali tím, že mu pomáhali najít práci, bohužel v žádné dlouho nevydržel, buď ho propustili pro špatnou pracovní morálku, anebo se sám sebepoškodil, aby dostal nemocenskou. No a až teď, kdy jim dcera přišla domů opakovaně zmlácená doslova "do modra" s rozbitým obličejem, vyhladovělá, bez peněz, s obrovskými dluhy, které si udělali u lichvářů, s holým zadkem (protože i to, co jí koupili rodiče do domácnosti, zeť prodal do bazaru, včetně postýlky a vaničky dítěte), pochopili, že ho nikdy nepředělají.
  • 
19.3.2001 8:55:26
Ráda bych se zeptala, kolik roků mají děti Vašich spokojených známých. Zažila jsem ve své blízkosti dva případy pěstounské péče (myslela jsem dosud,že k adopci se romské děti nedávají)romských dětí a ani jeden nedopadl dobře - tedy podle představ pisatele předchozího příspěvku. Byla jsem také takový "výchovný optimista", ale po těchto zážitcích už jím nejsem. Ten jeden případ byla paní, která si ke svému dítěti vzala 4 romská děvčata. Neměla původně v úmyslu si jich brát tolik, ale postupně se v domovech nacházely sestry již osvojeného dítěte a ona chtěla rodinu dát dohromady. Tyto dívky (dnes mezi 20 - 30 lety) již mají každá 3 - 4 děti, o které se vesměs nestarají, buď o ně pečuje jejich "babička" tedy ta původní pěstounka a nebo jsou v ústavech. Děvčata pijí, fetují atd. A přitom se ta paní o ně starala velice dobře a dívky se i dobře učily - až na jednu, u které bylo menší nadání. Její vl. syn je naprosto spořádaný člověk s fungující rodinou a vychovávala je společně a pokud mohu usoudit, tak i stejně. Ale v pubertě je to začalo táhnout k vlastnímu etniku a svouji inteligenci a získané vědomosti využily bohužel ke kriminálním deliktům.....
Druhý případ byl v době, kdy jsem jště učila před 15 lety na vesnici na Moravě, kde paní měla krásnou a úžasně vychovanou dívenku - opět romského původu. Pravda, chodila do ZvlŠ, ale každý nemá nadání na studium. I tak se mohla - pokud by sama chtěla - třeba vyučit žít "spořádaně". Bohužel jí bylo 12 let, kdy se v ní probudily hormony a ONA začala sexualně obtěžovat své spolužáky, kteří ve 12 letech ještě asi nebyli tak vyspělí, jako ona, tudíž byli spíše zvědaví a překvapení. Žádné domluvy nepomohly a její "maminka" mi v slzách líčila, že ji nezvládla a musela ji vrátit do ústavní výchovy. Tak nevím, ale i když se nepovažuji za rasistu, adopci romského dítěte bych si asi hodně rozmýšlela.
A mimochodem:pokud vyjdeme z definice rasizmu, potom u nás je velice silný rasizmus podporovaný i státem. Rasizmus je totiž to, když se s nějakou osobou zachází odlišně jen proto, že je jiné barvy pleti (nebo-li zjednodušeně rasy). A to u nás je, jelikož žádná jiná skupina obyvatel není tak zvýhodňována, jako Romové!
  • 
19.3.2001 8:51:28
Ráda bych se zeptala, kolik roků mají děti Vašich spokojených známých. Zažila jsem ve své blízkosti dva případy pěstounské péče (myslela jsem dosud,že k adopci se romské děti nadávají)romských dětí a ani jeden nedopadl dobře - tedy podle představ pisatele předchozího příspěvku. Byla jsem také takový "výchovný optimista", ale po těchto zážitcích už jím nejsem. Ten jeden případ byla paní, která si ke svému dítěti vzala 4 romská děvčata. Neměla původně v úmyslu si jich brát tolik, ale postupně se v domovech nacházely sestry již osvojeného dítěte a ona chtěla rodinu dát dohromady. Tyto dívky (dnes mezi 20 - 30 lety) již mají každá 3 - 4 děti, o které se vesměs nestarají, buď o ně pečuje jejich "babička" tedy ta původní pěstounka a nebo jsou v ústavech. Děvčata pijí, fetují atd. A přitom se ta paní o ně starala velice dobře a dívky se i dobře učily - až na jednu, u které bylo menší nadání. Její vl. syn je naprosto spořádaný člověk s fungující rodinou a vychovávala je společně a pokud mohu usoudit, tak i stejně. Ale v pubertě je to začalo táhnout k vlastnímu etniku a svouji inteligenci a získané vědomosti využily bohužel ke kriminálním deliktům.....
Druhý případ byl v době, kdy jsem jště učila před 15 lety na vesnici na Moravě, kde paní měla krásnou a úžasně vychovanou dívenku - opět romského původu. Pravda, chodila do ZvlŠ, ale každý nemá nadání na studium. I tak se mohla - pokud by sama chtěla - třeba vyučit žít "spořádaně". Bohužel jí bylo 12 let, kdy se v ní probudily hormony a ONA začala sexualně obtěžovat své spolužáky, kteří ve 12 letech ještě asi nebyli tak vyspělí, jako ona, tudíž byli spíše zvědaví a překvapení. Žádné domluvy nepomohly a její "maminka" mi v slzách líčila, že ji nezvládla a musela ji vrátit do ústavní výchovy. Tak nevím, ale i když se nepovažuji za rasistu, adopci romského dítěte bych si asi hodně rozmýšlela.
A mimochodem:pokud vyjdeme z definice rasizmu, potom u nás je velice silný rasizmus podporovaný i státem. Rasizmus je totiž to, když se s nějakou osobou zachází odlišně jen proto, že je jiné barvy pleti (nebo-li zjednodušeně rasy). A to u nás je, jelikož žádná jiná skupina obyvatel není tak zvýhodňována, jako Romové!
Bohumila
  • 
12.3.2001 10:21:04
Mila Jano,
obavam se, ze jsi spravne nepochopila muj prispevek. Ja jsem se preci ani sluvkem nezminila o "pohodovem souziti s Romy v Nuslich". Snazila jsem se rici presne to, co napsal i Michal. Nezapuzujme opustene romske deti jenom proto, ze mnozi Romove se v tomto state chovaji způsobem, ktery my odsuzujeme.

Zuzana,32 let,syn 8 let
  • 
9.3.2001 10:26:22
Milá Marcelo,
myslím,že tady ještě nepadlo špatné slovo na tu slušnou část romského etnika,která normálně bydlí,pracuje a vychovává své děti.Bavíme se spíš o těch ostatních romech.Sem-tam se pohádá každý a určitě se u toho zakřičí,možná i něco bouchne o zem nebo zeď(jinak je to způsob,který opravdu uklidní).Problém je v tom,že romové devastují byty a jak se chovají ke svému okolí?.V některých městech se jim vystavěli sídliště včetně škol a obchodů a jak dnes vypadají?Ve větší míře jsou zdevastované tak,že potřebují rekonstrukci za několik milion korun.Jsem Slovenka a tam je romů opravdu moc a tak to znám.Zdevastovali celý panelák,vytrhali v něm parkety,zničili kuchyňské linky,rozbili okna a v takových bytech žili.Jako bonbonek si do 4.patra vyvedli koně a patrně mu z okna ukazovali město.A ještě mají tolik drzosti,že žádají o nové byty.Ano,my na úřadech nekřičíme,protože málokdo má na to žaludek,aby se tam hádal s už tak většinou znechuceným úředníkem(čest výjimkám).A že jim málo platí v dělnické profesi?Když nechodí do školy,nebo propadají,tak se asi těžko za něco vyučí a potom jim nezbývá nic jiného než pracovat jako dělník.Romové kteří jsou vyučeni přece pracují i ve státní sféře.Proč ne,když k tomu má vzdělání? Já opravdu nemám nic proti těm slušným romům a přála bych si aby jich bylo víc.
Marcela
  • 
9.3.2001 8:05:49
Tak mi to nedá - všichni tady svorně tvrdíte, že adoptovat romské dítě je věc, která nese spoustu rizik. Až na Mili (doufám že jsem nespletla jméno).
Takže nejdříve: můj manžel má "bílou" manželku a sám je rom (přesně jak říkala Mili - není černý a má dokonce modré oči - jen mám na rozdíl od ní pocit že to není vůbec podstatné). Máme zatím (doufám) jedno dítě. Sám má učňák, jeho bratr i sestra SŠ. Přes to, se všichni stýkají se svojí rodinou a nevím co je na tom špatné. Vy se s rodinou nestýkáte?
Tady se volá, ať se romové přizpůsobí našemu stylu života. Ale proč? Kdyby tu žili např. Italové, asi by vám přišlo normální, když by se občas pohádali a házeli by po sobě nádobím :) Proč si myslíte, že romové se chtějí přizpůsobovat? (Teď mluvím o té větší a vámi kritizované části). Jejich priority jsou jinde. Mají velké rodiny a rádi se setkávají. Proč nepracují? Protože v zaměstnáních na dělnických profesích (na jiné nemají vzdělání) nedostanou plat vyšší, ale naopak mnohem nižší než jsou příspěvky od státu. To není chyba romů, to je chyba státu. Stát nemotivuje lidi pracovat. Jednali by jste v tomhle případě jinak? A že si na úřadech vykřičí něco navíc? Pracuji ve státní správě, proto VÍM, že kdo umí křičet a nekonečně chodit a něco žádat, svého se domůže. A může to být klidně i "bílý". Mnohokrát to i bílí jsou, ne ti černí. Jen jsou ti černí pro vás víc vidět.
A k té adopci: jak se dostanou děti do dětských domovů? Buď proto, že jsou sirotci (asi malé procento), nebo proto, že se rodiče nechtějí nebo nemohou starat. To se týká všech dětí. Takže to mluví i o rodičích a jejich vlastnostech které předali dítěti. Pokud budete uvažovat takhle, zjistíte, že potencionálně rizikové je adoptovat každé dítě - tedy klidně i to vaše vysněné "bílé". Barva kůže nezaručuje vyšší hodnoty dítěte, ať už mravní či jiné.

Omlouvám, se že problém beru trochu osobně, ale myslím že tu chybí ten pohled z druhé strany :)
Zuzana,32 let,syn 8 let
  • 
9.3.2001 7:27:12
Milá Marie,
určitě máš pravdu v tom,že je dost dětí,které své rodiče odložili do domova důchodců z jakýchkoliv důvodů.Ano,romové tohle nedělají.Jak jsem napsala,jsou i slušné romské rodiny a já si je opravdu vážím,protože si myslím,že práve kvůli těm 99 procentům ostatních romů,to tady nemají lehké.Klidně se s takovou rodinou budu přátelit,ale i přesto bych si romské dítě neadoptovala.Ti,kteří to udělali,nebo udělají,obdivuji.Můj manžel měl romského kolegu.Měl "bílou" manželku a s ní 2 děti.Pracoval v armádě,má SŠ,chodil k nám na návštěvy a tvrdil, že za ostatní romy se stydí a že se k nim nehlásí.Po několika letech se vrátil ke své komunitě,přestal chodit do práce a manželka se s ním rozvedla.Jasný případ.
Kdyby mně jednou můj syn odložil do domova důchodců,řekla bych si,že někde jsme udělali chybu ve výchově my.Netrápilo by mně svědomí,že to udělalo právě romské dítě,které jsem si adoptovala.Mají jiné geny a život,který vedou mají v sobě tak zakořenený,že to podle mně jde změnit,jen ve výjimečných případech.A to musí chtít hlavně ten člověk sám.Ale co když komunita po 18 letech bude silnější a přesvědčí ho?Těžko přesvědčí on sám komunitu tim stylem,že "začněte pracovat a učit se,tak se líp žije",když oni mu dají přesně opačný příklad.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 30 [Dalších 10 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.