| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku K výživě novorozenců a kojenců

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 174 [Dalších 104 >>]
jutta
  • 
27.4.2006 11:21:18
Ještě před 14 měsíci jsem si lámala hlavu s tím, jestli budu dobrá kojící matka a bála jsem se zákeřných zánětů a bolestí prsů. Během kojení se mi párkrát stalo, že se prso jakoby ucpalo a mléko nešlo ven. Tenkrát jsem hledala radu, ale nikde nic. Dokonce ani můj gynekolog mi neporadil a podle něj bylo prso v pořádku. Když mi bylo řečeno kamarádkou, že se mám zeptat dětské lékařky, tak už bylo po problému. Taky jsem z počátku kojení (v šestinedělí) probděla spoustu nocí, neboť moje mimi se stále budilo a plakalo. Po vyloučení základních možností jsme zjistili, že má pouze hlad. Nastalo u mě období snížení tvorby mléka. To je něco, co jsem se taky nikde a od nikoho nedozvěděla a dokonce ani moje kamarádka to nenašla v žádné knize. Možná špatně hledala, ale možná se o tom ani nepíše. Asi jsem byla důvtipná a vydržela jsem pár týdnů přikládat častěji a vyplatilo se. Nemusela jsem dokrmovat sunarem. ALE moje švagrová o tom také nevěděla a taky částečně z lenosti nasadila umělou výživu. Stejně i moje další kamarádka, která teprve skončila šestinedělí, měla málo mléka a tak nasadila sunar. A já se teda ptám. Proč se o tomto a jiných problémech nepíše?? Proč na tyto fakty neupozorňují sestřičky už v porodnici?? Nebo je snad naše porodnice vyjímkou??? Proč stále pediatři nutí maminky dávat dětem sunar, když to není nutné? Můj první syn je narozený předčasně a kdyby mi tenkrát někdo z doktorů řekl, že moje mléko je pro něj to nejlepší a že to nemám vzdávat, tak bych nepřišla o to nejcenější. Nikdo mi tenkrát neřekl, že se časem naučí sát, jen to musím stále zkoušet. Dneska vím, o co jsme přišla, protože svého druhého syna kojím a je to krásné. Přeji všem maminkám, aby mohly svoje miminka kojit co nejdéle a nevzdávaly to, i když jim pediatr bude doporučovat sunar, pokud to nebude nutné kvůli zdraví dítěte. J.
  • 
26.4.2006 17:41:48
Právě jsme absolvovali kurz o výživě kojenců do 1.roku, kde jsme se dověděli, že by malí prďošci vůbec neměli/nepotřebují dostávat výše jmenované potraviny do 1.roku, že prý příliš zatěžují jejich střeva. Kamarádka to ale konzultovala se svou doktorkou, která jí tvrdila, že jsou v nich bílkoviny, nenasyc. mastné kyseliny atd., které nutně potřebuje ve vyšší míře než dostává z mateř. mléka. Ty ale přece dostával/dostává z mateřského mléka, které by mu mělo dle výzkumů do 8.měsíce výhradně stačit,ne? potraviny doporučené pro první rok jsou zhruba následující- mrkev, cuketa, květák, brokolice apod. ze zeleniny, brambory, rýže, jablko, hruška, borůvky(až od 10.měs.)- a to je vše z ovoce. taky dietoložka říkala, že by se uvedené potraviny měly kombinovat max. 3 najednou. poraďte prosím, co si myslíte hlavně o tom masíčku do 1 roku?
  • 
10.4.2006 23:29:55
Dobrý den, již pár měsíců se pokouším dopátrat jak je to vlastně s podáváním mléčných výrobků batolatům (tedy dětem ve věku 1-3 roky). Na jedné straně čtu články od lékařů,kde píší, že je možné podávat kravské mléko od 12m. Na druhé straně pak leží názor poradců na výživu, kteří tvrdí, že je kravská bílkovina do 18m (kvůli zátěži na ještě nedovyvinuté ledviny)nevhodná a do 3 let údajně není vhodné podávat tvarohy, pribináky apod. Nějakou vyjímku tvoří jogurty s živými kulturami, kysané nápoje. Osobně dávám prckovi od 8m ke sváče bilý jogurt Hollandia a míchám ho s čerstvým ovocem, nebo ovocnou přesnídávkou a občas mu slabounce namažu tmavý chleba čerstvým máslem. Ráda bych mu ale jídelníček zpestřila, přece jen ta marmeladka je na chlebík už poněkud jednotvárná:-) Může mi někdo skutečně fundovaně poradit jaké výrobky a v jakém věku je vhodné podávat a čemu se vyhnout a proč? Jak je to se sýry, je dobré podávat mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku?

Předem moc děkuji za opovědi, R.
Jo + 2
12.3.2006 13:39:58
Koukám, že se ten předchozí příspěvek zařadil o úplně jiné diskuze ....
Jo + 2
12.3.2006 13:35:09
Ano, tady v CR se také nedoporučuje med do jednoho roku. Pro zajímavost - moje tchýně porodila a vychovávala své děti v Indii a tam se kojencům dával na noc pít med s vodou, aby dobře spaly.
  • 
27.2.2006 11:28:12
Příspěvek k pitnému režimu-Moje dcerka pila nejraději Nutrilon,4aj nebo štávy jen občas.někdy vůbec. dehydrovaná prý podle doktorů není,ale mně to neuklidnilo.Zkusila jsem koupit dudlík od CHICCA se 4 dírami na přechod z lahve na hrnek,malá to ještě moc neumí,ale jenom tím,že to zkoumá a žužlá,vypije celou lahev čaje.Zkuste to
Elfík +1+2
4.2.2006 10:14:08
Děkuji moc. Já jsem si včera zavolala na infolinku od Hero - Sunar a tam mi ledacos vysvětlili. Malý už teď baští masozeleninové domací "polívčičky". Nerad, ale baští. Spíš, že mu to trvá dlouho a stydne a pak už to nechce. Jenže k tomu ještě v dalších 4 dávkách jídla denně vypil i 1l mléka, což je prý moc a obsah bílkovin a vůbec všeho pak je jako bych mu prý dala napít normálního mléka. Tak jsem hned večer dala kaši - rýžová s banánem (prý nevadí) a ta byla hned v něm a sám si mě chytil za ruku a cpal si lžičku "sám" do pusinky. S ovocem prý mám počkat, tak čekám. Prý až ten oběd sní 100% spokojeně. Chci mu dát tak 2týdny a pak začít. Uvidíme. Malýmu bude zítra 20týdnu a váží přes 8kg, takže už mu mléko fakt nestačí. Zatím jsem mu dala čajík Rýmáček, ale nejede mu (má stále rýmu) a tak zkouším jen vodu - to je lepší. Stejně ale mám pořád strach, že něco dělám špatně a že mu tím ublížím. Takže ... díky za každou další radu. Elfinka a Míša myšáček
3.2.2006 13:38:27
Každý doktor říká něco jiného, ale jak jsem to měla vyčtené já, tak mi to naše peditrička potvrdila: dceru jsem porodila 23.9.05, od 23.1.06 jsme začali k obědu dávat 2-4 lžičky skleničkové stravy pro kojence od HAMI-PRVNÍ LŽIČKA, je to jen mrkev, každý den, jsme o pár lžiček přidali a ted´sní celou skleničku (110g), zkraje jsem jí dokrmovala mlékem, ale teď, když s ní celý obsah, tak jí dosycuji pouze čajem. Teď jsem ještě přikoupila od HAMI-MRKEV S KUKUŘICÍ a střídám to. na každé skleničce máš doporučený věk kojence. Dlouho jí trvalo, než si zvykla, občas si i popláče, ale chce to mít trpělivost. Dr.nám doporučila začínat zeleninou, že ovoce je sladší a zelenina jim poté nešmakuje, dnes jí dám poprvé ke svačině po obědě banán, když už si na zelelninu navykla. Také mi byl dopručen k odpolední svačině bílý jogurt Activie s živýma kulturama a časem do něj přidat čerstvé ovoce (po tom se ale malé zvedá žaludek, tak jsme ho prozatím vysadily).
Oběd a odpol.svačina by měli postupně nahradit celou dávku mléka. Večer jsme začali s pár lžičkami kaše od Milupy, která je bez veškerých sladidel a sacharózy, ale opravdu jí na ní teprve učíme.

NEBER TO,PROSÍM, JAKO RADU, TAK TO DĚLÁME MY, ALE MYSLÍM, ŽE BYS MĚLA CHODIT K TAKOVÉMU PEDIATROVI, KTERÉMU DŮVĚŘUJEŠ A KTERÝ JE TI SCHOPNÝ NA TVÉ OTÁZKY ODPOVĚDĚT.

Jinak přeji hodně zdravé a prospívající dítko.
Elfík +1+2
26.1.2006 10:54:56
Začala jsem přesně dle doktorky. Ve 4 měsících máme 7,7kg a 68cm, takže on už potřebuje výživnější baštu. Dle ní jsem dokonce měla rovnou dát 3 dny mrkev, pak do toho 3dny brambor a hned 3dny maso a 1xtýdně ten žloutek. Já to pročetla ve všem možném a rozhodla se nejdřív dát samotnou mrkev, brambor, brokolici, květák a pak to začít míchat. a pak do toho přidat maso. Podle doktorky se mám dostat na to, že za měsíc už bude večeřet kaše. Tak já nevím. Možná je to tím, že je velký a i se rychleji vyvijí. V 18týdnech si hraje s nožičkama, přetáčí se o "106" a snaží si sednout a v náručí se vehementně snaží stát a nikdo mu to nerozmluví.
Tak já fakt nevím. Je to můj celý svět a teď mám strach, že mu víc ublížím ...
Ale děkuji.
markéta, Tereza 7/03
  • 
24.1.2006 15:30:32
Zdá se mi, žes s příkrmy začla dost brzo. Já také nekojila a začla jsem koncem pátého měsíce. Začla jsem dávat zeleninu místo poledního mléka. Vzhledem k tomu, že také jedla hodně, už jsem jí mléko nedávala. Jenom chvíli po jídle šťávu nebo čaj. Pokud toho sní opravdu hodně, doporučovala bych počkat s mlékem až zas bude mít hlad. my měly sunar zhruba po třech hodinách, tj. cca kolem 12.h, 15., 18.h a naposledy kolem půl deváté. Pak zas v šest ráno. Takže zeleninu jsem začla dávat místo toho poledního sunaru, asi po měsíci jsem začla dávat ovoce místo sunaru v šest večer. Nikdy jsem nerozlišovala mezi zeleninou a polívčičkama (hrozný slovo). Prostě to byla rozmixovaná zelenina, ze začátku jednodruhová, pak vícedruhová, popř. s bramborem nebo rejží. Asi po měsíci a půl jsem do toho začla přidávat trochu masa. Všechno jsem hodila do mixéru a umlela. Když to bylo moc hustý, přidala jsem trochu vývaru. Asi tak v 8. měsíci jsem občas přidala do ovoce jogurt a místo sunaru jsem začla dávat kaše. Ty se mohou dávat v řidší formě i ve flašce, ale my jsme s krmením problémy neměly, takže jsem je dávala hustší lžičkou.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 174 [Dalších 104 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.