| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Maminky, jste to vy, které můžete změnit svět

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 40 
Monika
  • 
1.4.2001 9:45:11
Milá Martino,
mně se příspěvky pana Marka líbí a v mnohém s ním souhlasím. Jsem spokojená, že si je mohu najít na jedno kliknutí, jak Vy říkáte. Na některé otázky, které v článku pan Marek uvedl, již existují studije, které potvrdily to, na co se pouze pan Marek ptá. Že Vy o nich nic nevíte? Nebo s nimi nesouhlasíte? Ale to je Váš problém.
Sama jsem rodila (tedy spíše nerodila) císařským řezem, musím konstatovat, že mi opravdu normální porodní zkušenost chybí. To, že jsem musela rodit císařem, mě traumatizuje dodnes. Je to již deset let. Pan Marek jen potvrdil to, co já znám z vlastní zkušenosti. Nyní jsem opět těhotná a doufám, že se mi podaří porodit normálně ,přirozeně, něžně, alternativně, typicky, klasicky, bez epidurálu ale hlavně lidsky a ne chirurgicky. Martino, kam zařadíte můj příspěvek?
Monika

  • 
31.3.2001 23:24:42
Milí diskutující,

na tomto místě bych se ráda zastala paní Evy Taussigové, která byla panem Dušanem nařčena, že vytrhává věci z kontextu. Ještě dříve, než ono vytržení stihla spáchat (pokud tak vůbec učinila), se podle mého názoru dopustil téhož sám autor článku.

Kdysi před mnoha lety, v době studií, jsem absolvovala několik hodin výběrového semináře s tehdy velmi neutrálním názvem, který by však v demokratických poměrech mohl znít Manipulativní moc matematické statistiky. Mnohé poznatky z této bezesporu zajímavé výuky již stihl čas smazat, přesto si vybavuji, že s mnohými příklady se některá tvrzení pana Marka nápadně shodují.

V poslední době je velmi módní vyslovovat různé atraktivní hypotézy, které však ve svém důsledku zastírají hlavní příčinu problému nebo jsou zneužívány jako argumenty k prosazování vlastních názorů. Velmi často jsou takto vysvětlovány zejména společensky negativní jevy.

Jako příklad bych použila jeden problém z oblasti výchovy – děti s problémovým chováním. Četla jsem článek, který jako možnou příčinu uváděl nadměrné množství jakési chemické sloučeniny ve stravě. To by samo o sobě nebylo škodlivé, ale autor zcela opomněl uvést, v jaké je tento faktor korelaci ke zkoumanému jevu a alespoň stručně se zmínit o příčinách základních. Když máte možnost seznámit se s rodinným zázemím těchto dětí, v mnoha případech je hlavní příčina mnohem prozaičtější: dítě je zkrátka….špatně vychováváno.

Takže z tohoto přístupu plynou ony byť jen lehce naťuknuté hypotézy jako obřízka – příčina násilí, epidurální analgezie – příčina toxikománie apod. Korelace chybí, hlavní příčiny těchto negativních důsledků jakbysmet. Hypotézy jsou zatím neotestované, a proto považuji za neseriózní a populistické se o nich před laickou veřejností zmiňovat.

Nejvíce mě však mrzí to, že od posledního článku autor nepřestal – zde mi prosím promiňte, že nakrátko opustím spisovný jazyk – šlapat v hovínkách. Předchozí článek o zrození Ženy zřejmě spustil diskusi na téma mindrák z EA, ale kdyby mnohé z příspěvků mohly mít samostatný název, mohli jsme číst o mindrácích z císařských řezů, z neplodnosti, z výchovy dítěte „pouze“ adoptivního…

Netvrdím, že podobné články na Rodinu nepatří. Je ale necitlivé (a na tom má svůj podíl i redakční rada) je zařazovat tam, kde na první kliknutí může na šestinedělky po císařském řezu vyjet věta „Copak vás, ženy a maminky, nevzrušuje představa,….atd.“

Přimlouvala bych se za to, aby na Rodině byla vyčleněna pro téma alternativních, přirozených, domácích apod. porodů vyčleněna samostatná rubrika s vlastní diskusí, jako ji má třeba CAP nebo HAM. Do takové rubriky by články pana Marka s čistým svědomím mohly být zařazovány. Zde by mohli zájemci o tyto přístupy celkem nerušeně a věcně diskutovat – takhle musí často bojovat s názorovými odpůrci a podle mého názoru to k ničemu pozitivnímu nevede. A těm ostatním by podobné informace nebyly servírovány hned „na první ránu“, což může vyvolávat pocit, že názorová pluralita je poněkud potlačována.

Srdečně zdraví

Martina
  • 
31.3.2001 18:55:47
Milá Katko,
v prosazování svých představ o porodu to neměly a nemají jednoduché ani ženy na západ od našich hranic. Tam se ale začalo již v šedesátých letech minulého století, když zastánkyně hnutí za přirozený porod definovala porod jako životní zážitek.

Zrovna čtu román Účinný lék (Strong medicine,r.1984)od Arthura Haileyho. Je zajímavé, jak se s prosazováním představy o svém porodu, vypořádala hlavní hrdinka románu. Cituji:

....první dítě se jim narodilo přesně podle Celiina plánu.
Přišlo na svět v srpnu 1958. Byla to zdravá holčička, klidná, skoro ani neplakala. Pokřtili jí jménem Lísa.

Už během těhotenství trvala Celia neochvějně na jistých zásadách, pokud jde o vedení porodu, takže se ostře střetla se svým porodníkem dr. P.Keatingem, Andrewovým kolegou z nemocnice sv.Bedea. Keating, příliš úzkostlivě svědomitý muž v středním věku, který si potrpěl na vlastní důležitost, si Andrewovi postěžoval:"Ta vaše žena je úplně nemožná."

"Vím, co máte na mysli," odvětil Andrew s pochopením, "ale to právě činí život zajímavým. Připadá mi zvláštní, že to, co se mnohým lidem zdá nemožné, není pro Celii žádný problém."

Asi před dvěma dny totiž Celia řekla dr.Keatingovi:" Přečetla jsem si literaturu o přirozeném porodu a začala s doporučenými cviky." Když se lékař shovívavě usmál, dodala: "Chci při porodu aktivně spolupracovat a být při narození dítěte při plném vědomí. To znamená žádné anestetikum ani nástřih hráze (episiotomie)."

Keating se přestal usmívat a zachmuřil se. " Milá paní Jordanová, o tom rozhodne porodník během porodu."

"Nesouhlasím,"pravila Celia tiše a klidně. " Kdybych na to přistoupila, je pravděpodobné, že mě přemluví ve chvíli, kdy nebudu schopna soudně uvažovat."
"A když se ukáže, že jde o rizikový porod?"
"To je něco jiného. V tom případě musíte posoudit situaci a udělat, co je zapotřebí. Ale pak musíte mne i Andrewa přesvědčit, že to bylo nevyhnutelné.

Dr.Keating cosi zamručel a pak řekl: " Pokud jde o episiotomii, patrně nevíte, že nástřih perinea(hráz) zabraňuje natržení, když se vybavuje hlavička dítěte - natržení hráze je bolestivé a hojí se hůře než chirurgický řez."
"Vím to,"odpověděla Celia."A zajisté je vám také známo, že stále víc lékařů a porodních asistentek s tímto názorem nesouhlasí."

Nevšímala si toho, že se jeho obličej ještě víc zakabonil, a pokračovala: " Je dokumentována celá řada případů, kdy se přirozené natržení rychle zahojilo. U episiotomie často vznikly infekce a pooperační bolesti trvaly i celé měsíce."

Dr.Keating ji zamračeně pozoroval. "Zdá se, že na všechno máte odpověď."
"Vůbec ne," odvětila. " Jenže je to MOJE TĚLO a MOJE DÍTĚ.
" Když už mluvíme o vašem těle,"
reagoval dr.Keating podrážděně,
"rád bych vás upozornil, že i když to není účelem episiotomie, zašití po porodu udržuje těsnost vagíny."
"Zajisté," usmála se Celia. " Uvědomuji si, že těsnost pochvy zvyšuje rozkoš mého sexuálního partnera. A protože nechci, pane doktore, aby si můj manžel stěžoval na velkou vagínu, jakmile bude dítě na světě, zaměřím se na cviky, které zpevňují pánevní svaly."
Krátce poté odešla po vzájemné dohodě Celia od dr.Keatinga a stala se pacientkou dr. Eunice Nashmanové, která byla starší než dr.Keating, ale duševně dostatečně mladá na to, aby měla pochopení pro mnohé Celiiny názory.

" Vaše manželka je obdivuhodná žena," řekla Andrewovi, jakmile se narodila Lisa."Chvílemi měla velké bolesti a já se jí zeptala, zda si to s anestezií nerozmyslela."
Andrew, který chtěl být při porodu, ale odvolali ho k naléhavému případu, se zvědavě zeptal: " A co řekla?"

"Jen tolik: Ne, ale někdo mě, prosím, držte! A jedna z našich sester ji chytla oběma rukama a dodávala jí odvahy, a to bylo všechno. A když se jí narodila dceruška, neodnesli jsme novorozeně, jak je to zvykem, ale nechali jsme je ležet u matky. Obě byly tak nádherně pokojné, že byla radost na ně pohledět.".....


To co průkopníci přirozených porodů prosazovali již před padesáti lety, se v posledních dvaceti letech na Západě již přeneslo, při využití nových vědeckých poznatků, do běžné porodnické nabídky. Ženy si obhájily právo chovat se při porodu instinktivně.
Jana

P.S. Katko, domnívám se, že pan Marek má pravdu, je to na nás maminkách a tatíncích. Ach jo.
J.






  • 
31.3.2001 12:42:46
Pomohlo by předávání jiných pozitivních zkušeností... Ale je to především o vzájemné lidské ohleduplnosti a slušnosti. To jak se chováme sami k sobě, se odráží i v chování k nám. Na druhé straně, pokud to zdravotnický personál nemá v sobě, tak to musí mít v popisu práce a na výplatní pásce.
  • 
30.3.2001 23:16:45
Tak si myslím, že autor tohoto článku je fakt mimo. Abych dlouho nezdržovala, ale co si myslet o tvrzení
'..........Milé ženy a maminky, je to ale jen na vás. Co si neuděláte, nebudete mít. To vy musíte a můžete začít měnit stav našeho porodnictví tím, že budete vyžadovat to, co považujete za přirozené a normální. Musíte a můžete mít relevantní informace (proto i tahle diskuse) - když totiž nevíte, že jste v pasti, nemůžete z ní. Co takhle najít odvahu nenechat si vnutit, co chce chybný systém a nevšímavý porodník? ......'
Už to ten pán někdy zkoušel, v porodních bolestech vysvětlovat personálu v porodnici, jak se mají chovat k rodičkám? Co je to za nesmysl? Kdo zažil tu strašlivou porodnickou mašinérii, ví, o čem píši. Asi nemám dost představivosti, ale jak by to měnění českého porodnictví z úst ženy laika mělo konkrétně vypadat?? Ráda bych se to dozvěděla.
Ach jo.
Katka
  • 
30.3.2001 20:33:34
Myslím si, že je občas potřeba klást si i nepříjemné otázky, možná hypotetické. Nejsou ani manipulativní ani demagogické, jsou to jenom úvahy.
Eva Taussigová
  • 
30.3.2001 15:37:04
Nic takového jsem netvrdila, obřízka se v USA provádí i z jiných důvodů, než rituálních, což jsem napasala. Věc není vytržena z kontextu, je jen obnažena.
Je smutné, že autor, dovolávající se navrácení důstojnosti rodícím ženám, jiným lidem svými výroky důstojnost bere (nejen obřezaným, ale i těm, kdo se náhodou rozhodnou jinak, než autor doporučuje).
Něco tak kluzce manipulativního a demagogického, jako je tento článek, je skutečně náročno diskutovat racionálními argumenty.
Nehodlám se o to pokusit, protože jsem těhotná a svému dítěti tvořím ve svém lůně "ekologické prostředí". Rozumně lze diskutovat jen s rozumným.
Nashledanou.
PS Jinak máte pravdu, už teď lituju, že jsem sem vůbec něco napsala. Bylo to v prvním šoku.
Eva 2
  • 
30.3.2001 14:32:00
Bohužel, moje zkušenost je přesně opačná, a proto dle mého názoru má článek 100% pravdu.
  • 
30.3.2001 14:21:29
Vážená paní Taussigová,

nevytrhávejte věci z kontextu. Téma článku je o porodu, o jeho výjimečnosti a o možnostech a šancích ho opet "polidštit". Příklad z obřízkou je jeden z mnohých a slouží jako ilustrace určitého konvenčního chování, které může a nemusí mít racionální základ. A navíc pochybuji, že 60% amerického obyvatelstva tvoří občané židovského původu...;-) Krom toho, rituál obřízky - Brit Milah - není vlastní jenom Židům...
Eva Taussigová
  • 
30.3.2001 13:11:50
Vážený pane,
ponechám raději stranou všechna ostatní Vaše tvrzení a vyjádřím se jen k obřízce.
Miloval jste se někdy s obřezaným mužem?
Já ano, mohu Vám říci, že na rozdíl od předchozího, neobřezaného manžela a ještě předchozích také neobřezaných milenců, na něm žádné sklony k násilnictví, nebo hrubému chování nepozoruji.
Problém násilí v USA nemá kořeny v rituální nebo z hygienických důvodů prováděné obřízce.
Závěrem si Vás dovoluji upozornit, že takový výrok, jaký jste uvedl ve svém článku, by se dal i u nás kvalifikovat jako antisemitský, o hanobení skupiny lidí ani nemluvě.

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 40 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.