| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vadí, když dítě před vstupem do školy umí číst?

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 84 [Dalších 34 >>]
Světlana
  • 
28.2.2006 12:01:09
Děvčata, moc jste mně "uklidnila". Mám kluka - v prosinci měl 4 roky. "Ježíšek" mu přinesl Megabyte - to je ten dětský počítaček. A průšvih. I před tím uměl písmenka a čísla - neučila jsem ho, sám se ptal na spezetkách na autách. No a teď mám fakt obavu. Mám počítač - dala jsem mu do něho pár dětských her - ale on chce "veliké písmenka" - to je ve Wordu písmo na 72 mm - no a píše. A takové - mami, pojď se podívat co jsem Ti napsal... je u nás na denním pořádku. Večer bez pohádky - to mu čtu samozřejmě já nebo tatínek - neusne.... Nevím jestli mám být ráda za otázky typu - ...co je víc osum nebo dvacet?... a pod. Uvidím, ale stejně si myslím, že učit se "učit" musí pomoci rodiče. Třeba výběrem kroužku - nevím - jazykový, počítačový, něco kde musí přemýšlet. Nějak jsem se rozepsala a možná je to i trochu neurovnané, ale asi mi stejně rozumíte. Až někdy přijdete sem na tento server ozvěte se. Já se taky sem-tam mrknu.
Světlana
  • 
28.2.2006 12:00:46
Děvčata, moc jste mně "uklidnila". Mám kluka - v prosinci měl 4 roky. "Ježíšek" mu přinesl Megabyte - to je ten dětský počítaček. A průšvih. I před tím uměl písmenka a čísla - neučila jsem ho, sám se ptal na spezetkách na autách. No a teď mám fakt obavu. Mám počítač - dala jsem mu do něho pár dětských her - ale on chce "veliké písmenka" - to je ve Wordu písmo na 72 mm - no a píše. A takové - mami, pojď se podívat co jsem Ti napsal... je u nás na denním pořádku. Večer bez pohádky - to mu čtu samozřejmě já nebo tatínek - neusne.... Nevím jestli mám být ráda za otázky typu - ...co je víc osum nebo dvacet?... a pod. Uvidím, ale stejně si myslím, že učit se "učit" musí pomoci rodiče. Třeba výběrem kroužku - nevím - jazykový, počítačový, něco kde musí přemýšlet. Nějak jsem se rozepsala a možná je to i trochu neurovnané, ale asi mi stejně rozumíte. Až někdy přijdete sem na tento server ozvěte se. Já se taky sem-tam mrknu.
Hanka a syn Jakub
  • 
21.2.2006 17:42:46
Paní učitelka má asi jiné starosti, doteď učila na druhém stupni a nyní má představu, že i o přestávce se musí jen sedět, napíši pár textů poznámek - vyrušuje o přestávce,
vyrušuje v TV a o přestávce, poté co dodělá svou práci chodí po třídě a učí ostatní, co mají psát. Při osobním rozhovoru mi řekla, že je jediný, kdo má vše hned a ona má s ostatními dětmi práce dost, má skoro pravdu, je jich ve třídě 29 a to ji nezávidím. Ale myslím, že má daleko více materiálů i zkušeností, jak zabavit naštěstí jen jedno dítě.
No uvidíme, co nás čeká dál. Díky za zájem a pocit, že nejsem na vše sama.
20.2.2006 8:30:32
Hanko,
řekla bych, že vlastně musíš dělat práci za učitelku. :-( Ona se přece má postarat, aby dítě mělo v hodinách co dělat. Tedy případně zadat úkoly navíc, nebo úlohy na odpovídající úrovni. Některé učitelky to zvládají...
  • 
20.2.2006 8:23:19
Ano,Souhlasím. Kubík uměl číst i počítat v pěti letech a vše se chtěl učit sám, jen jsem mu odpověděla na co se ptal. Při zápise se na mne učitelky dívaly divně a první třídě jsem si užili, jelikož už vše uměl, tak dostával poznámky za to že se stále hlásí a hned odpovídá a za to, že mluví, když už vše má a to nám zůstalo dodnes. Je ve třetí třídě a jelikož má vše hned hotovo, tak mluví a mluví, tak mu dávám každý den doplňování, počítání atd. Je to pro mne únavné, stále něo chystat, vymýšlet, kontrolovat. Paní učitelka má přece své práce dost. Mimo to hraje na flétnu a chodí na karate. Je dosti aktivní a to ho aspoň unavuje a uklidňuje. V Havířově, kde bydlíme není možnost nějakého jiné výuky a tak se těším až nastoupí aspoň na gymnázium, ale to je ještě 2 a půl roku. Tak zdar poznámkám v ŽK.
  • 
30.10.2004 22:45:30
Tak nám už to také začalo,nástup do školy v 5ti letech a 10ti měsících.Dnes už týden máme legitku na tramvaj a malej je děsně důležitý,že mu je koněčně 6 let.S písmeny začal ve 20ti měsících a po poradě s psychology nastoupil předčasně školu.To byl problém,neb ho nechtěli nikde vzít.Podařilo se ,zatím zvládá školu,flétnu,balet,i dramat.kroužek.K tomu řádí s klukama na kole a přetížený se nezdá.Ve škole čte dětem v hodině pohádky a je silnou motivací pro ostatní naučit se také číst.Počítání v pohodě a jen psaní je díky nízkému věku pracnější.Trochu motivace a důslednosti stačí a i psaní se stává hračkou i když neoblíbenou.Doporučujim poradu alespoň se dvěma psychology.Pokud jste z Prahy a okolí,zkuste Ph.Dr.Vondrákovou ze Stanecha,která se zabývá nadanými dětmi.Hodně štestí přejí E+E+M
Lucka, 1 dcera 6 let
  • 
1.10.2004 23:30:47
Právě to prožívám, dcera nastoupila do první třídy. Čte a počítá, já ji to učit nechtěla, ale ona se prostě pořád ptala a ukládala si to do hlavičky a jednou před rokem a půl mě překvapila, když sama začala nazývat písmena. Ve škole se nenudí, ten rok jsme proběhaly po kroužcích - angličtina, flétna, brusle, tanečky .... až jsem si říkala, jestli ji nepřetěžuji(syndrom jedináčka), ale večer byla stále plná života. Navíc trpí celiakií a musí držet bezlepkovou dietu - dnes si sama čte složení potravin a chce sama péct. No a s tatínkem modelářem chce lepit modely a koukat po hvězdách. Myslím, že děti si cestu najdou samy - aby se nezbláznily, když začnou bláznit rodiče.
  • 
24.6.2004 22:05:27
Zdravím! Nedávno som sledovala dokument o projekte Daltonskej školy v Českej republike, ktorý ma veľmi zaujal. Zaujímalo by ma, či aj na Slovensku existujú podobné školy, ak áno v ktorých mestách a tiež spoôsob a postup pri ich zriaďovaní. Prosím vás o akékoľvek bližšie informácie o tomto spôsobe vzdelávania detí. Vopred vďaka, Marianna Belišová.
Helena
  • 
16.4.2004 11:47:03
Sice odpovídám pěkně pozdě a už to není aktuální, ale nedá mi to. Moje 5 letá dcera se sama naučila číst, v současnosti si sama čte knížky, umí psát, sčítá s občasnou chybou do dvaceti. Ví toho spoustu o lidském těle, o přírodě, zajímá ji historie. Nikdo ji v tom vědomě nepodporuje ani nebrání, necháváme to na ní. Ale do školy bych ji dřív nedala (je takdy podzimní), je velmi citlivá, ne snad moc dětinská, ale myslím, že sociálně zralá na to dost není. Taky je často nemocná. Tak ten rok navíc využijeme - budeme někde jezdit, začne chodit do hudebky, bude pokračovat v tancování a naučí se lyžovat nebo co já vím, na to ve škole už nebude tolik času, pokud ji nechci přetížit. Myslím, že škola jí neuteče a při její neprůbojnosti budu jen ráda, když bude ve třídě jedna ze starších
Lída, 3 kluci a holka
  • 
1.3.2004 14:07:56
Jen ji klidně nech, pokud pak bude mít rozumnou učitelku, nějak se s tím už vyrovnají. Můžete se třeba zkusit dohodnout, že při čtení si bude moci číst svoji knihu, nebo něco takového. Můj třetí syn plynně četl ve třech letech (v podstatě se to naučil sám) a ve škole problémy neměl a nemá - teď chodí do třetí a zároveň na některé hodiny do čtvrté, měl by na konci roku dělat rozdílovky a postoupit rovnou do páté. Možná to bude chtít trochu předem oťukávat učitelky, ale zvládnout se to dá. Mimochodem, nejstarší syn ve třech uměl všechna písmenka, ale skutečně číst začal až v první třídě (s odkladem kvůli neklidu). Takže stejně nemůžeš říct předem, jak to dopadne.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 84 [Dalších 34 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.