27.12.2005 21:44:14
Ahoj jsem tu dne poprvé a přidám sem můj příspěvek.Je dlouhy a se vším co se nám stalo.Třeba máte někdo podobnou zkušenost.
.Moje 8 měsíční dcerka dostala nějaké křeče na lekci plavání pro kojence.První hodina plavaní proběhla v pohodě a předtím jsme už měsíc plavali ale jinde.Asi po 5-10 min. v bazénu jsem měla holčičku obličejem k sobě a ona se jakoby uvolnila v ramenou a zakláněla se do zadu,tak jsem ji do té vody položila a ona přivřela oči jak se její hlava dotkla vody a pak se spokojeně uvolnila.Udělala to 3x a můj instinkt od začátku říkal, že to není normální.Instruktorka která to viděla řekla ,že je pěkně zrelaxovaná a tak jsme pokračovali v hodině dál.Anička byla opět normální.Ale po chvilce (2 min.) když jsem ji držela nad vodou náhle několikrát 3x zakašlala(ale nebyla před tím pod vodou ) tak jsem si ji chtěla přiložit na hruď než si odkašle,ale ona najednou začala ochabovat a nemohla se nadechnout.Když jsem ji podávala instruktorce z vody vysela ochable a měla už křeče.Rychle si ji vzala ven z vody a 2x ji bouchla mezi lopatky a pak ji položila na podložku na záda a otevřela jí ústa s vyndala jazyk.Anička měla pomalé a rytmické záškuby všech končetin.Oči měla v sloup a trošku chrčela a měla trošku pěny u úst.Dala ji tedy na bok a ona se stále škubala.Byla celou tu dobu úplně mimo.Mluvila jsem na ni a ona byla duchem nepřítomná.Ty křeče přišli ve třech vlnách.Po po rychlých ,kdy měla i oči v sloup a škubalo se celé tělíčko přišli pomalé a rytmické ale mnohem klidnější .Pak se pomalu začala zklidňovat. Celou dobu povrchně dýchala. Vše trvalo asi tak 5 minut. Tato instruktorka dělala zdravot.sestru v lázních a dělala s lidmi co mají epilepsii a říkala že se jí to jako epil.záchvat nezdálo. Asi za 5 min byla u ní záchranka a ona už koukala na mě a pomalu reagovala na mé promluvení.Byla jako vyčerpaná ale v záchrance už to byla zase ona, jen unavena. Byl jí prý podám diazepan. V nemocnici už se chovala téměř normálně.Na Jipce byla asi 3 hodiny a vše bylo v pořádku.Jako by se nic nestalo,jen po tom diazepanu byla ten den ospala.Byli jsme tam 6 dnů na pozorování.Dětsky neurolog ji viděl 4 den po záchvatu a EEG křivka zcela v fysiol. Bez epi GE.. Oční pozadí bylo v normě.EKG sinus ,osa+60 ,dominance LK, repol f. v normě. Závěr zněl: Eplileptiformní general.parox. Cental tonus odchylka . Holčička byla měsíc a pul po ak.pyelonefritidě a 14 dní před tímto záchvatem ukončena zajišťovací léčba sumetrolinem.VUR 0, Uz bez patol. Měla při ní vysoké horečky 39,9 ale žádné křeče při nich neměla. Plavání bylo povoleno. Holčičce bylo sedm a půl měsíce a je vývojově zcela v normě.Od záchvatu se naučila přetáčet a plazit dozadu. Nikdy jsme nepozorovali žádnou změnu chování,mimo té ak.pyelonefr. je to zcela zdravá a klidná holčička.Narodila se v termínu ,bez potíži. CO se to tedy vlastně stalo a z čeho záchvat mohl vzniknout? Je to Epilepsie nebo nějaké dětské křeče?Může se to opakovat? Kdy se na ni měl podívat neurolog,nemělo to byt hned po příjezdu do nem.? Není za 4 dny už nic ze záchvatu poznat? Dalo se něco udělat nebo záchvatu předejít už při těch prvních příznacích?Teplotu neměla. Moc se omlouvám za tak obsáhlý příspěvek ale neuroložka s námi vůbec nemluvila poslala doktorku která nam vše řekla.Naše nemocnice nemá zrovna dobře komunikující lékaře.Moc mě tento zážitek vyděsil,jelikož nikdo z nás nic podobného nezažil a celá situace vypadala děsivě . Doufám že se to už nikdy nestane .Máte někdo posobnou zkušenost???? Jinak přeji zdravé děti. |
Milada a syn David |
• |
11.10.2005 16:44:02
David má díky epilepsis problémy s vyjadřováním a trochu se psaním.Léčíme se v Thomajerově nemocnici v Praze.Léky bereme,ale stav je po půl roce stejný.Ve škole máme individuelní program.Záchvaty nemáme.Nejhorší stav je ráno po probuzení.David je 11.letý chlapec,který hraje výborně fotbal.Paní doktorka se s podobným případem,který se takto projevuje nesetkala.
|
• |
1.10.2005 15:47:02
dobrý den,
mám chlapečka 4 letého který je opožděný-nechodí ,má 3.st.postiž a užívá od 10 měs.DEPAKINE 1,5-0-1,5 a sabril 1/4-0-1/4 nyní je už 3 roky bez problemu a záchvatu.Primařka me slibila leky vysadit po stočení EEG,ale bohužel syn se nenechá v klidu natočit na záznam.Zkusila jsem leky omezit a prozatím je bez problemu.Snad to bude nastálo.Od miminka rozhazoval ručkama při cvičení a lekal se.Ted to nedelá.Věřím že to pomohlo.U opoždených dětí je prej pravděpodobnost výskytu záchvatu tak jej někdy kryjí léky.Já ten pocit že to byli záchvaty neměla.Bojím se že po vysazení léku se epilepsie vyvolá. |
• |
29.9.2005 16:41:01
Dobrý den,
úplně chápu Vaše pocity. Syn má také občas epileptické záchvaty, které se rozvinuly v období puberty. Stejně jako vy ho neustále hlídám, pozoruji každý jeho nepřirozený pohyb. Přesto ho ale pouštím samotného na hory, dovolené apod., protože ho nechci vyřadit z kolektivu zdravých dětí. Naštěstí se nikdy nic nepřihodilo. Jednou se stalo, že dostal záchvat na ulici a okolojdoucí lidé přivolali záchranku a poskytli mu první pomoc. Doufám, že by se vždy někdo takový v okolí našel. Druhá věc je ale to, že mám pocit, že k záchvatu přispívá nervové vypětí. Pokud by syn na internátu nebyl spokojen, mohlo by to alespoň podle mé zkušenosti k záchvatu přispět. Asi bych se snažila najít školu v blízkosti bydliště. |
• |
15.9.2005 11:17:28
Dobrý den,
poprvé jsem na těchto stránkách a můžu říct, že jsou bezva. Náš syn, který byl vždy mimo lehké rýmy zdravý a v pohodě, dostal loni před vánocemi ve škole velký záchvat s bezvědomím a křečemi. Po vyšetřeních nám byla sdělena diagnoza epilepsie. Bylo pro nás velmi těžké tuto informaci příjmout. Musím se přiznat, že není snad nic horšího, než se dívat na své dítě v záchvatu a čekat až "to" přejde. Během tří měsíců měl i přes nasazenou léčbu 6 velkých záchvatů, potom mu neuroložka léčbu změnila. S novými léky je již půl roku bez záchvatu, přesto mám pořád jako matka strach někam ho samotného pouštět atd. V čem chci ale poradit? Jako deváťák vychází ZŠ a vybral si školu s oborem počítačového programátora, navíc dosti vzdálenou od bydliště - tudíž s tím je spojueno ubytování na internátě. Já mám teď velké dilema (hlavně více strach), jestli ano nebo ne. Prosím, kdo má tyto zkušenosti, poraďte svým názorem. Moc děkuji Jana |
Laura |
• |
27.8.2005 16:25:16
Ahoj Milčo,
kde se s Davídkem léčíte? A jak to snáší on? Do jaké míry si uvědomuje svou nemoc? Já mám 4-letého syna, který má epi od jara, po těžkém epileptickém statu ochrnul na jednu stranu těla a nemůže chodit, ale jsme odvážní :-) a ve čtvrtek nastupuje Máťa do školky (zařídili jsme osobní asistentku). Tak jsem zvědavá, jak bude malej reagovat na zdravé děti, zda se nebude za svůj handicap stydět nebo co, zda tam bude mít kamarády, jestli se já nezblázním strachy, až ho tam jednou nechám na 2 hodiny samotného... |
Milča,syn David |
• |
26.8.2005 21:23:28
Již půl roku syn trpí myoklonickými záškuby ůstního koutku,které způsobuje TH vlna v mozku .Absolvovali jsme všechna dostupná vyšetření ,ale žádná příčina obtíží nenalezena.Yáškuby synovi brání v plynulosti řeči.Užíváme Depakin,liskantin,rivotril.Bohužel stav je stále stejný.Brzy začne škola ,tak mám strach ,jak to zase zvládnem.Má-li někdo stejný problém.Ozvěte se.Milča
|
Iva |
• |
11.7.2005 10:11:53
V sobotu jsem zažila epileptický záchvat své mámy, která má rakovinu mozku a plic. Okamžitě jsem volala záchranku, protože v jejím případě člověk neví, co si počít. Snažili jsme se jí pomoct, ale měli jsme strach s ní cokoliv dělat, abychom jí neublížili. Byl to hrozný pocit bezmoci. Uklidnila jsem se, až když přijela záchranka a mámě se dostalo odborné péče.
|
HELENA GOMBÁROVÁ,dvě děti |
• |
11.3.2005 21:59:09
Dobrý večer reaguji na článek DAFIE doufam že je to dobře napsáno máme doma 4 syna ve dvou letech dostal první epileptický záchvat byl to šok nic méně bych Vaší známí doporučila hlubší vyšetření my
jsme měli totiž v 6 měsících takové divné cukání asi 6 krát bylo nám řečeno abychom počkaly z vyšetřením později jsme se dozvěděli že to souviselo z epilepsijí doufam že vám to pomůže mějte se hezky hela |
• |
9.11.2004 12:49:36
Epilepsie se u starší dcery objevila nyní v 11 letech.Nikdy bych nevěřila,že nás to může potkat.Naštěstí než se na to přišlo tak neměla velké záchvaty,když to přišlo tak se jí špatně dýchalo,motala se jí hlava,brněly jí končetiny a při posledním záchvatu i na pár minut neslyšela na jedno ucho.Nyní bere dvakrát denně léky(orfiril long 150) a je v pohodě,hlavně nesmí běhat a zadýchat se.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.