0 |
28.10.2004 19:49:03
Arieno,
Snad ti trošku pomůže odpověd na můj dotaz na WWW.epilepsie.cz a moje informace. K dědičnosti: Obecně se dá říci že rodič , který je léčen pro epilepsii má riziko epilepsie u svého potomka cca 6%, t.j. vyšší než v běžné populaci. Dědí se určitá dispozice k záchvatům, která se může projevit vlivem dalších okolností. Epi nemusí být jen dědičná. Můžeš jí "získat" po úrazu, komplikacemi při porodu - už ji v sobě máš a jen čejká na spouštěcí mechanismus. U někoho je to virová nemoc u jiného třeba puberta. K léčbě a podávání léků: Každé antiepileptikum působí na jiné biochemické úrovni. Obecně všechna snižují intenzitu výbojů, kterými se projevují epileptické korové buňky - tlumí je a brání jejich šíření do okolí. Antiepileptika tedy snižují záchvatovou pohotovost mozku. Epilepsie má mnoho příčin. Právě na příčině epilepsie hodně závisí i prognóza onemocnění. Doslovně léčitelné jsou pouze formy s dobře vymezeným poškozením mozku, kdy lze chirurgicky takové místo odstranit. U všech ostatních epilepsií se podáváním antiepileptik především snažíme zabránit opakování záchvatů. Ty mohou vést k druhotnému poškození mozku a zhoršení samotné epilepsie. |
ariena |
• |
27.10.2004 23:13:43
Dobrý den,mám přítele o kterém sem se po delší době dozvěděla,že míval epilepsii,ale už přes 5let ji podle jeho doktorky nemá.Je mu 20let.Taťka mi stále tvrdí,že je to nevyléčitelná,dědičná nemoc a pro sklidnění záchvatů se musí brát prášky...Přítel to vše vyvrací a říká,že nikdy nebral žádný prášky...A tak bych se chtěla zeptat jak to s tou dědičností je.A jestli se dá vyléčit napořád.A zda se mám obávat společného života s přítelem a dokonce s nim mít nakonec děti??Předem děkuji za odpověd.
|
26.10.2004 8:12:35
S tou únavou po Depakinu je to asi opravdu individuální.Tereza byla ze začátku naprosto nefunkční-tak jsme jedli Depakine aby neměla záchvaty a do toho prášky na povzbuzení mozk.činnosti.Ale např.dávky Depakinu500 ráno před školou nám zrušili-protože opravdu byla věčně mimo.Ono se asi taky do toho promítla puberta která udeřila plnou silou-tak se to asi sečetlo jedno k druhýmu.
Co se týká spánkovbé EEG-máme ji za sebou asi 5 krát.Fakt je,že na první jsme byli když bylo Terce 11let a to se dá dítěti vysvětlit proč je to nutné.Ale stejně se dá říct že byly okamžiky kdy byla vysloveně agresivní a pomalu se s náma prala abychom ji pustili spát.Já osobně si taky nedokážu představit JAK se dá udržet vzhůru batole:((Nakonec vidím co mi dá práce a kolik fňukání stojí jenom našeho ročního benjamínka dostat z autosedačky pokud tvrdě usne a nebo naopak kolik slziček je když jedem delší trasu a usnout se jí nedaří. Všem držím palce ať jste vždycky o krok napřed před nemocí:) |
• |
21.10.2004 14:56:34
Brali jsme taky Depakine chrono 500 a kluk byl celkem v pohodě, žádnou velkou únavu jsem nezaznamenala. Asi to působí na každého jinak.
|
Jana |
• |
21.10.2004 9:37:50
My jsme také absolvovali 2X spánkové EEG, stejně jak popisuje Iveta. Jednou v nemocnici a podruhé doma. Poprvé bylo synovi 2 roky a nakonec po noci hrůzy se stejně nepodařilo EEG ráno natočit, protože byl naprosto nezvládnutelný, stále si strhával elektody, až to lékaři vzdali. Asi o rok později jsme bděli doma a ráno se točilo EEG, bez nálezu. Záchvaty ustaly ai v 6 letech a znovu se objevily až v pubertě a tentokrát již nález na EEG byl.
|
Fida |
• |
21.10.2004 8:53:26
No tak to nás asi bude čekat.Ale 24 hodin vzhůru,to tedy nevím,nevím.
|
0 |
20.10.2004 21:24:27
Iveto dceři také natáčeli spánkové EEG, ale jinak.
Usnout mohla tak jak je zvyklá ( v poledne) ale s tím rozdílem že usnout musela až už byla napojená na EEG a po 20minutách jsem ji musela, pořád ještě napojenou, probudit. Byl to docela boj ji uspat a pak zase probrat. Nedobedu si ale představit být s ní vzhůru 24hod. Batole by tohle asi nezvládlo. |
20.10.2004 18:44:20
Jak už jsem psala níž,tak u nás EEG taky nikdy nic neukázala a záchvaty pokračovaly.Až napadlo naši neuroložku provést tzv.spánkové EEG.Spočívá v tom,že dítě nesmí 24hodin spát-ani mikrospánek!!Potom se napojí na EEg a v okamžiku kdy usne se natáčí.Nám se v ten moment záznam naprosto rozsypal-a domů jsme odcházeli už s diagnozou EPI syndrom!Mudr. nám řekla,že jsou epileptici.u kterých je záznam pořád dobrý-proto je nutné vystavit tělo silné zátěži+únavě-a potom se to projeví i na záznamu.Není to velké procento nemocných-ale jsou.Tohle vyštření sebou nese ale opravdu zátěž pro celou rodinu.poprvé nám dceru hospitalizovali na 24hodin-protože se báli aby ve stavu vyčerpání nedostala záchvat.Další eeg-protože jsme je museli absolovovat místo klasických eeg-už byla doma a celá rodina se snažila nedopustit aby usnula.Což si asi umíte představit-dítě už kolem půlnoci prosí a protestuje a usíná ve stoje-byly to noci hrůzy.Nyní chodí již na tzv.foto eeg-což spočívá v připojení na PC a při záznamu se pouští světlo a blikání atd. a natáčí se reakce.Tolik jenom jako odpověď na to,že ne vždy klasické eeg je 100% ukazatel nemoci.
Jinak co se týká Depikanu-máme depakine chrono 500 a ta únava tam opravdu je značná-což je patrno zvlášť ve škole. Je to běh na dlouhé tratě-to všechny tady víme.Přeju hodně sil všem maminkám i dětem:) |
Fida |
• |
13.10.2004 13:35:11
Dcera má nějaké podivné záchvaty.Máme jít na nějaké vyšetření,CT ani EEG zatím nic.Nebyl někdo z vás na dětské neurologii v Motole?Nemáte nějaké zkušenosti?My zatím s neurology moc dobré zkušenosti nemáme.Děkuji
|
0 |
13.10.2004 12:40:46
Ještě jsem chtěla dodat, že dcera při prvním záchvatu také nedýchala. Jen koukala "mimo" po několika vteřinách začala modrat, pak se rozkašlala a bylo to dobré. Ani mě nenapadlo že to mohl být e. záchvat. Bohužel byl, další záchvaty se už jen zhoršovali ,než začala brát antiepileptika.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.