| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Indiánské babičky žijí i v Čechách

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 63 [Dalších 3 >>]
  • 
23.6.2001 12:55:54
Ahoj Kristýno,
klídek. Taky nosím mimčo v šátku, taky má nejradší, když v MHD stojím a co se týká reakcí spolucestujících, tak mám selektivní příjem informací. Slyším jenom to, co se mi hodí. Jinak řeči PROTI šátku vedli ponejvíc rodiče - jak moji, tak manželovi. Přestali s nimi ve chvíli, kdy Verča začala být ochotná vozit se v kočárku (kolem třetího měsíce) a oni s ní konečně mohli sami chodit na procházky... Když budeš mít chuť, ozvi se mi na mail, třeba si dohodneme někdy společnou procházku, a teprve potom budou mít lidi důvod k drbům. Dvě matky - tyranky najednou...
Ahoj Sylvie
PS: Dcera je zhruba stejně stará jako tvůj syn.
Monika, Adámek 11 měsíců a kousek
  • 
22.6.2001 14:17:07
Ahoj, Kristýno!

Používáme loktuši od Adámkových necelých šesti týdnů do současnosti a nevidím důvod, proč ji nepoužívat dále. Vychvalovat ji nemá cenu: Pro toho, kdo to schvaluje, je to jen nošení dříví do lesa, kdo s touto "přepravou" dětí nesouhlasí, toho stejně nepřesvědčím. Ale s negativní reakcí na loktuši jsem se setkala i já. Můj kamrád, který pracuje jako dětský psychiatr, mi ještě před narozením Adámka říkal, ať počítám s tím, že miminka a malé děti jsou něco jako "věc veřejná" a že především starší a staré paní mají tendenci navazovat kontakt ať už s maminkou nebo s děťátkem. Jistě - pochválení a rozplývání se nad miminkem potěší snad každého.
Ale zpátky k loktuši. Adámkovi byly necelé tři měsíce, hezky si hověl v loktuši, koukal a broukal. Nastoupila jsem do autobusu a sedla si naproti jedné starší paní. Cituji: "Ale co ti ta maminka dělá, no ty jsi ale chudáček, ty bys měl ležet v kočárku, a nožičky máš celé skrčené, a nebolí ho zádíčka? Paní, vy nemáte kočárek? Já nevím, ale to není pro to miminko dobré, aby bylo takhle skrčené..." Existuje jediná slušná odpověď. "Na Vašem místě by se mi možná také zdálo, že to není v pořádku, nicméně nám to doporučil lékař specializovaný na pohybový aparát".
A je ticho, maximálně se rozpřede debata na téma, co tu paní kde bolí a že ti doktoři jsou dneska strašní... ad zblblitum

Monika.

Veronika, Anna půl roku a něco
  • 
22.6.2001 8:27:26
Milá Kristýno,
já malou taky nosím v šátku, pokud musím někam cestovat MHD, když jedu nakupovat nebo chodím po úřadech. S negativními reakcemi jsem se zatím nesetkala. Ba právě naopak, jak to píšeš. Malou všichni obdivují a o nošení v šátku jeví zájem. Fakt je, že Anička je zatím pokaždé ze všeho kolem sebe tak vyvalená, že ani nemukne. Ale je mi jasné, že s tím jak bude čím dál aktivnější a bude se chtít hýbat (už teď leze, sedí a má tendenci se stavět na nožičky, to bude tím nošením :-)), jí to taky začne vadit a bude se se mnou nudit. Jsem docela citlivá na reakce okolí, ale v tomhle případě říkám, ať si všichni trhnou nohou. I když si dokážu představit, jak je ti to nepříjemné, vytrvej. Stojí to za to. Zkus si představit, jak se taháš s kočárem a nikdo ti nepomůže a když znuděné miminko bude řvát v kočáru, budou na tebe lidi stejně vrhat pohledy, jaktože ho nedokážeš uklidnit.
No, asi jsem ti moc nepomohla. Jsem zvědavá jaké zkušenosti mají ostatní, já jsem ještě žádnou maminku s dítětem v šátku v Praze nepotkala.


Petr, dceruška Ivuška 3 měs. a chlup
  • 
21.6.2001 15:36:32
Jsme s manželkou velký zastánci nošení dětí, ať už v šátku, nebo v čemkoliv jiném. Kočárek má nesporně svý klady, ale naše "Čiko" (nejsem si jist, jak se to píše) kapsa nám připadá v dnešní době daleko "pružnější". Ať už v obchodě, MHD, ČD,... Na naší poliklinice: do prvního výtahu se kočárek nevejde a druhej výtah je "páter-noster" - pro kočárek jako dělaný :-(
Nosit děti je strašně pohodlný, přesto je spousta lidí nesmyslně proti tomu. Nejvíc lidí si myslí, že si kazí záda, jedna starší paní se divila, jak může dcerka v sedě spát (při tom bába chrápe v noci u zrnící televize na křesle). Když na nás někdo ohrnuje nos, jestli si Ivca nenicí záda, tak se ho zeptám, co "on/ona" dělá pro svý záda. Když si někdo dělá starosti, jestli ji nerozmazlujeme, když spí s náma v posteli, tak mu řeknu, že ji alespoň "zocelujeme" ve studený vodě, aby si nezvykla na teplou. Je to jako voda do uší,.... A těch věcí, kterou některý "dříve narozený" a lidi zblblí komunistickou výchovou nikdy nepochopí a vždycky budou držkovat.
Dudlik od mojí mámy "dudá" pejsek, i když jsme ji vysvětlovali, že ho dcerka vyplivne.
Ty lidi se už nezmění. My s manželkou kašleme na jejich "rady", a na blbý kecy se buď usmíváme, něco plácneme, nebo si jich nevšímáme.
Kristýna, syn skoro 7 měsíců
  • 
20.6.2001 21:18:03
Svoje miminko taky nosím v šátku. Po porodu syn nedýchal, byl kříšen a neurolog mi doporučil nejlepší terapii: chovat, chovat, chovat a hladit. Ze začátku to bylo úplně bez problémů, naopak jsme byli v Praze často středem příjemné pozornosti. Jenže syn už začíná mít svou hlavu a začíná se projevovat strach z cizích lidí. Dokud se pohybuji, chodím, je vše v nejlepším pořádku. Malý buď pozoruje svět nebo se stulí a spinká, ale problém nastává, když nastoupíme do přeplněného metra nebo do tramvaje a z důvodu bezpečnosti se posadím. Je ochoten mi tolerovat cestu z Flory na Náměstí Míru, ale pak ho to přestane bavit, začne se ošívat a fňukat a můžu ho houpat, zpívat, natřásat, všechno marné. Ve chvíli, kdy si stoupnu, je to zase v pořádku. Sama vím, že se mu nic neděje, ale jak to mám vysvětlit ostatním? V případě, že se syn usmívá, kdekdo ho obdivuje a zavádí se mnou řeč, ale jak chvilku fňuká, hned se na mne dívají, jako bych ho týrala. Často slyším tiché rozhovory: podívejte pani, jak je chudáček přivázanej, co ty zádíčka, vždyť ho všechno bolí. A mně se chce plakat. Jeden pán se na mne dokonce hlasitě obořil, co to s tím dítětem proboha dělám. A já jsem zůstala úplně zdrcená, druhý den jsem se dokonce vláčela přes půl Prahy s kočárkem. V domnění, že dávám svému dítěti to nejlepší zacházení, vypadám jak matka tyranka. Jsem vděčná za každou osvětu a propagaci nošení v šátcích, protože jsem zjistila, že valná část veřejnosti se stále ještě domnívá, že miminko má nejlépe ležet na zádech v kočárku a zírat do stropu.
Takže ostatní maminky, připravte se i na negativní reakce okolí a vytrvejte. Nošencům zdar!
  • 
8.5.2001 19:23:12
ahoj Dano,
podrobný popis na vázání najdeš i tady na rodině. Na hlavní straně najeď na Miminka a v nově rozbaleném menu na Nošení v šátcích. Nebo se mi ozvi na mail, pošlu Ti nějaké fotky s popisem. Určitě to vázání nevzdávej :-)
Lída
Dana,Kája 22 týdnů
  • 
8.5.2001 14:36:45
Články o indiánských babičkách se mi líbí jen neumím ten šátek zavázat poradíte mi_
Verunka
  • 
7.5.2001 19:32:18
Jestli tou "mrškou" míníte, že jsem sebevědomé miminko s vlastním názorem, tak máte pravdu. Aspoň takhle mě chválí tety z plavání. Nebo tím litují mámu? Těžko říct. To, o těch zádech, říkají babičky mámě taky, ale ona se jim směje, že prý víc jí bolely, když se dvakrát denně tahala s kočárkem doma do schodů. Pokud ví, tak si naříká, když se učí nový úvaz, ale během dvou tří dnů se ho naučí správně používat a je po bolesti. Už mě váže i do kříže a je to fajn.
Zdenka + dcerka Zdenka 2 roky
  • 
1.5.2001 0:08:44
Mě se to také líbí ale dozvěděla jsem se o tomto způsobu dost pozdě, nicméně jsme užili klokanku i krosnu, ale bez kočárku to nešlo, takže ta věta :"maminky co se dožadují pomoci s kočárkem.." byla dost ošklivá. Někdy musíte třeba jít nakoupit a když máte dítě na zádech nebo břiše, pak vám zbývají na nákup už jen ruce, a to uznáte to bude asi dost malý nákup. No a pak jsou ještě maminky "dožadující se" místa , třeba ty čekající s bříškem, nebo s dvouletým dítětem, které těžko samo ustojí jízdu v tramvaji a držet ho na ruce - takových 14-15kilo živé váhy, nic moc. Možná až sama budete mít dítě budete se "dožadovat" nějaké pomoci , možná i stím kočárkem, nebo vám bude milé, když Vás někdo pustí sednout protože budete mít už velké bříško a oteklé nohy........
  • 
30.4.2001 12:56:44
Ahojky,
moc se mi líbil Tvůj příspěvek o nošení v šátcích. Já bohužel objevila možnost jeho koupě, až když synovi byl skoro rok. (Mám šátek z H.A.M.) Takže jsme přeskočili všechny kolíbky a nejvíce se nám zamlouvá vázání na břiše křížem a na zádech jako batoh. Před rokem jsem zjistila, že s miminem na zádech se nějak dělají domácí práce jednodušeji, než když ho mám na ruce, nebo pořád odbíhám ho konejšit do postele. Teď se synovi moc líbí vození ve velké nákupní tašce na kolečkách. Buď stojí, aby měl přehled, nebo se schová a zavře dovnitř. Zrovna minulý týden jsem uklízela a za sebou po bytě (dva pokoje) tahala tašku. Jednou se do ní chtěl schovat i při cestě na nákup, no, když jsme míjeli policajty, nebylo mi nejlíp… Teď budou klukovi dva roky, váží asi 13 kilo a nosí se stále rád a namáhavé na záda to není. Šátek se nám osvědčil i jako houpačka. Moc ho všem doporučuju.

Lída
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 63 [Dalších 3 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.