14.2.2009 23:46:15
NO A CO SI TEDY MYSLÍTE O TOM OČKOVÁNÍ PREVENTALEM? MNĚLI BYCHOM BÝT OČKOVÁNÍ ZA DARMO ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ. JINAK JSME ASI 30KM OD PLZNĚ.
|
Ennywan |
14.2.2009 23:46:09
Kili, chápu, že nemůžete vědět, proč nebyl syn očkován. To byla v podstatě jen řečnická otázka. Vakcinaci zkrátka zatím imunolog na základě imunologického vyšetření nedoporučil. Naše dětská dr. mi řekla, že nejspíš z důvodu, že by si asi syn vzhledem k výsledkům imuno vyšetření nevytvořil protilátky, tak by se očkováním zbytečně zatěžoval.
|
Ennywan |
14.2.2009 23:40:21
Milado, začínám se v tom ztrácet, je to na mě příliš složité
Asi to nechám koňovi, ten má větší hlavu |
kili |
• |
14.2.2009 23:40:06
já mám za to, že selektivní deficienci IgA bez vyšetření sekrečního IgA, dalších Ig a celulární imunity lze jen odhadnout, nikoli exaktně diagnostikovat.
Vy uvádíte hladiny IgA, které jsou jistě velmi nízké a znamenají skutečně deficit IgA s výrazně vyšším risikem infekcí zažívacího, močového a dýchacího traktu a s možností doprovodného sprue-like syndromu, při němž bezlepková dieta nemusí být efektní. Krom toho by měly být vyšetřenY protilátky proti IgA, zejména ty ve třídě IgE, což může být životně důležité. |
Milada. |
14.2.2009 23:31:40
Jitko,
ještě takhle: lidé se selektivním deficitem IgA mají vyšší riziko výskytu defektu podtříd a normální koncentrace celkovéhoIgG ještě defekt v podtřídách nevylučuje. Potvrdí-li se defekt v některé podtřídě a nebudou-li přítomny anti-IgA protilátky, lze léčebně s velmi dobrým efektem použít při závažných infekcích injekční gamaglobulin (nyní u nás přípravek Past Hum Immunoglobulin Grifols). (to má zkopírovaný z místních Poraden) |
Milada. |
14.2.2009 23:29:05
Kili,
někdy není vůbec potřeba sliny vyšetřovat, u mýho syna bylo jasný ihned, tj. z prvních náběrů u imunologa, že má selektivní deficit (syn má třeba hodnoty 0,02 někdy i 0,04 . Sliny mu vyšetřovali tak o asi o 4-5 později. A než vyšetřili podtřídy IgG, trvalo to roky, museli jsme přejít k jinému alergologovi , ten první nechtěl syna 6 nebo 7 stresovat krevní odběrem |
Milada. |
14.2.2009 23:22:13
Jitko,
jasněže se stav IgA na sliznicích sleduje - přece z těch slin. To měl můj syn taky dělaný , už jsem Ti to psala. |
kili |
• |
14.2.2009 23:20:18
Já mám pochopitelně méně informací o zdrav. stavu Vašeho syna než imunolog, který ho vyšetřuje, takže jeho slovo je jistě rozhodující, moje je odhadem z toho, co jste uvedla. Proč Váš syn nebyl očkován, to netuším. Také nevím, jestli jde o hypoIgA1 nebo A2 a další nálezy z imunol. vyš. , takže opravdu jen odhadem a ten odhad je, že Váš syn nebude mít nakonec se snížením imunity žádné potíže.
Sekreční imunoglobulin A se vyšetřije např. ve slinách. |
Ennywan |
14.2.2009 22:35:26
Kili,
jako já budu jen ráda, když se to věkem všechno srovná. Mi jen není jasné, když mám být v klidu a dle tebe ani není důvod k imunoterapii, proč náš imunolog zvažuje postoupení synova případu vyššímu pracovišti? Sledovat synův stav přece může docela dobře i běžný ambulantní imunolog. Jedině že by fakt chtěl, aby bylo očkování řešeno přes kliniku (syn ještě není vůbec očkovaný). Hladina sekrečního IgA se zjišťuje také z krve nebo např. výtěry ze sliznic? Pokud to budu dobře formulovat, tak protilátky proti kravskému mléku syn neměl. |
kili |
• |
14.2.2009 21:48:06
Hodnoty, které v článku uvádíte, jsou nižší, ale jistě se nejedná o XLA a mám za to, že nevyžadují imunomodulační ani imunosubstituční terapii.
U IgA mi chybí hladina sekrečního IgA, aby se dalo uvažovat o selektivním IgA deficitu, který někdy bývá spojen s deficitem některé z potříd IgG (zejména IgG2). Pacienti se selektivním deficitem IgA mívají ruminantní proteiny a protilátky proti kravskému mléku. Ty mohou způsobit falečšně positivní výsledek IgA, pokud enní v vyš. IA(RIA) užito králičí sérum. Pak je tu otázka sérových protilátek proti IgA a spousty dalších věcí, včetně stabvu celulární složky imunity, které by měly být známy pro diagnosu selektivní IgA deficience. Děti, trpící skutečně CVID, trpí poněkud jinak, než jak popisujete u Vašeho dítěte. Myslím si, že deficit humorální imunity nebude Váš problém, byl bych docela klidný. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.