| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Martina píše z tábora

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 30 
Mirka 23,bezdětná
  • 
12.7.2001 7:21:57
Na tabory jsem jezdila od svych 7 let.Od patnacti jako instruktorka a od 18 jako vedouci.Vetsinou jsem mela oddil nejmladsich deti nekdy holcicky nekdy kluky.Z vlastnich zkusenosti vim,ze i deti pres den spokojene vecer casto propadaly smutku,proto jsem se vsemozne snazila prave vecer ne jen dohlednout na cisteni zubu a ulehnuti do postylek,ale i po vecerce,rict pohadku,zazpivat pisnicku,popovidat si co se nejvic libilo ten den a natesit deti na akci,ktera se chystala na den dalsi.Taky vim,ze vetsina dopisu se psala budto za destiveho pocasi,nebo prave vecer proste tehdy,kdy se nedalo litat po lese,koupat,hrat hry.Takze je jasny ze zrovna v te dobe byly deti naladeny spis melancholicky. Nehlede na to,ze "neco hrozneho" muze byt pro nektere deti napriklad orientacni beh,stezka odvahy,pro holcicky rvacka mezi starsima klukama,proste cokoliv co jedinacek doma vetsinou zazit nemuze.Kazdopadne nejvetsi slzavy udoli jsem vzdycky zazivala posledni den tabora kdy jsme se loucili,i kdyz si myslim,ze deti po vbehnuti do rodicovskych naruci obratily a zacaly vykladat,jak se jim strasne styskalo a nektere urcite i prohlasily,ze uz nikdy nechcou tak dlouho od maminky a tatinka.Pres to si myslim,ze vetsina z nich se do taboru zamiluje a stejne jako ja v jejich letech bude o tabore basnit cely rok a za par let uz budou psat dopisy poze heslovite:Ahoj mami,tati,mam se dobre.Skoda ze uz za tri dny jedeme domu,nejradeji bych tu zustal.A po vystoupeni z autobusu budou s nadsenyma,nekdy ubrecenyma ocima z louceni s kamaradama,vymahat uz dopredu slib,ze pristi rok opet jen na tenhle tabor.Preji nadherne a bezstarostne leto vsem detem i rodicum.
Šárka, dcery 11 a 2
  • 
11.7.2001 23:11:01
Všechny srdečně zdravím,
naprosto souhlasím s Helenou :-) Tábory dětem jen prospějí. Naše Lenka tuto sobotu také odjížděla na skautský tábor a my jsme trnuli strachy, jak přežijí ty bouřky. Opisuji úterní dopísek, kde je "přežití" popsáno:

Ahoj mami a tati!

Je neděle. Včera večer měly přejít přes tábor kroupy jako pingpongové míčky. Proto jsme zabalili své věci a jídlo ap. Pak jsme je ukryli do 2 jeskyň a běželi jsme do štoly, kde jsme se skryli a zpívalo se. Seděli jsme na karimatkách a najednou přijel z vnitřku štoly nějaký úchyl na motorce. Po dešti jsme se vydali zpět vzali své věci a šli jsme spát. Ráno jsme přinesli jídlo atd. ... Jaké je počasí u vás? U nás je dneska hezky. Včera odpoledne jsme se koupali. Byla to ledovka. Jak se máš?

Zdraví Tě Lenča

PS: Pošlete známky a žl. šátek.

Po dalších informacích od jiných maminek tedy vím, že přijeli do tábora, postavili si stany, vybalili věci a v šest večer jim z OÚ přišli oznámit, že bude bouřka. Do stanů se vrátili v jednu v noci. Na první den to byla docela bojovka :-), ale děti byly spokojené. V sobotu se na Lenku jedeme podívat, tak jsem zvědavá, jestli bude zase mezi největšími čuňaty mezi Světluškami. :-] Lítací den považuji po zkušenostech z domova v našem případě za naprostou nutnost. Je třeba se řídit heslem, co nás nezabije, to nás otuží :-)

Mějte se všichni krásně, užívejte si léta a zbytečně se nestrachujte, ony ty děti vydrží opravdu hodně :-))
Zuzana
  • 
11.7.2001 22:30:16
ne, ze bych to chtela jakkoli podcenovat, ale kdybych byla v te situaci a musela se opravdu rozhodnout, co delat, asi bych usoudila, ze na tabore, kde v rohu sviti zlute slunicko a na obloze poletuje modry mracek a na kterem se ma Martinka jak sama pise dobre, se mohou dit napriklad tyto hrozne veci: Richard Vondracek si pri obede dal do pusy brouka a malem ho spolknul a Tereze Vopenkove z prvniho oddilu nalili dva velky kluci z patyho oddilu do holinky smradlavou kapustovou polivku, neni to hruza?
Lucka, Lucinka 10 let
  • 
11.7.2001 22:19:19
Ahoj,
diky za podporu. Dnes mi zrovna dosly dva dopisy. V jednom mi dcera lici nejaky "pranyr" s bahnem a v druhem zas popisuje, ze je ji smutno, uz to druhy tyden nevydrzi a ze chape ze asi nebudu mit cas pro si ni prijet. Je to fakt napor na nervy. Bylo mi z toho nanic. Navic si k tomu musim pripocist tu desnou bourku a fakt, ze zijeme s dcerou samy. Dcera sice jezdi na tabory uz od 6let, ale na 14denni a tenhle typ tabora jela poprve. Snad s nervama vydrzim, v nedeli ma prijet.
Vsem preju pevny nervy a doporucuji to vzdycky s nekym rozebrat (me to alespon pomaha).
Nadia 28 let, syn 6 let
  • 
11.7.2001 20:28:34
Jako bych byla chvilku zpatky na tabore, moc dekuji!
Svuj prvni tabor jsem absolvovala az ve 12-ti letech. Byly to tri tydny plne povinnosti a her. Prvni tyden jsem myslela, ze to nevydrzim, a to jsem byla ve stanu se svou nejlepsi kamaradkou ze skoly!
Dalsi tabory uz byly v pohode, dite proste potrebuje ziskat sebevedomi, ze se z tech vsech povinnosti nezblazni. Musi se uklizet, prevlikat, vstavat, spat, chystat drevo, plnit ukoly v soutezich, hlidat tabor, pomahat v kuchyni, ale i kopat odpadova jama (starsi kluci), vytirat jidelna .... Pro male dite je i cast techto povinnosti uplna hruza, zvlaste, kdyz se to musi udelat hned. To doma neplati, ze?! Ono dnes neni zvykem ani hrat spolecne hry, akorat tak nejaky sport.
Z prvniho tabora jsem odjizdela s placem. Po tech trech tydnech jsem byla jak odtrzena od vlastni rodiny. Bylo to horsi nez ten prvni tyden styskani a nestihani. Ale byla jsem samostatnejsi, takze vlastne co nestihaji behem roku rodice, to stihne za tri tydny tabor.
Pak jsem na tabor jezdila jako vedouci. To byl taky pekny zber! Nektere deti proste neposlechnou, neobliknout se na noc tak, jak jim rekneme, a ony pak placou, ze jim je zima. Na zacatku tabora se musi vsechno kontrolovat, i to obleceni na noc. Ono totiz jedno vysvetleni nestaci. A kdyz mate v oddile "jen" patnact kluku nad 13 let, to je pak ohromna sranda! Deti jsou proste moc fajn.
Mejte se!!
Nadia z Chicaga
Helena ,dva kluci
  • 
11.7.2001 16:30:41
Ahoj vsem vynervovanym maminkam.
Mi dva raubiri taktez dobrovolne a s nadsenim trpi na skautskem tabore a me doma chvilemi tecou nervy. Taky jste staly u telefonu, kdyz se republikou v sobotu prehnala vichrice a bojovaly sanmy se sebou,jestli zavolat do tabora na mobil, nebo to vydrzet ? Ja tedy vydrzela , ale bylo to o fous... Letecky den , podle vypraveni mych synu , vypada tak, ze VSEM se vyhazeji vsechny neuklizene a nesrovnane veci / to v praxi vetsinou znamena, ze ze stanu leti skoro vsechno / pred stan, a jejich ukolem je si to nahrnout nejak inteligentne zase zpet. Na tom nasem tabore PORAD nekdo hlasi, ze zadne jidlo nesmi byt ve stanu ,je ulozene v kuchyni, kazdy ma svou krabicku, do ktere mu nikdo neleze a kde ma ulozene bonbony. Stav jidla od maminek a mlsku kontroluje kucharsky dozor. Vetsinou to je nejrozumnejsi divka ve vedeni .Ono totiz , kdyz na jidlo mimo kuchyn prijde kontrola z hygieny, muzou i zavrit tabor , a je to tak hloupy duvod, ze verim, ze si vedouci taboru na to davaji pozor.Proto usuzuji, ze ona nestastna divcina proste nejak nezaslechla rozkaz o vyhazeni jidla z kufru .
Pamatuji si prvni dopis sveho kluka z tabora predloni: " Maminko, je mi zima ! mam hlad !je to tady strasny ! prosim te moc , prijed si pro me ! nebo se zabiju ! "
Nastesti pro mou nervovou soustavu byl navstevni den hned treti den , co prisel dopis a tak jsem vcas zjistila, ze vykricniky z dopisu uz neplati a ze ditko je spokojene a uz se " zatahuje ". Skautsky tabor je pro novacky pekna fuska, a pokud dite normalne neni zvykle se o sebe trochu postarat alespon v necem, je to velmi tezke pro ne i pro vedouci. Navic upozornuji, ze na podsadovem tabore deti musi opravdu pracovat, nikdo za ne drivi nenanosi, ani vodu neohreje .. Hraji si az pak. A dnesni deti neumi pracovat.Nikdo po nich opravdovou, nezabavnou nebo odpovednou praci nevyzaduje. Jsou zvykle se predevsim bavit.A mimochodem pri tom nekdy neco uzitecneho udelaji.Ale jak je na ne kladena podminka nudne, smradlave nebo namahave prace , neumi se trochu obetovat. Drzim palce vsem maminkam / i tatinkum /vsem detem na tabore a hlavne vsem vedoucim,aby po skonceni tabora vsichni mohli prohlasit : bylo to skvely, za rok to urcite zopakujeme !!
Sharon
  • 
11.7.2001 14:19:06
Aleno, na mě ten dopis vyloženě negativně nezapůsobil, protože své smutky i hrozné věci Martinka hned vzápětí komentuje slovy "ale to nevadí". Myslím si, že kdyby se jí dělo nějaké veliké příkoří, tento optimistický dovětek by chyběl. Na smutek má určitě právo, je malá a jestli je někde sama a prvně, nedivím se jí. Nicméně zmínka o "hrozných věcech" by mě malinko nahlodala a chtěla bych jí přijít na kloub. Jen ty víš, o jaký tábor se jedná a jací tam jsou vedoucí, jaký program, jaké s ním mají zkušenosti ostatní rodiče a podobně - něco v tom smyslu psala Mirka - takže podle toho bys měla reagovat. Jestli se jedná o prověřený tábor se skvělými lidmi, kam jezdí mnoho let nadšené děti z celého okolí, mávla bych nad tím rukou. Ono ty "hrozné věci" může být například to, že děti v noci drží hlídky, vaří čaj z jehličí, za trest dělají kliky nebo spousta podobných neobvyklých aktivit, které třeba malé dítě vyrostlé na sídlišti ohromí. Ale pokud si nejsi zcela jistá, máš plné právo si informaci ověřit. A víceméně i na reakci vedoucích, na něž bys měla mít spojení, poznáš, jak se věci mají. Vnitřní intuicí po rozhovoru s vedoucím určitě vycítíš, jestli se něco děje nebo ne. Držím palce, ať se vaší holčičce na táboře nakonec líbí :))
Magda
  • 
11.7.2001 13:27:45
Myslím, že tu holčičku, co jste jí udělali letecký den v kufru, to asi velmi ponížilo. Proto asi ten "srdceryvný" dopis. Skládání jistě tak nevadilo, spíš ta exekuce, která mu předcházela.
Zkuste si v podobné situaci představit sama sebe. Kdyby vám třeba tchýně našla něco plesnivého v lednici a před celou rodinou, švagrem, švagrovou a návštěvou lednici s patřičným komentářem vyházela.
Jak jste vůbec přišli na to, že holčička má v kufru plesnivé věci? Kontrolovali jste jí ho? S jejím souhlasem? Byla u té prohlídky?
Myslím, že děti jsou na ponižující zacházení stejně citlivé jako dospělí, ne-li víc.
  • 
11.7.2001 13:13:46
V tomhle příspěvku mi chybí k hodnocení celá spousta věcí, ale asi bych to napsala podobně, jako Michal. Možná, že jsme měli diskuzi na tohle téma dát už někdy na jaře. Na to, abych posoudila kvalitu "hrozných " věcí, bych jako rodič potřebovala vědět: s kým a na jaký typ tábora dítě jelo. Je-li tam možnost dítě kontaktovat. Je-li to první tábor, koho všeho tam dítě zná a jestli podobný typ tábora už někdy zažilo? Jako rodič bych se pokusila kontaktovat vedoucí tábora - mám-li obavy zbytečné, tak mě uklidní, ale může se stát, že dítě třeba každý večer brečí, že chce domů a to je pak velký nápor pro všechny. v žádném případě bych nezačínala kontaktem se svým dítětem - může jít o banalitu, a pak si říznu ostudu a dítěti zbytek tábora zkazím. Je-li to věc podstatná, s dítětem to stejně nevyřeším. Jetšě jeden poznatek: některé organizace mají "nařízeno", do kdy musí dítě poslat první dopis, do kdy druhý...Můj syn mi napsal: Prý musím napsat. Píšu: AHOJ! A druhý pohled:"AHOJ BRZO" poslaný z muzea piva v Plzni...Někde se dopisy u menších dětí a dětí, vyslaných prvně, čtou - právě proto, aby, pokud mají problém, tak vedoucí zjistili, jaký...Zatím jsem tyto případy řešila tři: první byla holčička mé kamarádky, která měla v oblečení plesnivé jídlo - po "leteckém dnu", kdy si musela věci - ne přeprat, to jsme udělali - ale sama naskládat do kufru, poslala dlouhý srdceryvný dopis, že si pro ni má maminka hned přijet. Druhý byl kluk, který doporučené kapesné utratil za zmrzliny v prvním týdnu (už jsem o tom psala - utratil dokonce víc, než dostal) a domů psal:"Vedoucí nám sebrali peníze a nic nám nevrátili..."Třetí byl ale celkem vážný - dívenka byla poprvní bez maminky a vlastně každý večer proplakala...tam jsme kontaktovali s maminkou hlavního vedoucího a dítě spávalo každý večer na marodce...Přeji pevné nervy!!!!
  • 
11.7.2001 10:06:17
Jako rodič bych asi nebyl příliš nadšen, kdyby mi došel takovýto pozdrav z tábora.
Koho by nezajímalo, jaké "hrozné věci" se tam dějí? Pokud bych věděl, že když mé dítě něco takového napíše, takže to myslí vážně, asi bych podle svých možností se to snažil zjistit - ale stojí za úvahu, jakým způsobem. - Kdybypak byly "hrozné věci" obyčejné, mohlo by dojít k velkému trapasu a zbytečné ztrátě času.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 30 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.