Martina, Andulka 20m, 26. týden |
• |
30.8.2001 15:23:17
Helčo, jen pár poznámek k Vašemu příspěvku:
Slyšela jsem, že dobré dermatologické vlastnosti mají i kosmetické řady Batole či DeMiclén, které jsou běžně k dostání v obchodech. Naopak Sebamed prý obsahuje heřmánek, který může alergii způsobit. To, zda dítě bude tu či onu značku snášet, se údajně dá vyzkoušet v posledním měsíci těhotenství na sobě samotné. O veselých zážitcích při praní s MiniRiskem, který mi při pátém použití úplně zabetonoval přívod vody do pračky, jsem už tady někde psala. A podle testů uveřejněných v jednom ze starších čísel časopisu Test má prý tento prací prášek obdobnou dermatologickou snášenlivost jako obyčejný Ariel. Ekzém se u nás objevil v mírné formě ve dvou a deseti měsících a jak přišel, tak i naštěstí vždy během dvou měsíců odešel. (Odchodu jsme trochu napomohli včelí mastičkou od Oriflame). Potravinová alergie to zřejmě nebyla. |
Lucka, zatím bezdětná |
• |
30.8.2001 8:12:39
Ahoj Alice,
možná máš pravdu. Já sama jsem na ekzém, alergie a různá omezení s tím spojená zvyklá odmala a vůbec mi nepřijde, když mám od rýmy ucpaný nos. Jednu věc jsem ale nepochopila. Proč děti s ekzémem nemůžou běhat v krátkém tričku nebo kraťáskách? Já z dětství toto omezení neznám, s kamarády jsem venku jezdila na kole, lezla po stromech i v potoce ;-) v krátkém tričku a kraťasech, přestože jsem ložiska ekzému měla na rukách, na krku, později na čele, ale nejdříve na nohách (podkolenní jamky). Naopak pro mě bylo nepříjemné, když jsem byla nabalená a ekzém se v teple zapařil a začal nesnesitelně svědit (to jsem pak měla pocit, že si ty ruce rozedřu na kost). Pokud je děťátko malé, myslím, že se škrábání dá jakž takž ve dne ohlídat a s většími dětmi se pak dá už domluvit, ale bránit jim v drbání tak, že je v létě "obalíte", to se mi nezdá příliš vhodné. Naopak je to ještě horší. Já i v zimě v roláku chodila s vyhrnutými rukávy, abych měla chládek na jednotlivých místech. V každém případě vím, čím jsem prošla a čím procházím teď, a chtěla bych to u svého dítěte oddálit nebo tomu úplně zabránit (kdyby to šlo). Proto taky asi vznikla tato debata. Přeju všem rodičům hodně trpělivosti a dětem málo svědění:-)!!! |
Alice, 13 měsíční Terezie |
• |
29.8.2001 23:39:38
Naše Terezka má ekzém asi od 5 týdnů po narození. Těhotenství jsem měla bez problémů, ovšem já sama mám od puberty ekzém na rukou a také v širší rodině se podobné alergie vyskytly. U Terezky mně nejdříve tvrdili, že jde o kopřivku, nicméně jsem si vymohla doporučení na kožní do Motola, kde se od 3. měsíce léčíme. Nejdříve byly Terezce nasazeny promašťující masti a oleje do koupele, protože měla úplně vysušenou kůži (na obvodě nám na ekzém doporučovali dokonce i zásyp!). Situace se zhoršila kolem 5. měsíce, kdy se Terezka naučila škrábat. Rukavičky na noc se mi příliš neosvědčily - příčilo se mi je utahovat při zavazování a Terezka se z nich stejně dostala. Nakonec jsem přistoupila k tomu, že jsem koupila větší kabátky, u kterých jsem zašila rukávky. Na to si Terezka zvykla velmi dobře i pro mě to bylo psychicky únosnější. Spí tak dodnes, i když nyní se situace zlepšila, neškrábe se už ani tak ze spaní, jako hlavně po probuzení. Osobně si myslím, že toto onemocnění prožíváme spíše víc my rodiče než děti. Pro nás jsou strašná všechna ta omezení - k Terezčiným problémům se navíc v 6 měsících přidala alergie na mléko a bílek. Je samozřejmě smutné, že dítě nemůže běhat celý den svlečené, že mu nesmím dát jogurt nebo třeba nektarinku, ale ono to tolik jako omezení nepociťuje, protože je tak zvyklé od malička a nic jiného nepoznalo(já kvůli Terezčině zjištěné potravinové alergii již více než půl roku nejím nic, co obsahuje mléko nebo vejce, abych ji mohla dále kojit, a můžu vás ujistit, že mi to zdaleka nedělá takové problémy, jak jsem si původně představovala). Myslím si, že pokud se my budeme snažit být v pohodě, tak pomůže i dětem - Terezka měla například od 3 do 7 měsíců dečku kvůli kyčlím. Když jsem ji do ní poprvé dávala, tak jsem měla co dělat, abych se nerozbrečela. Terezka ji ovšem přijala úplně v pohodě, v noci spala dál krásně (od 6 týdnů do 6 měsíců mi spala navzdory ekzému i dečce bez probuzení 12-14 hodin).Chtěla bych povzbudit všechny maminky, myslím si, že není důvod cítit se jako "prašivé", ekzém či jinou alergii má bohužel čím dál více dětí a nás může utěšit to, že při všech nepříjemnostech, které toto onemocnění doprovázejí, nejde o nemoc vážnou nebo život ohrožující a že určitě lze naučit se s ekzémem žít. Přeji všem hodně sil!
|
Mirka |
• |
26.8.2001 13:15:10
Jenom stručně - já jsem údajně byla alergická na kdeco, nakonec se našel jediný viník - aceton...Rozsáhlý problém je to v tanečních, u holiče a pak když v práci cokoliv natírají:o))Stačilo nevěřit, že jsem alergická na pyly a na srst, když se u mě ekzémy a dušnost se silnou rýmou objevovaly v zimě a nikoliv v létě, kdy jsem dělala ve stájích a jezdila na seno... Když se narodil syn, dostala jsem od lékařky docela dobrý tip, vlastně dva: sehnat obyčejný prášek na prádlo, takový, co používají v čistírnách (tehdy to byla Alfa a dva roky po ní Zenit - ten se vyrábí doposud) - tyhle prášky se totiž neparfémují a nedávají se do nich žádné změkčovače a příměsi na rozdíl od prášků pro miminka, jen jsou ve velkém balení - nejmenší 15 kg - a všechno kromě nádobí umývat tímhle práškem - je celkem levný a koupelnu i dveře tím umyjete docela dobře. Důvod je jasný: čím míň přípravků se doma používá, tím lépe pro dítě!! Je ale nutné mít jistotu, že dítěti prášek nevadí.
|
Eva |
• |
26.8.2001 10:42:28
Mému synovi se ve 4 měsích také objevil atopický ekzém. Zpočátku jsem navštěvovala spoustu lékařů, zkoušela všechny možné druhy léčby, včetně vyřazování potravin atd. Po 3 měsících pobytu léčby v nemocnici v Ústí nad Labem se stav na krátkou chvíli zlepšil.Bohužel se problémy opět vrátily. Tenkrát nám ale pan primář dal trochu naděje, že některým dětem se po třetím roce života ekzém prostě "ztratí". A bylo to jako zázrak.Martínkovi se v tomto období kůže opravdu zlepšila a potíže zmizely. Dnes je mu synovi 15(měla jsem strach,co nastane v pubertě - i zdravé děti mají problémy s pletí) a je naprosto bez problémů. Neztrácejte naději.Přeji hodně sil a zdravé děti!:o)
|
• |
24.8.2001 22:26:13
Právě před několika dny jsem s Mařenkou navštívila kožní lékařku. Ta mi potvrdila, že maličká opravdu trpí atopickým ekzémem. Až teď se dovídám, že jsem na vině i já, když jsem nedržela dietu v těhotenství a nevyhýbala se rizikovým prostředím atd. Přečetla jsem hodně knih o těhotenství, o stravě a výživě, ale o tomto riziku jsem se nikde nedočetla, žádný předporoní kurz se tímto tématem nezabýval. Všechno jídlo, co Mařenka dostala po šestém měsíci do pusinky (do šestého měsíce byla pouze kojená), jsem konzultovala s dětskou lékařkou. Připadala jsem si velice pyšná, jak se již před i po narození starám o zdraví našeho miminka……… Já sama, manžel ani nikdo z rodiny nemá na nic alergii, žádné ekzémy prostě nic, takže mě ani nenapadlo, že by se nás to mohlo týkat!
Momentálně jsem na mrtvici, protože v brožuře, co jsem dostala na kožním, jsem se dočetla, že Mařenka je výhledově těžký alergik téměř na všechno, astmatik a nevím co ještě. Tak mám z toho takový divný pocit. Kateřina |
Milada, Terezka 9,5m., syn 5,5 roku |
• |
24.8.2001 17:27:36
Milá Jano,
v sanatoriu, o kterém se zmiňuješ, se Terezka také léčila. Budu o tom psát v některém z dalších dílů deníčku. Milada |
• |
24.8.2001 15:47:28
Nejsem lékař, přesto se pokusím dát několik rad ze zkušenosti s naším dítětem
- Zruště domácí zvířata v bytě (snad je rybičky nevadí) - Zrušte koberce - Vyměňte staré matrace za nové (my jsme zvolili levné molitanové s tím, že je budeme častěji vyhazovat a kupovat nové) - Často vytírejte podlahu a prach v bytě a perte závěsy, záclony a pod. - Odstraňte z bytu ty květiny, které vyvolávají alergii (např. prý fíkus) - Nekoupat dítě mýdlem, ani hypoalergenním, ale pouze koupelovým olejem - Kojit do 2 let - Najít si kvalitního, příjemného a důveryhodného kožního lékaře (který ovládá moderní způsoby léčby, ale není to jen nějaký šarlatán - např. přehnaný strach z kortikoidů je neoprávněný) - Vyloučit z potravy silně alergizující látky, ale s mírou - pozor, abyste nehubli! Přeju hodně štěstí! Karel |
• |
24.8.2001 10:53:19
Lucko,
budu se snažit odpovědět na tvůj problém. U vás je skutečně ta dispozice ke vzniku alegrie či atopického ekzému dosti pravděpodobná. CO můžete udělat abyste toto riziko snížili? Je toho hodně, ale ani to vám nezaručí že děťátko bude " čisté". Za prvé je důležitá už příprava před otěhotněním - strava, bydlení, životní styl. Tzn. vyloučit ze stravy vše co by mohlo alergii vyvolat - kořeněná jídla, nadbytek mléčných výrobků ( hlavně tvarohy apod.) a výrobků pekárenských, alergenem je i koření, celer,rajčata, papriky, jižní ovoce,jahody, meruňky, vaječný bílek, čokoláda,kakao,ořechy, zrající sýry, Coca cola, někdo se domnívá že i káva v těhotenství není ideální - na druhou stranu zase bývá v těhotenství často nízký tlak a tak šálek kávy prospívá. O alkoholu a kouření se doufám nemusím zmiňovat, nekouřit ty ani partner, pokud možno odstranit koberce a těžké závěsy,nemít v bytě příliš sucho ani příliš vlhko ( dobré pro plísně - nad 60% vlhkosti) vyměnit péřové deky za duté vlákno, poslední 3 měsíce těhotenství dodržovat protialergenní dietu,miminko kojit co nejdéle, nepoužívat kosmetiku parfémovanou, raději výrobky osvědčených řad - Sebamed, Lanosan..poradí v lékárně, používat prací prášky s nejmenším rizikem alergií - Lovela, Mini Risk atd, nepoužívat papírové plenky bělené chlorem , ale raději kvalitní Pampers - dají se koupit v akcích v supermarketech za docela slušnou cenu. Také žehlení oblečků miminka z obou stran, nepoužívat aviváž a 2x máchat prádlo. Oblečení jen z bavlny, odstavovat pozvolna a pokud možno nejdříve od 6 měsíce, používat hypoalergenní mléka.Důležitá je strava maminky při kojení.Pozor na banán - je dobrý pro malé děti , ale obsahuje látky, které podle posledních studií podporují vznik astmatu. Dalším problémem jsou domácí zvířata,tzn. kočka i pes dokáží vyprovokovat pěkné peklo. Pozor andulky a jiná malá zvířátka též. Bezpečné jsou snad jedině rybičky...:c)))Samosebou sport a zdravý způsob života. To je snad vše. Pokud uděláte co se tu píše udělalas maximum. Ale samozřejmě, že to někdy nejde plnit na 100%. Přeju hodně štěstí a jen na závěr: Toužím po 3 dětech, ale pokud bude mít i to druhé atopa - třetí už mít nebudeme. Asi bych to nezvládla. Atop je šíleně náročný na psychiku, už 13 měsíců nespím, budí se po 3 hodinách a následuje promazání celého tělíčka, kapky na svědění, přebalit a uspat.Což bývala i hodina. Za noc 3 hodiny celkem. Dokud je dítě malé jde to, ale jakmile se naučí škrábat je zle - na noc máme zavázané rukávky na tkaničku, od narození spí v overalech s ťapičkami.Neznáme krátké kalhoty, rukávy, šatičky, bosé nohya při teplotách 30 stupňů a více....představ si sebe v punčocháčích a dlouhém rukávu. A věř mi, že pohled na vlastní dítě jak je do krve rozškrabané, zmokvané, mrzuté a něšťastné - hrůůza. Ráno sundaváš pyžámko a ono je přischlé ke kůži, která mokvá. Ostatní maminky koukají do kočárku jako na prašivinu a klidně se i zeptají, jestli to není nakažlivé. A i když je ujistíš, stejně se raději rychle rozloučí....Byly dny, kdy jsem skutečně proplakala hodiny. Bezmocí. Ale jsou horší věci a nemoci, jistě - měme velikou naději, že děti z toho vyrostou. Nevím jestli tě ještě něco zajímá, klidně piš na adresu - je v záhlaví. Ahoj Helča a Mája |
Lucka, 20, zatím bezdětná |
• |
24.8.2001 8:19:09
Nemám žádné děti, nemám tudíž ani zkušenosti s těhotenstvím, ale právě proto píšu. S přítelem plánujeme svatbu a hned na to miminko (ze zdravotních důvodů) a já bych se chtěla dozvědět co nejvíc o tom, jak zabránit vzniku alergií u našeho malého. Já totiž již od malička (od 6 měsíců) trpím atopickým ekzémem a sennou rýmou. Později jsem se ekzému zbavila téměř úplně, ale přidaly se další dosud neprojevované alergie (převážně potravinové) a astma. V naší rodině (z tatínkovy strany) toho je dost a dost (astma, ekzémy, alergie), proto je téměř jisté, že náš drobeček bude také takto postižen. Chtěla bych udělat všechno možné pro to, aby se tak nestalo nebo alespoň v co nejmenší míře, ale nevím, jak na to. Ocením každou radu. Děkuji a rodičům alergických dětí přeji mnoho trpělivosti.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.