| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Deníček atopického dítěte aneb Máme doma ekzém 1

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 101 [Dalších 11 >>]
Milada, Terezka 9,5m., syn 5,5 roku
  • 
8.9.2001 7:10:39
Ahoj všem,

kteří reagovali náš článek. Dnes jsme se vrátili z 14-denního pobytu u moře a Terezka má, bohužel ekzém zcela stejný, jako když jsme odjížděli. Předpokládám, že průběh pobytu budu popisovat v samostatném díle deníčku, takže k tomu se vrátím později.
Chtěla bych jen napsat, že všechna omezení, která zde Helča s Májou popsala, platí i pro nás. Na noc u nás teď už nemáme na ruce ponožky (ty si hravě sundá a škrábe se do krve) - máme zašité rukávky od starších triček po synkovi... Krátké rukávy a kraťásky (nebo šatičky) jsme nepoužili ani 1x.
Já kojím, takže všechny alergizující potraviny vynechávám - při výšce 170cm mám 53 kg.
Fenistil nyní dáváme 3x8 kapek a na noc ještě Zaditen sirup. Jsem z těch léků zoufalá, ale i tak se v noci neustále budí a škrábe se.

Nejvíce ze všeho nám vadí omezení, které se týká syna. Při poslední, 9-měsíční prohlídce naší dcery nám naše pediatrička stále nedoporučeuje ho dát do školky kvůli ekzému jeho sestry. Podotýkám, že syn ekzém ani jinou alergii nemá. Pediatrička argumentuje tím, že jakmile by přinesl i banální rýmu, Terezka to chytne a ekzém se hodně zhorší. Také se hodně obává neštovic, ty u nás nebyly 2,5 roku a to by bylo pak do ekzému to "nejlepší".

Ještě bych se chtěla vrátit k tomu, že syn nyní alergii nemá. Jako miminko měl červené záhyby pod krkem, kolínka a záda. Na kožním, kam jsme tenkrát chodili, nám lékařka řekla, že to je Atopický ekzém, ale že to má malinko, syn se vůbec neškrábal. Napsala nám tehdy pár mastí, jednu i s kortikoidy, a po jedné aplikaci to zmizelo. Dodnes nevím, zda to Atop byl, či to byla jen zapařená místa z letnho horka, chodili jsme tam i když to už bylo pryč na kontroly. Kožní lékařka nám tehdy řekla všechna omezení týkající se bytu (roztoči, tapety atd..), jídla (kojila jsem ho 12 měsíců) atd... Ovšem to, že já bych při dalším těhotentsví měla dodržovat dietu, neměla bych se zdržovat u zvířat atd... mi neřekla. Dneska se to období těhotentsví už nedá vrátit a i proto vznikl tento deníček. Třeba si to některá nastávající maminka přečte a vezme si některé naše postřehy za své.

Všechny zdraví
Milada s Terezkou
Lucka (21), bezdětná
  • 
6.9.2001 9:47:40
Moc díky za příspěvek, dali jste mi naději. Určitě to zkusím promyslet, představa je to nádherná. Máme toho v rodině hrozně moc a konec toho všeho by byl snad zázrakem. Ještě jednou díky!!!
Alice+Adam 10měsíců
  • 
5.9.2001 21:54:55
Ahoj,
nasemu Adamovi se ekzem objevil poprve v 6 tydnech a silne se to zhorsilo ve 3 mesici.Mel opupinkovane cele telo, nejhorsi to bylo na obliceji a na nohach. Nastesti spal dobre, takze stacilo dat na noc rukavice a cepici- mel ekzem i ve vlasech-a Fenistil. Dostali jsme klasicke promazavaci masti a mast s kortikoidy, ktere jsem se snazila pouzivat co nejmene. Ale vzdy se ekzem po par dnech obnovil. Zaroven jsme zacali chodit na homeopatickou lecbu a musim rict, ze cca po 14 dnech podavani kapicek se ekzem zacal lepsit a nyni nema temer zadny pupinek. Kortikoidy pouzijeme tak 1 x za 5-6 tydnu a to jen na jedno misto pod bradickou, ktere se mu zaparuje. Nase doktorka tvrdi, ze spis nez homeopatie mu pomohla zmena pocasi,protoze shodou okolnosti to bylo na konci jara, kdy se ekzemy vetsinou zlepsuji, ale ja na homeopatii nedam dopustit. Ne kazdemu to asi pomuze, stoji to docela dost penez, ale myslim, ze to stoji za to vyzkouset.
Alice
  • 
5.9.2001 16:40:13
Dobrý den,
existuje jedna cesta, kterou by jste mohla zkusit. Jmenuje se se homeopatická miazmatická kůra. Popisovat její princip je na dlouhé povídání.
Dokáže do určité míry "přetnout" (smazat) negativní genetickou zátěž z rodičů na dítě, pokud taková negativní zátěž existuje.
Spočívá v užitích několika speciálních homeopatických léků, kterým se říká základní nozody ještě před početím v určitých intervalech.
Pokud to budete chtít vyzkoušet, ozvěte se. Máme s tím na našem pracovišti výborné výsledky.

p.s. chtěl bych ujistit všechny vyplašené maminky, které "prošvihly" v těhotenství protialergickou dietu ať nepropdají panice. Na jednu věc jste, mámy, v debatě zapoměly : vznik exzému je především mentální (psychická) záležitost.

Hom. klinika
Helča 27 Mája 13měs.
  • 
3.9.2001 12:28:24
Holky,
to je fakt, každý to prožívá jinak. Znám také jiné děti s ekzémem a každé z nich má průběh i příznaky jiné. Dokonce děti jedné matky....Náš ekzém měl asi do 7 měsíců mokvající vzhled a jakékoli škrábnutí se hned zanicovalo. Tekla z toho tkáňová tekutina, strupatělo to....fuj. Dneska je to o mnoho lepší - suchá šupící kůže je oproti tomu balada..:c)) Navíc teď jsem se vrátila z dovolené v jižních čechách kde jsme bydlely v chatce v kempu a pobyt tam udělal své - vlhká a studená chatička s nevětranými dekami a matracemi...osypala se do 24 hodin nevídaně, ačkoli jsme byly od rána do večera venku a dbala jsem na hygienu a čistotu. Nyní jsme opět doma od pátku a je v pohodě....k moři jedeme 27.9. na 14 dní.Samozřejmě, že kvůli malé...na homeopatii jsme moc doporučení nedostali, i sama paní doktorka z dětského kožního v Motole ji nijak nepreferuje. Nicméně ji nezatracuji...Alice Fenistil jsme zkoušely vysadit, ale dostavilo se zhoršení..tuším že do dvou dnů. V Motole mi pak dr. Šimková kladla na srdce nevysazovat ho...tak nevím, jsme z toho všeho někdy už jelen. Každopádně jsme ve fázi, kdy je ekzém úplně nejlepší co kdy byl. S věkem se situace zlepšuje ale ještě uvidíme, co provede podzim a zima.
Holky, mějte se krásně a děkuju za rady a konzultace, člověka potěší, když vidí, že jeho problémy nejsou lhostejné jiným. Ahojky Helča
Lucka
  • 
3.9.2001 9:58:03
Tak koukám, že jsem tu rozpoutala pěknou debatu! V zásadě s Tebou souhlasím, ale asi budeme muset pochopit, že Helča s Magdalenkou jsou na tom asi hůř než my. Alespoň podle toho, jak Hela popisuje, nemá malá na práci pomalu nic jiného, než se drbat, a to já nezažila. Samozřejmě, že to nemělo nijak hladký průběh, taky znám kůži do krve rozdrásanou, ale abych se kvůli tomu nevyspala...fakt je ten, že jsem se v noci drbala podvědomě, proto jsem nedostatkem spánku netrpěla. Přeju Vám oběma hodně štěstí v tomto nerovném boji, já už ho mám za sebou - asi v šestnácti jsme vyhráli a teď mám od ekzému pokoj. Zdravím, Lucka.
Lucka
  • 
3.9.2001 9:47:34
Heli, asi se nedohodneme. Než se tady zbytečně dohadovat, musím uznat, že asi máme každá jiné problémy. Podstata bude stejná, ale vy jste na tom asi hůř. Já si také vzpomínám na strupy, ale abych se kvůli tomu nevyspala nebo se při každé příležitosti škrábala, to ne. Asi jsem na tom byla trochu lépe. Když jsem už byla starší a pochopila, že se skutečně nemám škrábat, tak mi při "záchvatu" pomohlo zabalit to povlečené deky (ne froté povlečení samozřejmě, tehdy jsme ještě měli chladivý damašek nebo krep) a jak se to zase zahřálo, tak na jiné ještě chladné místo. Vzpomínám si, jak na mě jednou kamarádky v pokojíčku koukali, proč se plazím po posteli a obaluju si ruce do deky, když venku byl červenec :-).
Jedno mě ale ještě napadlo. Zkoušeli jste homeopata? Moje teta homeopatička mi zjistila alergii na kravské mléko (přestože jsem žádné reakce nepozorovala) a doporučila mi bezmléčnou dietu. Jednou jsem o tom už psala. Půl roku jsem nepozřela nic, v čem byl jen náznak mléka. Ani smetanou zahuštěné polévky či omáčky, sušenky, kde bylo sušené mléko (jakože je téměř ve všech), o pudinku, termixu a jim podobném nemluvím. Ekzém se mi velice zlepšil a já od té doby jím tolik nenáviděné jogurty ;-).
Také bych radila jet k moři. Není to levná záležitost, vím, zvlášť, když máte malé dítě, ale za pokus to stojí. Zkus se domluvit s lékařem.
Přeju hodně štěstí v boji proti škrábání a pozdravuj malou.
Alice, 13 měsíční Terezie
  • 
2.9.2001 12:12:56
Ahoj Helčo,
chci Ti jenom napsat jednu poznámku k tomu Fenistilu. Terezce ho nasadili asi ve 4 měsících. Ona sice skutečně spala dobře, ale ze spaní se škrábala, takže měla rozdrápanou celou hlavu, což vypadala obvzlášť nehezky. Nijak zvlášť ten Fenistil ovšem nezabral. Brali jsme ho třikrát denně podle váhy (tolik kapek, kolik vážila). Když jí bylo 6 měsíců, doktorka jí na noc místo Fenistilu, který zůstal 2x denně nasadila Dithyaden. Co jsem se o tom bavila s kamarádkama doktorkama a lékárnicí, je to už dost síla (i když brala jen 1/4). Takhle to užívala asi 2 měsíce. Potom mi na alergologii, kam jsme se nově dostali, řekli, abych všechno vysadila. Měla jsem z toho obavy. Ale můžu Tě ujistit, že nenastalo žádné zhoršení, naopak jednou (zcela výjimečně) Terezka spala opět celou noc (spaní se jí zhoršilo v půl roce, kdy se začala budit po 2-3 hodinách). Pokud jsem mohla vypozorovat, Fenistil má zřejmě nejlepší účinky při krátkodobém užívání. Mně se osvědčilo dávat jí ho např. když jsou horka - to, vzhledem k tomu, že ho měla několik měsíců vysazený - opravdu zabral, Terezka mohla být celý den v tričku a s holýma nohama, ale již druhý den se to zhoršilo a 3. den se vše vrátilo do starých kolejí. Osobně si myslím, že čím méně dítě bere nějakých prášků, tím lépe. I ty zmíněné kamarádky mi potvrdily, že tělo si na příslušné dávky velmi rychle zvykne, a aby byl dosažen účinek, musely by se dávky zvyšovat. Nevím, třeba to je opravdu jen moje zkušenost, na jiné děti mohl účinkovit jinak.
Alice
Helča a Madgalenka 13m
  • 
1.9.2001 12:33:07
Lucko,
nemysli si, že jsem krátké rukávy a kalhotky nezkoušela.Několikrát. Když jsem se ale vracela z vycházek s dítětem, ketré mělo loketní jamky do krve, bylo nevyspalé protože mu drbání a svědění nedovolilo usnout,kalhoty si vytáhlo až po stehna s rvalo si kůži...nevím. Lehké kalhotky -volné by musely mít ťapky, aby si je nevyhrnula a navíc jak se otíraly o kůži svědila ještě víc. Osvědčily se bílé bavlněné punčocháče a slabá trička s dlouhým rukávem.V klidové fázi, i krátké, ale muselo mít rukávky nad loket,jinak dráždily kůži k drbání. Závidím mamince, která píše o dítěti, co spalo s ekzémem 12-14 hodin.Majda bere Fenistil kapky po 8 hodinách a okolo 6 hodiny od užití už je nevrlá a může se udrbat - hlavně v noci. Ale každý jseem jiný a stejně tak naše děti a s nimi i průběh nemoci - jakékoli.
Ahoj Helča
Alice, 13 měsíční Terezie
  • 
30.8.2001 22:34:00
Ahoj Lucko,
myslím, že máš s tím strojením úplnou pravdu. Já se taky vždycky snažím, aby Terezka měla co největší část těla na vzduchu. Celkem úspěšně může nosit tílka nebo trička, ruce ji tolik ke škrábání nesvádějí. Pokud s ní jdu na procházku a vím, že bude sedět v kočárku, kde si na nožičky vidí a má je velmi dobře po ruce, tak jí dávám volné tenké kalhoty a ponožky, popřípadě, někdy i jenom šatečky s krátkými rukávy a ponožky, i když vím, že nějakému drbání se nevyhnu. Přesto si myslím, že je lepší, udržovat dítěti krátké nehty a dovolit mu, aby se občas podrbalo, než ho mučit strojením. Já sama vím, že když mě ekzém začne svědit, tak si taky neporučím a musím se podrbat. Pro případ nějakého neodbytného "záchvatu", kdy se Terezka začne zuřivě škrábat a nedaří se mi ji nijak upoutat, mám s sebou punčocháčky nebo tenké dupačky. Jinak můžu říci, že pokud se dítě skutečně zabaví (leze po zemi a hraje si), je možné ho svléci úplně do naha - alespoň na pár minut - a ono si na nějaké škrábání ani nevzpomene.
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 101 [Dalších 11 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.