| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy začíná život - názory občanů

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 204 [Dalších 184 >>]
13.8.2002 14:43:16
Jeee !!!!
... omlouvam se, sek jsem se o jedno desetinne misto :)
Fakt to nebyl zamer ! :))

100.000 kolem revoluce .. ted 30.000

Omlouvam se !
Míša, Junior *97, Beruška*2006
13.8.2002 10:44:59
Taky mám dojem, že si Fanda přidal jeden řád. Před revolucí bývalo interrupcí kolem 100.000 za rok (obrazně se tehdy říkalo, že na jedno dítě živě narozené skončí jedno "v kýblu"). Po revoluci to číslo poměrně prudce kleslo (díky přístupné antikoncepci) a drží se někde kolem těch 30 tisíc.
13.8.2002 10:32:47
No nevím Fando odkut jsi ty čísla vzal...Ale co já jsem četla (asi před 2 měsíci), tak v loni to bylo zhruba (přesné čísla si již nepamatuji) kolem 30tisíc potratů a to včetně těch dělaných ze zdravotních důvodů a u mimoděložního těhotenství...Zdroj z Mladé fronty dnes...(což je jeden z našich nejserioznějších deníků)...A ten milion se mi také nezdá...
Jana, dvě dcery
  • 
13.8.2002 0:55:57
Silvie,
když jsme u té antikoncepce, nezkoušela si čistě progestinovou antikoncepci exluton? Vedlejší účinky jsou minimální, kontraindikace skoro žádné. Kdysi se hovořilo o nižší spolehlivosti, což dnes však již absolutně není pravda.

Jana, dvě dcery
  • 
13.8.2002 0:51:38
Mám 11 letou dceru a přemýšlela jsem, jakou antikoncepci bych jí za pár let doporučila - nakonec mně vyšla nejlepší kombinace kondom (ochrana proti STD) a progestinová antikoncepce Exluton (před cca 3 roky jsem psala scénář k výukovému programu Sexuální výchova pro ZŠ a SŠ), takže jsem jednotlivé metody dost poctivě studovala. Kombinované antikoncepce bych se bála z hlediska následného obnovení plodnosti po vysazení. Sama exluton beru přes pět let a jsem naprosto spokojená, moje zatím bezdětná sestra to samé.

Myslím, že se tady všechny dohodneme na jednom - je potřeba předejít situacím, kdy zodpovědná dívka, jenom vlivem neinformovanosti stojí před nechtěným těhotenstvím. Chtělo by to při každé příležitosti zdůrazňovat, že gynekologové už k HA u náctiletých dívek razantně změnili přístup a s předpisem nedělají problémy, chtělo by dívkám vysvětlovat, co dělat v případě, že praskne kondom, nebo si nejsou jisty, že vše bylo OK - upozorňovat na možnosti postkoitální antikoncepce, zdůrazňovat, že k tomotu účelu jdou použít i běžné antikoncepční tabletky.
Bohužel, jak je vidět z dotazníkových akcí na školách - u většiny dívek vládne v těchto otázkách určitá bezradnost a nepředstavitelná neinformovanost, o chlapcích nemluvě.
12.8.2002 20:30:40
Ano Grizzli,

bylo to cca 1.000.000 mimin rocne (pred a tesne po revoluci) a ted cca 300.000

Fanda
12.8.2002 19:44:06
Jani,

to si nemyslím. Ty holky věděly, že další dítě teď prostě nechtěj. A to ještě předtím, než otěhotněly. Nemyslím, že kdyby shlédly interrupci o šest let dříve, že by to vyřešilo jejich problémy či přinutilo nesouložit (v případě že dítě opravdu nechtěj). Jak už psala Sally, potraty si ženy dělaly vždycky, a to i v době, kdy tím riskovaly vlastní život. A nemysli, ono takové umírání třeba na tetanus rozhodně nemohla být ta nejpříjemnější smrt.

Navíc já osobně nemám ráda výchovu stylem zastrašování. NIkdy nevíš, jaké maléry to může v dětské dušičce napáchat. Víš, třeba kamarádky holka, tak kolem 5-6 let, ve škole (či školce) prodělala školení kvůli úchylákovi, který se pohyboval po parku. Zastrašili je tam tak, že dost dlouho v noci brečela ze spaní a přes den bála chodit ven, i s doprovedem. Myslím, že zabezpečení dětí by se dalo zvládnou bez zbytečné dětské úzkosti, a zrovna tak jsem přesvědčená, že i výchova k rodičovství se dá dělat elegantněji. Filmy o interrupci nezavrhuji, jenom mi deset let připadá trošku brzy. Ale je fakt, že to beru podle sebe. Mne v té době zajímaly miminka, ne souložení :o)

A k tebou doporučované antikoncepci - já sama HA neužívám. Postupně jsem zkoušela tři druhy, a všechny mi dělaly zdravotní problémy. KDyž tak koukám po Rodině, tak nejsem jediná. A kondom samotný je zhruba tak stejně spolehlivý, jako PPR - ze sta žen, které po dobu jednoho roku praktikují výhradně tuto metodu, otěhotní 2-3 při perfektním dodržování (většinou prý účastnice studií) a cca 10 u "běžného" dodržování (počítáno s chybami uživatelek). Čili k nechtěnému těhotenství docházet bude, teď jde hlavně o to, proč ženy dítě nechtějí. A tady si myslím, že je prostor pro to, aby se vymyslelo něco, čím by se interrupcím zabránilo. Nevím, padly tady anonymní porody, nebo by stát mohl trochu razantněji přišlápnout tatínky-neplatiče, možná zlegalizovat přímou adopci, dostupné psychosociální poradny, fakt nevím, nikdy jsem v té situaci nebyla. Samozřejmě, základem je výchova, ale tu si každá představujeme jinak.

S.
Jorix
12.8.2002 9:30:25
Zajímavé: všichni mají plnou pusu řečí o tom, jak se asi cítí nechtěné a neplánované dítě v děloze, ale když přijde řeč na vlastní potrat, najednou jsou všichni toho názoru, že tak malé dítě přece nic necítí a nemá pojem o smrti (viz názor, že kapr a ostatní zvířata, která se zabíjí pro maso, jsou možná v tomhle směru vyvinutější než embryo). Tak nevím...
Jinak můj osobní názor je ten, že dítě, které bylo zpočátku nechtěné a neplánované, ale které si nakonec ta matka nechala a naučila se ho milovat, popřípadě jej dala k adopci, je na tom ve výsledném efektu kolikrát líp, než někdo, kdo byl sice v těhotenství chtěný a plánovaný, ale jehož výchovu matka nakonec nezvládla a psychicky ho týrala. Mluvím z vlastní zkušenosti.
12.8.2002 8:54:28
Souhlasím, ale neodpustím si jednu poznámečku:) "Ono jít s davem" znamená nejít na potrat, více žen je naštěstí těch, co si neplánované miminko nechá, než těch co musí, nebo chtějí rezignovat...naštěstí...
Také dle statistik (četla jsem je v Mladé frontě dnes) se počet interupci v ČR stále značně snižuje...Čísla bohužel už neznám...Ale rozdíl oproti létům minulým byl rapidní...
12.8.2002 8:08:40
No vidíte Myško, Sally a spol.

Jsme u toho o čem tady celou dobu mluvím. Konečně jste mi přestaly připisovat ukazovaní školákům potraty v přímém přenosu a sami konečně mluvíte o výchově, rodina, škola a spol.
Přesně o tom mluvím celou dobu, ach jo.
Rodina, škola, společnost. Ani jednomu z nás se nelíbí jak to teď je. Všichni jsme pro antikoncepci, a všichni vidíme, že antikoncepce je až poslední brzda. Je ještě mnoho dostupných brzd předtím a tou je výchova k odpovědnosti, poučení, komunikace s "dětmi" a mezi to zařazuji i fotografie a modely pártýdenních robátek - ne proto, aby měla dívka strach jít na miniinterrupci - ale aby dokázala něco dělat, když ji kluk v 15cti začne "šacovat" v průchodu za popelnicema a aby její rozhodování v případě té nejhorší a konečné variantě (interrupce) zvážila REÁLNĚ všechna pro a proti, popřemýšlela jestli JE SCHOPNA a OCHOTNA se rozhodnout pro dítě a nešla s davem. Chápete už mne konečně ?

A zadruhé, jedna z vás se tu zmínila o vlastní prodělané miniinterrupci. Vždy, když jsem mluvil s kýmkoliv kdo byl někdy na interrupci tak vehementně potraty obhajovali i když pro ně samotné to byla VELMI bolestivá vzpomínka. Proč ? Protože ona ZNALA důvod, proč se tak rozhodla a znala bolestivou situací, kterou prošla.
My muži si to těžko dovedeme představit, ale určitě bychom se měli pokusit vás chápat. Proto si myslím, že NIKDO nemá právo tyto ženy odsuzovat, je spíše namístě jim pomoci. Takže, prosím mluvím za nás muže alespoň já - CÍTÍME S VÁMI !!! :::(
Vše o čem jsem mluvil se týká dětí, které teprve vyrustají. JIM přeji více lásky od nás a více péče, výchovy, rodičovské tolerance, a kamarádství tak, aby jejich život byl snažší, než ten náš. Aby si nenatloukli čumáček v 15cti a abychom jim byli rádcem než vyrostou a byli ochotni jim pomoci, když náhodou "narazí" !!!!

Díky !!!!
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 204 [Dalších 184 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.