| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy začíná život - názory občanů

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 204 [Dalších 174 >>]
12.8.2002 5:50:52
Je pravdou, že i v dnešní době je nejspíš mnoho mladých lidí nepoučené. Překvapilo mě, že mi píší mladí chlapci i dívky dotazy /na www stránky/, které by mě nikdy nenapadly. A týkají se hlavně toho, kdy mohou, za jaké situace otěhotnět. Jsou to lidé, kteří doma určitě o těchto věcech nemohou mluvit nebo s nimi o tom nikdo nemluvil.
12.8.2002 5:45:18
JAno, to můžeš mít pravdu. Já po shlédnutí filmu, kdy je vidět, jak se dělá miniinterupce, ale hlavně po své zkušenosti s ní, bych ji už nikdy zažít nechtěla. Ale jak vysvětlíš, že holky, které interupcí prošly, tudíž mají špatný zážitek, ji klidně podstoupí zase? Myslím, že je to spíš v lidech, jak se k jaké věci staví. A to bude taky asi výchovou, citem, atd...ne? Takže je možné, že některým lidem prostě tohle pomáhá a některým nepomůže nic. Co ale chceš dělat s tím? O tom se přece bavíme? Protože normální dívka nebo žena se do této situace může dostat jen jednou nebo vůbec. A ty ostatní, které to mohou brát jako antikoncepci, ty asi nikdo nepředělá.
sally
12.8.2002 3:05:27
Jano, já si ale myslím, že to není o tom, že by se holky dostatečně neděsily interrupce (resp. nechtěného těhotentství), já si myslím, že je to v tom, že se do téhle situace znovu a znovu dostávají. Z hlouposti, nepoučenosti, z touhy po lásce a porozumnění...
Samozřejmě jsem zažila holku, která v čekárně říkala své kámošce že "až doktorka zjistí, že jsem počtvrtý v tom, tak to jí asi klepne", ale myslím, že pro většinu žen je to opravdu drastické východisko z nouze... A přidávat takové holce další stres - nevím, jestli to bude k něčemu dobré - co budou platné celoživotní výčitky a psychické problémy? Ono totiž nekouřit se můžeš samovolně rozhodnout a poměrně dobře dodržet, ale neotěhotnět není tak jednoduché - leda bys stoprocentně abstinovala... bohužel ani antikoncepce není úplně spolehlivá (resp. lidé často selhávají - zapomene se pilulka, praskne kondom.... ).
Přiznávám, že fakt nevím. Interrupce nejsou nic pozitivního - ani pro ty ženy, any pro společnost, ale nemyslím, že exituje jednoduchý recept na jejich odstranění.
Jana, dvě dcery
  • 
12.8.2002 2:29:17
Sally, ve všem co píšeš más samozřejmě naprostou pravdu. Jenom mě napadlo, jestli ta metoda "s kuřáckými plícemi" by nešla použít i u výchovy k manželství a rodičovství.
sally
12.8.2002 1:50:42
Fando, jenomže to stěhování sedmkrát s miminama, vodění promrzlých dětí ve vánici apod. jsi absolvoval se svou ženou - s někým, v kom jsi měl oporu a zastání.... ne sám, bez ženy, bez rodičů bez přátel a za úšklebků sousedek. V tom je ten obrovský rozdíl, víš....

Jano, nevím, co nepřijatelnějšího než vlastní smrt je - a přesto ženy chodily na potraty, i v době, kdy jim ta smrt hrozila. Nemyslím, že hrozbou jde něčeho dosáhnout. To je vše. Mělo by se na to myslet už s výchovou malého človíčka - aby věděl, že má doma tu oporu, aby holky nezdrhali ve třinácti na diskotéky, kde se pomilujou za popelnicí v průchodu jen proto, že je to "cool", aby věděly jak se chránit. A taky je to ve společnosti - aby se sousedky neposmívaly ženě, která se rozhodne dát dítě k adopci. Aby to společnost naopak ocenila. Aby byly povoleny anonymní porody. Aby bylo zázemí k tomu, že potraty nebudou tím jediným zoufalým východiskem. Ale to se opakuju, už jsem to tu psala mockrát.
Jana, dvě dcery
  • 
12.8.2002 0:59:30
Problém je možná v tom, že v 16 na zdrávce je už pozdě, pokud by to mělo mít úspěch muselo by to být opravdu kolem těch deseti let. Pokud interrupce bude pro ženu něco nepředstavitelného, pak se postará, aby neotěhotněla. A větší zodpovědnost mužům by také určitě neuškodila. Pokud by mladé bezdětné páry používali důsledně HA spolu s kondomem, je těhotenství dle statistik opravdu nanejvýše nepravděpodobné.
12.8.2002 0:08:30
No já nevím... Na zdrávce jsem taky povinně musely sledovat interrupci a přesto znám holky - sestry, které ji podstoupili. Žádné nezkušené žáby, jedna matka tří dětí, další vychovává čtyři děti, ta třetí měla "jenom jedno". Ta první ze svého platu prakticky živí celou rodinu, ta třetí byla v té době samoživitelka, ta druhá se na výchovu dalšího dítěte necítí. Všechny měly společné to, že užívaly antikoncepci, dvě z nich hormonální. A že své nenarozené děti obrečely. Upřímně řečeno, mám pocit, že volba kouřit X nekouřit je něco úplně jinoho, než mít dítě X nemít dítě. V prvním případě při rozhodování chybí právě ty společenské, finanční a emocionální tlaky.

S.
11.8.2002 23:21:16
Milá Sally,

co ty víš o mým životě, že takhle píšeš ?
Kdybys mne znala, nemohla bys tohle psát.
Zkusil jsem si (i společně s mojí ženou) nesmírně moc, takže já skutečně vím co píšu a proč ...
Nemá cenu to rozebírat, rozhodně jsem tě nechtěl naštvat, ale já skutečně nĚco vím o sobezapření, probrečených nocích, 7x stěhování s miminama, o cestách s kočárkem a děcekem za ruku v ledové vánici a mnohé další libůstky.

Nechci to rozebírat, nemá to cenu.
Jen nešťourej do něčeho, o čem nemáš páru.
Díky.
Fanda.
Jana, dvě dcery
  • 
11.8.2002 22:44:02
Sally, když mně bylo kolem deseti byla jsem zařazena do jakéhosi výzkumu proti kouření, kde jsme se museli dotknout čerstvých plic kuřáka, když o tom teď přemýšlím, tak dodnes nevím, zda to byla opravdová tkáň, ale fakt je, že to byl pořádný hnus, zajímavé je, že když jsme byli nedávno na školním srazu, tak my, co jsme prošli touto "odpornou" metodou jsme všichni nekuřáci (po 20 letech), někteří z nás (já mezi nimi) nikdy ani žádnou cigaretu nevykouřili, je nám to prostě nepředstavitelně odporné. Myslím tedy, že ukázky rozervaných potracených tělíček nenarozených miminek, by odvedly podobně dobrou práci a brzy by bylo po interrupcích, zvláště v dnešní době, kdy antikoncepce je jak dostupná, tak spolehlivá. U dívek i chlapců by se vytvořil blok a interrupce by pro ně byla něco, co by nikdy nedopustili.
sally
11.8.2002 22:27:31
Jano, já jenom chci, aby se někdo zkusil vžít do situace holky, která se v této situaci ocitne - a která ví, že to nikdo nepřivítá s radostí. Ta tvoje dívenka měla kliku na rodiče. Spousta jí nemá - a v mojí generaci mi gynekolog řekl, aŤ si přijdu pro antikoncepci až budu mít dvě děti. V mé generaci byly interrupce dost "běžné" (u nás ve třídě vím asi o pěti případech) - a nemyslí, že ty holky byly nějak sobecké nebo špatné. Většinou mají dneska svoje děti a jsou to skvělé mámy...
Tahle debata je fakt únavná. Také bych chtěla, aby interrupce nebyly, ale dokud budou, tak bych ráda, aby byly legální a prováděné odborníky. Potraty byly i v době, kdy ta žena tím riskovala život (samopotraty pletací jehlicí atd.) - chápeš? Jsou situace, kdy ta holka by radši umřela, než aby měla dítě. A tenhle problém ještě nevymizel. A nevymizí tím, že se budou dětem ukazovat roztrhaná tělíčka. Nakonec - vymizely násilnosti poté, oc se ukazují ve filmu?????
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 204 [Dalších 174 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.