| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kdy začíná život - názory občanů

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 204 [Dalších 164 >>]
11.8.2002 21:55:12
Vždyť tu nikdo netvrdí, že to musí vždy špatně dopadnout. Můj manžel se také narodil své mamince v 17 (s 18letým klukem,spaly spolu jen jednou a vzali se) a žijí štastně a spokojeně dlouhá léta :)))) Jen to hold není bohužel pravidlem...
11.8.2002 21:28:39
Taky jsem měla ve svém okolí případ, kdy rodiče adoptovali syna své 16-ti leté dcery. Ale s ní to dopadlo tak, že otěhotněla znovu a musela na potrat. Dál už nevím, zmizeli mi z očí... Bylo to v době, kdy nám žádnou antikoncepci nechtěli doktoři předepisovat a kdy jsme si mysleli, že počítání plodných dnů je ta nejlepší metoda, jak neotěhotnět.
Jana, dvě dcery
  • 
11.8.2002 21:21:45
Sally,
přemýšlela jsem o to, co jsi napsala. Ve svém okolí znám případ, kdy děvče z tzv. dobré rodiny v 16 otěhotnělo (na oslavě svých narozenin s klukem o dva roky starším, ale bohužel velmi nezkušeným, bylo to obou poprvé), studovalo gymnázium, rodina je věřící, potrat pro ně nepřipadal k úvaze. Zklamu tě, žádná tragédie se nekonala. Dívka se na miminko těšila, ale spíše takovým způsobem, jako se děti těší na sestřičku. Holčička se narodila v pořádku (porod šel jako po másle). Hned po porodu si miminko převzala dívčina maminka (mají ještě dvě další děti). A dívka tak dostala vlastně sestřičku. Teď je Kristýnce pět roků, je sluníčkem celé rodiny, v rodném listě má napsané jména rodičů své "skutečné maminky", její maminka si v žádném případě nezkazila život, odmatutrovala s vyznamenáním, nyní studuje na VŠ, stejně jako její přítel (otec miminka). Nerozešli se, mají se stále moc rádi.
A to nejlepší na závěr, když jsme si nedávno vyprávěli na lavičce s maminkou Kristýnky (matkou, té dívenky, co otěhotněla) - tak si představ, že mně řekla, že Kristýnka je dar od boha, že si přáli s manželem ještě jedno dítě, ale bohužel jí museli vzít dělohu, takže bůh to prý takto zařídil.
sally
11.8.2002 18:48:46
Fando,
víš co? Jsem moc zvědavá, co budeš dělat, až ti přijde šestnáctiletá dcera těhotná. Budeš jí vykládat o srdíčku mletém na kaši atd? Řekneš jí holka vyprdni se na školu a měj miminko, uvolníte jí jednu místnost (máte čtyři děti, mají každé svůj pokoj), budete jí nadosmrti podporovat, protože nebude mít vzdělání a tudít nesežene práci? Nebo jak budeš řešit tohle?
Sorry, ale myslím, že chlap, který se v té situaci nikdy neocitnul (že by měl rázem obětovat zbytek života - přestal chodit do práce, do školy, živořil z milosti ostatních, zrušil veškeré zájmy a kamarády a dřel a dřel, aby uživil sebe a dítě, o které otec nejeví zájem, aby to nějak vysvětlil rodičům - "maminko, tatínku, odstehujte se do kuchyně, já vaší ložnici potřebuju pro sebe a pro miminko, a s dvěma bráchy nemůžu být v jedné místnosti") nemá právo k tomu cokoliv říct.
Vy jste měli kliku, asi jste se potkali se svou ženou rovnou a žijete v pohodě, ale nedělej z toho nějakou šílenou ctnost. To je prostě náhoda, věc neovlivnitelná povahou nebo výchovou. Ctnostný není ten kdo nemohl zhřešit, ale ten kdo nezhřešil, přestože mohl.
Obdivuji Grizzličku, která se rozhodla pro nechtěné dítě - to ona by nám tady mohla dělat kázání o sebezapření, sebeobětování, a o roztrhaných dětičkách.... ale právě ona to nedělá, proč asi? Protože si sama tím peklem rozhodování prošla - ty jsi to Fando měl vždycky jednoduchý, víš. Zkus se někdy vcítit do role takové holky, kterou kromě všech obtíží navíc čeká ještě pohrdání od společnosti.... A mezitím co toho pašáka, budou kamarádi plácat po zádech, jak je plodnej, a jak to šikovně zařídil, tak před ní si akorát všichni svatoušci tvého typu plivnou.
11.8.2002 17:40:49
Holky řekli asi, vše co jsem chtěla já:)
I o tom sobectví (myslím že jsem to takhle, jak to citovala Sylva už 2krát říkal, asi jsi si toho nevšiml, neva...
To srovnání jsem opravdu myslela tak, člověk je vážně lepší jen proto že mu to více myslí, kráva je hloupá, ale cítí bolest stejně jako my, to nemůže nikdo popřít...A to embrio opravdu neví a ani nic necítí, nemá ještě čím...Je to ošklivé přirovnání, já vím, ale když se nad tím zamyslíme, ta zabíjená kráva to cítí hůř...No nechám toho, není to nic příjemného...Jsem samozřejmě taky proti zbytečným potratům...
sylvaina
11.8.2002 15:43:33
Fando, četla jsem si teď přízpěvky za několik dní dozadu a narazila jsem na to, jak píšeš, že když se dítě narodí, spustí se ženě v těle chemická továrna a lásku pro něj už nějak zařídí. Kdyby tohle tak tohle byla pravda. Dodnes se občas potýkám s tím, že se mi v dětství nedostávalo od matky lásky. A taky by asi nebylo tolik týraných dětí. Zdá se mi prostě, že to přeze všechno vidíš nějak moc jednoduše. Nikomu bych absolvovat interupci neradila, ale zároveň určitě nikdo nemá právo soudit ty, co se pro ni rozhodnou. Lidská duše je prostě křehká a mít dítě je obrovská zodpovědnost. Jednoduše tvrdit, že žena, která se pro ni rozhodla je sobec atd. je stejné, jako to házení kamení. Navíc myslím, že případů, kdy ji žena absolvovala, přestože muž byl proti, je hodně málo. Neznám žádný takový, zato znám několik, kdy to bylo naopak.
11.8.2002 14:51:23
Fando,

do těhle diskuzí se už nijak moc nezapojuji, co jsem mohla, to jsem napsala cca před rokem. Ale k tvé otázce na Grizzličku:

1. Nemyslím, že člověk je něco víc než kráva, či cokoli jiného. Měřeno po inteligenční stránce, tak nepochybně. Ale jinak jsme všichni jedna příroda, součást jednoho celku. Vyhub zvířata, znič rostliny, vyčerpej horniny... a jakou má člověk šanci to přežít?

2. Muž - sobec. Už to tu bylo omílané hodněkrát - pokud jde žena na potrat, tak ona je ta špatná, ona sobecky myslí pouze na sebe. A kde je otec dítěte? Proč se stejně nemluví i o něm? Žena přece sama od sebe neotěhotněla...

Já taky z interrupcí nijak nadšená nejsem (ostatně, nevšimla jsem si, že by tu někdo byl) a své děti budu vychovávat tak, aby se pokud možno nedostaly do situace, kdy by o ní musely uvažovat. A pokud se pro ní z nějakého důvodu rozhodnou, budu ráda, pokud bude provedena za sterilních podmínek odborným personálem, ne jako si jí vyvolávala maminka jedné kamarádky ještě za komunismu - ve vaně s horkou vodou popíjela litry červeného vína a završovala to skákáním ze skříně...

S.
11.8.2002 12:57:41
OK Grizzzli :)

1) Přecijenom - lidé jsou něco jiného, než krávy. Pokud si to nemyslíš (člověk je jen další etapa savce), není co řešit :)
Potom jezme, pijme protože zítra zemřeme :)))

2) K těm sobcům se rád vyjádřím. Říkáš: muži jsou sobci a je to OK a ženy "sobkyně" jsou out ... hmm .. nějaký příklad ? Nějak mně nic nenapadá ...
11.8.2002 10:52:26
Těmi morbidními řečmi "rozemílání tvorečků na kaši" ...ted mi odpust, mi připomínáš pro-life a spol..Ty si myslíš že si to 2,5 cm embrio uvědomuj(nemá mozek), zabíjená zvířata jsou na tom, v tomto srovnání o poznání hůř. A lidem je to jedno..Ano jde o člověka a o morální hledisko. O to že je více inteligentní? Jdeli ti tedy jen o zabíjení tvorečků, musel by jsi se zamýšlet i nad tímto...
Pořád dokola omíláš jednu větu a k ostatním věcem se nevyjádříš (proč muži sobci jsou normální a ženy ne, umělé oplodnění). Ty rezignuješ pořád...Je jasné že se v této debatě nikdy nedobereme konce a ani ty když budeš dětem vyprávět o "rozemílání tvorečků", nikomu nepomůžeš, tudy cesta nevede...Skus si někdy přečíst i jiné knihy a články na toto téma (ne jen pro-life, neříkám že změníš názor, to ne), ale třeba některým věcem snáze porozumíš. Třeba tomu, že nikdo nechce vraždit děti, ale že se lidé snaží zkloubit právo ženy a právo nenarozeného dítěte a že to jde velmi těžce. Tu správnou cestu si musí najít každý sám...Vím že by jsme se tu na toto téma mohli bavit roky a stejně se konce nedobéřeme:)
11.8.2002 9:25:01
Já už své názory tady psala, už se hádat nemíním :-))) Takže už o tomhle diskutuji jen s nadhledem :-)
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 204 [Dalších 164 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.