Sylva |
• |
14.1.2004 17:41:13
No, Sosane, zrovna takhle to Sylvie nepíše. Jde o to, že lékař vystudoval proto, aby aktivně řešil problémy, nikoliv proto, aby s rukama v klíně čekal, až žena v klidu a bez zásahů (a SAMA) porodí. Jde o to, že porod není problém (v drtivé většině), kdežto těmi zásahy se z něj problém snadno stát může.
|
Sosan |
• |
14.1.2004 16:59:48
To je opravdu zajímavé, že fakta, o které se ve svých příspěvcích opírá kupříkladu Sylvie jsou odlišné od těch, která uvádíte vy. Sylvie přece jednoznačně vychází z toho, že přítomnost lékaře u porodu riziko pro dítě i matku zvyšuje a je tedy třeba rodičky před lékaři chránit a naopak bránit lékařům v přítomnosti u porodu. Z chybných předpokladů a informací se snadno udělá chybný závěr. Čí informace jsou správné?
|
JÁ |
• |
14.1.2004 16:39:42
Představa, že vybavení porodnice, okamžitá dostupnost přístrojů a zkušenost porodníka nemá vůbec žádný vliv na výsledek porodu (nejen mortalita, ale hlavně zdravotní poškození dítěte v důsledku porodních komplikací) je věcí, kterou nejsem schopen dost dobře přijmout. I nekomplikované těhotenství může ústit v porod, který v některé fázi zadrhne - pak volat sanitu a převážet rodičku do porodnice je pozdě (spíše pro novorozence než tu rodičku).
Koukal jsem do statistik (jakkoli statistiky jsou obecně ošidné, a v tomto aspektu zvlášť). Porovnávat globálně mortalitu domácích a nemocničních porodů je zcestné (nemocnice má podstatně víc těch rizikových). Zaměřme se na výše citované Nizozemí a pouze domácí porody: Berg a Suss na základě statistik ze 103 vědeckých prací usuzují, že domácí porod znamená pro novorozence 3-23 x vyšší riziko smrti (jak k tomu došli, nevím, práce je otištěna v renomovaném časopise Geburtshilfe und Frauenheilkunde 54: 131-138, 1994). Zajímavý údaj uvádí jiná práce publikovaná v J. of Nurse 42: 91, 1997: Analýzou 4107 domácích porodů v Nizozemí bylo zjištěno, že domácí porod v přítomnosti porodní asistentky má mortalitu 1.4%, domácí porod v přítomnosti lékaře jen 0.5 % (nedostatkem těchto dat je, že se týkají porodů z let 1970-1985, proto mortalita je relativně vysoká). Lze interpretovat i tak, že devět novorozenců z tisíce mělo prostě smůlu, že u porodu nebyl lékař, ale jen porodní asistentka. (Doufejme, že porodní asistentky dnes jsou zkušenější, sotva však ale jako lékař. Na výsledku se ovšem může podílat i sociální faktor). Shrnu svůj názor: poslanci by neměli domácí porody zakazovat (ale oni je vlastně nezakazují). Krok vstříc by měly udělat porodnice (snažit se poskytnout veškerý komfort domova v porodní místnosti s jistotou, že přístroje jsou pro špatný průběh připraveny za dveřmi). |
L |
• |
3.1.2003 15:38:30
Co jsem tak slysela od kamarada, ktery pro Podoli cosi dela, tak doktori jsou tam porad stejne samolibe zjevy. :-(((
|
11.11.2002 13:55:31
V Motole jsem rodila před čtyřmi lety,u porodu jsem měla lékařku-bývalou spolužačku a kamarádku Alenku,je naprosto skvělá a zašije vás tak,že za šest týdnů můžete mít skutečně sex naprosto v pohodě.Porod trval asi 12 hodin a měla jsem u sebe maminku (můžete mít kohokoliv),poslední čtyři hodiny na sále jsem spíše stávila chozením,sezením na míči,možnost sprchy a občasným monitorováním dítěte,dalo se to vydržet,ale byla jsem ráda,že tam nejsem sama.Některé sestry byly nepříjemné,zakázaly pít, ale to jsem samozřejmě porušovala - kdo by vydržel čtyři hodiny bolestí bez vody?Při klystýru jsem udělala "to" ještě na lůžku a sestra mi za "to" vynadala,místo aby přiznala,že ho udělala špatně,nikdo se jí o klystýr neprosil ani o holení,to se ale musí přežít.
Tak se milé těhulky rozhodněte,znovu mne to čeká v květnu a asi v Motole zase skončím,i proto,že to mám blízko. |
9.2.2002 0:35:22
Ahoj všichni,
zrovna mi přišel celkem zajímavý mail od jedné mé známé, snad se nebude zlobit, když ho sem přetisknu: Ahoj, V MF vysel clanek o vydavanem Pruvodci porodnicemi, ktery hodnoti porodnice dle vstricnosti k matkam. V nem si prazske porodnice nevedou nejlepe ( sedy prumer a Vinohrady dokonce cely peleton uzaviraji). I nechal se slyset pan doktor Parizek od Apolinare, ze mu tam chybi statisticke udaje, napr. perinatalni umrtnost. Tak jsem vyhledala statistiku po okresech a uryvky jsem do MF poslala. A myslite si, ze jsem se panu doktorovi zavdecila? Vubec ne. Najednou pise, ze cisla mohou byt osemetna, ze perinatalni umrtnost je jen velmi "hruby" ukazatel a ze je potreba brat v uvahu i jine, napr. spokojenost rodicky. Copak se to s nim stalo? Ze by mu vadilo, ze i v discipline perinatalni umrtnost je Brno lepsi nez Praha (z hlediska statistiky jsou ty cisla rovnocenna, ale ciste ciselne bylo v roce 1999 Brno opravdu lepsi nez Praha). S. |
• |
30.1.2002 20:00:49
Tyto pseudoargumenty mě opět přesvědčily o tom, že naše porodnice jsou tím nejméně vhodným místem k přivádění dětí na svět. Já sama - pokud to bude jen trochu možné - se tomuto místu vyhnu. Jen doufám, že naši zákonodárci nepostaví svobodně myslící a jednající ženy mimo zákon. Všem Aktivním porodním asistentkám držím pěsti a děkuji.
Dita |
Zdeneke |
27.1.2002 15:24:25
Nesnáším, když na slova "Já se stydím" sestry odpovídají "Ale my (lékaři) jsme takovejch viděli...". Co nám je potom?
Anežko, Vy jste to přesně trefila: "no jo, ale kam bysme s takovou dosli, kdyby jsme se meli pacientu ptat na to, co chcou a nechcou, aby s nimi bylo delano?" To je přesně trefné a kolem této svaté věty se to celé točí. A Martino: Neexistuje, aby se do vyšetřovací místnosti přiřítila nějaká další sestra, natož civilkář. Měla jste ho hezky nahlas poslat ven. Já jsem měl, zatím, jakš-takš soukromí. Když šlo o něco delikátního, tak mě sestra předem upozornila, jinak by to se mnou hezky seklo nebo bych utek... Přeji Vám úspěšný boj za svá přirozená práva. |
Petra, syn Kryštof - téměř rok |
• |
27.1.2002 15:10:11
I já bych ráda připojila svoji reakci k článku. Přístupem lékařů jsem čím dál rozhořčenější. Těsně po porodu jsem napsala vpodstatě nadšenou reakci na péči v porodnici u Apolináře. Až časem mi začalo docházet, že jejich lidský přístup byl sice na jedničku, ale samotný průběh porodu s velkým otazníkem. Začala jsem shánět informace, abych zjistila, co se vlastně dělo, p. Štromerové jsem se v poradně tady na Rodině ptala, co je to vlastně abnormální rotace miminka... Téměř po roce, který uplynul od porodu, mám pocity zcela jiné než měsíc poté. Rozčiluje mě, jak se lékaři ohánějí tím, že by v porodním domě nešly řešit komplikace a dopadaly by na záda jim. Jaký byl můj případ? Rodila jsem na tzv. špičkové klinice v Praze u Apolináře. O půlnoci z 17. na 18. jsem dorazila do porodnice s krvácením, až do rána jsem tam ležela na čekatelském pokoji, udělali mi ultrazvuk a propustili mě domů. Lékař do zprávy nenapsal nic neobvyklého - už vůbec ne nic o jiné než běžné poloze miminka. 19. ráno jsem dorazila do porodnice otevřená na 7 cm, ošetřovala mě velmi mladá, mírně nejistě vyhlížející, ale sympatická, milá, ohleduplná lékařka. Ač "předpovídala" narození kolem 11.00, Kryštof se narodil až po 15.hodině, poté, co si lékařka zavolala na konzultaci pana docenta, který se ptal, co že to nejde... Poté, co mě vyšetřil, začali kolem všichni lítat a docent prohlásil: "Na tři ať je venku..." Takže mi hupsnul na břicho, kolem bylo spousta lidí, syna mi na břicho nepoložili, hned ho odnesli kontrolovat. Během celého porodu se mnou asistentky různě "manévrovaly" se slovy: "Zkuste to takhle, aby se miminko lépe stáčelo..." - ale vpodstatě jsem stále ležela. Moje matka, která byla u porodu, slyšela, jak se docent lékařky po porodu mírně ironicky ptá: "Kolegyně, opravdu už jste asistovala?" Paní doktorka prostě onu abnormální rotaci nepoznala. Může mi někdo říci, oč horší by byl můj porod v porodním domě s porodní asistentkou? Hrozně ráda bych o tom s lékaři diskutovala. Myslím, že by takový diskusní sál plný maminek s podobnými zkušenostmi byl zajímavým "show". Lékaři by na nás ovšem vysypali množství latinských názvů. Já bych se ptala: Oč horší by byl můj porod se zkušenou asistentkou než byl se "zaučující se", nejistou paní doktorkou, byť se konal v porodnici a práci za ni "opravil" dotyčný pan docent?!
|
Martina |
• |
25.1.2002 15:33:08
Caf!
Pri citani sa to zda celkom zabavne, ked ludia pisu o tom, ako museli "bojovat" v nemocnici o svoju "cest", ale ked si predstavim, ze je to bezna prax, ze lekari, kori by mali chciet pacosom len to dobre, ignoruju ich pocity... Ja mam podobnu skusenost so slepakom, ale musim povedat, ze "trapne" situacie nesposobili lekari (s tymi sa nastastie dalo inteligentne dohodnut), ale sestricky (predsa len to nie su povacsine intelektualky - bez urazky, a mnohe veci beru tak akosi "ludovejsie"). Vrcholom bolo, ked jedna sestricka pocas sonografickeho vysetrenia mojho brucha sa "len tak" prehnala popri vysetrovacom lehatku a zaregistrovala, ze mam oholene ohambie ( mala som nohavicky trosku posunute nizsie, takze bolo vidno, ze som komplet oholena - doma som sa radsej predpripravila uz na operaciu ;-) ), odbehla za pootvorene dvere, nieco si tam s nikym suskala a ochvilu sa vratila s nejakym osetrovatelom (asi civilkarom), ostali stat nedaleko lehatka, chvilku na mna pozerali, potom vysli von za dvere a pocula som chichunanie a suskanie... :-( Naozaj nemozem 100% tvrdit, ze sa smiali na mojom "strihu", ale len fakt, ze bez dovolenia pacienta sa niekto z personalu "len tak" pride pozriet na vysetrovanie pacienta mi pripadal vrcholne netaktny! Bola som dost zaskocena a vobec som nijako nereagovala okrem cervenania sa - a to islo len o kusok mojho podbruska... Do buducna budem pripravena nemilosrdne ziadat zachovanie intimity a budem vediet, ze na takt personalu sa neda spoliehat, treba to radsej dopredu ziadat! |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.