| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme jako rodiče selhali

[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 169 [Dalších 39 >>]
10.3.2003 20:00:10
Ahoj,
s tim, ze by kazdy mel mluvit na dite svym materskym jazykem, aby se je naucilo rozlisovat, souhlasim, na vlastnim 3letem synovi vidim, ze to funguje. S tim, ze bych s nim nikdy nemela komunikovat jinym jazykem, aby si dite nereklo "vzdyt tomu jazyku rozumi, tak co se budu namahat s cestinou" mi prijde problematicke. Oni moc dobre vedi, ze tomu jazyku rozumime, zvlast kdyz jim s ostatnimi detmi nebo manzelem mluvime. I kdyz s vlastnim ditetem mluvime jen cesky, obcas hovorime ke skupine lidi, kde je i nase dite, tim cizim jazykem, tomu se neda vyhnout.
Memu starsimu synovi jsou 3 roky. Ja s nim mluvim cesky, manzel francouzky, na ulici, ve skolce a hristi se mluvi spanelsky a hodne kamaradek a ucitelka z Kindermusik (hudebni program pro deti) anglicky. 4 jazyky. Casto je mota v jedne vete dohromady, ackoli je dokaze rozlisit. Kdyz na me zacne mluvit tou smesi, obcas mu reknu, at mi to rekne cesky, a on to vetsinou udela...uvidime, jestli na me bude v budoucnu mluvit cesky sam od sebe. Mladsi syn toho uz take umi hodne rict, prevazne spanelsky...Ja mu odpovidam cesky, nic vic delat nemuzu...Myslim, ze v jejich veku jsou radi, ze se vubec vyjadri...no, dam vedet, jak to pokracuje!
  • 
10.3.2003 16:04:41
Ahoj Hanap,

malé dítě je schopný rozumět a hovořit až 5-ti jazyky současně. Podmínkou ale je, že každý na něj mluví jen svým mateřským jazykem, tzn. jestli na něj mluvíš česky a manžel a ostatní německy, bude schopen to rozlišit, jenže jestli na něj mluvíš česky a občas německy,třeba tam mezi příbuznýma, tak dítě je chytré a zvolí si to , co je pro něho jednodušší, protože si řekne, "ha, ona umí taky ten jazyk, tak proč bych se namáhal".
Znám rodinu, on je němec, ona švédka, žijí v anglickém prostředí, tatínek se zeptá něco německy, dítě německy odpoví, maminka švédsky, dítě odpoví švédsky.Ostatní anglicky. Nesmí fakt ale zjistit, že mluvíš s ním i tím jiným jazykem. Přeju hodně úspěchu a neboj tvoji mateřštinu nezapomene!
9.3.2003 18:39:40
Ahojky! Pripojuji se do debaty.Ziji v jiznim Bavorsku (NSR) uz od 98 roku mam syna Patricka,ktery ma 3 roky.Manzel mluvi se synem nemecky a ja cesky.Ale muj syn me sice sem tam odpovi jedno ci dve slova cesky,ale prevazne nemecky,jsem z toho uplne nestasna,i kdyz jsem pro nej koupila ceske knihy a videokazety.Samozdrejme se i snazim casteji jezdit do CR,aby ten kontakt s moji rodinou se uplne nestratil.S moji mamou,babickou ci dedou v CR mluvi taky jen nemecky i kdyz po par dnech se trochu vic otrka a sem tam rekne par slov cesky.Nejen ja,ale i jini lide si vsimnou,ze muj syn rozumi,uplne vsechno cesky,ale musim z neho skoro dolovat,aby me aspon jednim slovem odpovedel v cestine,prevazne me nemecky odpovi,ze to neumi.Uz jsem nad tim i premyslela,ze je to mozna tim,ze se pohybuje ve spolecnosti svych bratrancu a dalsich prislusniku s manzelovi strany,kteri mluvi jen nemecky.Budu rada za kazdou odpoved a radu.Predem diky Hana
Martina
  • 
2.11.2002 22:40:47
Ahoj Anabelko,

neboj!!! Dcera mela od narozeni manzel-anglicky a ja-cesky, zili jsme napred u Prahy, takze cestiny bylo vice, ale zase skolku mela anglickou. Rozmluvila se v jednom roku obema jazyky a dokonce sama od sebe prekladala tatinkovi.
Ted v Kanade chodi od 4 let do francouzske skoly a 3 jazyky jsou v pohode. Nemluvi stoprocentne ciste cesky, obcas si vytvori vlastni slova a vlastni sklonovani, cteni je problem (zvladame Barbanka komiksy) a psani je s francouzsko anglickym pravopisem velmi zajimave. Skolu ma ted pul francouzsky a pul anglicky, rekla bych, ze ma anglicky lepsi slovni zasobu nez jeji spoluzaci, ale to diky tomu, ze je obrovsky knihomol (anglicky), protoze doma jsme presli vicemene na cestinu, abychom nezapomneli. Teda, to je pro me nejhorsi, ja micham anglicke vyrazy a klidne si skocim "koupit bread a cream cheese" a hrozne mi to vadi, ze se neuhlidam a ujede mi slovicko v jazyce, co se mi vlastne hodi.
Martinakei
  • 
2.11.2002 22:14:22
Jak jsem uz pred casem psala, zili jsme takrka do Petrovych patych narozenin v Praze. Manzel na nej mluvil nemecky, coz se mu moc nelibilo, pri navsevach Omy a pribuznych mel ve me jistotu "tlumocnika". Pak jsme se prestehovali do Nemecka, absolvolal skolku a nyni je uz ve treti tride zdejsi Grundschule.Zcela bez problemu mluvi obema jazyky, pokud me chce nastvat, tak na me mluvi nemecky,ale jinak cesky v pohode. Mel by asi vic cist, nadeji vkladam i na pocitac a internet. Obdivuji holky, ktere s detmi zvladaji i psanou gramatiku,u nas to zatim moc nefunguje, takze krome hacku a carek nejaky tvrdy a mekky i,y, vyjmenovana slova a pod. nefunguji. Ale hlavne, ze mluvi a cte...Nebo???
Romana, 2 holciny
30.10.2002 16:15:44
Ahoj Julinko. Zadny strachy, Anabellka zvladne jak cestinu, tak anglictinu. Nenechej se vystrasit a hlavne na ni hodne mluv. To je zaklad. Jestli zacne nejdriv cesky nebo anglicky, je myslim uplne jedno. Vetsinou (alespon u dvoujazycnych deti, ktery jsem doposud poznala) to michaly, podle toho s kym zrovna mluvily. Nase Sirin mluvila v Nemecku nemecky, a jakmile jsme na hranicich prejeli od nemecke budky k ceske presla automaticky na cestinu. Ja kdyz jsem s holkama sama, mluvim s nima cesky a tata nemecky. Kdyz jsme vsichni pohromade mluvime vetsinou nemecky, az na vyrazy, kterym v cestine rozumi i nas tatka. Nemichani jazyku se sice doporucuje, ale je to v praxi pomerne neprakticky. Tezko si budete hrat spolecne Clovece nezlob se, ty budes mluvit cesky, manzel anglicky a Anabellka z toho (promin) zblbne. Deticky s nekolika jazyky zaroven problemy nemaji, znam rodinu, kde prcek vyrustal ve 3 jazycich a mluvi dneska vsemi tremi perfektne. Oni nase zlaticka toho zvladnou o hodne vic, nez si myslime. Romana
Zlatka,
  • 
30.10.2002 11:37:59
Ahoj,
Já jsem češka a manžel je němec. Od začátku s dcerkou mluvíme každý svým jazykem. Možná začala trochu pozeději mluvit v porovnání s jejími vrstevníky, ale asi ve dvou až ve dvou a půl letech se to srovnalo. Dneska je jí sedm let a mluví plynule oběma jazyky.Možná česky trochu lépe, protože jsme až do teď bydleli v čechách a manžela viděla jenom o víkendech. V čechách absolvovala i první třídu. Teď jsme se přestěhovali do německa. Přibližně první měsíc tu měla ve škole problémy, ale měla trpělivou učitelku a myslím že se už i to srovnalo.
Děti snáz pochopí rozdíl mezi jazyky. A čím dřív tím líp. To si myslím platí i o třetím jazyku.
Julie, Annabelle 10 mesice
  • 
26.10.2002 0:07:10
Ahojky,
Hlasim se do "klubu". Zijeme v USA. Manzel American se zakladni znalosti CJ (zili jsme 3 roky v CR). Ja Ceska mluvici AJ. Nase ditko narozene v USA. Mam panickou hruzu, ze nebude dcerka hovorit cesky. Ja na ni sice mluvim pouze CJ, ale krome meho vlivu, je neustale obklopena AJ. Ted jsem si alespon poridila multisystemove Video a tak si mohu vozit pohadky z CR a nemusim videa nechavat pretacet. Tak mne napadlo, nevite kde bych si ted (jsme v USA) koupila ceske pohadky? Urcite uvitam kazdou radu a zkusenost tykajici se naseho problemu. Zaroven chci, aby se casem dcerka zacala ucit SJ. Nebude tech jazyku trochu moc? Kdy zacit s 3. jazykem? Diky!!!
Iva, 2 děti
  • 
6.9.2002 22:41:21
Být vámi, tak bych to - právě proto, aby se zabránilo zmatku v dítěti - udělala následovně: vy na dítě česky, manžel francouzsky. Někde jsem četla - bohužel nevím kde - že pokud jsou dvojjazyčné rodiny, mělo by se striktně dodržovat rozdělení jazyků, aby to dítěti bylo jasné. My to tak aplikovali a výsledek je výborný.
Držím palce!
Iva
  • 
3.8.2002 16:45:38
Ahojky,
ani netusite, jak moc vas vsechny obdivuji. Jak tak ctu, tak vidim, ze vetsina z vas zvlada vychovu deti ve dvou jazycich vyborne. Ja osobne maminkou jeste nejsem, ale uz se na to chystam. Snad pristi rok. Mne je 20 a memu manzelovi bude letos 30. Moc deti zboznuje a moc si preje velikou rodinu. Muj manzel je z Afriky a v CR je uz 7. rok. On tady studoval, takze cesky umi velice vyborne. Mezi sebou mluvime cesky a taky nekdy francouzsky. S prateli z jeho zeme mluvi take temi jejich narodnimi jazyky. Takze dohromady umi cestinu, anglictinu, francouzstinu cilubu a lingalu. Docela se bojim co bude, az budeme mit miminko a budeme ho ucit mluvit. Bojim se, ze kdyz na nej bude m luvit vsemi jazyky, tak to dite bude zmatene a bude mit s mluvenim problemy.
Vsechny vas zdravim a mejte se krasne!
[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 169 [Dalších 39 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.