| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme jako rodiče selhali

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 169 [Dalších 139 >>]
Isar
2.2.2007 16:30:12
Andreo, to jsem rada, ze se mnou souhlasis, ze s predavanim sveho jazyka detem (at uz zijes kdekoliv na svete), predavas i kousek kultury, ve ktere jsi sam jako rodic vyrostl. A o to take preci jde, nebo? Nase deti se narodily v dobe, kdy jsme nepocitali s tim, ze se nekdy podivame "domu", presto to pro nas bylo hrozne moc dulezite, jim i v tomto smeru predat kousek z nas. U Kefalina a podobnych jde zase o to, vyuzit schopnosti ditete prijmout dalsi jazyk(y) bez tech problemu, se kterymi se potyka clovek, kdyz se jazyk uci. To dite to proste "nasaje". A to bohuzel funguje fakt jenom u deti. Nekde jsem cetla, ze pry existuje jakasi studie a podle ni je to "kritickou" hranici vek 11 let. A ja tomu verim. Mam v okoli par prikladu. Pak uz se clovek musi ucit (i kdyz samozrejme jinak v 17 a jinak treba v 50).
Nelie, musela jsem se pousmat pri predstave, jak tvuj dospely manzel mluvi bezprizvucnou cestinou, ale takovou tou - jak ja ji rikam - "kuchynskou" (mimochodem: zazivam obcas i svych deti). A dovedu si predstavit, ze v netolerantnim Cesku to byla dost lahudka!
1.2.2007 21:20:17
ja bych mela zajem.Jsem jedina?Zn.SKYPE
sedamyska
1.2.2007 14:04:07
je to z latinstiny,anglicani tak nazyvaji svoje doporucene obecne osnovy English curriculum, napr. tady
www.curriculumonline.gov.uk
Jitka
  • 
1.2.2007 13:21:31
Neni curriculum latinsky?
sedamyska
1.2.2007 11:05:07
K tomu zapojovani do skoly. ja jsem navstivila mistni ZS s rozsirenou vyukou jazyku, kde se krom angl. nabizi nemcina nebo franc. od 3. tridy. (ted budou od zari ucit cizi jazyk od 1.). takze nase nejstarsi dcera mela sanci se ucit i jiny jazyk krom anglictiny a letos k ni otevreli nemcinu, tak chodi tam. Byla to pro nas velmi stastna volba celkove, protoze ve skole se jim libi a i ja mam zatim jen ty nejlepsi pocity, co se komunikace a uceni tyce. Nicmene jsem se ptala, jak to bude v te 1.tride. Pry budou anglictinu komponovat do bezne vyuky (napr. barvy pri Vv) a od 2.tridy budou mit tusim 2 hodiny tydne. Zatim se pry uvidi, o jake jazyky bude mezi rodicema zajem, kdyz bude dostatek na to, aby tridu rozdelili na dve skupiny jazykova (nemcina nebo franc.), tak ta mladsi bude samozrejme chodit tam, ale kdyz jim v te 2.tride zustane jenom angl., tak jsem se rozhodla, ze ji necham normalne chodit, a jsem s pancelkou domluvena, ze bych ji davala extra veci k vypracovani ja sama, podle anglickeho curriculum.
1.2.2007 10:26:37
Skype proto, že mám RSI - bolavé prsty a zápěstí, protože píšu překlady 12 hodin denně. Ve volném čase raději mluvím než píšu. Myslel jsem si že bychom se mohli jednou za měsíc sejít na Skype.
1.2.2007 9:56:53
k té škole - už jsem to tady taky řešila, co si s námi - tedy s kubíkem počnou příští rok, až bude ve 3. třídě a začnou se učit angličtinu od úplných základů. vzhledem k tomu, že to vypadá, že budou nabírat nové angličtináře (ta pančelka, která nám řekla, že se kuba bude muset přizpůsobit většině, odchází na mateřskou - jupíííí:-)), tak neztrácím naději a doufám, že vezmou někoho s kým se půjde domluvit na indiv. přístupu.
a co se dvojjazyčnosti dětí týče, nezabývala bych se tím až tak věděcky....jasně, že každý má ze začátku strach, jak to klapne, my na to přece jen nebyli zvyklí. ale teď už fakt jediné co v tomhle směru řeším, je spíš ten školní problém. a prostě tak nějak počítám s tím, že úroveň angliny bude u kluků o stupínek níž než češtiny, protože jí prostě nejsou až tak obklopení. nemají v angličtině až takovou slovní zásobu a dost často, když chtějí něco sdělit tatínkovi, tak se mě na nějaké slovo ptají, jak se řekne......čímž myslím třeba když chtěl filda říct taťkovi že půjde k "zápisu" do školy....taky jsem zjistila, když jim čtu nějakou knížku v angličtině, tak nerozumí úplně všemu, ale tak nějak rámcově pochopí o co jde.
1.2.2007 7:28:55
Andreo, to nic, mým prostým otázkách o několika slovech Kefalín taky něpanimál, to si musíš zvyknout.
Jinak s tebou souhlasím. Je fakt, že vícejazyčnost svých dětí moc neřeším, sem občas zajdu, zvlášť když se to rozjede a nevidím důvod přecházet na skype.

Nelie, u nás to začne až ve třetí třídě, taky nevím, co bude, ale doufám v kvalitu naší školy, která se už takhle slušně vyrovnává s nadanými, tak snad s Angličanem taky. (Říkám schválně vyrovnává a ne podporuje...)
Nelie
1.2.2007 0:59:22
Prave tu skolu vidim jako velky problem. Kdyz jsme bydleli v Praze, tak Kim chodila do mezinarodni skoly - vse v anglictine, takze nevadilo, ze anglicky umi. Ale nedovedu si predstavit dat ji do normalni ceske skoly - ze by chodila na anglictinu s detmi, co teprve zacinaji? Ztrata casu pro ni, komplikace pro ucitelku. Zase v mezinarodni skole je problem s cestinou...
31.1.2007 21:36:26
Kafaline,
koupiruju jsem co jsem psala, nejak nevim jak vic to objasnit, nebo cemu presne nerozumis.

Jsem si precetla ten clanek, ktery tu zminuje Kafalin a teprve jsem pochopila, ze u vas Kefaline jste vschni Cesi a Cechach zijete, chapu to dobre? Chtela bych se te zeptat jestli to mas nejak promysleny do budoucna? Budes s ditetem mluvit vzdy jenom anglicky, rozumi manzelka anglicky? Ja o tomhle nekdy dumam jak to bude, manzel cesky trochu umi, ale to jsou opravdu jen zaklady, ted kdyz je dcera mala tak je to celkem fuk, ale az bude vetsi tak abysme se mohli bavit vsichni normalne dohromady. Pak bych musela bud ja zacit mluvit v urcitych situacich i na dceru anglicky a nebo by musel m. se svou cestinou pohnout abychom mohli pouzivat oba jazyky paralelne, aniz by se nikdo necitil mimo (teda hlavne manzel).
musim rict, ze by me taky zajimala odpoved na to co se pta Nelie, jasne clanek si prectem, nepopiram ze to asi muze fungovat ale co psychicka stranka veci???

Jinak ja samozrejme neznam tvoje jazykove schopnosti a znalosti, taky jsem drivavejc premyslela, ze az budu mit jednou dite tak bych chtela aby se ucilo jazyk driv, ale prijde mi nejoptimalnejsi zacit s tim ve skolce, formou hry s rodily mluvcim, nebo nekym kdo mluvi jako rodily mluvci (na te urovni ja zdaleka nejsem). Ona ta vicejazycnost pro zivot rodiny neni uplne jednoducha, zvlast pokud vsichni neovladaji vsechny jazyky, to mi asi tady vetsina potvrdi.

Zaroven jsem cetla v jedne - mne sympaticke knize - jak postupovat kdyz se uci dite mluvit (nejde o bilingulismus) - ze se nema dite nutit opakovat slovo uplne spravne, ze kdyz deti ze zacatku komolej a tak tak se ma to slovo po nem znovu zopakovat nenasilne v nejake vete. Protoze nutit dite nema cenu, dite se muze " zavrit" a prestat mluvit, muze se citit nedoceneno, a ja bych to videla podobne i s tim jestli ignorovat nebo neignorovat.

Program Skype mam, ale nejak nevidim duvod proc nezustat tady na Rodine.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 169 [Dalších 139 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.