| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme jako rodiče selhali

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 169 [Dalších 129 >>]
31.1.2007 21:09:02
Pro Andrea+Tamara: Já tvým otázkám nerozumím. Rozhovor by vše rychleji objasnil. Máš program zvaný Skype?

Má tady většina lidí Skype? Mohli bychom se setkat pomocí Skype? Můžu vytvořit diskusní místnost i pro více než 20 lidí.
31.1.2007 19:38:35
No, Nelie, na nedostatek individuálního přístupu v českém školství jsem alergická. Celkově, ne jen v jazycích.
Co se jazyka týče, vztahuje se samozřejmě i na anglické děti, ale i děti, co chodily do anglických školek, a najednou by měly začít od začátku:-(
Spíš bych viděla problém v tom, že jakmile začne dítě chodit do normální školky a pak školy, vlivu rodiče ubude. Přibudou další kroužky a aktivity, čas trávený nad domácími úkoly - podotýkám, že takové věci se synem řeším já, kdybych nechala češtinu na manželovi, budou tam nad slůvky dumat dodnes! Řešit úkoly ze slabikáře v angličtině je podle mně kravina, takže ten prostor se zmenší, ale to je takové bazírování nad nečím, co jsem sama moc nezažila. To tam žena, která byla s dcerou u zápisu jistě brzy zjistí.

Další poznatek z prvostupňvého školství - rozjíždí se projekt angličtina do škol, pilotní třídy mají angličtinu od 1. třídy. Hezké, takže ti učitelé angličtiny, co za moc nestojí, dostávají třeťáky, čtvrťáky!
Nelie
31.1.2007 18:55:36
Ucitelky chapu - ono co potom s ditetem, pokud trida chodi na anglictinu, tak se bude nudit ci rodice budou vyzadovat extra pristup (bylo by prima, kdyby to slo - ale vetsinou neni cas venovat se kazdemu zakovi zvlast...)
31.1.2007 18:31:52
Pedrito,
tomu bych docela verila, ze to muze byt slozity, proto by me prave zajimalo vic jak to ma Kefalin promysleny a jak to vlastne funguje v beznym zivote. Je to takovej dost umelej zasah do zivota a podle mne to nemuze byt snadny ani pro toho rodice. Navic mne to prijde trochu zbytecny, vidim ted na svy lety neteri ktera zacala mit v 1.tride anglictinu jak rychle to do sebe nasava. Mne prijde super, kdyz se deti zacinaji ucit jazyk brzo, ale pokud to neni prirozena vicejazycnost, prijde mi nejlepsi doba zacit kdyz uz dite umi mluvit a dokaze pochopit ze lidi mluvi vice jazyky. Ja bych rekla kolem 3. let veku a pak myslim, ze ho hrou muze ucit i rodic. Ono je tohle podle mne o ctizadosti rodicu.
Jasne ze deti vic jazyku zvladnou, ale ve smisennych manzelstvich se proste jen prizpusobi te zivotni situaci a hlavne nikdo z nas si nehledal partnera kvuli tomu aby bylo vicejazycne.
31.1.2007 17:56:50
Taky jsem nedávno slyšela o mamince, co přivedla svoje dítě k zápisu do školy a mluvila na dítě jen anglicky. Učitelé se domnívali, že se jedná o anglickou rodinu, ale ne, rodina je česká. Můžu vám říct, že dojem, který to dítě vytvořilo na učitelky - ne svým chováním, svými znalostmi, ale jen prostě tím, jak se maminka prezentovala - není dobrý. Některým bylo dítěte líto, některé kritizovaly matku, žádná o dítě ve své třídě neměla velký zájem, protože se bály, že maminka bude potížistka. Neříkám, že učitelky mají pravdu, ale svou snahou naučit dítě jazyk, kterou propagovala ne zcela vhodným způsobem, ji vlastně znevýhodnila. Snaží se jí v konečném důsledku pomoct, ale výsledek je opačný.
Nelie
31.1.2007 17:54:31
Andreo, s tou kulturou mas pravdu - manzel je syn emigrantu z 68. Kdyz jsem ho poznala, tak umel mluvit ale hodne legracne (jak male dite) plus spousta veci mu nedochazela - Kryl, Cimmermani, i Kolja - proste souvislosti, co mi bereme jako samozrejme, vtipy, ceske realie - absolutne mu to chybelo. Prusvih byl, ze nemel vubec prizvuk a tak vetsina lidi na neho reagovala jak na blbecka (ono kdyz dospeli chlap chce v restauraci cajicek tak se holt tezko veri, ze je uplne v poradku...). Stejny problem mam ted s dcerou (zijeme v Kanade) - ona mluvi cesky fajn, ale treba neumi vykat, nevi, co je Rakosnicek ci Rumcajs...a v psane cestine pouziva francouzskou gramatiku...
31.1.2007 16:14:17
Moc se mi libilo co napsala Isar, ze prave nepredavame jen znalost jazyka ale vlastne i kulturu.
Vlastne jsme tu 3 skupiny - my co zijem v zahtanici a tudiz znalost cestiny zalezi jen na nas, potom ti co zijou v CR a jeden z rodicu je cizenec a pak umela vicejazycnost. A kazda ma naprosto jasny specifika. Je jasny, ze Kafalin nemusi tolik resit jestli s jazykem preda nejaky kulturni dedictvi, protoze to vlastne dela okoli. Bohuzel moje otazky od nej zustaly prehlednuty nebo ignorovany. Musim rict, ze by me to zajimalo.
31.1.2007 15:49:44
Klidne mluv jen cesky, pokud manzel vi, ze cilem je naucit dite cesky, tak to urcite pochopi. A muzu rict z vlastni zkusenosti, ze se i priuci sam a mnoho vypochopi.
12.1.2007 21:22:59
Pouze dodat, ze se tak stava ve vetsine pripadu v horskych oblastech - jako napriklad Toggenburg (ten skandal s mistnim lekarem a jeho cernosskou manzelkou). Ve vetsich mestech a treba v Zürich to podle meho nazoru neni vubec problem, protoze je tu skoro kazdy druhy clovek Ausländer. Jako vzdy zalezi na lidech. Mluvit svycarskou nemcinou bez prizvuku se podari jen malokomu.
10.1.2007 22:18:00
Ivo,
deti to vnimaji zcela urcite uz v deloze :-)

Nas taky cekaji 3 jazyky - ja cesky, manzel anglicky a bydlime v Nemecku. Musim rict, ze ani jeden s tim nemame problem a zatim za vsech okolnosti mluvim ja na dite cesky a m. anglicky. A spis on cas od casu pouzije ceske slovo.
Dcera zatim vlastne nemluvi, ale cetla jsem ted v jedne knizce, ze kdyz se dite uci mluvit a vyslovuje nejdriv po svem, takze napriklad misto "jidlo" rekne " lo" tak se ma po nem ve strucne vete to slovo zopakovat spravne ale NiKDy se nema dite nutit aby to slovo zopakovalo. Dite totiz chce komunikovat ne se ucit vyslovnost. Takze bych asi tohle pouzila i v pripade, ze by na me "spustila" anglicky. Takze kdyz bude ukazovat na medveda a rikat "be" (bear) tak reknu "tam je medved" nebo tak neco.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 169 [Dalších 129 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.