| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme jako rodiče selhali

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 169 [Dalších 119 >>]
marie
  • 
10.1.2007 14:37:45
Svycarstinou se mysli dialekty nemicny v tzv. nemeciky mluvicim Syvcarsku. S nemcinou jakou se mluvi v Nemecku nemaji prilis spolecneho, jsou odlisne ve slovni zasobe, vyslovnosti i gramatice. Rovnez se dialekty velmi odlisuji v zavislosti na miste bydliste, vesnice, ktere jsou treba jen 30 km vzdalne, mivaji jine dialekty. Ne snad, ze by si obyvatele mezi sebou nerozumeli, ale Syvcar pozna tarka spolehive jen podle dialektu, kdo z ktereho kraje pochazi.Mluvit svycarsky bez prizvuku je vyrazne pozitivum. Svycari jsou totiz dost konzervativni a naklonnosti k cizincum prilis neoplyvaji. Deti, ktere se ve Svycarsku sice narodily, ale nejsou prilis integrovane a maji prizvuk, maji vetsi sanci, ze narazi na predsudky, co se jejich puvodu tyce.
dravim
  • 
25.12.2006 22:44:52
Moc o tom nepremyslej a spolehej se na svuj instinkt. Ja mam ve Svedsku 3 deti, ktere mluvi (primerene svemu veku) tremi jazyky. Cizi jazyk bude velky prinos at uz jsi rodila mluvci, ci ne, at zijes v Cesku, ci nekde jinde. Jediny proble vidim v te nasi ceske mentalite. Jak se na tebe bude divat okoli. To bude zabiracka na nervy. Ale rozhodne to zkus. Ja sam mam s vicejazycnosti nemale zkusenosti a proto bych si dovolil trochu tvuj "jazykovy model" pozmenit. Muluv s ditetem vsude a za kazdych okolnosti jen anglicky, ty jsi pro nej jeho/jeji anglicky svet! Bez vyjimky vsude a za kazdych okolnosti jen anglicky. Jinak se dostanete drive ,ci pozdeji do zacarovaneho kruhu. To je dobre videt na prizpevku "Kde jsme udelali chybu?". Alespon jeden z rodicu mel pro deti zustat "ciste ceskym".
  • 
22.12.2006 12:28:30
Ahoj Jirko, tak to jses tedy kabrnák, přála bych si aby vice lidí melo tvuj přístup, investice časová i finanční se mnohonásobné vrátí, jen tak dál, přeji hodne uspechů.
kdyby nekdo vedel o materské skolce v Praze s výukou spanelstiny, nebo nejaký kroužek pro tří leté deti budu ráda za kontakt ahoj Eva
  • 
21.12.2006 0:07:44
Ja ziju ve Svedsku a mam 3 deti. Dva syny 7 a 3 roky a sedmimesicni dceru. Se zenou mluvime doma nemecky, protoze jsme spolu studovali v Rakousku. Takze nase deti mluvi tremi jazyky. Az do skolniho veku v tom nevidim zadny problem. Ja jsem se rozhodnul vybojovat pro starsiho syna zkracenou skolni dochazku (2 dny v tydnu) abychom doma zvladli cestinu a nemcinu. To se po krutych vyjednavanich se skolnim uradem (postvali na nas i sosialni urad)opravdu povedlo. Momentalne mam pocit, ze nejstarsi syn hovori, cte a pise dokonce lepe nez jeho vrstevnici ve Svedsku Cesku a Rakousku. U mladsiho syna ma svedstina dominantni postaveni, protoze na nej nemam samozrejme tolik casu jako jsem mel na prvniho. Ale myslim, ze to zaciname dotahovat. Cteme Ctyrlistek a ABC; to je velmi uzitecne, protoze je to velmi emotivni cteni, ktere se vryje snadno do pameti. Predplatili jseme tez nemecke a svedske casopisy. Mame rozsahlou trojjazycnou knihovnu, satelitni televizi se vsemi nasimi jazyky atd atp. Ze je to hodne "drahej spas" lezi na snade, ale hlavne na to potrbuje clovek moc a moc casu!!! Jazyky stridame po mesici, nebo podle potreby, kdyz zacne nejaky jazyk pokulhavat.
  • 
19.11.2006 20:49:24
Ahoj holky,
Myslim si, ze dvojjazycni deti existuji a na tom neni nic divneho. Prikladem jsou moje dve deti, ktere diky sikovnosti jejich matinky perfektne ovladaji dva jazyky a brzo budou umet i treti. Neni to zadny problem pro male dite naucit se vice jazyku najednou. Problem v tom mivaji jejich rodici, kdyz si mysli, ze to co nebyli oni sami schopni zvladnout, nezvladnou ani jejich deti. Toto je velky omyl, ponevadz deti maji prirozenou moc od Boha chapat veci snadneji a rychleji. A jak rika prislovi: "uceni v detsvi je vecne jako tesani do skaly".
Zatim.
Kata, dve deti
  • 
1.11.2006 11:39:56
Ahoj Moniko,

tak to jsme na tom podobne. Zijeme v Athenach a moje dcera sla take letos do 1. tridy. Cesky i Recky mluvi bezvadne, jen obcas kdyz si nemuze vzpomenout rychle na nejake slovo, tak tam soupne recke a obracene (to ale dela jen doma). Coz je problem u moji druhe dcery ktere jsou 3 roky a ktera se to od ni uci a mota Cestinu a Rectinu dohromady aniz by si to uvedomovala. Zvlastni je, ze starsi chodila do anglicke skolky, kde se naucila dobre Anglicky, nyni take pokracuje a chodi 4 hodiny tydne na Anglictinu, ve ktere jiz take cte a to lepe nez v rectine (coz vidim spise jako vysledek stavek ucitelu, zatim neumi ani vsechny pismena). Anglictinu nemota s nicim, tam ma jasno, coz me prekvapuje. Protoze ma uz 2 jazyky tak ji zatim nechci plest hlavu ucenim psane cestiny, jen s ni mluvim a ctu ji pohadky, take prijimame pres satelit ceskou televizi. Rectinu ve skole zvlada, zatim to malo co se naucili, v pohode. Tak uvidime, jak se vse vyvine. Drzim ti palce, aby jste zvladli oba jazyky. K
lisa
  • 
31.10.2006 22:59:47
Anglicky jsem se naucila az ve svých 18 letech, kdy jsem odjela do Holandska a tam se seznámila s jihoafričanem anglického původu. Angličtinu jsem do te doby ve škole nikdy nemela a znala jsem pouze nekolik zakladnich slovicek, asi tak 200. V holandsku jsem se naucila alglicky velmi dobre, zato ma holandstina je mizerna. asi po roce, kdyz jsem uz mluvila anglicky obstojne, jsem zacala cist knizky, i kdyz jsem tomu moc nerozumela, ale na konci prvni knihy uz to davalo smysl. Psat jsem se naucila, kdyz bylo potreba napsat anglicky e-mail. V cizine jsem zila bez cestiny asi 8 let. Ma mluvena a ctena anglictina je na vysoke urovni, pri urednich dopisu si 100% jista nejsem, to si ale nejsem ani v cestine. Cesky uz zase mluvim bez prizvuku, v anglictine nejaky prizvuk (ale urcite ne cesky) zustal.
čtu radeji anglicky, protoze ceska slova jsou prilis dlouha a cesky ctu pomaleji. Mluvim radeji anglicky. Lidi mam rozdeleny na ty na ktere mluvim cesky a na ty, kteri mluvi anglicky. Je pravda, ze ma psana cestina se zhorsila. urcite to ale stalo za to, ze umim anglicky.
stale plati heslo: Kolik umis jazyku, tolikrat jsi clovekem
Monika, dvě malé děti
  • 
22.10.2006 14:37:33
Mám syna, který začal právě chodit do 1. třídy a dceru, 18 měsíců. Žijeme na Krétě. Syn mluví stejně česky jako řecky. Dcera rozumí obou jazykům a žvatlá také v obou.
Se synem teď každý den doma probíráme úkoly v řečtině a snažíme se o první čtení a psaní. Jak mám teď vložit ještě čestinu, myslím psanou, když sotva se dokáže soustředit na řecké úkoly? Máme dokonce učebnice do 1. české třídy, ale já nejsem učitelka a den má pouze 24 hodin. Přestože bylo a je mým cílem naučit mého syna co nejvíc věcí, které se týkají jeho druhé vlasti, především čtení a psaní, jak běží čas, začínám mít trochu obavy, že to dokážu.
Poradí mi někdo?
Ráda si přečtu jakékoliv názory či podobné zkušenosti.
Monika
Mary, zatím bez dětí
  • 
12.10.2006 13:20:04
Ahoj,máte nějakou zkušenost s mluvením cizím jazykem na dítě v české rodině v ČR? Anglicky mluvím bez problémů a myslím, že jazyk navíc pro dítě je úžasný dar. Moje představa by byla taková, že já (matka - snad už brzy :) ) bych na mimi mluvila, když budeme jen spolu, anglicky. Pokud budeme s dalšími lidmi, mluvili bychom česky. Připadá Vám, kteří žijete v zahraničí, popř. máte partnera z jiné země, reálné? Moc děkuji za názor.
Nelie
21.8.2006 20:59:19
Veroniko, nevim s tou cesko-slovenskou domluvou, jak dlouho to vlastne bude mozne. Dcera umi cesky, ale slovensky nerozumi neb zijeme v zahranici. Je to uplne neuveritelne, ale proste slovenstina je pro ni absolutne cizi jazyk a se slovenskym kamaradem se domluvi lepe anglicky. Takze mozna brzo bude generace v Cesku, pro kterou slovenstina nebude srozumitelna.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 169 [Dalších 119 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.