| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme jako rodiče selhali

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 169 [Dalších 89 >>]
15.1.2006 14:44:35
Ahoj Katko!

Zda se mi, ze mas moc prisne pozadavky. Na druhou stranu musim rict, ze je preci hodne rodin, ktere jsou z ruznych zemi a mluvi s detmi dvojjazycne. Ja ziju ve Svycarsku, mame dvouleteho syna, se kterym od zacatku mluvime jak cesky, tak svycarsky. Dnes uz reaguje na oboje jazyky, sam uz i zacina mluvit. Sice trosku pozdeji, ale mluvi obema jazyky. Pro nej bude nejspis matersky jazyk Svycarstina, ve skole se k tomu prida jeste Nemcina. Vim, ze Cesky nikdy nebude umet perfektne gramatiku, protoze bude vyrustat tady. Ale hlavni je, ze se domluvi se svym dedou a ostatnimi pribuznymi v Cechach. Nemusi umet perfektne, hlavne, ze se v te reci domluvi. Perfektne bude umet Svycarsky a Nemecky a od treti tridy k tomu prijde jeste jeden jazyk, co je tady povinny. Anglictina, Italstina nebo Francouzstina. Myslim, ze deti nejsou roboti, kazde dite ma vlohy k necemu jinemu. JEdno je muzikalni, jine umi lepe matiku, jine jazky atd... Takze si treba nedelame hlavu s tim, jestli bude umet uplne perfektne gramatiku v cizich jazycihc, ale budeme ho podporovat hlavne tam, kde bude mit vlohy a bude ho to bavit. Takze muj nazor je: Existuje spoustu dvojjazycnych deti (moje kamaradka sousedka ze Slovenska ma trojjazycne dite) ale neznamena to, ze umeji oba ci vice jazyku perfektne. Halvne, ze se domluveji, to je podstatne, kdyz uz tech jazyku maji vice:-)

Zdravi Te Alena
  • 
9.12.2005 23:29:51
Ahoj Dito,
nevím, jestli to budeš číst, tvůj příspěvek jsem si přečetla až teď...
Já budu řešit naprosto stejný problém jako ty... Můj přítel pochází z Kamerunu, takže bude mluvit francouzsky, já česky a okolí anglicky (žijeme v Leicesteru, UK)... Navíc přibude ještě kulturní rozdíl mezi námi dvěma... takže jsem na to opravdu zvědavá.
Z tvého příspěvku jsem usoudila, že řešíš naprosto totožný problém co já a moc by mi pomohlo podělit se ze zkušenostmi.
Helena
2.11.2005 14:09:49
Pavlíno:-)

mám dvě bilingvní děti. Adámek mluvil špatně a hodně pozdě. Ještě teď má vadu řeči (sykavky, r,ř), ale oběma jazyky teď, skoro v šesti letech, vládne velice dobře, ačkoli je v angličtině líný.
Dvouletá dceraužívala 70 aktivních a srozumitelných slov v 15 měsících.
V 1. osobě o sobě začal mluvit ve třech letech a něco, ona v 18 měsících. Podmiňovací věty přišly u něj ve třech letech, u ní ve dvou. "Proč?" se ptal až v třech letech a půl, ona ještě než měla dva. Nevíme, jaké IQ má Amálka, víme Adámkovo, je vysoce nadprůměrné. Je matematicky a jinak nadaný, ale komunikace nic moc. Amálka zase počítá do dvou, číst písmena, co on uměl ve dvou letech...no to se načekáme:-) ale mele jí to velice pěkně:-)) Každé dítě je jiné, řeč může být její slabina, ale nemusí to mít nic společného s biligvností.
  • 
2.11.2005 13:25:24
Mame jednu dceru - 2 roky a 4 mesice, zijeme v Nemecku ve smisenem manzelstvi.
Anicka ale strasne malo mluvi, ma na svuj vek relativne malou zasobu, sice rozumi vsemu, ale zatim nevladne ani jedinym jazykem, ale jeste prevazuje cestina, ale diky jeslickam pouziva stale vice a vice nemeckych slov.
Zatim tady zaznely jen prispevky o "inteligentnich" detech, ktere uz v 1,5 roce mluvi v obou jazycich. Ma nekdo zkusenosti s detmi, ktere zacaly mluvit pozdeji a kdy to presne bylo? Jake byly ty zacatky, ma to nekdo zmapovano?
Diky!
Pavli
  • 
30.8.2005 19:04:29
Ahoj-divala jsem se doma, ale vsechno co mame, jsou volne listy od logopedek, s rikankami, basnickami a vetami primo pro Noru na fixaci vyslovnosti, se kterou mela problem. V.
  • 
26.8.2005 19:48:46
Ahoj Renato,
omlouvam se za dobu me odpovedi, ale zabrousim na tyhle stranky malokdy. Musim se doma podivat, mam doma par sesitu logopedie, koupenych na doporuceni ceske logopedky. Nehledala jsme nikdy nic na netu, proste jsem Norinku vzala okamzite v Praze do logopedicke poradny, a kazdeho pul roku az jednou za rok, jsme tam sly na kontrolu, v zavislosti na tom, jak je Nora doma v Cechach. Nicmene zrovna jsem par cviceni oprasila, behem leta - Nora je doma vzdy od pulky kvetna do pulky srpna, chytila do ceskeho kamarada spatne r ( s hackem ), a to je ji devet let !
petra
  • 
2.8.2005 18:22:23
gratuluju vám, setkat se s cestinou prakticky az ve treti tride a napsat ted prispevek krasnou cestinou je vazne obdivuhodne, dokonce ani ve slove výjimka nevahate, kde se spravne pise carka, v tom vetsinou chybuji i studenti cestiny na vysoke skole, to me teda dostalo.petra
  • 
1.7.2005 10:53:49
ahoj, nejsem, jsem z Prahy(momentalne teda zijem v Dublinu), ale takovejch se nas asi najde asi vsude hodne:)
  • 
24.6.2005 19:57:23
nejsi nahodou z Brna? Ja mam takove deja-vue... :)
  • 
24.6.2005 19:53:13
nejsi nahodou z Brna? Ja mam takove deja-vue... :)
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 169 [Dalších 89 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.