| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co znamená roztroušená skleróza?

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8186 z 86 
honza
  • 
18.2.2004 21:04:57
vek 27
  • 
18.2.2004 21:01:15
DD,
dnes jsem se dozvedel, ze byla u me potvrzena diagnosa RS(uz to pisu ve zkratce :-)).Nejak my to asi nedochazi, ale jak jsem se tedy o to začal zajímat více , hromadí se ve mě spousty a spousty otázek. Vse zacalo asi pred dvemi lety.Mel jsem autonehodu s nekolikanasobnym narazem na zadni stranu hlavy (bez komatu),vysetreni v nemocnici jsem odmitl,rikaljsemm si lehce pohmozdeny krk,to nic neni.Asi dva mesice na to jsem byl hospitalizovan na psychiatrii s diagnosou toxcika psychoza ( jiz delsi dobu jsem uzival lehke drogy ).Po probrani z psychozy jsem zacal na sobe pozorovat divne veci.Spatne jsem videl na prave oko, mel jsem necitlive vnitrni casti stehen a neustale brneni chodidel.Vse jsem prikladal nasledkum psychozy tedy i uzivani lehkych drog.Po propusteny jsem navstivil osniho lekare, ktery diagnostikoval podezreni na zanet ocniho nervu, pak nasledovaly neurologicke vystreni, zanet CNS --- diagnosa RS. ten dlouhy rok jsem mel nekolikrat pocity precitlivelosti , spousty depresivnich stavu,podrazdenost, dejavue.Proste spousty zkutecnosti , ktere popisujete.Vse jsem prikladal abstinenci a odvykacim priznaku, ale ten mam v tom peknej chaos.Co jsem lecen neurologen, mam pocit ,ze naopak vse jde k lepsimu ,videni je uz v poradku , parestezie DK odezniva, je ta necitlivost leze postupne po celem tele zacinam mit strach , ze se vse zase vrati.Take jsou pro me nove terminy jako ataka atd. Mam otazky , zda jsem si RS privodil sam uzivanim lehkych droh a tim , ze jsem odmitl pripadne vystreni po te autonehode.Najednou mam totiz pocit ,jakoby vse se vsim souviselo.Je to najednou tolik. No snad jsem to napsal srozumitelne.Potreboval jsem to nekam napsat , nekde to zacit resit.Zacit neco ze sebou delat .. Dekuji za prostor a jakykoliv nazor jak tu tal i na mail.
7.8.2002 11:55:20
Letos na jaře jsem se dozvěděla svoji diagnózu "roztroušená skleróza". Asi nemusím vysvětlovat, že toto sdělení bylo pro mne šokující, ale přece pár vět napíši, protože souvisí s výše uvedným tématem. Poprvé jsem se s touto nemocí setkala jako zdravotní sestra u mladé pacienky na oddělení LDN. Proto má první reakce byla pláč a bezmocnost. 2. dny po sdělení diagnózy jsem zjistila, že jsem těhotná. První, co mi "prolétlo" hlavou je, že i přes to, že dítě bylo chtěné a dlouho očekávané, budu muset jít na interupci. Při zjišťování diagnózy jsem totiž absolvovala pobyt v nemocnici, kde současně probíhalo léčení ataky RS formou podávání vysokých dávek kortioidů a vyšetření jako RTG, MR, EMG...

Mohu říct, že jsem prošla obdobím popření nemoci a následně obdobím smířením se s nemocí tak, že jsem vlastně okamžitě změnila svůj životní styl. Ať už se to týká vzdáním se obchodních plánů a s tím spojené veliké pracovní vytíženosti, silného kouření, návštěvy restaurací... Zdravý životní styl byl pro mne "tabu", stejně tak pro mé okolí. Takže chápete, že mě to vytrhlo z mého dosavadního života a vsadilo někam, kde jsem vlastně sama.

V současné době je to 5 měsíců. Velmi se těším na své miminko, které je naprosto v pořádku. Můj přítel (a v nejbližší době manžel) je rád, že mu dám chlapečka.

Takže se nabízí úvaha. Toho, co mi vzala RS je vlastně míň, než mi dala. A tím jsou životní hodnoty.

Daniela
Ivana
  • 
17.8.2001 22:49:59
Musím Vám napsat jak jsem byla z Vašeho článku rozesmutnělá, je opravdu tak výstižný a pravdivý - bohužel. Můj manžel trpí roztroušenou sklerozou a jeho problémy jsou takové. Vlastně jsou to přesně jak píšete, problémy celé rodiny, včetně dětí. Fyzicky na tom není tak špatně, jak uvádíte, ale jeho chování se tolik změnilo, je úplně jiný, popudlivý, nervozní, vzteklý, nedá se s ním vyjít a je to pro všechny zničující. Děkuji Vám za Váš článek, určitě mi pomohl.
  • 
4.7.2000 16:53:17
Vážený pane inženýre
jedním slovem DĚKUJI. Děkuji za Váš text. I já jsem si nevím jak pomohl po dvacátém roce k RS. Bylo to zlé období, ale pomohla mi manželka a rodiče. Už je to se mnou dobré. ale každá slova která říkají že nejsem sám kdo překonává a vítězí pomáhají.
  • 
22.3.2000 13:25:47
Mel jsem kamarada,ktery onemocnel RS po dvacatem roce veku.Pri klasicke lecbe jsme zkouseli i mag- netoterapii pro zmenseni svalovych spasmu.Pracoval po dlouhou dobu doma jako stavebni projektant a to ho udrzovalo v dusevni svezesti. S touto nemoci zil jeste vice nez tricet let.
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8186 z 86 

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.