Simona1 |
• |
30.3.2004 12:16:02
Milý Sosane,
jak tohle všechno prosím Tě víš? Kdy začíná lidský život, když ne počátkem (tj. početím)? Co to vlastně je "lidský život"? Kdy jedinec začne "vnímat smrt jako újmu" (bolest začne vnímat určitě dřív, než dochází k potratům)? Co je to smrt? Pokud odpovědi na tyto otázky neznáme, neměli bychom být raděj opatrní? |
Sosan |
• |
30.3.2004 12:14:26
Hm, a na základě čeho rozlišuješ dobro od zla?
|
• |
30.3.2004 11:53:41
Milá simono,
pojmenovat dobro a zlo ještě neznamená soudit druhého. Člověk na jednu stranu nemá právo se nad nikoho vytahovat, protože být v kůži toho druhého a mít jeho minulost, choval by se s velkou pravděpodobností podobně, na druhou stranu nesmí rezignovat na rozlišování dobra a zla, nesmí přestat používat mozek, pokud se nechce stát zase zvířetem. Když někdo někoho okrade, nelze říct, že na to měl právo. Můžeme se ale bavit o polehčujících okolnostech a o tom, že já, i když jsem třeba v životě nic neukradla, nejsem o nic lepší než on. Možná ho rodiče špatně vychovali (za což on do velké míry nemůže), nebo kradl proto, že neměl na chleba pro své děti, nebo se ukvapil a neuvědomil si, co vlastně dělá, a nebo je bohatý a lakomý a pořád mu to nestačí, co má. Situace jsou velmi různé. Stejně tak nelze o zabití nenarozeného dítěte rozumně mluvit jako o dobru. Ale odsoudit ženu, která potrat podstoupí, na to právo nikdo nemá. Možná ji někdo zmátl hloupými řečmi o právech ženy (což je ve skutečnosti propagace práva silnějšího) nebo o tom, že pro nemocné dítě (třeba jen s rozštěpem patra) je lepší umřít (co my víme o tom, jaké to je umřít!!!), možná že nemoc jejího nenarozeného dítěte je opravdu velmi vážná nebo dokonce hrozí smrt i jí samotné, pokud by dítě, které stejně pravděpodobně brzy zemře, ušetřila, možná se jen zalekla problémů, které by plynuly z nechtěného mateřství svobodné matky v 17 letech, a možná je jí to všechno jedno ("máme málo peněz i pro nás, tak co s dalším hladovým krkem, a ani bysme nemohli letos s mým milovaným Pepíčkem na dovolenou k moříčku..."). |
simona2 |
• |
29.3.2004 21:26:33
"Říkala jsem si, jaký to musel být pocit pro lidí narozené a vychované v první polovině dvacátého století, když se dožili dne, kdy se potraty staly legálními." Nevím jaký to mohl být pro ně pocit, ale vím, že moje babička, když čekala 6-té dítě tak skočila v rukou nějakého řezníka, který prováděl nelegálně potraty a málem umřela. Zkrátka žili v bídě a další dítě si dovolit nemohli :(( Tohle mi moje babička vyprávěla, protože měla velmi těžký život a toho veselého jen velmi málo :(, manžel akoholik, rozvést se nemohla, bil ji i děti. Myslím, že je v pořádku, že potraty jsou legální, než aby mladé dívky umíraly v podobných případech. A jak už jsem psala v jiném příspěvku, nevím proč to v dnešní dny tolik řešíte, když počet interupcí stále klesá a klesat podle mě bude nadále.
|
simona2 |
• |
29.3.2004 21:14:27
Vis Simonko, člověk musí vzít život do vlastních rukou a ne čekat na almužny od rodičů, nebo jiných lidí. Ale Niky fandím, podle toho co psala to ví a je štastná a tím pádem i její děti a to je důležité :))
|
simona |
• |
29.3.2004 20:31:01
Proboha, kde berete pořád tu silu a vuli soudit druhé lidi? At už se žena rozhodne pro interupci, nebo si ditě nechá, je to JEJÍ VOLBA a nikdo nemá právo to soudit!! Kdyby se moje máma rozhodla před třemi desetiletími mě nemít, tak bych se nenarodila, nežila bych, no a co? Nechápu proč se o tom tolik mluví a demonstruje, když počet interupcí stále klesá! (kdyby to bylo naopak, tak bych se ani nedivila). V současné době moderní antikoncepce, je převážná většina dětí chtěná na rodí se do láskyplných rodin a tak to má být. Možná by mnoho lidí také uvítalo, kdyby byla možná "adopce nenarozeného dítete" (zkrátka kdyby se maminka dohodla s lidmi, kteří nemohou mít děti a po zralé vlastní uvaze by mohla těmto lidem dítě po narození předat).
|
Petra |
• |
29.3.2004 18:37:34
To taky nechápu, jak to ta Miška myslela? Já Niky oceňuju - je to statečná a silná ženská, která ví, co je v životě podstatný. A to není v jejím věku tak obvyklý! Od Mišky už jsem četla pár názorů v těchhle diskuzích, citovat už je teda nemůžu, ale měla jsem z nich dojem, že je poněkud příliš pragmatická...
|
Bára |
• |
29.3.2004 16:23:49
Petro, ty nejsi jenom naivní, ty jsi prostě úplně BLBÁ.
|
Simona |
• |
29.3.2004 15:30:24
Miško,
pro Tebe je důležitější Tvé vzdělání než Tvé děti??? Anebo ne vzdělání, ale kariéra, úspěch, práce, Ty nebo co? |
• |
29.3.2004 13:47:09
Milá Nicky,
jsi výborná ženská! Moc jsi mě povzbudila - jsem ráda, že na světě existují tak čistí lidé jako Ty. Dej za mě pusu svým dětem. Moc na Tebe myslím. S. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.