Martina, dva kluci |
• |
5.3.2002 18:25:23
Myslím, že autorku článku chápu. Svého prvního syna jsem kojila pouhé tři měsíce. Osvěta žádná a já se až příliš pozdě dozvěděla, že ve třech měsících se mění potřeba dítěte a je hladovější. Je nutné toto období přestát. U druhého synka jsem to přestála. Byl plně kojený skoro do roku. Nic jiného nechtěl. Celkem byl kojený do dvou let a třech měsíců.
Jak jsem si připadala? V porodnici se se mnou nikdo v tomto směru nebavil - máte přece druhé dítě, tak víte jak na to. Ze začátku to bylo příjemné. Skutečně převážil příjmený pocit, že se nemusím starat o speciální stravu pro své miminko. V roce ze mne začínala být samoobsluha. To začalo trpět mé ženství. Po dvou letech mi kojení bylo i nepříjemné. Kojila jsem všude (asi jako každá maminka), vždy, když si synáček vyhrnul mé triko. O blůzkách se nedalo hovořit. Oblečení muselo být nemačkavé. Žádná parádnice jsem nebyla. Nemyslím si, že by pisatelka zavrhovala kojení, myslím, že by přivítala citlivější přístup. Na prsa mi žádná sestra nesahala, ale vím, že by mi to bylo velmi nepříjemné. Prsa velká, že těsná trička také nepřicházela v úvahu... Myslím si, že kojení je jistě velmi zdravé, je i příjemné, když miminko je malé, ale když se po vás sápe dvouleté sluníčko, začíná to být nepříjemné. Můj názor je - kojit, ale kolem roku přestat. Tím neuškodíte ani děťátku, ale ani Vašemu ženství! |
Jana |
• |
4.3.2002 14:07:24
Mila Petro,
myslim, ze jste vubec nepochopila co nam Magda chtela svym clankem sdelit. V uvodu sve odpovedi jste napsala zruba "co take cekat od porodnic?" Cekam velmi mnoho, mimo jine take to, ze se ke me budou chovat dustojne (vim o cem mluvim, v jedne jsem pracovala). Obecne plati, ze spokojenost matky se odrazi ve spokojenosti ditete - co myslite, ze je lepsi - spokojena, nevystresovana maminka, ktera se uci komunikovat se svym miminkem (ano, presne tak, uci se, protoze tohle neni ani zdaleka tak prirozene, jak si vetsina zen mysli)nebo matka, ktera ma pocit, ze se z ni jednim okamzikem (tj. porodem)stal pouze prostredek k vyrobe mleka, pocitu bezpeci, sucheho zadecku atp.? Je to prave matka po porodu, ktera ten pocit bezpeci potrebuje sama - fyzicky i dusevne vycerpana zhusta narocnym porodem. A od porodnic OCEKAVAME, ze jejich personal pomuze svym profesionalnim pristupem novopecenym maminkam tuto (velmi zasadni)zmenu zvladnou - i s tim, ze si zena nebude pripadat nedustojne. Existuji maminky, ktere treba vubec nezvladnou kojit - ne z duvodu nedostatecne vybavenosti fyzicke, ale psychicke. Nechapejte to, prosim jako atipropagaci kojeni - samozrejme plati, ze kojeni je pro dite to nejlepsi, ale neverim, ze nekojici matka ma sve dite min rada. Dulezita je SPOKOJENOST. |
Julie, Annabelle 2 mesic |
• |
2.3.2002 23:43:17
Mila Petro a ostatni,
Mam 2 mesicni holcicku a kojim ji opravdu rada. Je krasne se divat, jak se spokojene "zahryzne" do prsicka... Ja take rozhodne nejsem nejaka "putka", ktera sedi doma a koji u televize. Naopak denne vyrazime ven a kojime temer vsude: v museu, obchode, restauraci a treba i kine... Nikomu se ale "nevystavujeme", pres mimi prehodim deku a nikdo nic nevidi... Ten clanek mi prijde ponekud jednostrany. Stejne jako Petra si myslim, ze kojit je prirozene, zdrave a kdyz maminka kojit muze, tak mi prijde "nerozum" nekojit. Pokud ale maminka kojit nemuze, jelikoz nemuze, tak to take neni konec sveta. Uprimne nepochopim zeny, jez se svobodne rozhodnou nekojit. Pripada mi to ponekud sobecke. Nadruhou stranu proc ale nevyuzit treba elektricke odsavacky aby alespon 1x denne mohl "kojit" treba take tatinek. A nebo babicka a rodice si mohou vyrazit za kulturou... Ja osobne pouzivam odsavacku od 4. tydnu a davame nasi male 1x denne z lahvicky. Nedela ji to zadne problemy. |
Radka |
• |
2.3.2002 16:53:46
Já mám z přístupu ke kojení v porodnici také nevalné zážitky, ale v opačném smyslu. Dcerku mi dali až druhý den po porodu na pokoj a do té doby dostávala umělou výživu v láhvi bez mého vědomí, takže jsem měla opožděný nástup laktace. Dokrmovat z láhve mě vyloženě nutili, tajně jsem část vylévala do umyvadla. Když jsem se pátý den po porodu (se slzami na krajíčku) ptala paní doktorky, co mám dělat pro zvýšení tvorby mléka, tak se na mě paní doktorka ani nepodívala a řekla: Některé matky mléko nemají, tak se s tím smiřte! Nejdřív jsem to obrečela, pak jsem zavolala do Krče a teď už jedenáct měsíců kojím.
Píšu o mělnické porodnici a doufám, že se tam snad situace někdy zlepší, ale zatím jsem o žádných změnách neslyšela. Zdraví Radka |
Iva Čapková |
1.3.2002 22:15:59
Čauky Ivano,
moc tě zravím. Určitě ti napíšu ale: nemáš náhodou e-mailovou adresu, kam bych ti mohla napsat? zatím pa iva |
• |
1.3.2002 20:22:24
Příspěvek Hany je velmi výstižný. Ráda bych do této sakramentsky dlouhé diskuse přispěla i svými zkušenostmi a názory. Můj starší syn přišel na svět po celkem náročném 20ti hodinovém porodu. Vážil skoro 5 kg. První věc, která ho na světě překvapila, byl hrozný hlad. Já jsem ale prvních deset dnů po porodu neměla přes veškerou snahu žádné mléko. A on řval a řval ve dne, v noci a já jsem byla tak vysílená porodem a chřipkou, která mě v ten den postihla, že jsem byla sakramentsky vděčná za ten Nutrilon, které mu sestřičky po prvním probrečeném dni podaly. Najednou jsem měla krásné, hodné miminko, které spokojeně spinkalo. Flašku v těch prvních dnech dostal vždy po hodině náročného cucání. Kojení se nakonec přeci jen rozjelo a vše bylo v pořádku. Kromě jedné věci. Celou dobu jsem trpěla pocitem méněcennosti, zbytečnosti a vlastní neschopnosti. V každé odborné literatuře a od každé lékařky či sestry „přes kojení“ se dnes člověk dozví, že kojit může každá matka, mléko přijde 2-3 den po porodu a při správné technice kojení se nemůže víceméně vyskytnout žádný problém týkající se nedostatku mléka a pokud se někdo „rozhodne nekojit“, je špatný, protože tím neskutečně ublíží dítěti. Tak já jsem tedy kojila, konečně. Ale přesto si myslím, že jsem dítěti ublížila. Dávala jsem totiž kojení tak strašnou důležitost, že jsem byla v obrovském stresu, naprosto bez sebedůvěry, často jsem brečela, když to stále nešlo a jistě jsem tyto své stavy na své dítě nechtěně přenášela.
U druhého syna přišlo mléko přímo předpisově druhý den po porodu a dosud s tím nemám žádný problém. Možná je to právě proto, že jsem změnila svůj názor, neměla jsem takovou trému a nepřikládala kojení tu zcela nejvyšší důležitost (když půjde, bude to skvělé, když nepůjde, svět se nezboří) Jsem ráda, že své dítě kojím, nevadí mi, že jsem u něj na přechodnou dobu takřka zcela upoutaná, protože jsem na mateřské dovolené, školy mám dostudované, na kole si vyjedu po kojení, práci si najdu, až skončím mateřskou a vím, že tato doba uběhne rychle a ztratí se v propadlišti minulosti až moc rychle. Jsem teď prostě celkem v klidu. Za nějaký půlrok mi nic moc neuteče. Přesto chápu ženy, pro které je třeba práce, sport nebo trocha té volnosti a svobody velice důležitá, ať už psychicky, nebo existenčně. Miminko je jistě pro každou z nich strašně důležité, ale láska se mu dá projevit i mnohem lepší cestou. Co je důležitější ? Když má dítě mateřské mléko od své nervózní, nevyrovnané a nespokojené maminky, nebo když ho maminka po době, kterou uzná za vhodnou, začne krmit z lahvičky, ale je vyrovnaná, šťastná a spokojená ? Mě maminka nekojila, protože jí to prostě nešlo, přesto jsem zdravá a mám úžasné zázemí, protože mám veselou a šťastnou maminku a již od malička cítím, jak moc a nadevše mě má ráda. A ještě jeden problém. Můj mladší syn má problémy s prdíky. Piju čaje proti nadýmání, vyhýbám se bublinkám, luštěninám, květáku i čerstvému pečivu. Stejně se ale po poradě s odbornicí „přes kojení“ dozvídám, že dělám málo. Neměla bych vlastně žádné ovoce a zeleninu, snad kromě jablek, ani maso či mléčné výrobky nejsou vhodné, a tak si říkám: Nemá mít náhodou kojící žena bohatou a pestrou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny ? Asi bych tedy k tomu suchému tvrdému rohlíku a hořkému čaji, které snad neškodí, měla jíst nějaké vitaminové doplňky. O kolik ale potom bude lepší to mateřské mléko oproti tomu Nutrilonu ? |
Ivana, syn tři měsíce |
• |
1.3.2002 20:00:04
Ahoj Ivo,
můžu ti říct, že na zážitek z Bohunic opravdu nikdy nezapomenu. Dřív jsem se divila ženám v Nizozemí, které rodí doma, teď už se nedivím. Navíc když jsem teď slyšela tu aféru s porodnicí u Milosrdných bratří, tak se mi zatmělo před očima. Kdybych teď byla těhotná, porodila bych v porodnici (kvůli možným komplikacím) a okamžitě podepsala reverse. Ale po tomto zážitku z Bohunic opravdu znovu nechci rodit (nebo spíš pobývat na šestinedělí). Kde Ty ses rozhodla teď rodit? Mohla bys mi popsat, jaký Ty máš zážitek z porodnice? Díky moc, Ivana |
28.2.2002 21:11:40
Jeeeee, Hanko tys to napsala vazne krasne :-)))) Ten bonbon mi sice zatim nema kdo strcit do kapsy (jeste tam nedosahne), ale uz se na to pripravuju a svym zpusobem tesim :-)))).
Moc diky za tenhle prispevek! Mej se krasne Petule |
Hana, 2 děti |
• |
28.2.2002 20:33:38
No ženský, co tu všechny blázníme? Tak to vypadá, že naším nejoblíbenějším ženským sportem se stává hádat se o to, kdo je lepší matka - no neni to trapný? To je přece snad jasný, že 1. kojit je pro dítě to nejlepší, 2. že pokud je matka již z kojení skutečně unavená, (což je individuální), je potřeba kojení omezit, protože miminko si zalouží vyspalou maminku, 3. mateřství znamená oběť, která nás ale nemusí deptat,protože odměna je vskutku nejsladší, 4. když jsme mámy malých dětí, tak jsme prostě často upatlané, pocintané mlékem, máme takový ten mírně nepřítomný pohled a tak dále, 5. moc si v té upatlanosti nehovíme, a tak se snažíme vypadat trochu k světu, abychom případné další adeptky na mateřství definitivně neodradily a abychom se za sebe nestyděly, když se na sebe podíváme do zrdcadla a 6. stejně pak v kapse najdeme upatlaný bonbón, který nám tam strčilo naše starší dítě...
Mějte se! |
Iva Čapková |
28.2.2002 20:14:52
Ahoj Ivano!
Tak už jsem našla tvou recenzi Bohunické porodnice. Asi jsem předtím špatně pochopila zmínku o tomto ústavu, protože jsem doufala, že se tam od ledna 2001 něco zlepšilo. Bohužel vidím, že na šestinedělí je to stále stejné :-( Myslím, že pokud je maminka bez problémů, pak může být v Bohunicích spokojena - pokud se sestry dobře vyspí. Já jsem měla obdobné problémy jako ty. Doufám, že s bolestí je to u tebe už lepší, mně to vydrželo dost dlouho. Zatím ahoj a příště snad porodíme v lepší porodnici. (Také jsem po zkušenosti z porodnice byla rozhodnuta další děti nemít, ale už jsem to překonala a rozhodla se, že raději budu v porodnici matka prudička, ale svá práva si napodruhé obhájím!) iva |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.