Lenka, Kryštůfek *1.8.2002 |
25.2.2002 10:56:44
Miško, ale Ty vůbec nechápeš, že "kojení je vážné téma a ne námět na fejeton" a že Magdin článek je "špatný vtip"?
To máš pak holka těžký chápat Petřiny reakce :-)) |
25.2.2002 10:40:49
Petro, Petro, tohle přece ale nebyl osvětový článek o kojení, ale článek ze života Silné rodiny. Mimochodem, kdybys chtěla psát takový článek, jak to myslela Magda, tak bys musela psát o sobě a o tvých dětech. A ne příručku pro nastávající maminky. Od toho jsou tady jiní lidé, aby takové články psali....:-)
|
25.2.2002 2:49:42
Milá Petro
Uvědom si, že Magda píše fejetony a ne naučné traktáty z padesátých let MINULÉHO století. Tak mi totiž tón tvého - jistě fakticky správného - článku připadá. Ale v podstatě jste obě - i když každá jinými prostředky - řekly totéž: jak je kojení důležité, jak je fajn pro matku a dítě, a že má také nějaké nevýhody. Ale ty klady samozřejmě převážují! Ale proč se u všeho tvářit tak strašně vážně? Zastávám názor, že smích, úsměv a vtip jsou věci, které mohu někomu dát, i když sama zrovna nemám sil nazbyt. A pokud mi on úsměv oplatí, já tím síly načerpám. Těch věcí vážných je v životě až až, tak proč se neusmívat:o))))))) když to jde!!!! S. |
Lubylu |
25.2.2002 0:52:39
Ahoj vsem co jeste nespi a vsem co vstavaji a procitaji u ranniho kafe diskuzi,
tak ja jsem relativne na Rodine nova, vlastne jsem si ani nestacila procist vsechno co se sem kdy napsalo a zajimalo by me, jak dlouho uz Rodina existuje, protoze clovek asi opravdu musi precist vice jak jednu diskuzi, aby tak trochu pochopil, proc si nekdo stoji za takovym nebo makovym nazorem. Zabrousila jsem do diskuze o potratech, abych se dozvedela, jak ze to s pani Petrou je. Ani po tom vsem co napsala bych ovsem nikdy nikoho neodsuzovala, kazdy si zaslouzi trochu porozumneni a verim, ze i pani Petra to tak spatne nemysli...? Ale to zase bude v povaze me :o) Ja totiz verim, ze to kazdy mysli dobre, tak jako Magda to myslela dobre, kdyz se rozhodla tento clanek napsat. Tak jeste jednou dobrou noc nebo dobre rano a snad se tu trochu lepe pozname, abych byla v obraze a mohla snad i trochu pomoct svymi radami a zkusenostmi jak uz to tady nektere zabehle Rodinarky delaji :o) Ed |
Iva+3 |
25.2.2002 0:07:09
Ahoj Ivo,
moc me potesila Tvoje reakce. Magdin clanek se mi moc libil (diky Magdo!), ale Tvoje reakce se me zvlast dotkla. Nejen, ze se stejne jmenujeme a mame stejne stare deti :-), ale jeste jsme mely velmi podobne zkusenosti s kojenim (s cimz se nesetkavam casto). Obdivuju Te, ze jsi to zvladla tak dlouho. Ja jsem kojila 2,5 mesice a potom jsem to s velikym zklamanim vzdala. Stejne jako ty jsem mela pomoc odborniku: laktacnich konzultatnu z Ligy La Leche, lekaru i sester... Zajimalo by me, jestli Ty vis, co bylo pricinou Tvych bolesti a vubec kdo jsi a jak se mas (treba toho mame spolecneho jeste vic...). Pokud budes mit chut, napis mi vic na muj e-mail ivabrkic@yahoo.com Mej se fajn. |
24.2.2002 23:33:06
Gratuluji Petro, získáváš bod za to, že jsem si ze zvědavosti přečetla tvůj článek. Brr, takový násládlý příšernosti, kde každý druhý odstavec začíná slovem "MAMINKO" jsem nečetla ani v těhotenství. Když jsem na něco podobného narazila, zvedla se mi hladina adrenalinu a já nedočetla. Ale to je samozřejmě věc názoru, když už poučné články, tak já osobně dávám přednost informacím před prázdnými řečmi (rozuměj - nikoli napsat, že MM je pro dítě užitečný, ale přečíst si, proč je užitečný, nečíst výlevy, že KAŽDÁ žena něco pozná, ale že MůŽE POZNAT atd.) a hlavně nesnáším, když mi kdokoli cizí říká "maminko". Ale jinak se přikláním spíš k Magdinýmu článku, ten mi, narozdíl od tvého, něco dal - ujištění, že i jiné ženy si připadají jako chodící mlékárna, takže jsem naprosto v pořádku :-) A navíc - miluji lidi se smyslem pro humor, ale z tvých příspěvků mám pocit, že této vlastnosti se ti nedostává, nebo ji aspoň neprojevuješ. A to je škoda, kdyby ses občas zasmála, tak bys třeba neviděla současný svět tak černě, jak nám tu každou chvíli líčíš :-(
S. |
Petra, dvě děti |
• |
24.2.2002 23:13:59
V naší porodnici dávali výhradně láhev, tam nebyla propagována žádná možnost alternativního dokrmení. Ale skutečně je to možné. Najeď si stránky http://www.kojeni.cz/odborne.htm
Tam se dozvíš, co všechno může jít, když se chce. Krmení lžičkou, kapátkem, stříkačkou, po prstu, kádinkou, z hrníčku, ze suplementeru (to je velmi důmyslné zařízení na dokrmování). Já jsem nepotřebovala své děti dokrmovat. Kojila jsem celé první dny a noci téměř v jednom kuse a brzo se mi začal tvořit dostatek mléka. Při nedostatku mléka je důležité přikládat častěji a střídat prsy při jednom kojení, hlavně je důležité kojit často i během noci. Tvorba mateřského mléka se rychle(do 2 dnů) vyrovná rostoucím potřebám děťátka. |
24.2.2002 21:48:01
Naozaj si dokážeš predstaviť podávanie či už umelej výživy alebo odstriekaného MM čerstvo narodenému dieťaťu (2-3 dni) výhradne z lyžičky? CCA 50 ml tekutiny 8 x denne?
|
Petra, dvě děti |
• |
24.2.2002 21:45:49
Aleši, děkuji, myslela jsem to samozřejmě tak, že jsem pro nejít "proti" přirozeným pochodům těla. Nemám na mysli nějak měnit civilizaci či se zříkat vymožeností lékařské vědy, léků a tak podobně. Míním ovšem vrátit přirozené lidské pochody, jako je například porod a kojení, z neosobní lékařské péče zpět matkám. Já chci zpět své kojení a svůj porod!!! Těhotenství a porod není nemoc, proč by mělo být pravidlem rodit v nemocnicích? A kojení? To je vážná a zodpovědná věc, žádný námět na fejeton, který zde vytvořila paní Magda. Ženy si stěžují na tlak ze strany personálu, aby kojily. To nechcete, aby se vám vrátilo vaše kojení? Měly byste být rády, že se pro podporu kojení začlo něco dělat. Nebo byste chtěly, aby bylo všechno odlidštěné a kojení nepřátelské jako třeba v sedmdesátých letech? Abyste se chudinky nezbláznily, že vám sestřička řekne, maminko kojte!
Taky nevím, proč si někdo namlouvá, že mu dítě řve hlady, když zapláče. Dítě má různé důvody proč pláče. Je samozřejmě možné, že nemá dostatek mléka, některé ženě se "spustí" mléko později. Ale pravděpodobnější je, že se dítě brekem domáhá matčiny přítomnosti a že si třeba chce jen naprázdno cucat prs, aby bylo citově spokojené. Cucáním prsu a častým přikládáním se stimuluje další tvorba mléka, zvyšuje se jeho produkce. Jakékoliv zasahování do této rovnováhy příkrmy,lahvemi a dudlíky porušuje tuto symbiózu matky a dítěte. Jako první možnost při pláče dítěte matku okamžitě napadne "slabé mléko" nebo nedostatek mléka a běží škemrat o láhev s Nutrilonem. Když je potřeba dát dokrm, když opravdu dítě neprospívá, tak jedině alternativními metodami, z kádinky, lžičkou, stříkačkou apod...aby se později mohlo přejít opět bez problémů na kojení. Pití z lahve je pro dítě snadnější a proto často začne odmítat prs a začne preferovat lahev. Já bych byla vděčná, kdyby naše místní porodnice začala být baby-friendly, a velmi bych si toho vážila. |
24.2.2002 21:33:03
Milá Ivo,
Já si myslím, že nemá cenu maminky nutit kojit, já jsem spíš pro pomoci každé mamince, která kojit chce a má takové problémy třeba zrovna jako ty. Každá maminka má právo na informované rozhodnutí. Maminka, která neví jak prospěšné látky jsou jen v MM, tak to může zbytečně rychle vzdát a třeba pak toho i lituje. U tebe je jiný problém. Tam si myslím, že už špatným startem v porodnici se nastartoval u tebe bludný kruh co se týká té bolesti. Víš jistý dyscomfort zpočátku u některých citlivých žen může nastat, ale né tak dlouho a né tak jak ty popisuješ. Určitě to nebyla tvá chyba, ale spíš těch zdravotníku, kteří ti měli ukázat správnou techniku kojení a pokud byl problém u dítěte ( např. pokud se již v děloze naučilo cucat paleček a tím se naučilo špatně sát) Bylo potřeba se zaměřit i na to, aby se dítě naučilo správně sát (a neodíralo ti bradavku) a to by ti určitě při několika návštěvách ukázala zkušená laktční poradkyně. Já ti můžu poradit jen to, že pokud se rozhodneš nekojit tak aspoň, dopřej svému dalšímu dítěti mlezivo, protože v mlezivu je spousta obranných látek, keré potáhnou celý trávicí trakt dítěte a chrání ho před infekcí, která často vstupuje u kojenců do těla trávicím traktem. No a pokud se rozkojíš pod dohledem šikovné laktační poradkyně myslím, že si to kojení vychutnáš stejně jako já. Ahoj Jana |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.