| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O kojení jako nadlidském činu

[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 196 [Dalších 106 >>]
Hanka, 2 malé holky
  • 
23.2.2002 22:13:19
Kojení je krásné, jednoduché, příjemné... PRO MNE. Neměla jsem s ním nejmenší potíže. Ale osobně znám maminku, která se dvakrát snažila, co to šlo, radila se s pediatrem, poradnou na kojení, a přesto plná výčitek svědomí vydržela sotva šestinedělí. Proč takovéto maminky ještě karatelsky pronásledovat, to fakt nevím. Hromadné odsuzování nekojícíéch mamin mi přijde jako zvrhlost. Napsalas to dobře. Ten přístup sestry popisovaný ve článku mě šokoval:( - to je na stížnost. A za ten stržený nehet tě, Magdo, upřímně obdivuju:)
Ivana, syn tři měsíce
  • 
23.2.2002 22:05:05
Ahoj,
strašně moc by mě zajímalo, v které porodnici jsi rodila. Moc by mě zajímalo, v které porodnici dostane dítě Nutrilon z lahve bez toho, že by o něj žena musela prosit na kolenou. Napiš mi ji a já tam půjdu moc ráda porodit. Já už jsem svůj příspěvek o porodnici, kde jsem rodila psala. Psala jsem o Bohunicích. Pokud jsi ten článek nečetla, přečti si ho (článek má název "Bohunice, kojení, atd.). A milá Petro, i když s Tvými názory absolutně nesouhlasím, strašně moc bych Ti nepřála se dostat do situace, kdy se budeš dívat na svoje dítě, jak Ti třeba hodinu i více řve hladem, protože jsi rodila v porodnici, která "podporuje" děti. Až se do takovéto situace dostaneš, pak pochopíš, jaký je Nutrilon zázrak. Já jsem naopak moc ráda, že svoje dítě přikrmuji a i kojím. Jsem moc ráda, že nemusím svoje dítě vystavovat lidem, kteří jsou nachlazení, protože si potřebuju jít nakoupit do hypermarketu. Jsem moc ráda, že svoje dítě svěřím mamince a ta ho Nutrilonem nakrmí. Ano, jsem ráda, že nejsem dojná kráva, že jsem žena, která miluje svoje dítě nade vše, miluje ten pocit, když ho má u prsu, ale miluje i svobodu.

Měj se hezky Ivana
23.2.2002 20:03:49
Teď jsem to pochopila tak, že dělíš ženy na manželky a matky /dohromady/ a na jeptišky. Ale kam zařadit ty ostatní ženy, to jsem chtěla vědět... Ty, co jsou třeba vdané, ale nemohou mít děti, ty, co mají děti, ale nevdaly se, ty, co nejsou vdané a ani nemají děti, protože se realizují např. v práci /výzkumnice, lékařky, podnikatelky/ a ještě mi zbývají ty, co žijí jen s ženami.
23.2.2002 19:52:11
Mám pocit - nebo ne - jsem si jistá, že jakákoli snaha domluvit se s paní Petrou - dvě děti, je zbytečná. Ta paní to má sama v sobě tak neuvěřitelně jasné, že jejími názory a postoji, jejím pohledem na okolní svět neotřese vůbec nic. Mám dojem, že své dětství, dospívání a mládí prožila v jakémsi citovém vakuu, v izolaci od společnosti, od lidí, od vrstevníků. Neměla žádné podněty k tomu, aby se mohla sama osobnostně a názorově vyvíjet. Až nyní, ve své dospělosti a poté, co se jí narodily děti, přišla na několik úžasných objevů, o kterých je přesvědčená, že na ně nikdo jiný nepřišel. Například objevila to, že "špatné je to, co dítě poškozuje a dobré zase to, co mu prospívá", nebo že se dítě potřebuje mazlit, chovat, hladit, že nejsou vhodné tělesné tresty, že je důležité žít v lásce....a spoustu dalších a dalších. Petro, nechci se tě nějak dotknout, ale ty nám to tady prezentuješ jako něco, co bysme konečně měly vědět! To si opravdu myslíš, že jsem stádo tupých samiček, které nevědí, co je to láska, mateřská láska, které jsou tak neschopné a nevzdělané, že jim musí být vtloukáno do hlavy, že se mají se svým dítětem mazlit a že ho mají pokud možno kojit? Víš, já už mám děti velké a vždycky jsem se snažila dávat jim to nejlepší, vést je k ohleduplnosti, lásce, pracovitosti... ale nikdy jsem neměla potřebu to vykřikovat do světa jako nějaké úžasné objevy. Tohle vychází z každé matky zevnitř, každá normální maminka by za své dítě dýchala, každá z nás ví, jaké to je prosedět noci u malého drobečka s horečkou... budˇtak hodná a pokud zde chceš diskutovat, ber nás jako rovnocenné partnerky. Nepoučuj nás, neosočuj jako matky,které jejich děti obtěžují, jako padlé ženy... Ještě jsem neviděla matku, kterou její dítě obtěžuje a ona ve svých volných chvílích sedí u PC a diskutuje s ostatními maminkami, radí se, svěřuje se svými obavami, trápením, ale i s radostí, štěstím, které jí její ratolest přináší. Pokud je tvoje volba žít tak, že zavrhuješ výdobytky moderní doby - je to tvoje věc a nikdo nemá právo ti do toho mluvit. Ale zrovna tak je naše věc, že chceme žít tak, jak to vyhovuje nám, že chceme připravit své děti na život - a to na život v době, ve které se narodily. A tím nemyslím to, že z nich vychováme bezcharakterní nestvůry. Nejsou všichni takoví, to jenom ty se svým fanatickým pohledem na současnost, na všechny lidi pěstuješ si tenhle pocit nenávisti. A mám strach o tvé děti, protože jestliže v takovémhle prostředí netolerance, demagogie a neochoty přijímat ostatní lidi takové, jací jsou - vyrůstají, pravděpodobně to nebudou mít lehké. Anebo se ti, až jim bude 16 - 17 let trhnou, a nezmůžeš vůbec nic. To bych ti samozřejmě nepřála. Spíš bych ti přála, abys v sobě našla trochu té lásky k bližnímu, trochu tolerance, pochopení...aby z tebe jednou nebyla stará zahořklá baba, kterou všichni opustili, protože s ní už nikdo nemohl vydržet. Jednoho takového starého pána máme v domě - a věř, není na něj veselý pohled.
23.2.2002 19:37:47
Ještě jsem chtěla dodat, že tahle věta:

"Myslím, že pocit spokojeného miminka v náručí, vědomí, že mu dáváte to nejlepší, co máte a pohled, jaký si na kojení udělaly už mé malé holčiny dokáže přenést maminku přes mnohé."

tě přece musela přesvědčit, jak je tento článek myšlen...

23.2.2002 19:16:53
Petro, já jsem také pro kojení, také jsem ho prosazovala tak, že jsem např. svou švagrovou, která přestala kojit první měsíc z toho důvodu, že neměla mléko, málem obvinila z toho, že nechce kojit schválně, že přece mléko musí mít každá matka a záleží na tom, jak moc chce dítě kojit a jak ho kojí. Než jsem ale zjistila, že ne všechny ženy jsou jako já - pomalu jako mlékárna, ne všechny ženy kojí bez problémů, jako já, a ne všechny ženy berou kojení takovým způsobem, jako já. Vlastně to všechno zjišťuji až nyní čtu příspěvky žen, které kojit nemohly. Neznám žádnou ženu, která by nekojila kvůli postavě - žádnou kamarádku takovou nemám, asi bych si jí nevážila, kdyby prostě dítě nechtěla kojit jen proto, že se bojí o svá prsa nebo by jí vadilo potečkované tričko.
Ale reagovat na Magdin článek bych takhle nemohla z toho důvodu, že je to napsáno s ironií, nadsázkou a s takovým povzdechnutím si, že to, že žena kojí, je pro každého kolem normální věc a nikdo se vlastně nestará o to, jestli má u toho žena i nějaké negativní pocity. Že každý okolo bere kojení jako samozřejmost, jako něco, co žena musí dělat a je jedno, jestli si připadá, jako zvířátko nebo chodící mlékárna.
Je to takové povídání mezi námi ženami a to si prostě nezaslouží takové odsouzení, jak jsi to udělala ve svém příspěvku.
Adela+1 dcera
  • 
23.2.2002 18:50:12
Paní Petro, já zase s článkem plně souhlasím.
Sama mám pocit, že v dnešní době ženská, která nekojí je ta nejhorší na světě. Osobně si myslím , že sice mateřské mlého bezesporu má do jisté míry ochranné účinky,ale zase na druhou stranu to není prevence všech možných nemocí. Když jsem byla malá jediné správné bylo podávat sunar . V dnešní době je zase ta jediná správná cesta kojení.
Z osobní zkušenosti musím říct, že já jsme byla kojená 9 měsíců a trpěla jsme v dětství silným astmatem . Můj bratr byl na sunaru a nikdy neměl žádné problémy. Můj muž a jeho setra též patřily ke kojeným dětem a oba měly dýchací problémy. Tak nevím.
Já sama jsem kojila 8 měsíců a nemohla jsem se dočkat až to skončí . Dokonce jsem byla rozhodnutá dceru odstavit v 9 měsících , protože jsem toho měla plné zuby.
Moje důvody k odstavení byly tyto:
1. Z velké produkce mléka , které mi utíkalo jsem měla rozmokvalé bradavky, přestože jsem prsa mazala a často nechávala na vzduchu.
2. Dceři natrostly na konci 3!!!! měsíce první zuby , takže kojení bylo opravdu náročné.
3. Mě vadilo , že nemůžu dceru dát nachvíli pohlídat babičkám a odpočinout si. mléko mi nešlo odstříkávat ani odávačkou.
Byla jsem k smrti utahaná , protože dcera byla hodně uplakané miminko a prvních 5 měsíců jsme spala průměrně 4 hdiny denně.
A pak , když jsem si přečetla na rodiny články vašeho ražení dostala jsem depresi jak jsme špatná matka , když mi kojení připadá hrozný a sama se cítím jako vydojené "zvířátko".
Hluboce obdivuju ženy , které kojí děti do dvou let a více, ale rozhodně si nemyslím , že já jsem v porovnání s nimi horší matka, když mám jiný postoj ke kojení než ony.
Adéla
Petra, dvě děti
  • 
23.2.2002 18:36:06
Miško, je směšné, jak mě nařkáváte z toho, že že nevnímám skutečný život. Proč bych se měla přizpůsobit na život v moderní době, když vím, že moderní doba dělá spoustu chyb? Já ty špatné vymoženosti moderní doby nechci přijmout do života, pouze ty dobré. Co je dobré a co je špatné ve smyslu mateřství? ŠPATNÉ JE TO, CO DÍTĚ POŠKOZUJE A DOBRÉ JE TO, CO MU PROSPÍVÁ. O prospěšnosti kojení zde netřeba mluvit(jak o citovém hledisku tak o výživovém). Ve smyslu kojení bych se mohla vyjádřit tak, že když vím, že nekojení by moje dítě poškodilo, tak vyvíjím maximální snahu o to, abych ho kojila. Jinak bych se sama sobě nemohla podívat do tváře. NEJDE O FAKT, ZDA MATKA KOJÍ ČI NEKOJÍ SVÉ DÍTĚ, JDE O TO, JAKOU SNAHU VYVINE, ABY DÍTĚ KOJIT MOHLA. Ke čláku Magdy Silné dodávám to, že se ironicky vysmívá této snaze, proto ho odmítám. Připadá mi jako trapný vtip.
Petra, dvě děti
  • 
23.2.2002 17:46:27
Na malou otázečku malá odpověď, Miško. Žena má být dobrou manželkou a matkou. Když nechce, nebo nemůže, i tak může být ženou s velkým Ž -když se stará nebo pomáhá s péčí o cizí děti, nemocné lidi a tak....
Dana
  • 
23.2.2002 14:05:45
A promiň slovo milá - ý a á jsou na klávesnici vedle sebe - jde o překlep
[<<Předchozích 80] Příspěvky 8190 z 196 [Dalších 106 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.