| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodila jsem v USA

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 98 [Dalších 78 >>]
MS
  • 
13.7.2004 13:33:39
Rad bych reagoval na Vas clanek a podelil se o moji zkusenost z porodu v CR, protoze jsem zde nasel spoustu velice podobnych veci a to jak ve vybaveni porodnice tak v pristupu personalu k rodicce. V dobe kdy jste psala tento clanek byla ustecka porodnice jeste pred rekonstrukci, takze co se tyce vybaveni v roce 2002, tenkrat rozhodne srovnatelne nebylo. Jen pro ilustraci, kdyz jsem v porodnici navstivil svagrovou, ktera zde rodila v roce 2001, tak tam rodicky vozili sve ratolesti v nakupnich kosicich, ktere zname ze supermarketu. Ale dnes uz je vsechno jinak.

Porodni saly, kterymi nemocnice disponuje, rovnez pripominaji hotelove pokoje, jak je popsano ve vasem clanku, snad jen s tim rozdilem ze misto televizeje zde k dispozici "pouze" hi-fi vez s CD prehravacem. Saly jsou vybavene modernimi polohovacimi porodnimi kresly, ruznymi diagnostickymi pristroji, na kazdem sale je sprcha nebo masazni vana, navic zde naleznete take relaxacni balon, porodni vak, stolicku a podobne prostredky pro alternativni porody. (Coz manzelka zmitla po shlednuti specialniho porodniho kresla, ktere, alespon v me manzelce i ve mne vzbudilo jednoznacne nevetsi duveru.) Co se tyce moznosti epiduralni anestezie a ucasti otce pripadne dalsich pribuznych u porodu, tak mame obdobne zkusenosti jake popisujete ve vasem clanku. Absolvovali jsme predporodni kurs (nebyl povinny), coz byl vlastne den otevrenych dveri v porodnici, kde nas velice prijemny personal seznamil s prostredim a ruznymi moznostmi prubehu porodu, coz na me udelalo ten nejlepsi dojem a ikdyz jsem puvodne zvazoval svou ucast u porodu, od teto chvile jsem na nej zacal opravdu tesit.
Nechci se zde rozepisovat o prubehu porodu, ktery trval 8 hodin, protoze to by bylo na uplne samostatnou kapitolu. Ve zkratce mohu tedy rici, ze to byl opravdu velice silny zazitek pro nas oba. Co se tyka pristupu personalu v prubehu porodu a po nem, musim rici, ze byl fantasticky a ikdyz ve stejnou dobu probihaly zaroven dalsi porody na druhych salech mel jsem v tu chvili pocit, ze vse se toci jen kolem nas a naseho mininka. Samozrejmosti bylo rovnez take to, ze nas jeste dve hodiny po porodu nechali samotne s miminkem na pokoji, coz byly opravdu nadherne chvile.

Provnami li tedy vase zkusenosti z USA a me z CR rekl bych, ze jsou hodne podobne. Myslim, ze prostredi hraje velikou roli ve vnimani prubehu takove udalosi, jakou je prave porod. Rad bych upozornil, ze se nejednalo o nadstandardni porod v nejake soukrome porodnici, ale o bezny porod hrazeny pojistovnou ve statni nemocnici.

Nevim sice jaka je situace v jinych porodnicich v CR, ale o te v Usti nad Orlici si troufnu rici, ze je to porodnice na velmi vysoke, svetove srovnatelne urovni, jak vybavenim, tak pristupem personalu k rodicum.

Verim, ze nejsem jediny kdo ma podobne zkusenosti z CR a ze nas bude bude cim dal vic, protoze ne kazdy ma moznost rodit v zahranici.

Na zaver bych chtel vyjadrit jeste nesouhlas s Vasi poznamkou o lekarich a jejich svobodne volbe k tomuto poslani, ikdyz jste to mozna nemyslela tak krute, jak to vyznelo. Je logicke, ze jste k tomuto zaveru dospela po zkusenosti z USA a naprosto s ni souhlasim ve financni situaci tamnejsich lekaru, ale rozhodne ne, pokud toto tvrzeni aplikujete na nase lekare, kteri jsou v nesrovnatelne horsi pozici. Lekarem se clovek nestane dvou rekvalifikacnich kurzech, ale po 5 letem intezivnim studiu a dalsim prubeznym celozivotnim vzdelavani. Vetsina lekaru by se bez problemu uzivila (a lepe) v jinych oborech, ale nevim, kde bychom za ne hledali nahradu, staci ze uz ted na skolach neuci vystudovani kantori, ale lide tesne po maturite. Ve zdravotnicvi si, ale takovou situaci predstavit nedovedu a ani nechci.
sally
6.3.2004 4:39:47
Gábino, mám "běžné" pojištění (HMO) a nebyl problém - a to jsem měla komplikované těhotenství, do nemocnice jsem chodila pomalu častěji než do schránky pro dopisy, množství testů, vyšetření, nakonec týdenní hospitalizace, porod ve 33. týdnu + moje mimi cca 3 týdny na novorozenecké JIPce. Platili jsme akorát $10 co-payment za návštěvu, tak jak to máme ve smlouvě. (můj účet byl 35 tisíc za hospitalizaci, mimís "natočil" 141 tisíc)
Ovšem doporučuju trochu se zajímat, v které porodnici "rodí" tvůj doktor. Lékař, který tě má v péči celé těhotenství by měl jít s tebou k porodu - resp. ty musíš jít do porodnice, s kterou on má smlouvu. Takže porodnici bych vybírala pečlivě - já jsem v té své nakonec strávila dost času (všechny moje problémy se zásadně vyklubaly v noci nebo o víkendu, kdy je normální ordinace zavřená)
Gabina
  • 
6.3.2004 3:16:08
Bohuzel nemam zatim zadne zkusenosti s porodem ani v cechach ani jinde na svete.V soucasne dobe se nachazim v USA -stat WA.S manzelem se pokousime o miminko a doufam,ze nezustane jen u pokusu.Zatim se snazim ziskat co nejvice informaci a rad co se tehotenstvi, porodu a zdravotni pece tyka.Ja osobne jsem vdecna za kady nazor.A dekuji lidem kteri jsou ochotni podelit se o sve zazitky a pocity. Chtela bych poprosiy touto cestou o informace o zdravotnim pojisteni, ktere meli maminky rodici v USA. Staci bezne pojisteni,ktere vam "poskytuje" zamestnavatel?
  • 
9.2.2004 18:04:40
Milá paní,
já také rodila dvakrát, oba porody u nás v ČR. Nemohu si na nic stěžovat, ani já nejsem zřejmě rozmazlená, ale musím souhlasit s tím, že lékaři jsou zde pro nás. A proto by také měli poskytovat patřičnou péči. Nikdo netvrdí, že jsou královsky placení a nechápu, jakou spojitost má smrt dítěte se zde uvedeným článkem. Já osobně nejsem zbohatlík ani sobec, kupuju oblečení v sekáči a rozhodně se za to nestydím.
A lékaři, pokud nejsou ochotni se věnovat své práci s maximálním nasezením a pochopením pro pacienty, mají vždy možnost odejít či provozovat soukromou praxi.
23.12.2003 14:02:12
Ja rodila ma dvojcatka v cechach ale moje dalsi mimco ktere s mim manzelem chceme ze uz narodi v USA manzel je American a o porodnicich toho vi dost od jeho znamich-uz se nemuzu dockat nato opravdu bajecne proziti porodu a pobytu jelikoz jsem si muj prvni neuzila diky neochotnemu a neprijemnemu personalu. Nicky
Mina
  • 
27.10.2003 20:04:09
Takove porody jsou velmi beznou zalezitosti ve vsech statech v USA (zkusenosti z Arizony a Minnesoty).
26.10.2002 22:02:40
Tak nevim, rodila jsem v Praze-Podoli a rozhodne si nemuzu stezovat, asi nejsem moc rozmazlena. Pravda vybaveni je sice zastarale, ale pro mne bylo spise dulezitejsi jak se dari detatku a jestli bude zdrave. Personal se ke me choval naprosto skvele. Nejlepsi byla porodni asistentka, i presto ze si se mnou velice uzila, mne neustale utesovala a podporovala. Byla proste senzacni. Lekari a sestricky na sestinedeli byli take skveli. Opravdu ze strany personalu nebylo co vytknout. A to, ze tam byla spolecna sprcha a nebyl vyber z jidel? No Boze, ty 4 dny se to snad da vydrzet. Dulezite pro mne bylo to, ze jsem tam byla se svym miminkem-zdravym a krasnym, a ze na nas doma cekal tata a starsi braska.
Ale velice mne rozhorcil Vas nazor na lekare. Oni sice vedi do ceho sli a nejen oni, vlestne vsichni zdravotnici, ale predstavte si, ze jsou to take lide a maji rodiny. Urcite chteji svym detem kupovat pekne obleceni a ne hadry ze sekace, chteji jim doprat vzdelani, chteji jet take na dovolenou k mori... Vy si myslite, ze Vam budou slouzit do umoru. Vite jak je prace zdravotnika namahava fyzicky, ale hlavne psychicky? Uz jste nekdy videla umirat male dite? Ja ano. Jsem detska sestra, ale ze sveho platu bych tak maximalne zaplatila za byt a koupila suchy chleb na nedeli.
Je videt, ze vy nemate nouzi, protoze takovy nazor muze rict jen clovek, ktery nic podobneho nezazil, zbohatlik a sobec. Ze Vam neni hanba!!!
  • 
16.8.2002 22:17:37
Milá Jano,

Píšu sice pozdě, ale přesto doufám, že můj příspěvek přečteš.
Tvoje zážitky z porodnice se moc hezky ctou. Jsem ráda, že máš zdravé miminko a že máš dobré vzpomínky na porod. Podle mého názoru minimálně 50% spokojenosti či nespokojenosti s porodnicí nezáleží na porodnici, ale na Tvém přístupu - nepochybně jsi měla ten nejlepší.
Já jsem rodila v Praze u Apolináře, lékařská úroveň byla jistě dobrá, lidská nebyla. Myslím, že by se to dalo vyřešit tím, že si k porodu domluvíš vlastní asistentku (nějakou známou, nebo z mateřského centra). Na šestinedělí jsem byla spokojená - měla jsem zaplacený nadstandard. Byla jsem tam ještě s jednou maminkou a dodnes se vídáme a telefonujeme si.

Jano prosím Tě, jestli si to přečteš, odepiš mi na můj mejl. Moc by mi pomohlo, kdybys mi poradila, jak je to v USA s pojištěním, těhotenstvím a porodem. Manžel (Čech) má práci v USA, chtěli bychom další miminko a zatím nevím, jak to vyřešit. Děkuji moc
Marcela
andrea
  • 
18.7.2002 3:27:47
je to naozaj tak az na to ze vy ste mali zdravotnu poistovnu a ten kto nema poistku obycajny porod * bez problemovy* stal pred 6 rokmi 17000 $ to je suma velka aj pre priemernu rodinu hoci sa to da platit na splatky.
no ale ked to tak berieme peniaze nie su vsetko a ja som rodila v Kanade kde je porod zdarma a lekarska starostlivost je v nemocnici vysoka preto lebo jednoducho povedane su peiaze ale nie vzdy statne,co som si vsimla a dost ma aj zarazilo naslo sa velmi vela izieb so stitkom* vybavenie poskytol ci dotoval klub ci nejaka rodina*a personal je strasne mili a ochotny sestricky ma doslova obskakovali napravali vankuse utierali celo nosili mi studene obklady a dzus,ale preco to nie je tak aj u nas ved by som sa tomu aj cudovala,ved nasi lekari maju smiesne platy a sestry uplne nehorazne male tak preto kazdy caka len *do vrecka* a su aj dost nenasytny s tym som sa bohuzial stretla neraz.takze najskor sa musi zvysit uroven statu,zivotnej urovne trestat uplatkarstvo a platit kazdeho podla prace.
andrea
  • 
16.7.2002 20:21:20
Mnel jsem to stesti, ze neco podobneho jsem mohl zazit v evrope. Narodil jsem se v CR, ale okolnosti mne odvali do SR. To co poznaji mnozi lidickove v cechach jsem prozival i na slovensku.
Nezajem ze strany lekaru, az jsem narazil na lekaara, ktory s mojim nazorom na porod a veci s tym spojene bral vazne.

Celá tá krása sa uskutočnila v Partizánskom na gynekologicko pôrodnickom oddelení pod vedením primára MUDr. Kluka.

Par dni po 23.3.2001 som napisal toto

Všetkým, ktorý plánujú, alebo čakajú prírastok.

23.3.2001 som prežil veľmi krásny deň.

Bol som pri svojej žene práve v tej chvíli, keď sa zázrak stvorenia stal skutočnosťou. Aj keď som mal pocit, že nijako nepomáham. Sám som sa presvedčil o svojej užitočnosti pri chystaní na pôrod.

Keď sme prešli na sál, bola to otázka 15 minút. A to samotný pôrod trval asi 5 minút.

Bol to fantastický pocit. Pozerať sa ako sa objavuje hlavička a držať svoju milovanú za ruku. Veľmi ma prekvapilo, ako je bábo obalené mazom. Keď ho lekár* položil Martuške na hrudník, Maťko sa upokojil. Mal veľmi pokojný výraz tváre. Vôbec neplakal.

Keď ho sestra otrela a zabalila, podala mi Maťka do ruky. Len otvoril jedno očko a spokojne oddychoval. Bol som najšťastnejší človek na svete.

Je to super byť pri pôrode.

Na druhej strane ma mrzelo, že som si to isté nezažil u starších detí, lebo ma do Topoľčanskej pôrodnice odmietli vpustiť. Aj vtedy, aj teraz.

Odporúčam každému, aby odložil všetky obavy a očakávania a šiel tiež podporiť svoju ženušku.

Záverom:

Uvedomte si, že aj bolesť je súčasťou života. Na druhej strane
S bolesťou sa rodíme, s radosťou prijímame nový život,
s bolesťou rastú prvé (aj druhé) zuby, s radosťou oslavujeme prvý zúbok,
s bolesťou sa rodičia lúčia s deťmi pri prvom odlúčení, s radosťou počúvame zážitky detí pri návrate,
s bolesťou žijeme, s radosťou prežívame život,
s bolesťou zomierame. s pokojom odchádzame na druhý svet.

Je to super byť pri pôrode.

Ahoj Dan

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 98 [Dalších 78 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.