Pavla Rego, USA |
• |
15.7.2002 5:42:14
Ziji jiz nekolik let v USA a pred deseti mesici se mi zde narodila holcicka. Bydlime na ostrove Martha"s Vineyard (15,000 obyvatel - vyjma turistu) a nemocnici tu mame malou a prumernou co se tyce moderni vybavenosti pristroju (tezsi pripady jsou prepravovany vrtulnikem do Bostonu).
I ja jsem ale rodila sama zvlast v plne vybavenym pokoji s TV, rozkladacim kreslem pro tatinka, koupelnou, kuchynkou, na posteli, ktera snad mela vic ovladani nez muj TV ovladac doma. Sestricky byly skvele. Po porodu me prevezly do pokoje, kde jsem take byla sama. TV byla samozrejmosti. Tatinek mohl prespat kdykoliv, pokud byla druha postel v pokoji volna. Rodinne navstevy byly vitane kdykoli, miminko jsem si mohla nechat v pokoji take jak jsem chtela. Pokud jsem se chtela prospat, mohla jsem ho dat sestram. Jelikoz oddeleni bylo male (4 pokoje po dvou a nikdy vice nez 4 rodicky najednou), mela jsem silenou vyhodu toho, ze jsem mela neustale k dispozici minimalne jednu sestru cely den a noc. Kazdych 20 minut jen tak nakoukla, jestli neco nepotrebuji, upravila postel, vypla TV ci dolila caj...Pri prvnich kojenich vzdy asistovala, aby se ujistila, ze spravne kojim. Ani nevim, kde s chvalou prestat... Citila jsem proste, ze sestricky, ktere tam jsou, prace opravdu bavi, o rodicky jevi opravdovy zajem, jsou vzdy usmevave a klidne, coz jsem jako nervozni prvorodicka hodne ocenovala. Take jidlo bylo vynikajici, mela jsem vyber z vice jidel. Po par dnech, kdyz jsem mela obcas hlad i mezi jidly, sestry vzdy mely v lednicce neco navic, z ceho jsem si mohla vzit. Ma posledni vecere pred odchodem domu byla "slavnostni" - se zakuskem a sampanskym (pro tatinka). Rodice, kteri se prijeli na novy prirustek podivat a v nemocnici byli 2x denne, jen nevericne kroutili hlavami a nataceli na kameru, aby to mohli ukazat doma. Uz se tesim na muj pristi pobyt. |
Jana, cerstva porodni asistentka |
• |
14.7.2002 0:39:54
Gratuluji Vam k miminku. Prala bych vsem maminkam, aby mely porod podle svych predstav. Souhlasim s tim, ze vsechno je v lidech a ze v ceskem zdravotnictvi se zapomina na to, ze pacient je klient. Jsem nyni take v Americe a ikdyz miminko neplanuji, vzhledem k me profesi me americke zdravotnictvi zajima. Je tady jeden obrovsky rozdil. Lekari i sestricky se o sve misto boji, jsou radi, ze maji praci a vi, ze musi podavat kvalitni vykon, protoze pacient je klient, ktery jejich praci hodnoti. V Cesku si jsou zdravotnicti pracovnici praci jisti, malokdy slysite, ze by dostal zdravotnik vypoved za nekvalitni praci, ale melo by to tak byt. Ja sama pevne verim, ze ze me bude dobra porodni asistentka, protoze vim, ze budouci maminka je ma klientka a zalezi hodne na me, jaky bude jeji zazitek z porodu a jak probehne jeji prvni setkani s miminkem.
|
Zuzka, 0 deti |
• |
1.7.2002 15:45:48
Mila Jano, ja sama jeste deti nemam, ale mam spoustu kamaradek, ktere uz to maji za sebou a pokud nepreferuji C.A.P. shoduji se na nazoru, ze Podoli je fajn. Bohuzel to nemohu z vlastni zkusenosti potvrdit, ale ony byly spokojene. Preju hodne stesti.
|
Martina, novorozeny syn |
• |
29.6.2002 0:39:06
Po precteni tohoto clanku muzu jenom do slova a do pismene potvrdit zazitek a presny prubeh porodu, ktery jsem i ja zazila v USA, tez ve state CT. Mela jsem chvilemi pocit, ze jsem sama autorkou clanku. Autorce preji hodne stesti a zdravi pro jeji rodinu a pro dceru Barboru.
Martina |
• |
5.6.2002 9:31:57
Na rozdíl od ČR je USAzdravotní péče
více důsledná.V elmi tam funguje psy- chologie a hlavně odpovědný přístup k výkonu vzláště pak za špatný výkon s možnosti dohry u soudu. Pokud bude v ČR zákon o zdraví lidu z r.1977 -zdravotní personál v nekvalitní zdravotní péči bude nadále pokračovat.!!!!!!! |
• |
4.6.2002 1:14:59
Ahoj Jano, opravdu Ti zavidim, ze sis porod tak uzila. Ja pred porodem nastudovala hodne knih a brouzdala po internetu, abych si vybrala dobrou porodnici. Precetla jsem i knizky co nam poslala pritelova rodina z Ameriky. Vybrala jsem si porodnici u Apolinare a musim rict, ze porod byl to nejstrasnejsi, co jsem zazila a stejny zazitek ma i pritel, ktery tam byl se mnou. Lekarka, co nas odrodila, na nas stale jecela, odmitla mi dat epidural se slovy "vydrzely jsme to vsechny", provedla nastrizeni hraze a pak me sila na zivo. Jakz takz sednout jsem si mohla az na konci sestinedeli. Pritel je dodnes v soku. Priste tedy asi odjedeme porodit do Ameriky, pokud to trochu pujde.
|
Martina |
17.5.2002 21:37:17
Abych pravdu rekla, nepamatuju si to a musela jsem se zeptat manzela;-) Pry jsme neco malo platili ale nebyla to zadna zavrata suma, zhruba 500,- Kc.
|
• |
15.5.2002 22:53:42
Mam velmi podobne zkusenosti se sluzbami lekaru a sester v nemocnici v San Diegu.Muj pribeh se lisi,ze jsem jsem v nemocnici lezela tyden pred porodem na infuzich a stereoidech,jelikoz jsem byla pouze 23 tydnu tehotna a zel Sarinka uz chtela videt svet....... Pokoj jsem tez mela jen pro sebe iTV a vybirala jsem si jidlo ze tri moznosti plus moucnik. Mohla jsem si zavolat sestru i jen kvuli natreseni polstare..... Byla jsem na monitoru a utesujicich lecich,ale i pres ty dny plne obav jestli mala prezije porod a jak dlouho ji udrzim,jsem se v nemocnici citila velmi dobre. Moje pojistovna hradila naprosto vsechny vylohy .Tyden jsem stravila na luzku pred porodem a ctyri dny po porodu.Mala zustala v nemocnici 4 mesice na pristrojich..... Krome mesicniho poplatku $350 jsem nic nemuseli hradit z vlastni kapsy.Nemluvim o laserove ocni operaci,kterou mala musela tez podstoupit. Svuj pribeh jsem jiz na Rodince psala pod nazvem "Rodila jsem v Kalifornii" tak se nechci opakovat. Jsem osobne velmi rada,ze jsem rodila tady v Kalifornii. Sama jsem nekolikrat lezela v nemocnicich v Cechach a mam hrozne zazitky.Nechtela bych se uz dostat zpet do techto nemocnic..... Preji Vam hodne stesti pri vyberu porodnice v CR!! |
marketa |
• |
14.5.2002 16:00:28
Moc ráda jsem si přečetla tento příspěvek, protože mi to dává naději, že i u nás v Čechách se dá rodit důstojně. Mohu se zeptat, jestli jste za tyto služby něco dopláceli? Díky.
|
• |
14.5.2002 15:35:55
Váš článek o porodu v USA jsem četla jako pohádku. Ano,připadá mi to jako pohádka ,když srovnám poměry v Čechách. Co bych za to dala,kdybych svůj porod mohla prožít jako vy!Porodnice v Čechách budoucím maminkám přečtou provozní řád a ty se buď přizpůsob nebo táhni jinam. Mrzí mne to a tak tedy jen tiše závidím. Olga
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.