| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodila jsem v USA

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 98 [Dalších 58 >>]
Jitka, 2 kluci malí a jeden velký
  • 
13.5.2002 12:46:54
Ja jsem z Olomouce a zde jsem také rodila. Byla jsem spokojená s úrovní i přístupem.
13.5.2002 12:36:57
Díky za tyhle píemenka já sama jsem nyní v 6 měsíci a pomalu se ohlížím kudy a kam. Jenže při výběru porodnice u nás není moc z čeho vybírat. Nechci hanit profesionalitu a ani přístup - zatím jsem vlastně kromě poradny nic moc nepoznala, ale i tak mám dost obavy z toho, že jsem asi moc náročná - požaduji totiž naprosté soukromí a dost mě děsí právě vizity a odcizené chování, které slyším od svých přítelkyň. Doufám, že to nebude zas tak strašně a bdu na to sand v dobrém vzpomínat - pá!
Simona
  • 
11.5.2002 16:17:58
Mohu reagovat pouze na prvni cast vaseho vypraveni, protoze porod v Cechach me teprve ceka. I kdyz priznavam,ze se teto zkusenosti vubec nebojim. Mam vyborneho gynekologa v Praze, ktereho si platim(jeho registr pacientek, ktere mu pojistovna uhradi je beznadejne plny). Poskytuje nam jako rodicum i diteti naprosto bezchybnou a prijemnou peci, vcetne povidani s tatinkem, fotecek ci videa. Ordinacni doba, kdy nas muze prijmout je od 9 hodin do pulnoci. Obcerstveni, prijemne prostredi a velice pratelske chovani veskereho personalu je v teto ordinaci bezne. Pritomnost vlastniho gynekologa u porodu je mozna. Ted mame nejvetsi problem vybrat vhodnou porodnici, ale jiz i u nas existuji skvele fungujici zarizeni na urovni( podle mych informaci bohuzel ne primo v Praze). Takze jediny rozdil, ktery ja sama vidim oproti USA je v tom, ze to co popisujete neni v Cechach bezny jev. Dulezite je, ze zmenit pomery v nasich porodnicich muzeme hlavne my maminky, kdyz budeme urcite sluzby proste vyzadovat a budeme si vybirat jak lekare, tak i porodnice. Jiz jen tak na okraj, dulezite je vse okolo porodu a miminek, jidlo si uz i u nas muzeme nechat donest z restaurace. Vsem preji krasne dny tehotenstvi, jen prijemne zazitky pri porodu a uspechy pri vychove mrnat.
Marie, rocni syn
  • 
11.5.2002 4:22:40
Ja jsem rodila v Cechach, konkretne v porodnici v Neratovicich a nevidim zadne velke rozdili. Manzel u me byl od chvile co jsme prijeli do porodnice a zustal celou dobu.
Porodni asistentky se mi predstavila jmenem a zeptala se , jestli mi take muze rikat jmenem. Pustila mi hudbu, kterou jsem si vybrala, stlumila svetlo, ktere se mi zdalo neprijemne...

Nastrih hraze proveden byl, ale byl opravneny vzhledem k vaze meho chlapecka. Pri prijezdu jsme toto tema probirali a ja jsem rekla, ze jen v krajnim pripade, ktery bohuzel nastal.

Na pokoji, kde jsem byla sama s manzelem a synem jsem mala lednicku, televizi, polohovaci postel, vlastni socialni zarizeni. Kdyz sestry nebo lekar chteli prijit, nejdriv zavolali telefonem. Vubec se mi nechtelo domu, protoze i jidlo bylo velmi dobre.

Jeste jsem zapomnela ohledne lekare.Muj gynekolog mi dal mobilni telefon a ja ho pri prvnich kontrakcich kontaktovala. Byl patek vecer a nemel sluzbu, ale rekl mi jen sejdeme se za hodinu v Neratovicich. Byl uzasny po celou dobu porodu, stejne tak jako poradni asistentka Vera.

Mela jsem take moznost zit cast zivota v Kanade a videt v televizi spoustu porodu on line. Prijde mi prinejmensim zvlastni mit u porodu rodice, tchyni s tchanem, sourozence a kamaradky a vsichni s fotakama a kamerama a do toho jeste televizni kameraman. No jiny kraj jiny mrav. Taky tam vubec neuprednostnuji kojeni, coz mi prijde zvlastni.
Kazdopadne si myslim, ze i v Cechach se da rodit v pohode a krasne.
Martina
9.5.2002 20:05:00
Rada bych se i ja podelila o sve zazitky z tehotenstvi a porodu. Podle meho nazoru zalezi take na tom, jak se kdo zajima o stav te ktere porodnice a nenecha to jen na tom "bydlim tady tak tady take budu rodit, jak jinak by to taky melo byt". S manzelem a synkem bydlime v Hradci Kralove. Abych pravdu rekla, z mistni porodnice jsem mela hruzu uz od zacatku tehotenstvi. Pripada mi spis jako tovarna na deti. Absolvovali jsme tu predporodni kurzy (z vlastniho zajmu). Personal byl mily, ale porodnice mi opravdu neprisla zrovna utulna, 4 porodni salky byly male nudle s porodnim luzkem, miminko hned po porodu odnaseji kamsi do vedlejsi mistnosti a po vysetreni vam ho prinesou spatky. S navstevami je to tu taky na stiru, bud budete stat s miminkem za sklem a delat opicky na tatinka, nebo si s nim pujde popovidat na chodbu, ovsem samozrejme bez miminka. Nechtela jsem tu rodit a tak jsme s manzelem zacali patrat, jak to kde chodi a vypada.

Jelikoz jsme se meli stehovat do Prahy, navstivili jsme jednu mistni porodnici, tusim ze to bylo v arealu nemocnice na Bulovce. Byli jsme objednani k panu doktorovi, ktery nas prijal a ochotne zodpovedel vsechny nase dotazy. Chteli jsme se podivat i na porodni sal, to bohuzel neslo, protoze tam zrovna byla rodicka. Sli jsme se podivat alespon na oddelení pro novorozence, ktere bylo celkem prijemne, pokoje byly vzdy pro jednu maminku a jeji miminko, kazdy pokoj mel vlastni WC a sprchu a ten ktery jsme videli dokonce i balkon s vyhledem na Prahu. Toto vsechno by bylo moc fajn...ovsem prislo by nas to na 16.000 Kc, coz neni zrovna malo. Nicmene ze stehovani do Prahy nakonec seslo a tak jsme zacali patrat dal.

Tady na rodine jsem prohlizela komentare o jednotlivych porodnicich a zaujala me ta ve Vysokem Myte. Manzel tam tedy zavolal, jestli se muzeme prijet podivat. Ochotna sestricka rekla kdykoliv a tak jsme dalsi tyden vyrazili. Meli jsme ovsem trosku smulu, zrovna se rodilo a na porodni sal bysme se nedostali. Mohli jsme zkusit pockat, ale rozhodli jsme se vratit se jindy. Tak se take stalo a navsteva nas ohromila. Mala "rodinna" porodnice s asi 8 pokoji je velmi utulna. Ujala se nas vrchni sestra a zacali jsme s prohlidkou systemem, jako bysme prisli rodit. Prosli jsem prijmovou a vysetrovaci mistnosti az na prostorny porodni sal. Je to velka mistnost ve ktere je polohovaci porodni luzko, vana a koutek kde vysetri miminko hned po porodu. Rodit muzete take jeste na takove "porodni stolicce". To znamena, ze si MUZETE VYBRAT JAK BUDETE RODIT. Muzete si vybrat i to jestli chcete oholit a klistyr. Pokud rodite do vany, je vam klistyr doporucen. Z porodniho salu jsme se dostali na oddeleni pro novorozence. Prvni pokoj je hned naproti porodnimu salu a je urcen pro budouci maminky a tatinky, kteri zde travi chvile pred porodem. Je zarizen drevenym nabytkem, posteli, kreslem a je velmi utulny. Dalsi pokoje jsou pro maminky a jejich miminka, kam jsme mohli take nahlednout. Sestricka byla po celou dobu velmi mila a vstricna. Porodnice na nas zapusobila tak hrejivym dojmem, ze jsme se okamzite rozhodli...nas syn se narodi prave tady, i kdyz je to asi okolo 50km od naseho bydliste.

Tak se take 20.1.2002 stalo. Porod probihal naprosto bez komplikaci a rychle. Po prijezdu mi sestricka dala kosili na prevleceni, potom zmerila kontrakce a srdicko miminka a dala mi klistyr. Pan doktor me vysetril a pustil plodovou vodu. Pak uz jsem se osprchovala a sla rovnou na porodni sal, kde uz sestricka napoustela vanu, protoze jsme se rozhodli rodit do vody. Trvalo to asi 15 minut a bylo jasne, ze synek uz chce ven. Behem dalsich nekolika minut byl na svete. Vyplaval mi z vody rovnou na brisko a mohla jsem si ho u sebe chvili podrzel. Potom ho primo pred nami vykoupali v "kybliku" TummyTub a prohledla ho pani doktorka. Potom ho zabalili, dostal modre ponozticky a cepicku a manzel mi ho v naruci prinesl k luzku, kde me zatim pan doktor "daval dohromady". Kdyz byl se mnou hotov, dostala jsem prikryvku aby mi nebyla zima a "vyblejskl" nas Polaroidem. Fotku si manzel hned vzal k sobe aby ji mohl kazdemu ukazat. Po dvou spolecne stravenych hodinach na sale, kdy jsem mohli i telefonovat babickam a proste komukoliv a zdelit jim radostnou novinu jsem s pomoci sestricky a manzela dosla bez vetsich problemu na pokoj, kde jsem byla jeste s jednou maminkou. Jeste ten den se na vnoucka prijeli podivat moji rodice. Navstevi jsou zde neomezene a muzou za vami az na pokoj. V porodnici jsem byla jeste 5 dni a nemuzu si na nic stezovat. Vsichni byli velmi mili a ochotni. Manzel byl celou dobu od prichodu do porodnice se mnou.

Muzete si vybrat kde privedete sve ditko na svet a zalezi na kazdem, jak se k tomu postavi. Na Americke porodnice asi jeste opravdu nemame, ale i v Cechach se da rodit prjemne, staci jen chtit a vynalozit trochu usili na ten spravny vyber:-)

Martina
Martina
8.5.2002 23:18:29
Rada bych se i ja podelila o sve zazitky z tehotenstvi a porodu. Podle meho nazoru zalezi take na tom, jak se kdo zajima o stav te ktere porodnice a nenecha to jen na tom "bydlim tady tak tady take budu rodit, jak jinak by to taky melo byt". S manzelem a synkem bydlime v Hradci Kralove. Abych pravdu rekla, z mistni porodnice jsem mela hruzu uz od zacatku tehotenstvi. Pripada mi spis jako tovarna na deti. Absolvovali jsme tu predporodni kurzy (z vlastniho zajmu). Personal byl mily, ale porodnice mi opravdu neprisla zrovna utulna, 4 porodni salky byly male nudle s porodnim luzkem, miminko hned po porodu odnaseji kamsi do vedlejsi mistnosti a po vysetreni vam ho prinesou spatky. S navstevami je to tu taky na stiru, bud budete stat s miminkem za sklem a delat opicky na tatinka, nebo si s nim pujde popovidat na chodbu, ovsem samozrejme bez miminka. Nechtela jsem tu rodit a tak jsme s manzelem zacali patrat, jak to kde chodi a vypada.

Jelikoz jsme se meli stehovat do Prahy, navstivili jsme jednu mistni porodnici, tusim ze to bylo v arealu nemocnice na Bulovce. Byli jsme objednani k panu doktorovi, ktery nas prijal a ochotne zodpovedel vsechny nase dotazy. Chteli jsme se podivat i na porodni sal, to bohuzel neslo, protoze tam zrovna byla rodicka. Sli jsme se podivat alespon na oddelení pro novorozence, ktere bylo celkem prijemne, pokoje byly vzdy pro jednu maminku a jeji miminko, kazdy pokoj mel vlastni WC a sprchu a ten ktery jsme videli dokonce i balkon s vyhledem na Prahu. Toto vsechno by bylo moc fajn...ovsem prislo by nas to na 16.000 Kc, coz neni zrovna malo. Nicmene ze stehovani do Prahy nakonec seslo a tak jsme zacali patrat dal.

Tady na rodine jsem prohlizela komentare o jednotlivych porodnicich a zaujala me ta ve Vysokem Myte. Manzel tam tedy zavolal, jestli se muzeme prijet podivat. Ochotna sestricka rekla kdykoliv a tak jsme dalsi tyden vyrazili. Meli jsme ovsem trosku smulu, zrovna se rodilo a na porodni sal bysme se nedostali. Mohli jsme zkusit pockat, ale rozhodli jsme se vratit se jindy. Tak se take stalo a navsteva nas ohromila. Mala "rodinna" porodnice s asi 8 pokoji je velmi utulna. Ujala se nas vrchni sestra a zacali jsme s prohlidkou systemem, jako bysme prisli rodit. Prosli jsem prijmovou a vysetrovaci mistnosti az na prostorny porodni sal. Je to velka mistnost ve ktere je polohovaci porodni luzko, vana a koutek kde vysetri miminko hned po porodu. Rodit muzete take jeste na takove "porodni stolicce". To znamena, ze si MUZETE VYBRAT JAK BUDETE RODIT. Muzete si vybrat i to jestli chcete oholit a klistyr. Pokud rodite do vany, je vam klistyr doporucen. Z porodniho salu jsme se dostali na oddeleni pro novorozence. Prvni pokoj je hned naproti porodnimu salu a je urcen pro budouci maminky a tatinky, kteri zde travi chvile pred porodem. Je zarizen drevenym nabytkem, posteli, kreslem a je velmi utulny. Dalsi pokoje jsou pro maminky a jejich miminka, kam jsme mohli take nahlednout. Sestricka byla po celou dobu velmi mila a vstricna. Porodnice na nas zapusobila tak hrejivym dojmem, ze jsme se okamzite rozhodli...nas syn se narodi prave tady, i kdyz je to asi okolo 50km od naseho bydliste.

Tak se take 20.1.2002 stalo. Porod probihal naprosto bez komplikaci a rychle. Po prijezdu mi sestricka dala kosili na prevleceni, potom zmerila kontrakce a srdicko miminka a dala mi klistyr. Pan doktor me vysetril a pustil plodovou vodu. Pak uz jsem se osprchovala a sla rovnou na porodni sal, kde uz sestricka napoustela vanu, protoze jsme se rozhodli rodit do vody. Trvalo to asi 15 minut a bylo jasne, ze synek uz chce ven. Behem dalsich nekolika minut byl na svete. Vyplaval mi z vody rovnou na brisko a mohla jsem si ho u sebe chvili podrzel. Potom ho primo pred nami vykoupali v "kybliku" TummyTub a prohledla ho pani doktorka. Potom ho zabalili, dostal modre ponozticky a cepicku a manzel mi ho v naruci prinesl k luzku, kde me zatim pan doktor "daval dohromady". Kdyz byl se mnou hotov, dostala jsem prikryvku aby mi nebyla zima a "vyblejskl" nas Polaroidem. Fotku si manzel hned vzal k sobe aby ji mohl kazdemu ukazat. Po dvou spolecne stravenych hodinach na sale, kdy jsem mohli i telefonovat babickam a proste komukoliv a zdelit jim radostnou novinu jsem s pomoci sestricky a manzela dosla bez vetsich problemu na pokoj, kde jsem byla jeste s jednou maminkou. Jeste ten den se na vnoucka prijeli podivat moji rodice. Navstevi jsou zde neomezene a muzou za vami az na pokoj. V porodnici jsem byla jeste 5 dni a nemuzu si na nic stezovat. Vsichni byli velmi mili a ochotni. Manzel byl celou dobu od prichodu do porodnice se mnou.

Muzete si vybrat kde privedete sve ditko na svet a zalezi na kazdem, jak se k tomu postavi. Na Americke porodnice asi jeste opravdu nemame, ale i v Cechach se da rodit prjemne, staci jen chtit a vynalozit trochu usili na ten spravny vyber:-)

Martina
Karkulka
  • 
7.5.2002 23:36:39
Chodila jsi ke Staškovi do PDS?
Andrea, jeden syn
  • 
7.5.2002 23:03:06
Při čtení článku "Rodila jsem v USA" jsem neviděla rozdíl v tom, co prožila pisatelka v USA a mezi tím, co jsem prožívala já před třemi lety v Brně. Několik drobných rozdílů bylo: lékařku jsem měla jen jednu a nemohla být u porodu, což není moc výhodné, ale musela by se asi naklonovat, aby stihla být u porodu všech pacientek. To "roztahování noh" jsem také nezažila, ani nevím, jestli je to běžné, ale až do příjmu na porodnickém odd. se to nekonalo.
Porodnice to bylo něco jiného, tam těch rozdílů bylo několik. Jako vyděšená prvorodička jsem si "střihla" také jeden planý nástup, což bylo mé štěstí, protože jsem si při tom vyplnila veškeré formality, které bych asi při tom správném "nástupu" asi nebyla schopná vyplnit. Personál sestřiček byl úžasný, horší byl pan doktor, který mne přijímal - drsné způsoby, vykázal manžela a jal se mne vyšetřovat "na sucho", bylo to nedefinovatelné... Klystýr jsem po poradě se setrou absolvovala také a opravdu je lepší. Poté jsme obývali krásně zařízený pokoj, jak popisuje pisatelka, podobný - tv, polohovací postel, vana pro cvičení, míče... chybělo pouze sociální zařízení (to už tam nyní mají). Sestřičky byly hodné a do ničeho mne nenutily, vše probíhalo přirozeně. Vše proběhlo v pořádku i s nástřihem. Syn byl po narození ihned u nás s manželem. Pravdou zůstává, že nejsou jednolůžkové pokoje, jsou dvoulůžkové, ale nebyl problém. I když uznávám, že děti byly hodné a spaly téměř celé 4 dny do propuštění. Hořkou kapkou byly sestry na tomto odd., které se chovaly jako na manévrech. O 6.00 budíček, stlaní postelí, protože přijde pan primář, přitom jsme byly vyhnány potupně z postele a musely všechny věci ze stolků uklidit, protože... no běs. Obědy tu byly "vhodné" pro kojící matky - čočka, kyselé zelí.... Ale zážitek to nijak nezkazilo. Ze sester jsme měly srandu ( tedy z těch co nás takto terorizovaly) a jídlo nám nosili manželé. Chtěli bychom s manželem druhé dítě, a pokud to vyjde, tak chci rodit opět v této porodnici - Brno-Bohunice- byla jsem tam spokojená a doufám, že ne sama.

7.5.2002 21:36:52
Milá Jano a ostatní maminky,
předem mého pozdravu nabytého mnou získanými zkušenostmi bych vám všem chtěla pogratulovat k úspěšnému získání nového, i když zatím malého, bezmezně milujícího přítele na celý život...
Velmi ráda jsem si přečetla Tvůj příspěvek a musím říci, že jsem jím byla v mnohém okouzlena, ale také zklamána Tvou špatnou informovaností o stavu možností v Českém porodnictví. Již několik let platí, že si v ČR budoucí maminka může vybrat nejen svého ošetřujícího lékaře ( a jeho péče je bezesporu lepší, než jakous popisovala ve svém příspěvku - více ultrazvuků, pohodové genetické vyšetření aj. a možnost diskuze o nutnosti a potřebě jakýchkoli dalších vyšetřeních ), ale také porodnici, v čemž samozřejmě platí zlaté pravidlo,které jsem zažila v nádherné historické budově v porodnici v Praze - Podolí (Ústav péče o matku a dítě ),které může mít i mnoho vyjímek. Nicméně, pokud se rozhodneš přivést svého potomka právě v Podolí, pak je to naprosto správná volba, protože tato porodnice nabízí přesně ty služby, jež si popisovala, ale samozřejmě nebudu nalhávat sobě ani Tobě, že ne v tak honosném duchu ( jsem přeci jen ekonomicky slabší stát než Conecticut ).
Ráda bych Tě tímto mým kratičkým vhledem nalákala nazpět do Tvé a mé rodné vlasti a ubezpečila Tě, že u nás již dávno ne všude vládne "středověk".
Měj se zatím krásně a ať Tobě i všem jiným maminkám rostou ratolesti k obrazu svému.
Betsy
Markéta, 26
  • 
7.5.2002 13:57:55
Chtěla jsem jen poprosit o radu, ty maminky, kterým se vyskytovala na začátku těhotenství slabá MS. Jde mi o to, že teplota klesla na 36,7 ale jen špiním. Myslíte, že je možné být i přes tuto pokleslou teplotu těhotná??? Děkuji za názory. Markéta
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 98 [Dalších 58 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.