| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodila jsem v USA

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 98 [Dalších 48 >>]
7.5.2002 13:33:18
Uz to bude devet let, kdy se mi narodila dcera Berenika. Musim rict, ze tatinek s nami byl u porodu jiz tenkrat. Az do doby tesne pred porodem jsem se mohla pohybovat po pokoji, ve sprse nebo na terase.
Samozrejme jsem byla oholena a dostala jsem i klystyr, ale s usmevem a vysvetlenim proc to musi byt.
Na sale jsem lezela sama, rozhodne ne jen oddelena nejakym boxem a dokonce tam byla sestricka, ktera ve chvili, kdy manzel otevrel dvere a za nimi zrovna stala nejaka maminka, okamzite rekla: " Podivejte, takhle to ma byt, take si s sebou vezmete manzela nebo maminku, protoze az prijde chvile, kdy se budete chtit nekomu stulit na rameni, tak Vam tu jinak zbudu jen ja."
Nemyslim si, ze bych mela nejake trauma z porodu, prestoze trval skoro ctyricet hodin a nebylo mozne aplikovat epidural (coz mi take vysvetlili), protoze jsem se neotvirala. A uprimne od chvile, kdy mi rekli, ze ted uz mi to pichnout mohou, uplynulo k narozeni nasi princezny jen pul hodiny.
Ted cekame druhe miminko a opet stojime pred problemem kam tentokrat, protoze zminena porodnice usnula na vavrinech a nema jiz nic z toho noveho a moderniho, ale verim, ze nakonec bude vsechno krasne a ja budu stastna jako pri narozeni nasi male.
veronika
  • 
6.5.2002 20:10:28
Mila Renato , americti lekari mi v zaludku nelezi o nic vice ci mene nez ti cesti.Pouze jsem vyjadrila svuj nazor na to, proc jsou ti americti nejspise milejsi, a kdyz uz jsme u toho, na osetreni sveho syna jsem cekala 2,5 hodiny a celou tu dobu, co se nic nedelo, jsem platila za luzko a nikdo si nas ani nevsiml. A s tim porodem na ulici to bylo mysleno obrazne, tak neberte vse az tak doslova.S pozdravem.V.
6.5.2002 10:17:04
Milá Táňo, již včera jsem psala o svém porodu v Podolí a má zkušenost je stejně pozitivní jako zkušenost novopečeného tatínka, i když jsem byla na normálním pokoji a žádný známý doktor mi nic nezařizoval.... Kromě všeho ostatního jsem lékařům a sestřičkám z Podolí vděčná i za péči v průběhu těhotenství - jenom jim vděčím za to, že jsem neporodila v šestém měsíci, ale až týden po termínu.
Tana, 2 deti
  • 
6.5.2002 7:05:36
Mily Jane,

predvsim vam gratuluji jakozto cerstvemu tatinkovi. Pokud ale nejste ani lekar ani maminka, pak prosim nechte porovnani porodnic na jine. Ja jsem rodila jak v cechach tak nedlouho pote i v USA. Rozdil je zasadni a z vaseho prispevku je jasne ze nevite o cem mluvite. Predevsim v americe se nerodi na porodnim sale ale na pokoji, ktery je plne vybaven. Dale si prosim ujasnete, ze se bavime o bezne lekarske peci, a ne o jakychsi "referencnich pracovistich" ktere popisujete v cechach. O to co na tom vasem referencim pracovisti maji lepsi vybaveni, o to maji mene v beznych nemocnicich. A o tech je rec. Nejvic me ale rozesmala vase veta o "soukromych drahych porodnich klinikachv USA" kde porod stoji astronomickou sumu nekolika tisic dolaru. Zaprve temer vsechna zdravotni zarizeni jsou v USA soukroma, a i v tech obcejnych prijde porod od tri nebo ctyr tisic dolaru vyse. A zadruhe jsem jeste neslysela o takove "drahe soukrome porodni klinice". Muzete mi prozradit jak jste na to prisel?

Jsem ale rada, ze vase zkusenost s ceskou porodnici je tak pozitivni, zvlast kdyz jak pisete vam to vas doktor vzdycky "nejak zaridil". Kolik jste musel podplatit?
Tana, 2 deti
  • 
6.5.2002 6:21:37
Mila Niko,

ziji v USA a pri svych navstevach v cechach se casto setkavam s tim, co pises ty - ze mi proste v cechach neveri, jak je to v americe. Ja jsem v USA rodila jeste kdyz muj manzel studoval, a zili jsme jen ze stipendia jako ta nejnizsi vrstva a s jenom minimalnim zdravotnim pojistenim. A podiv se, moje zkusenost je stejna jako Jany. Sama na pokoji, televize, vlastni sprcha a WC. Proste prepych. Nikdo se nikoho nepta z jake je vrstvy a co si muze dovolit, pokud ma zdravotni pojisteni. A to ma v USA v podstate kazdy, vcetne tech nejchudsich. Ti jsou automaticky kryti federalnim zdravotnim pojistenim zvanym MedicAid a Medicare. Jsou to lide bez prace, matky samozivitelky, povaleci, kteri nikdy pracovat nebudou, lide s minimalni mzdou a duchodci. V porodnici se jim dostane stejne pece jako kazdemu jinemu.

Mas ale pravdu, ze vsechno neni tak ruzove. Asi 3 miliony lidi v americe bohuzel "propadnou sitem", kdy pro MedicAid maji prilis velky prijem a jejich mzda pritom neni zase takova, aby si platili pojisteni z vlastni kapsy. Tito lide skutecne nemaji zadne zdravotni pojisteni a pokud budou rodit, vetsinou musi do nemocnice na "emergency room", kde je jim poskytnuta lekarska pomoc nehlede na to jestli za to kdy co zaplati. Vzhledem k tomu, ze to je ale jenom 1% americke populace, tak muzes rict ze americky system funguje na 99%.
Jana Gaislerova
  • 
6.5.2002 4:26:06
Mily pane Hofmann!
Uvodem moc gratuluji k chlapeckovi i k te prijemne udalosti, jakou pro Vas byl jeho porod.
Informace o stavu (sluzbach) porodnic v Praze jsem necerpala od svych babicek (jak by se mohlo zdat),ale z iDnes a to z unora ci brezna letosniho roku - clanek vysel pod nazvem "Stav porodnic v Cechach" (presny datum si jiz nepamatuji).
Podoli je jedinou porodnici v Praze, kterou jsem osobne navstivila, neb zde rodily 3 me kamaradky. Vsechny byly s prubehem porodu spokojene,s pristupem personalu velmi (to je samozrejme nejdulezitejsi), uroven porodnich pokoju a oddeleni sestinedeli ve smyslu "estetickem" nevalna. Zrovna Podoli jsem mela na mysli, kdyz jsem hovorila o pro mne neprijatelnem "ukazovani miminka" (v nakupnim kosiku - docela vtipne reseni, to by mi samozrejme vadilo ze vseho nejmene) tatinkovi v navstevni mistnosti pro tento ucel urcene - to se tyka standartniho ubytovani.
Navstivila jsem i pokoj nadstandartni, jehoz vybaveni odpovida tomu, co jste popsal, ovsem v zadnem pripade - v mych ocich - neni srovnatelny s pokojem, ktery jsem mela k dispozici ja, coz ale neni chyba porodnice v Podoli, ale jen dusledek toho,ze v nasem zdravotnictvi je nedostatek financi a je zajiste rozumne je investovat do technickeho vybaveni nemocnic a ne na "zvelebovani" jejich esteticke urovne.
Zaverem - nepatrim mezi ty, kteri si "budou zvykat" na to, ze lekare tady "nekdo delat musi" - myslim, ze tento nazor je jednim z duvodu, proc pristup mnoha/nekterych nasich lekaru a sester k pacientum je takovy, jaky je (nebo take takovy, jaky si nechame libit).

S pozdravem
Jana Gaislerova
6.5.2002 1:01:23
Tak já jsem také rodila ve Zlíně a mně se to také velmi líbilo. Kluk se narodil císařem jen za pomocí epidurálu a manžel s námi mohl být na pokoji pro šestinedělky jak dlouho chtěl a holka se narodila přirozeným porodem, rodila jsem v samostatném pokoji útulně zařízeném, kde byla televize, kazeťák, masážní vana, samostatné sociální zařízení, sprcha, žebřiny, balóny, aromaoleje, vše pro ošetření malé po porodu. Všichni byli moc milí a hned po narození mi ji to nejkrásnější miminko přiložili k prsu na kojení a to byl ten nejkrásnější pocit jaký jsem zažila. Manžel byl při porodu a předporodní přípravu jsme absolvovat nemuseli. Návštěvy přímo na pokoji kdokoliv, na pokojích jsme byli po dvou s miminky, což byla někdy i výhoda, že člověk aspoň pokecal, ale byla i možnost být na pokoji sama, součástí sociální zařízení a možnost vyjití přímo na terasu, kterou byly všechny pokoje propojeny. Svého gynekologa bych si mohla vzít také k porodu, po císařu se byl na mě podívat, jak se mi daří. Nějak nevidím rozdíl mezi mým porodem a tím, co bych mohla absolvovat v Americe.
5.5.2002 23:32:02
Mám téměř dvouletého synka a rodila jsem v Havlíčkově Brodě a na porod vzpomínám jako na nejkrásnější zážitek v životě. Přípravný pokoj je zařízen velice příjemně (i povlečení je barevné se srdíčky), s velkou vířivou vanou - to je před porodem naprosto úžasná věc, s balkonem atd. Nikam nemusíte přecházet, lze rodit přímo na této manželské posteli, lze jí upravit, nebo si vybrat polohovatelné křeslo. KLystýr není povinný, vyholuje se pouze nejnutnější spodní část. Po celou dobu se o nás skoro tři starala výborná sestřička (stejně jako ostatní). Mohla jsem si zvolit jakoukoliv polohu samotného porodu a bylo mi nabídnuto, zda to chci zkusit bez nástřihu. Trvalo to jen o chvilku déle, ale stálo to za to. Míšu mi dali hned na bříško a mohli jsme se v klidu přivítat. Vůbec ho nemyli, jen otřeli. Spolu se setřičkou jsem si ho umyla až druhý den. Kojila jsem asi deset minut po porodu. S manželem a Míšou jsme spolu sami byli potom více jak 2 hodiny a při kontrole byla sestřička a velice ohleduplná a diskrétní. V nemocnici může manžel zůstat i nadále po celou dobu pobytu s rodinou v nadstandartním pokoji - je skvělý. Pokud maminka chce do normálního pokoje, ty jsou dvoulůžkové. Je toho hodně, co by se nachalo ještě psát, ale jedním slovem jsem byla velmi spokojená a doporučuji tuto nemocnici, kde můžu.
  • 
5.5.2002 23:15:48
Milá paní Geislerová, pisu Vam coby cerstvy tatinek - rodili jsme teprve pred tremi tydny a mame malehu klucika Matiaska. Cirou nahodou jsem se pri prohlizeni webu dostal i na server rodina.cz a jelikoz jsme s manzelkou v USA nekolikrat byli a nekdy i uvazovali (ale ne vazne) o porodu v USA - zaujal mne nazev Vaseho prispevku. Cekal jsem, ze srovnani naseho porodu v Praze Podoli s porodem v USA dopadne hure pro Podoli, ale musim konstatovat, ze pece v Podoli byla stejna ne-li v nekterych bodech i lepsi nez ta Vase - nevim odkud jste cerpala informace o prazskych porodnicich, ale mam trosku pocit, jako by jste mela informace z dob nasich maminek...
Je pravda, ze zname pouze porodnici v Podoli a trosku tu v Neratovicich, takze nemuzu mluvit za jine, ale v Podoli, kde jsme rodili to bylo opravdu prijemne (pokud toto muze napsat tatinek o porodu).
Porodni sal byl vybaven stejne, nebyly zde zadne plenty, za kterymi se ukryvaly dalsi “hekajici” maminky, vse vyjma TV - byl zde radioprehravac, dale sprcha, wc, monitor odezvy miminka, navic samozrejme gymnasticky mic; epidural jsme bez problemu dostali take - po podrobnem vysvetleni co to vlastne je a co to v tele dela. Sestricky a veskery personal byli velice mile a nas pan doktor byl s nami vetsinu casu pred i behem porodu. Ihned po porodu bylo miminko prilozeno na brisko, teprve potom ocisteno a zavinuto. Behem siti jsme byli vsichni tri spolu a potom se nas sestricka zeptala, zda-li nam to nevadi, ze by dala miminko na “prohrati” na chvili do inkubatoru. Poporodni pece (na nadstandardnim pokoji) byla take srovnatelna. K vybaveni cca 40m2 pokoje s balkonem, na ktery nase pojistovna prispiva po 4 dny (cena 700 Kc, paty a dalsi den pak 1200 Kc), patri 2 postele (v pripade tatinka na pokoji) postylka pro mimco, prebalovaci pult s vanickou, TV, lednice, stolek se tremi zidlemi, kreslo, skrinky, vaha na miminko a samozrejme vlastni socialni zarizeni a sestra ihned k dispozici na telefonu. Nebyl problem mit miminko v pokoji ci jej nechat na starosti sestrickam, ktere byly opravdu skvele. Vse vysvetlily, poradily a vzdy s usmevem. Standardne jeden druh jidla, ale za priplatek moznost vyberu z jidelniho listku - cca 25 jidel.
A co se tyka predporodni pece a kontrol u naseho pana doktora - mam pocit ze ta nase pece byla lepsi - ale mozna to bylo tim nas pan doktor byl trosku nas znamy.
Jedine je asi horsi v Podoli jsou nekdy ty fronty - na poradnu, ultrazvuk ci monitor (ale nas pan doktor to vzdycky nejak zaridil, takze se to dalo vydrzet).
A napriklad ultrazvuk je v Podoli na svetove urovni, jelikoz jsou referencnim pracovistem a maji vzdy to nejnovejsi vybaveni, tedy pravdepodobne lepsi, nez u Vas v Connecticutu.
Nepsala jste zadne dalsi informace o pediatrech... Pokud chcete mit pekny servis o miminko i po tom co opustite porodnici, a muzete si to dovolit-protoze tuto nadstandardni peci pojistovny nehradi, doporucuji nekterou zdravotni spolecnost, ktera se specializuje na zdravotni peci o cizince zijici v Praze - lekari jsou velmi profesionalni, vetsinou s praxi v zahranici - a jelikoz cizinci pracujici zde jsou vetsinou lepe situovani - odvazil bych se tvrdit, ze dostanete lepsi peci nez u bezneho pediatra v USA.
Rad bych jeste dodal, ze nejsem nijak spojen ani zamestnan v porodnici v Praze Podoli, ac by to tak mohlo po precteni meho prispevku vypadat. Take nevim, jak to vypada v ostatnich prazskych porodnicich, ale trosku vim, jak vypada zdravotni pece v USA, protoze cast nasi rodiny tam sidli, kazdy rok je navstevujeme a mam i nejake vlastni zkusennosti (pravda, ne z porodnice). Verim take, ale ze soukrome, drahe porodni kliniky v USA budou na spickove urovni, ale do takovych se zase bezny clovek nedostane, ceny jsou astronomicke ( v tis. USD) a otazkou je jestli je to jeste clovek o cloveku nebo jenom o penezich... A kdyz mluvim o penezich - platy doktoru opravdu nejsou srovnatelne, to vsichni vime (vime i proc), ale konkretne v tomto pripade mi prijde ze nas pan doktor v Podoli odvadi stejnou praci (mozna i vice) za 1/5 platu v US ci nekdy i mnohem mene. A napsat ze vedeli do ceho jdou - asi vedeli, ale budme za ne vdecni, nebot nekdo to delat musi, a pokud nechcete zustat v USA, tak si na to asi musite zvyknout.

No ale abych nekoncil tak depresivne, verme, ze bude lip, a ze pokud se rohodnete pro dalsi porod a zvolite Podoli, tak doufam, budete spokojena a mozna vic nez v USA (protoze tam se takovato pece prece da ocekavat!).

Jan Hofmann
Ida, Vítek 5 měsíců
  • 
5.5.2002 20:08:57
Já jsem rodila v porodnici v Ústí nad Labem a nenapadá mě nic, co by bývalo mohlo být hezčí, lepší, příjemnější - vstřícný personál, krásné prostředí. Musím tedy uznat, že na porodním boxu (oddělen od dalších skoro jako samostatná místnost) nebyla televize, to mají v těch Státech tedy luxusnější, ale já jsem považovala za absurdní i přítomnost televize na pokoji. Příště (snad bude) rozhodně budu rodit zase tady a už teď se těším...
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 98 [Dalších 48 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.