| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Měla jsem poporodní depku - 2. část

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 72 [Dalších 42 >>]
17.6.2002 18:45:47
Péťo, autor je Chalíl Džibrán - teda aspoň si to myslím.Ozvu se Ti!
Ester
17.6.2002 9:51:22
Promiň, Dášo - tak jsem se asi nechala ovlivnit Tvým přáním, že jsem Ti popřála zdravou HOLČIČKU... to jsou paradoxy, co? Omlouvám se!!!
Přeji Ti tu holčičku třeba někdy v budoucnu.
A zdravého a veselého kluka teď.
16.6.2002 22:45:18
Milá Dášo, nerada bych reagovala nějak příkře, ale nedá mi to, abych alespoň něco nenapsala.
Píšeš, že budeš mít chlapečka a chtělas holčičku.
Snažím se Tě chápat, žes kvůli tomu brečela a nějak se mi to nedaří.
Mojí nejlepší kamarádce se narodilo vysněné dítě s těžkým zdravotním problémem. Myslím, že kdyby četla Tvůj příspěvek... ne, já vlastně nevím, co by řekla ona, ale mě to ve světle jejího příběhu strašně rozčiluje.
To dítě tu není proto, aby nosilo samé jedničky, aby z něj byl geniální vědec, muzikant, malíř...
Není tu "pro Tebe". Je tu kvůli životu.
Tak prosím, posílej mu "tam dolů" signály, že ho miluješ - jako dítě, ne jako holčičku nebo chlapečka.
Budeš se muset mnohokrát vyrovnávat s tím, že dítě bude jiné, než sis představovala.
A věř mi, že není nic hezčího, než vědět, že Tě rodiče mají rádi takovou, jaká jsi.
Mluvím z vlastní zkušenosti, protože já jsem v jistém smyslu JINÁ: přitahují mě totiž ženy, ne muži - a žiju s ženou. Rodiče se s tím srovnávali nějaký čas, ale bylo osvobozující a posilující slyšet: "Jsi pořád naše dcera, takže hlavně chceme, abys byla v životě šťastná!"
V době, kdy jsem se i já (před 11 lety) vyrovnávala se svojí odlišností, jsem si opsala jednu báseň, bohužel jsem si nenapsala autora.
Krátce poté, co se narodil Kryštof (mimochodem, i já bych na začátku těhotenství raději chtěla holčičku...) jsem si tu básničku vyhrabala ze šuplíku se starými věcmi a píchla jí na nástěnku, aby mi pořád připomínala... to, o čem se v ní mluví:

Žena tisknoucí k hrudi děťátko pravila:
mluv k nám o našich dětech.
A on řekl:
Vaše děti nejsou vašimi dětmi.
Jsou syny a dcerami touhy po životě.
Přicházejí skrze vás, nejsou však vaši.
A třebaže jsou u vás, nepatří vám.
Smíte jim dát svou lásku, ne však své myšlení.
Neboť mají své vlastní myšlenky.
Můžete ubytovat jejich těla, nikoliv však jejich duše.
Neboť jejich duše dlí v domě zítřků, který nemůžete
navštívit ani ve svých snech.
Můžete se pokusit stát se jim rovní, nesnažte se
však učinit je sobě rovné.
Neboť život jde dál, nevrací se, aniž se pozastaví u včerejšků.
Jste luky, kterými byly vaše děti vystřeleny do života jako živoucí šípy.
Lukostřelec vidí cíl na cestě k nekonečnu a vší silou vás napíná jako luk,, aby šípy letěly rychle a daleko.
Kéž je vám toto napnutí rukou Lukostřelce radostí.
Neboť tak jako ON miluje šíp v letu, miluje i luk v jeho stálosti.

Dášo, přeji Ti krásnou, zdravou holčičku a jí přeju šťastné rodiče, kteří ji budou milovat přesně takovou, jaká je.
Dáša, Patrik 16 měsíců
15.6.2002 10:38:51
Milá Petruše,
přečetla jsem si tvoje články se slzou v oku. Přístup vešekerého zdravotnického personálu byl naprosto nehorázný, ale to ty víš nejlíp sama. Nakonec jsi to zvládla na jedničku s hvězdičkou a myslím, že jsi pro maminky na rodině udělala velký kus práce.
Držím ti palce a přeju tobě i manželovi, aby vám malá dělala jen a jen radost. Já si zase prožívala zklamání z toho, že budeme mít kluka, a ne holčičku, kterou jsem si tak přála. Dodneška se mi vrací slzy. A to se má narodit za měsíc a půl. Manžel mě hodně podržel, i když to nemohl pochopit, jsem mu moc vděčná. Vím proto, co to je, když k dítěti cítíš to, co bys vlastně neměla, co to s člověkem dělá, co se mu honí hlavou atd. Zvládla jsi to skvěle. Musela to býr děsná zkušenost, ale ty jsi z ní vytěžila maximum dobrého pro sebe. Měj se moc hezky, Dáša
14.6.2002 22:43:33
Díky Ester za povzbuzení,to víš,mlátím se v tom zle,zdá se mi,že je to jak na houpačce,tuhle jsme měli s manželem krizi,prostě výbuch emocí!Ale je to taky tím,že se vůbec nemilujeme-není čas a čím dýl to trvá,tak na to nemám sebemenší chu´t naopak je mi to úplně trapné,jako poprvé!Hrůza co? Teď přijel z vojny první syn a už to tady vypukne.Nejvíc ze všeho mám touhu se sbalit a skončit tady se všemi.Odejet někam navždy-hnusná,krkavčí a zároveń velmi neš´tastná Ála
9.6.2002 22:31:06
Milá Ester, s mými depresemi - s jejich vývojem a postupným zjištěním, že jsou víceméně sezónní - to bylo trochu složitější. Napíšu Ti na mail, ale příště, jsem z toho divokého drobečka dnes děsně utahaná.
Jen chci říct k Tvé obavě, že do toho spadneš znovu: přesně toho jsem se bála po svojí první depresi a prvním vysazení léků, které se odehrálo v polovině května 2000, na konci května jsem plánovaně otěhotněla. Zvlášť jsem měla strach, co si počnu, pokud deprese přijde v těhotenství a po porodu. Na podzim se opravdu slabě začala hlásit, ale zahnala jsem ji pravidelným plaváním - každý týden 40 minut intenzivně až do 8. měsíce těhotenství. Potom už jsem se těšila na porod, na miminko... Pohyb je na depresi výborný, ale n a ty silnější už nestačí. Ale k tomu strachu: moje lékařka mě uklidňovala, že teď už depresi poznám, nenechám to dojít tak daleko a vím, co se s tím dá dělat. A přesně tak to bylo. Přišla jsem, řekla sklesle, že už "TO" zase pociťuji, dohodly jsme se na Seropramu, než zabral, byl mi Kryštof už skoro lhostejný a sotva jsem se o něj starala... ale lék po 14 dnech zaúčinkoval a nastalo zase normální období, běžný život. Neboj se, už budeš vědět, kdy si jít pro pomoc. Už do toho nespadneš. I lidé kolem Tebe Tě budou víc hlídat.
Mně nepřipadá to, že se stavíme za přirozený porod a zároveň bereme antidepresiva, jako paradox. O to přece jde: aby medicína pomáhala tam, kde je třeba a necpala se tam, kde to potřeba není. Příklad: byla jsem moc ráda, že jsem s náhlým krvácením dva dny před porodem přijata do nemocnice, vyšetřena a ujištěna, že miminku se daří dobře, nejedná se o problém a poté druhý den dopoledne propuštěna. V té chvíli jsem se v rukou lékařů cítila bezpečně. Ale stejně tak jsem u porodu instinktivně cítila, že ještě nechci oxytocin, že chci zkusit "rozhýbat" kontrakce ve sprše, chůzí. Bohužel, nebojovala jsem za to.
Hmm, s těmi penězi - ono to člověku nepřidá, viď? My jsme na tom teď mizerně, takže se o mě občas depka pokouší, ale je to tzv: depka příčinová, jak jí říkám a ta je vždy snesitelnější.
Měj se hezky, ještě se Ti ozvu na ten mail.
9.6.2002 21:57:34
Ahoj Aneli,
„nauč se s tím“- s noutbukem, ať jsi občas s námi. Téma se asi za chvilku zase změní, ale jak vidíš, nejsi v tom sama. Člověku se těžko žije s vědomím, že selhal. Já se s tím taky potýkám, vždycky ten pocit vystrčí růžky, když ho nejmíň čekáš. Musíme se s tím prostě nějak srovnat. Jak se říká: Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se – běžela jsi přece, jak jsi dokázala v tu chvíli nejlíp! Držíme Ti se vším palce, brzy ahoj :-)
Za „cvoky“ Ester.
9.6.2002 21:38:13
To jsem ještě jednou já,beru jako antidepresiva Deprex a Xanax a co ten Seropam? jak lékaři ordinují léky a podle čeho? Třeba by byl jiný lék pro mě účinnější,ale jak to zjistit?Tak bych si ráda o tom všem popovídala s někým,kdo má podobný problém,ale já mám ten problém,že ani nemám s kým jezdit ven,v mém věku už se všechny kámošky spíš připravují na babičkovství a já jsem dost introvert,takže se seznamuji dost těžce.Není ten život žádná sranda a to mi ještě za měsíc přijde z vojny první syn,který práci rozhodně nevynalezl,takže se tady asi všichni povraždíme.Držte mi prosím palce,díky Ála.
Aneli
  • 
9.6.2002 20:38:02
Děkuji vám všem za pomoc,nic tak člověka nepovzbudí jako to,že s ním někdo soucítí a má o něj zájem v dnešním hrozném světě .Petrušce jsem chtěla odpovědět na osobní e mail,ale vůbec neovládám tenhle nottebook.To je fuk ale hlavně,že jste na mě nezapoměly a jste se mnou!Opravdu je mi líto,že jsem tak všechno nezvládla,myslíte,že roli hraje věk? Ještě jednou díky a já se zas budu ozývat hlavně až se s tím trochu naučím
9.6.2002 13:58:08
Milá Petro s Kryštůfkem,
Díky za odpověď. To je fakt zajímavé, co píšeš, a dodává mi to sebedůvěru, že to snad jednou zvládnu taky:-) Víš, mám jinak pořád obavu, že třeba znova otěhotním (nebo porodím) a spadnu do toho zas – a co pak??? Dvě ubohé opuštěné děti a matka v blázinci. Tatínek musí pracovat (a i tak berem pár stovek soc.podpory), žertem mi jednou říkal, že jestli se zabiju, dá malou „do útulku“ /jasně, že by to neudělal!/ Tohle mi fakt dodává jistotu, že to není jen buď anebo. Jo nebo ne. Třebas pro přirozený porod jsem všemi deseti, neprotestovala bych proti císaři, kdyby mělo miminko šňůru kolem krku a dusilo se. Jde o to, aby se císař nedělal, když to není nutné, anebo jiné porodnické zákroky. Podobné to je s antidepresivy. Bránila jsem se jim zuby – nehty (až mě to skoro stálo život) – rodina si se mnou dost užila, chudák manžel! Pořád koketuju s možností se jich zbavit. Ale já vím, možná to je zahrávání si s ohněm – bez vědomí doktora nic nepodniknu. Takže tolik k tomu paradoxu: přirozený porod a antidepresiva, který sama v sobě mám. (Jenže kdyby mi dětské sestry malou hned po porodu nesebraly a já si nezažila ten šok, že jí prostě nemám – i když na to mám právo, slibovaly mi jí, obě jsme přece zdravé, nebo snad ne?! – třeba bych do toho nespadla. Třeba jo, třeba ne. To se neví. Neviním ze své depky porodníky, rozhodně ne. Snažili se. Zato ty dětské se nesnažily vůbec. Jen si myslím, že humanizace by českým porodnicím prospěla, jakož i uvedení přirozeného porodu z teorie do praxe. /Teď mi to možná Lukáš nandá :-)/
A ještě k Tvé depce. Pokud je sezónní (vždy na podzim či v zimě?), s tím se asi bez léků moc bojovat nedá, nebo ano? (nějaká terapie světlem, zeleninkou:-)) – existuje to? Psychoterapie je tady asi krátká, což?
Ahojky, Ester.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 72 [Dalších 42 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.