Petra, 3 kluci - 9,7,4 roky |
• |
7.6.2002 13:57:09
Dobrý den,
přeji Vám hodně štěstí a zdraví a sděluji moji vlastní osobní zkušenost. Mám 3 úplně zdravé kluky, a když jsem porodilo toho třetího, vůbec mě nenapadlo, že mě může potkat podobná zkušenost jako Tebe. Vždyť už jsem přece zkušená matka, 3. dítě jsme chtěli, všichni jsme se na něj těšili, díky odběru plodové vody (když jsem Vojtu čekala, bylo mi už 35 let) jsme věděli, že to bude kluk a že bude zdravý - prostě idylka. Ale Vojta se narodil a já byla snad ještě v horším stavu než Ty ... U mě to bylo umocněné ještě tím, že už bohužel nemám mámu, takže jsem byla na všechno sama. Ale spíš jsem si to namluvila... Můj muž měl naštěstí tolik rozumu, že když mě jednou takhle našel polonahou s křičícím hladovým dítětem, nejdřív jel koupit Nutrilon, potom kluka nakrmil, vzal si dovolenou na druhý den, v noci "sloužil" a hned druhý den ráno mě dovezl k nám na polikliniku k psychiatrovi. Tam jsem naštěstí "padla do rukou" lékaři, který mi nesmírně pomohl, nejdřív pomocí léků a posléze i psychoterapií. Dostávala jsem se z toho poměrně dlouho, ale úspěšně. Teď, když se dívám zpátky, tak už se směju, ale tehdy jsem opravdu myslela, že to skončím... Jak mi posléze lékař vysvětlil, občas se stane, že se nějak nepohodnou hormony a organismus takto reaguje. Takže Tě vítám "mezi nás blázny" a přeji Tobě a celé rodině a i Tvé Fazolce všechno nej, nej, nej ... Petra |
7.6.2002 12:58:18
Ahoj Piiggy, díky díky,
tohle já všechno vím, neboj. Jenže se mi nechce být zbytek života na práškách (a tímpádem i bez dalších dětí), pokud to nebude nezbytně nutné. Nevím, co jsi zač, ale jestli chceš, napiš mi na soukromí mailík. Díky, Ester. |
7.6.2002 12:53:34
Milá Lucko, díky, (a Petruše, Hanko a všichni),
to je pravda, skutečně se dnes maminky přehánějí v tom, kdo déle kojí. Moje kamarádky většinou měly štěstí a neměly větší psychické problémy. Jedna jediná studovala dálkově školu v jiném městě, tak začala cíleně odstavovat malého „již“ v 8. měsíci. Ostatní mamky vydržely aspoň do roka, některé do dvou. Naopak – předchozí generace matek v tom vidí jakousi úchylku. Moje tchýně (se kterou mám bohudíky dobré a přátelské vztahy) říkala, že pokud za jejího mládí nějaká matka kojila „ještě“ ve 4 měsících, už to byla „Mať geroj“ – hrdinka. Prostě tehdy bylo moderní umělý mlíko. Ona sama 1. dítě (mého muže) nekojila vůbec, protože tam prý „nic nebylo“ (to jí opovržlivě řekla lékařka, propouštěli je po 3 dnech domů po šílením porodu koncem pánevním, při němž měli oba na kahánku; pak tatínek nemohl sehnat feminar a tak miminko málem umřelo, dostalo po hladovění děsné průjmy, odebrali ho do nemocnice, bylo na kapačkách... A nakonec jen díky protekci přes babičku ho zachránili – byl totiž víkend a personál se chystal na chalupy .. No nic, to bylo před 30 lety v Motole a na Bulovce, tohle je už dneska chválabohu jinak!) Další 2 děti kojila bez problémů, ale až později jsem se dozvěděla, že asi 4 měsíce, protože pak už nebylo z čeho. Takže tak. Možná i proto, že moje máma měla laktačku a to dost drsnou (vyprávěla mi vše ex-post, ale nějak jsem to tušila z různých narážek), jsem byla děsně ráda, že nemám s kojením žádné problémy. Naopak, úplně jsem se do děťátka zamilovala. To asi není nic zvláštního. A ještě jedna věc. Čtvrtý měsíc po porodu, kdy už jsem mlela z posledního, mě drželo nad vodou právě vědomí, že se o malou musím postarat, protože tu nikdo jiný není. Že prostě musím. Vše bylo doma vzhůru nohama, skoro jsem nevařila ani nejedla (bylo mi celkově dost špatně), hrozný nepořádek (ještě že mi pomáhal manžel – bez něj už bych to vůbec nevydržela) – jen přebalování a kojení bylo něco, co mě drželo v tomto světě. A procházky. Opravdu uvolnit (a někdy i usnout!) jsem dokázala pouze při kojení, případně ještě v lese – bez toho usnutí, tam mi bylo moc dobře. Bohužel tam mi ale utíkali psi a dělali lumpárny... Prostě jsem bojovala ze všech sil, ale bez prášků a konce kojení ze dne na den (vřele nedoporučuju!) jsem to nakonec nezvládla. Ještě k vysazování prášků. Samozřejmě vysazuji vždy po dohodě s lékařem. Jenže nakonec vždy byly nějaké ztížené podmínky (nemoc malé, samota, špatné počasí, nebo naopak příliš mnoho návštěv...) že jsem opět upadla do depky /neschopnost se rozhodovat, pláč, všechno dělám hrozně pomalu atd.../ - tak jsem to raději začla zase brát. Bez konzultace s doktorem bych do toho nešla, to mi věřte. Jde o to, mít kolem sebe pohodu. Což u mě se to u nás na samotě docela střídá – někdy v pohodě jsem a někdy ne, takže fakt nevím.... Zatím ahoj, Ester :-) |
Piggy |
7.6.2002 12:22:04
S tim Seropramem opatrne! Nevim, jake beres davky, ale v kazdem pripade se ty leky maji vysazovat postupnym snizovanim davek a zaroven sledovanim psychiceko stavu - behem vysazovani by nemely byt zadne velke vykyvy nalad.. Porad se s psychiatrem... Jinak ten lek patri k novejsi generaci antidepresiv a ma malo vedlejsich ucinku..
|
Lucie, dcera Tinka |
• |
7.6.2002 8:55:29
Milá Esterko a Hanko,
tady se narazilo na další tabuizované téma: kojení dítěte. Moderní matka přece kojí!!!! A tak se teď matky předhánějí, kdo kojil déle ... Půl roku vyžaduje všeobecná slušnost ... V porodnici maminku bombardují letáčky ... osvěta říká, že bez kojení zakládáme dítěti na zdravotní problémy ... Přijde mi to hrozné a stresující ... Já sama jsem měla kolem dvou a půl měsíců věku Tinky tzv. laktační krizi ... mlíčko Tince přestalo stačit ... jenom jsem přikládala a ona stejně chvilku nepřibývala na váze ... paní doktorka mi doporučila Nutrillon, nakonec jsem se rozkojila a mohla jsem plně Tinku kojit déle. Ale musela jsem se zamyslet a analyzovat své pocity ... pocit náhlého selhání ... pocit, že dítěti nechci dát to nejlepší ... vždyť v každém letáčku stojí, že každá matka může kojit ... Přitom je nejhorší, že čím inteligentnější ženská, tím víc na to dá ... A pak jedna moje známá (je to překladatelka a dost velká intelektuálka) byla celá nešťastná, že ve třech měsících musí přikrmovat ... Tak jsme si sedly a spolu to probraly (já se před ní trochu styděla, protože Tince bylo 9 měsíců a byla stále kojená ... navíc moje babička ze staré školy mi říkala, že dřív za první republiky ženy kojily 6-12 měsíců, déle skoro žádná, tehdy osvěta varovala před odvápňováním kostí :o)))... a došly k názoru, že kojení musí být příjemné pro matku i dítě, aby splnilo svůj efekt, že se nic nemá lámat přes koleno ... jinak je lepší flaštička a usměvavá maminka nebo tatínek ... a taky, že by byla nyní potřeba osvěty pro maminky, které kojit nemohou, aby si nepřipadaly méněcenné ... |
7.6.2002 8:53:19
Ahoj Ester,
děkuju ti za odpovědi. Napsala jsem ti na email, tak kdyžtak dej jenom vědět, jestli to v pořádku došlo, protože mě pošta nějak zlobí :-). Zatím se měj moc krásně a přeju hezký den Petruše |
6.6.2002 22:38:20
Milá Hanko,
dík, žes napsala. Když ono to je hrozně těžký, to kojení bylo součást mýho vztahu s malou... Budu ráda, když mi napíšeš třeba i osobně na mail. Nemá možná smysl úplně detailně to veřejně rozebírat. Ale souhlasím, že je lepší nekojit než být v blázinci... Achjo. Zatím zdar, už se musím odpojit. Psala jsem Petruši ještě další odpověď - jestli Tě zajímá. Ester. |
6.6.2002 22:32:54
Milá Petruše,
poprvé jsem odpovídala jen na 1.část Tvého článku, teď znám i druhou. To je síla, fakt děsná síla!!! Ještě že psychiatři bedlivým zkoumáním nakonec došli k závěru, že to byla jen slabá poporodní deprese! (Tak to u mě bylo možná zpočátku taky tak...) To člověka potěší. Ale vše jste přežily a Ty jsi vnitřně povyrostla, snad je dobré věřit jako východní národy v karmu a moct si říct, že jsem tím utrpením třeba odčinila nějaké svoje minulé chyby... Víc se s tím dodatečně stejně moc dělat nedá. Jen to nějak přijmout a žít s tím. Já jsem se naštěstí hospitalizaci vyhnula díky hodnému doktorovi (přesto mi ji nabízel, pak mě ale pustil domů na ambulatní léčbu s vědomím, že si babičky budou střídavě brát dovolenou... a napsal mi do papírů středně těžká deprese 5měs. po porodu... Laktaci jsem si zastavovala sama pomocí mokrého obinadla, kterým jsem se fačovala - s asistencí babiček, popř. taťky. Děsně jsem ořvala to, že jsem musela přestat kojit. Bylo to tak intimní spojení... Ale už jsem fakt nevěděla, jak z toho ven...) Kde byl ale začátek všeho a jak se měl podchytit, to teď nevím. Snad jen mám určitou představu, co bych mohla podniknout příště... jestli nějaké příště bude, v což doufám. Tak hodně štěstíčka, Terka má silnou a statečnou mámu! Jsem v mysli s vámi. Ahoj, Ester. |
Hanka |
• |
6.6.2002 22:09:55
esterko,ani nevíš jak to rozumím,nechci se tu obšírně rozepisovat,ale radím ti z vlastní zkušenosti: s tím vysazováním Seropramu moc opatrně a pokud možno,smiř se stím,že kojit nebudeš.
Já jsem na Seropramu přežila 2 těhotenství-2 děti. Zatím vysazovat nechci. Jestli Ti to pomůže,říkej si,že mimi má dávku jídla přesnou,víš,co vypilo,kojit může i tatínek-my tomu tak říkali. Já to taky chtěla vydžet,ale nedopadlo to dobře.zastavovala se laktace lékama. mimi tě nebude mít o nic mín rádo,když ho budeš krmit z láhve. I když je to těžké příbuzným vysvětlovat,já jim nevysvětlovala nic o depresi a byla jsem za krkavčí matku,která miminku nedopřeje kojení. Ale lepší být za krkavce než v blázinci. |
6.6.2002 21:56:06
Milá Petruše! Stejně jako ostatní tě musím poplácat po rameni, že jsi s tím vylezla na světlo: zaplať Bůh! Sama bych se k tomu asi neodhodlala. Je to moc dobře, protože to je téma hodně tabuizované (temná stránka mateřství) a hodně lidí včetně mě úplně nechápe, oč se vlastně jedná. Vyšla /snad v Gradě/ dokonce knížka Poporodní deprese - od Pauly Nicholson, je celkem zajímavá, ale není moc praktická (jakýsi průzkum a něco o problému, místy feministická, píše se tam o tom, že depka v čase přílišné zátěže přichází celkem přirozeně; jenže jak to třeba odlišit přesně od laktačky a jak se zachovat při fakt kruté depresi, to se tam moc nepíše).
O sobě zkusím něco málo napsat. Porod celkem dobrý, před ním mírné obavy o dítko (předčasné otvírání o cca 3,5měs.-částečně doma na nemocenské) - nakonec se narodilo 3dny před termínem přirozenou cestou. Po porodu šílená euforie!! Porodníci fajn (snažili se, co bylo v jejich silách, ale dost spěchali - takže to bylo trošku "urychlený"), dětský sestry ale otřes. Bohužel si to nenechaly vymluvit a děcko hned po pár vteřinách (cvičné přisátí:-)) odnesly na několik hodin. Napřed děsná euforie a pak pád do depky. Když ho furt nenesly, courala jsem po chodbách a bulela (dětské řekly, že prý až bude čas, tak ho přinesou a že nemám obtěžovat...) Pak to byla pěkná dávka hulvátského zacházení od dětských. Jakmile jsem dítko dostala, nějak jsem se oklepala a zase byla spokojená. Ale červíček hlodal. Jako bych se sama viděla, když čtu tvojí větu: "Měla jsem odpočívat a nabírat síly, ale já nějak nemohla usnout - bylo tolik zážitků...... A tak jsem celou noc nespala.... A pak následovala druhá...... třetí........" Já jsem v porodnici naspala za 5dní asi 1,5hod, fakt nepřeháním. Když jsem šla domů, třásly se mi ruce, že jsem měla strach, že mimi upustím. Pak to došlo tak daleko, že jsem nemohla spát ani v ideálních podmínkách, rušily mě sebenepatrnější zvuky... Zhruba po 3týdnech mi ona Euforie od porodu došla a byla jsem šíleně unavená, a přitom neschopná odpočívat... Věděla jsem, že takhle to dál nejde. Když bylo prckovi asi 2,5měs, šla jsem za jakousi psycholožkou, a ta prý, že to na 1.pohled nevypadá, ale podle nějakého psychotestu mám skrytou depku a hned musím k psychiatrovi (shodou okolností měl dvěře hned vedle:-))rodinný podnik?) Prý hned přestat kojit, brát prášky, to jsem nechtěla. Takže opět spoléhání na vlastní síly + různé bylinky, cvičení atd... Už jsem ale byla asi moc daleko. Naštěstí jsem pak přes dětskou doktorku dostala kontakt na dalšího psychiatra, mladého a empatického, docela i alternativního. Bohužel v 5měsících dítka už jsem měla silné sebevražedné a sebepoškozující sklony. Nebyla jsem schopna se uvolnit a odpočívat. Naše malé jsem měla ráda, ale už jsem se z něho nedokázala těšit. Už v tom nebyla ani špetka té původní radosti, naopak jsem ho moc litovala, jakou má hroznou matku...:-(( Musela jsem se před ním přetvařovat a cítila jsem, že to takhle dlouho nevydržím, že si asi něco udělám... Vše bylo umocněné tím, že bydlíme na samotě, prarodiče daleko, ještě jsem měla na starost 2 zlobivá utíkající psiska... Do dneška beru Seropram, 2*jsem se ho neúspěšně snažila vysadit. Letos v létě to chci zkusit potřetí... Dítku teď byly 2 roky. Nevím, jak to dopadne. Ráda bych ještě další mimi, ale zatím se na to nějak necítím. Kdybych nemohla kojit, moc by mě to mrzelo... Zatím ahoj, Ester. P.S: Moje mamka měla 10dní po mém porodu laktační psychózu. Halucinace, vidiny ďábla v jednom z lékařů atd. Pak byla taky v Bohnicích jako Ty, ale 3týdny. Bavila se o tom se mnou, až když já měla problémy. Pořád říkala: To přece není možný, vždyť ty myslíš úplně normálně! Já to měla jinak! Tak jak to teda vlastně je s tou diagnózou? |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.