| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod doma v Čechách (v Praze)

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 110 [Dalších 10 >>]
Irena, Praha, 2 děti
  • 
28.6.2002 12:13:59
Já reaguji na příspěvek paní Jany, porodní asistentky. Bohužel jsem měla tu čest onu paní doktorku zažít při svém porodu a její chování bylo příšerné. Byla velmi nepříjemná, možná se špatně vyspala, ale já jsem to pak odnesla děsivými sny trvajícími celé šestinedělí. Nechci se vyjadřovat k její odborné způsobilosti, jako laik to koneckonců nemůžu posoudit, ale z lidského hlediska už nikdy nic podobného nechci zažít. Pro svůj druhý porod jsem si proto odjela do Vysokého Mýta a byla jsem maximálně spokojena. To, že článek Radovana a Jany může trochu pobouřit pražské porodnictví a lidi z něj, docela chápu. Ono - potrefená husa vždycky nejvíc kejhá a oni se vždycky ozvou. Přitom by se ale měli chytnou za nos: co se týče přirozeného způsobu porodu, ať už je to holení, klystýr, možnost porodu do vody, rooming-in, správné kojení, neurychlování porodu medikamenty - v tom je prostě Praha sto let za opicemi oproti menším porodnicím, kterým jde o rodičku jako o člověka a ne o kus masa bez vůle. Jak je třeba možné, že ve Vysokém Mýtě jsem mohla rodit do vody a nikdo mě nenastřihl ani mi uměle nevyndal placentu a nepíchl kapačku, když mi v předtím Praze řekli že tam se něco takového nikde nedělá? Nesvědčí jak článek, tak můj názor spíš o tom, že Praha je prostě nafoukaná a konzervativní, namísto toho, aby měla snahu své porodnictví přizpůsobit zdravým změnám? Pokud bude Praha v porodnictví nejmíň tak dobrá jak Vys.Mýto nebo tolik vychvalované Vrchlabí, tak lidi nebudou nuceni rodit doma!!!

Jana, por.as.
  • 
27.6.2002 23:12:45
Kazda mince ma dve strany a ja jsem slysela trochu odlisnou verzi nez tu, kterou emotivne popsal Radovan.
Mrzi me to, predevsim kvuli vami hanene "pani doktorce", kterou znam uz dosti dlouho na to, abych vedela, jaka je. Myslim tim ted predevsim po strance profesionalni, a neverim, ze by se k vam zachovala tak strasne, jak vy popisujete!
Mozna byste, Radovane, mel pripustit, ze neco bylo trosicku jinak, nez jste napsal a tim tolik proti Motolu a zdravotnikum vubec pobouril ostatni lidi, kteri na clanek reagovali!
Jenny
  • 
26.6.2002 16:48:35
Pracuji v Motole na porodnici 6 let a leccos se mi tu i nelibi, kvuli tomu ovsem nepisu a nemam potrebu to rozvadet. Reaguji spis na to, ze ja si tedy nepamatuji, ze bysme odsud nekdy nekoho prekladali do jinych porodnic, natoz na Bulovku! Nepocitam pripady uzavreni por. salu. Naopak SEM se svazi tehotne z cele republiky a pokud bylo misto, nikdy jsem nezazila a ani neslysela, ze by nasi lekari nejaky NUTNY preklad odmitli. To je moje zkusenost.
Lenka
  • 
25.6.2002 11:22:53
Ještě přídavek k prvnímu příspěvku, teď jsem si článek přečetla ještě jednou a zjistila jsem, že Janu z Motola spíš nechtěli pustit: asi to bude tím, že neumírala všechno bylo v pořádku až na menší zákrok s placentou a porodnící se chtěli předvést, jak dokážou nezodpovědné a blbé rodičce krásně "zachránit život". Ale znovu dodávám: kdyby to bylo hodně vážné, věřte mi, že by ji raději nechali převézt na Bulovku, aby za případné nepříjemnosti nemohli oni.
Lenka
  • 
25.6.2002 11:17:05
Předem Blahopřeji k narození syna a k osobní statečnosti, kterou doufám až budu jednou rodit najdu také.
Myslím, že Jana s Radovanem zažili tak příšerné chování nejen proto, že se "opovážili" přivést dítě na svět po svém, ale že se taky stali obětmi letitého animalismu Motol versus Bulovka, který je ve vyšších lékařských kruzích dobře známý. A proto si Vás asi taky přehazovali jak horký brambor, řekla bych ve smyslu, že: pokud se něco pokazí, tak ať za to může Bulovka a ne Motol a naopak. Je to hnusné, že? Ale takových přehazování pacientů tam dělají dnes a denně dovela dost. Věřte mi, pracuji tam (byť ne na porodním) a na pohotovosti jsem mockrát slyšela:to nevypadá dobře, ten může exnout, vrazte ho na Bulovku, ať s ním nemáme nic společného.
Iveta
  • 
21.6.2002 20:59:11
Jsem 33-letá lékařka se 2 atestacemi z klinických oborů a před rokem jsem v Motole rodila své druhé dítě. Lékaři a sestry se mnou jednali úplně stejně jako s Vámi. Nedokázala jsem se příliš bránit, zejména po porodu na odd. šestinedělí. Styděla jsem se za ně za všechny a zcela chápu, proč lidé po takovýchto zážitcích nechtějí rodit v nemocnicích...
18.6.2002 23:05:27
Především bych Vám všem chtěla poblahopřát ke krásnému porodu a Davídkovi k zodpovědným a milujícím rodičům. I přes všelijaká "nedorozumění" s personálem některých zdr. zařízení. Zjistila jsem, jaké mám štěstí. Žijeme asi 40 km od Vrchlabí, takže moje porody proběhly zde a byly to překrásné a nezapomenutelné zážitky. Děsí mne, co si některé maminky musí zažít ve "špičkových" pražských pracovištích... Je mi vždycky moc líto, když slyším maminku mluvit o tom, jak hrozné bylo rodit a že už nikdy... Vzkázala bych všem těhulkám, aby pečlivě volily porodnici a aby si porod skutečně užily, protože je to skutečný zázrak. Přeju Vám všem krásné porody!
Daniela
  • 
18.6.2002 0:36:55
Tedy to je tragedie, ceske porodnictvi je stale nekde ve stredoveku. Oni se jeste delaji klystyry a holeni? Proc?
Ja ziji v USA a i kdyz jsem velky patriot a na Cechy nedam dopustit, tak poprve ocenuji onu americkou svobodu volby. Tady si clovek muze vybrat, jestli pujde rodit do nemocnice s asistenci doktora-porodnika (nejtechnictejsi pristup s radou casto zbytecnych intervenci, jako napr. nastrihy hraze, neustale monitorovani, umele vyvolani porodu, propichnuti membran, epiduraly, cisarske rezy apod.), nebo muzete jit do nemocnice, ale asistovat vam bude pouze porodni asistentka, ktera s vami travi vetsinu casu, respektuje vase prani v jake poloze rodit, dovoli vam jist a pit, chodit, dat si sprchu a netlaci vas do "urychleni" porodu, coz casto delaji doktori. Dalsi moznost je porodni centrum, ktere navozuje domaci atmosferu vybavenosti pokoju, odrodi vas porodni asistentka a pouze v pripade komplikaci se prevazi do nemocnice. No a posledni moznosti je porod doma, najmete si porodni asistentku, ktera je vyskolena v porodnictvi a v provadeni prvni pomoci, ma i male technicke vybaveni, jako je napr. kyslik nebo kapacka, kapky do oci apod. a samozrejmne vam pouze asistuje, vy si rodite, tak jak citite, muzete si i vlezt do bazenku nebo do vany a porodit ve vode, muzete se projit po okoli, divat se na televizi, poslouchat hudbu, jist a pit, je to vas porod, vase dite a ona je tu jen pro to, aby vam pomohla. Opet pouze v pripade komplikaci se jede do nemocnice.
Ovsem ani tady v USA to nemaji tyto porodni asistentky lehke, pani doktori se je snazi vytlacit z praxe, ohaneji se nebezpecim pro matku i dite, ackoli podle statistik nezalezi na tom, kde porod probehl, vice komplikaci se objevuje v nemocnicich, protoze doktori mnohdy zbytecne provadeji zakroky (napr. nastrih hraze), ktere by doma nebo v porodnim centru provedeny nebyly a byly by reseny prirozenou cestou (v pripade nastrihu teply obklad k zabraneni potrhani). Take mistni pojistovny jeste neprisly na to, ze je to pro ne vyhodnejsi, kdyz zena rodi doma, protoze naklady na porod v nemocnici cini kolem 10 000 dolaru, zatimco doma je to pouze 3 000, ktere zatim rodice muzi platit ze sveho. Ale i to se snad zmeni.
Cechy jsou zatim na urovni USA v sedmdesatych letech, kdy se navrat k normalnimu porodu zase zacal vracet do podvedomi, ale situace se meni, moje porodni asistentka mi nedavno povidala, ze se setkala s divcinou z Cech, ktera se sem prijela ucit, jak se delaji porody doma. Takze se to hybe a urcite se to bude menit k lepsimu. Cim vice se budou nastavajici matky zajimat o to, ze to jde i jinak, nez v nemocnici, tim vice to budou vyzadovat. Doma se rodilo po miliony let, tak proc to poslednich sto musi byt v nemocnici?
Preji vsem hezky porod, aby to nebylo, jako v Motole!

Daniela
Zdeneke
17.6.2002 18:41:27
Ten článek je zajímavý. Myslím, že přesně vystihuje, jak to u nás chodí. Ale hlavně v Praze.
Poslední dobou jsem si všiml, že nemocnice, které jsou v malých městech, mají schopné vedení a kvalitní lékaře, se snaží poskytovat, podle mě, solidní služby. Ti chytřejší lékaři v těch nemocnicích moc dobře ví, že pro ně je v malé spádové oblasti nejlepší reklamou spokojený pacient. Udělá to opravdu hodně. Jenom velká města, jako Praham, mají prostě smůlu, tam to chodí jak to chodí. A je srandovní (nebo smutné?), že mnohé budoucí maminy se snaží porodit kdesi na vesnici - ve Vrchlabí.

A lidi čeští, nehádejte se pořád tak zle o těch doktorech. Všichni nejsou zlí, jejich chování je takové, jekému je naučili na fakultách a já bych řek, že ten systém je stejný jako dříve.

A pane Petře, já se nechci s Vámi pouštět do nějakých tahanic a slovních obratů. Kdyby jste nebyl medik, tak byste možná pochopil, co jsem tím myslel. Servis a nemocnice jsou 2 jiné věci. Když něco provede lékař, co se pacientovi nelíbí, často se to dá bez problémů zahladit, on si důvod již najde.
17.6.2002 13:37:39
děkuji za krásný článek, jedním dechem jsem ho přečetla. Bohužel i já znám ten pocit, ovce na porážku, kdy si doktoři dělají , co chtějí. Rozhodují, kdy se porodí a komlikace? ty arogantně bez vysvětlení opomíjejí. I já sjem měla problémy s placentou, doktor pordol Tomíka i s placenou, bohužel nebyla celá. Nekrvácela jsem doteď, potom do mě hrábl a ze mě tekla krev proudem, jenom si pamatuje, že přiběhl primář a doktorovi přede mnou sprostě vynadal, co to provedl. Následovalo uspání a potom 2 dávky krve. proč se to stalo,to mi nikdo nevysvětlil, doteď to nevím.
Přála bych si, aby nás doktoři nebrali jako ovce na porážku, těhotenství není nemoc a někdy lékařským přičiněním se z toho problém stává.
Přeji Vám už jenom krásné chvilky a doufám, že tato arogance vymizí.
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 110 [Dalších 10 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.