2.9.2004 15:04:03
Honzo - to byl porod doma bez lekare?...
Jsme v 21. stoleti - porad vic problemu u porodu, deti se rodi vetsti v prumeru, nez se rodili,... vzhledem k zivotosprave i zeny jsou mene odolne, nez byly. Je to fakt risk rodit doma;-( Az se zamota pupecni snura kolem krku ditete, nebo vznikne jiny problem, dite by bylo pridusene atd... dite nasledne umre,nebo se stane dementnim - pozdnim zasahem lekaru - jak moji kamaradce, pak lidi budou vic premyslet jestli porod doma nebo ne. Myslim si, ze je to trosku nezodpovedne vuci tomu diteti. |
honza |
• |
1.9.2004 12:19:52
"Pokud bude Praha v porodnictví nejmíň tak dobrá jak Vys.Mýto nebo tolik vychvalované Vrchlabí, tak lidi nebudou nuceni rodit doma!!!"
Ireno, nas doma nikdo rodit nenuti, my CHCEME rodit doma... |
J. |
• |
24.5.2004 13:00:01
Přečetl jsem si velkou část této diskuse a musím říci, že jsem zhnusen, jak na sebe zástupci obou táborů leckdy hážou špínu. Bohužel se to leckdy pohybuje v rovině dojmů a nikoliv faktů. Ale jedním z faktů je i to, že přinejmenším na psychiku zúčastněných mají vliv jejich dojmy z průběhu porodu. Jsem pro pluralitu názorů a pro to, aby lidi byli informováni o všech možnostech, výhodách i nevýhodách. Pokud si někdo myslí, že tvrzením o "útěku hrobníkovi z lopaty" (sorry, Pavle, píše se tam měkké i) všechny přesvědčí, tak se přinejmenším zčásti mýlí. Řekl někdo kompetentní, jakých je dvacet nejběžnějších komplikací, v čem spočívá jejich podstata, jak se to dá řešit a s jakou úspěšností a jaká nebezpečí přitom hrozí? Kromě házení špíny se v této diskusi jedná snad jen o přesvědčování sebe sama o své pravdě, každý si omílá svá fakta.
|
4.12.2003 18:29:00
Věro, obávám se, že ženy rodící doma nechtějí být "hrdinkami", že by jim bohatě stačilo, kdyby i u nás byla možnost porodů doma dostupná stejně (tedy včetně odborného zabezpečení) jako je tomu i v dalších evropských státech. Ale to je jenom můj názor, já doma rodit nechci, takže se možná pletu :o)))
S. |
Andy. |
4.12.2003 16:23:33
Ahoj Pavle. Ono tyhle fanatičky nepřesvědčí nic, ani nedejbože mrtvý novorozenec po nezvládnutém porodu doma.
Ty "VĚDÍ ŽE JIM se nic nestane "- cha! No nic, fakt to nemá cenu. Dobrým řešením se mi zdá možnost ambulantního porodu, pro ženy, ktere prostě v nemocnici, ani s alternativním přístupem nejsou schopny a nechtějí rodit. Nebo atˇ si rodí doma ale s kompletní právní odpovědností za případné mrtvé či poškozené dítě, pak by byly opravdu hrdinkami, nyní to takhle není. Nu což - jak se říká - vaše starosti chtěla bych mít... |
• |
4.12.2003 14:32:29
Vážení rodiče.
Bohužel jsem Váš článek přečetl až nyní, ale musím na něj zareagovat. Pracuji na porodním sále, kde je přes 2000 porodů za rok. Se zájmem jsem si přečetl Váš příspěvek a mohu jen blahopřát, že jste utekla hrobníkovy z lopaty. Pokud by Vaše drahá placenta začala krvácet, jak je to obvyklé při zadrženém lůžku(není to vyjímečná komplikace), pak by se o Vašeho synka staral manžel sám a úžasné porodní asistentce Zuzaně by mohl tak nosit banány do vězení. Měla jste takové štěstí, že si to snad ani neuvědomujete. Přesto si myslím, že většina porodníku došla k názoru, že komu není rady není ani pomoci. Musíme si vybrat, jedny z nejlepším perinatálních výsledků na světě nebo mrtvé rodičky a novorozenci v domácnosti. Máte na výběr. Zdraví Pavel |
Sosan |
• |
11.3.2003 9:11:13
Je to možné. Ta úhrada je malá, z čehož plyne, že kdyby porodnice nebyly přeplněné k prasknutí, tak zkrachují a nemají ani na uklízečku. Když půjdete k soukromému zubaři, tak za korunku dáte tak minimálně 5000 Kč. A to to má za hodinu hotové a bez hospitalizace. Proč porodníci nejsou raději zubaři... Mimochdem, na PA u porodu doma s veškerou následnou péčí včetně dojíždění tedy připadá cca 4400 Kč. A to by ta PA asi musela mít vzdělání lékaře, jinak dostane určitě mnohem míň.
|
alka, 3 děti |
11.3.2003 8:43:58
Ahoj Sosane!
Možná, že jsi na to kápnul! Mě to už taky napadlo, zvláště poté, co jsem obdržela od pojišťovny individuální účet pacienta. Za vlastní vag. porod hlavičkou platí poj. 1376,- !!!!! Zato za první tři dny pobytu v porodnici 940,- a za další dva dny 790,- !!!!!! Taky mě zarazila výše úhrady ošetřující gynekoložce za celou péči v těhotenství cca 2400,-. Takže možná, že tady je ten zakopaný pes! Pěkný den přeje Alka |
Lexa, 1 dcera. |
• |
10.3.2003 20:07:36
Lukasi, ze sveho porodu. Lekare jsem videla pri prijmu a pak zhruba po hodine a pak na uplny zaver porodu zhruba na poslednich 10 minut t.j.znovu po temer hodine (nebot od prijezdu do narozeni male uplynuly 2 a pul hodiny .... sam lekar pri prijmu tvrdil , ze takhle lehky porod by pral kazde prvorodicce). Porod probihal bez komplikaci, obe jsme byly naprosto v poradku. Rodila jsem v porodnici (v Praze) pred 4 lety, spokojena.
Reagovala jsem jen na to, ze vzhledem ke sve zkusenosti, kdy jsem rozhodne nebyla celou dobu pod kontrolou nekoho ... ani sestricek, ani lekare ... by v pripade nenadale komplikace mohlo byt i v porodnici pozde. A tak se domnivam, ze pri porodu doma sice zvysene riziko je, presto to obcas samotny pobyt v porodnici nemusi vzdy snizovat. S pozdravem Lexa. |
Martina+24.t. brusko |
• |
10.3.2003 16:36:21
Mily Lukasi,
verim, ze si sa tak, ako vsetci Tvoji kolegovia, stretol s roznymi klientkami - rodickami a teda vies, ze sa najdu aj take, ktorym mozno osobna zodpovednost chyba, ale najdu sa aj take, ktore su velmi zodpovedne - snazia sa objektivne vyhodnotit informacie, situaciu, komunikaciu a podla toho sa co najlepsie zariadit. Budem sa opakovat, ale mam pocit, ze prave zeny, ktore sa rozhoduju pre nejaku "porodnu alternativu", ktora v nasich zemepisnych sirkach nema zatial dostatocne zazemie odborne, legislativne a ani v povedomi sirokej verejnosti, su nadpriemerne zodpovedne a zvazovali viac ako je pred porodom bezne. Neviem si predstavit zenu, ktora si vyberie "modny" sposob porodu, ak nie je uprimne presvedcena, ze to je naozaj pre nu a dietatko to najlepsie a ma pochybnosti o svojom rozhodnuti (ak mas nejaky priklad z praxe, tak ho pre poucenie uved). A obdobne to plati i o nasich porodnych asistentkach, ktore musie na seba preberat nielen zodpovednost za pomoc a osetrenie pri porode, ale musia ratat aj s nie prilis priaznivou reakciou kolegov a uradov... (takze tam to zvazovanie bude zrejme dost intenzivne, pretoze okrem komplikacii suvisiacich s porodom riskuju komplikacie legislativno-pravne, co je iste velmi nezavideniahodne...) Ja budem najpravdepodobnejsie rodit v porodnici, pretoze mi vyhovuje, ze ak by sa nieco vazne dialo (skutocne dialo), tak mi budu vediet rychlo a odborne pomoct (dufam) a nie som presvedcena, ze dokazem podstupit riziko pri domacom porode (aj ked male), ze ak by som skutocne potrebovala pomoc pre dietatko al. seba, tak by sa nam v prvom rade dostalo vycitiek, ze co sme to preboha stvarali a mozno by sme mali na krku socialku a policiu... Ale to neznamena, ze sa automaticky vzdavam vsetkeho pohodlia a individualnych nazorov a potrieb, ktore by sa asi najlahsie realizovali pri domacom porode a nerada by som sa podrobovala preventivne lekarskym zasahom len preto, ze som si zvolila nemocnicu. Hadam tu neexistuju len extremne moznosti - bud prirodzene bez preventivnych zasahov, ale potom mimo porodnice, alebo v porodnici a potom "se vsim vsudy"? Cenim si Tvoje nazory, ale nehladaj v "domacoporodnych" asistentkach a "alternativnych" rodickach nezodpovednost a povrchnost. Ja sa tiez snazim zdravotnikov pochopit, ze preco robia to, co robia, ale bohuzial sa mi to nie vzdy dari, pretoze pestra zahranicna prax ukazuje, ze to naozaj ide aj inak ako sa u nas proklamuje... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.