| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod doma v Čechách (v Praze)

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 110 [Dalších 50 >>]
*Aida*
29.7.2002 0:13:40
Lukasi, pises ze: Doporučení WHO jsou všeobecná a v mnoha směrech dosti zavádějící. Prosim uved nejake priklady (pokud to pro Tebe neni moc nudne samozrejme).
Dale: To že si někde na netu přečtou doporučení WHO, kterému často plně neporozumí, není dle mého soudu dostatečná informace. Hmm, nevim co je na doporuceni WHO tak nesrozumitelneho, me to az tak slozite, ze bych na to potrebovala Vysokou skolu, neprijde, Tobe snad ano?
Z Tvych prispevku vyplyva, ze si WHO muze rikat co chce, Ty tomu stejne rozumis lip!
Poprve jsem rodila v porodnici a jak to dopadlo si mozna pamatujes z diskuze o CS. PA mi dala infuzi oxytocinu, na ktery jsem podle slov lekare "citliva". Pustila mi to hezky plnym proudem, dostavila se jedna kontrakce dlouha nekolik minut bez prestavky. Az kdyz jsem v polobezvedomi na ni zarvala, at to zastavi, tak tak ucinila, ovsem dalsimu spadu veci uz to nezabranilo, doslo k zastave srdce u "plodu" (jak ty to tak hezky osobne nazyvas) a cele to skoncilo CS. Nezlob se na me, ale kdybych rodila doma, tak se mi takova vec nestane.
Dalsi pripominka, i v nemocnici se da zemrit treba na roztrzeni delohy. Byl tu nedavno pripad, kdy si toho lekari proste nevsimli, zanedbali a uz bylo pozde. Srovnej s porodem, kdy je PA pritomna nepretrzite, dalo by se pripustit, ze by si toho vsimla?

Evelyn1968,2děti
28.7.2002 23:48:02
Škoda, že jsem to nevěděla, tohle mi nikdy nikdo nenabídl.
E.
28.7.2002 23:17:55
K odchodu domů bych rád upozornil, že některé porodnice ( i ta naše) nabízejí možnost tzv. ambulantního porodu.
Maminka si ale musí předem domluvit s obvodním pediatrem a se svým gynekologem návštěvy doma.
Pak odchází 24 hodin po porodu domů.
Pobyt v porodnici je prodlužován většinou péčí o novorozence z hlediska porodníka může jít maminka domů brzo.
Zájem o ambulantní porody je ale u nás velmi malý.
L.
Evelyn1968,2děti
28.7.2002 23:05:52
Lukáši,
děkuji za odpověď, já už se naštěstí do porodnice nechystám, mám dvě děti ( jedno ještě miminko ) a víc již, především ze zdravotních důvodů mít nebudu. Moje otázky byly teoretické, nevěděla jsem, že začnu zase nové kolo diskusí.Psala jsem to hlavně proto, že mě zajímalo, co by se asi stalo, kdybych se tenkrát rozhodla rodit doma s tím, že těhotenství je v pořádku. Nakonec jsem byla opravdu ráda, že jsem byla na sále v dosahu lékařské pomoci. Ale již večer mi bylo úplně dobře a miminku taky a museli jsme být v nemocnici celý týden jen proto, že " se pouští sedmý den ". Kdybych ještě někdy měla rodit, uvítala bych porod v porodnici, ale s tím, že můžu kdykoliv potom odejít domů a být pod dohledem PA a pediatra ambulantně. V porodnici jsem byla dvakrát,pokaždé jinde a pokaždé jsem měla pocit, že jsem naprosto nesvéprávný idiot. Divím se, že mi svěřili děti domů :o))).Myslím si, že to je hlavní důvod, proč maminky nechtějí do porodnice a preferují jiné alternativy. V jiných zdravotnických zařízeních se ke mně chovají jako ke svéprávné bytosti, čím to asi je ?? Není to osobní, s Vámi jsem se asi nesetkala.
Zdraví Eva
28.7.2002 23:00:18
Tvá dlouhá a poměrně zamotaná odpověď nepřinesla do diskuse více, než že nyní známe tvou rodinnou anamnézu co se týká různých neštěstí.
Doporučení WHO jsou všeobecná a v mnoha směrech dosti zavádějící.
Jistě mohu souhlasit s tím, že všechno má svá rizika, přejet auto může skoro každého.
Nesouhlasím však, že porod doma, je stejně bezpečný jako v porodnici a nerozumím tomu, proč se tvrdošínně snažíš dokázat opak.
Ženy, které se rozhodnou pro porod doma by to měly učinit po zvážení všech rizik, poté co je někdo důkladně a objektivně informuje.
To že si někde na netu přečtou doporučení WHO, kterému často plně neporozumí, není dle mého soudu dostatečná informace.
Tvůj příspěvek je typicky bagatelizující a zavádějící. Tvrdit, že když mám umřít tak umřu.. :)))
Proč nejseš ochotná uznat, že porod v porodnici je bezpečnější, protože některé, byť vzácné, komplikace tam lze vyřešit, zatímco doma ne?

L.

P.S.: Myslím že riziko úmrtí po distorzi kotníku je zanedbatelné a zdravotnická asistence se ti nevyplatí, u manželů padajících ze střechy by to za úvahu stálo ( když se všechny tři dáte dohromady).

28.7.2002 22:33:37
Lukáši, buď tak laskav a nezkresluj, co říkám. Rozhodně jsem nenapsala, že je všechno úplně v pohodě a že se nic nemůže stát. Přečti si mé příspěvky ještě jednou :o) Prostě si myslím, že porod doma má svá rizika, porod v nemocnici taky. Sama nedokážu míru posoudit, dle WHO je pro zdravou rodičku prakticky jedno, kde rodí, pokud rodí s odborným personálem a je možnost v případě komplikací předání do sekundární péče. Tečka, konec. To by měl být dostatečně dobrý důvod pro to, aby ty, co doma rodit chtějí, tuto možnost měly, zvlášť když tu jsou asistentky, které jsou ochotné k takovým porodům docházet. Že se to neobejde bez spolupráce s lékařem nikdo nepochybuje, že ta spolupráce u nás chybí je patrné z každého příspěvku, který jsem na téma "Rodila jsem doma v Čechách" četla.
Na to, jak si potom kdo zváží riziko, to už je jeho věc. Někomu připadá rodit doma moc rizikové, tak bude rodit v nemocnci. Někomu připadá naopak rizikové rodit v nemocnici, tak zvolí domácí prostředí. Takových je ve světě menšina (pokud máme na mysli "civilizované země"), ale nevidím důvod, proč by to tu menšinu mělo znrevozňovat.

Kamarádka mého bratra zemřela na podvrknutí kotníku, nebo lépe při převozu sanitkou na embolii. Je to snad důvod k tomu, aby se mnou neustále chodil lékařský tým s pohotovostním kufrem, chirurg, anesteziolog... Je to situacemálo pravděpodobná, ale stát se může. Když si k tomu připočítáš riziko vyplývající třeba z autonehody, pádu tělesa na hlavu, srdeční zástavy... Přeháním? Samozřejmě, ale když sečteš všechna tahle rizika, oč je takový porod rizikovější? Můj manžel sletěl ze střechy, v práci mám dvě kolegyně s manželi se stejnou profesí - spadli také, a dopadli podstatně hůř než můj manžel. Sousedku přejelo auto, zemřela asi po měsíci v komatu, kamarádka po srážce s autem byla "jenom" rok upoutaná na lůžko. Kolegyně z práce na tom byla jen o něco líp. Mimochodem, všechny tři nehody se udály na přechodech pro chodce. Strejda zemřel na nádor, stejné případy znám i dva z okruhu známých mých rodičů, kteří pro mne dřív byli "strejda a teta". NEdávno mi zjistili vrozenou vadu ledvin, můžu se uklidňovat, že když jsem doteď byla bez problémů, tak už to bude pořád dobré, nicméně můj děda na selhání ledvin zemřel, když byl jen o něco málo starší než já. Klidně můžu pokračovat dál. Prostě až budu mít zemřít, tak zemřu. Můžu mít při porodu doma nějakou vzácnou komplikaci, kterou se nepodaří vyřešit. Zrovna tak můžu při porodu v nemocnici dostat místo léku jed a zemřít tam... Pokud udělám všechno proto, abych porodila bez problémů - to znamená, že budu rodit s patřičným zajištěním, které u žen bez rizika je uváděno i jako porod doma s odborným personálem, tak všechno ostatní už je potom neovlivnitelná náhoda. Může vzniknout komplikace, která by se možná dala zvládnout v nemocnici, ale určtitě ne doma, zrovna tak může v nemocnici vzniknout komplikace, která by doma byla značně minimalizovaná. Přístup porodníka u mého porodu byl takový, že jsem málem porodila operativně - kdyby se tak stalo, a já potom zemřela třeba na následek trombembolie (stalo se mámy známé týden po břišní operaci), měl by si můj manžel vyčítat, že mě bral do nemocnice, když tam byl proveden zbytečný zákrok, který souvisel s mojí smrtí a že mě radši neneachal rodit doma? Veškeré riziko je přeci relativní...

S.
28.7.2002 17:49:52
Před třemi roky jsem rodila svého druhého syna. Vždycky jsem byla zdravá a i těhotenství probíhalo úplně normálně. Byl to můj druhý porod a první šel úplně hladce. Kája se rodil úplně normálně a za 4 hodiny byl na světě. Po porodu placenty jsem ale začala silně krvácet. Pmatuju si jen jak začali všichni kolem mě běhat a jak se mi točila hlava.
Probrala jsem se druhý den na JIPce a pan primář z ARA mi řekl, že mě gynekologové zachránili život.
Vím, že podobné zážitky má jen málo žen, ale kdybych rodila doma, nebo v nějakém porodním domě asi bych už nebyla mezi živými.Jsem svým lékařům moc vděčná a to, jak některé z Vás nasazují na doktory mi přijde hrozně nespravedlivé.
Ahoj Saša
Klára
  • 
28.7.2002 12:15:35
Nejsi jediná, k., jsem stejného názoru, možná ještě radikálnější, ale doteď jsem považovala za ztrátu času reagovat na fanatické články - je to každého věc a až někdo bude Janu a Radovana slepě následovat a všecko se nepodaří podle toho, jak je to v moudrých knihách, zajímalo by mě, jestli si to vezmou jako varování co tím způsobili!
27.7.2002 23:38:54
Ahoj Evo,
na rozdíl od Sylvie nejsem přesvedčen, že je všechno úplně v pohodě a že se nemůže nic stát.
Pravdou je, že většina porodů probíhá nekomplikovaně a v zahraničí (pouze někde) se doma rodí. Samozřejmě nejprve rodičky projdou pečlivým výběrem, který zachytí většinu rizikových případů.
I tak se však porod doma může komplikovat a pak je nutno ženu transportovat do porodnice. Mnoho komplikací se dá řešit s odkladem a neznamenají výrazné ohrožení matky ani plodu. ( u nás však tento postup není obvyklý a to s sebou přináší celou řadu nepříjemností -viz. článek Porod doma v Praze)
O čem však všichni zastánci domácích porodů svorně mlčí je to, že mohou nastat i komplikace, které vyžadují urgentní zásah. Tyto situace jsou sice poměrně vzácné, ale to že nenastanou vyloučit s jistotou nelze. ( příkladem může být silné poporodní krvácení) Na tyto komplikace porodu doma však naše zdravotnictví není připraveno.
Porod doma je proto dle mého soudu nebezpečnější, než porod v nemocnici.
Tím neříkám, že je to neuskutečnitelné a velenebezpečné. Ta rodička, která se rozhodne pro porod doma, by si však měla uvědomovat jistou míru rizika jak pro sebe tak pro plod.
Skalní zastánci domácích porodů si mnohdy ani neuvědomují co všechno se může stát a všechny možné komplikace bagatelizují.
Nechci být opačným extremistou a domácí porod úplně zatracovat. Myslím si ale, že je důležité myslet i na vzácnější komplikace, které se dějí sice vzácně ale dějí se.
Radím Vám proto poradit se nejen s Ed a přes ni s anglickou PA, ale i se svým gynekologem.

Mějte se fajn L.
Eva
  • 
25.7.2002 21:06:55
Ahoj Sylvie,
moc děkuju za vyčerpávající informaci. Na jiné diskusi jsem se dozvěděla, že je teď porod ale i všechny ty krásné věci kolem pro Tebe aktuální otázka, tak držím palce, aby všechno dobře dopadlo. Taky přeju šťastnou ruku při výběru místa porodu ( ať už v porodnici nebo kdekoliv jinde ).
Mimochodem asi je ještě moc brzy, ale už to máš rozmyšlené? Pokud jsi už o tom někde psala, tak se omlouvám. Na Rodině se teprve trochu začínam orientovat.
Hodně štěstí přeje Eva
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 110 [Dalších 50 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.