16.7.2002 22:51:20
Schválně, Lukáši, zeptej se Edinýho porodníka, jestli by byl ochotný v UK odvádět porody v nemocnici za tvůj plat :o)))
|
16.7.2002 22:48:15
Á, koukám, že mezitím, co mě manžel vyhnal od počítače, už někdo napsal prakticky to samé, co já :o), tak se omlouvám.
Nicméně musím opakovat - souhlasím s tím, že systém není připravený, ale trvám na tom, že je to v první řadě vina lékařů. Dokud ČGPS nezmění svůj názor a doporučení pro ostatní lékaře, těžko čekat nějakou změnu. Mimochodem, co by v tomto případě udělali lékaři a PA v systému, který je na porody doma připravený? Vybavili placentu doma? To snad ne. Předpokládám, že by rodička sedla do auta nebo zavolala sanitku, odjela do nemocncie a tam by ji vybavili v CA. Čili by to probíhalo stejně, jako u nás, jenom by se to obešlo bez té sousty zbytečných keců a stresování rodičů. A proč je u nás tak málo asistentek - k tomu jsem něco už psala před chvílí. S. |
16.7.2002 22:45:47
Ať máte jasno alespoň v matematice 4% to jsou 4 ze sta ne ze 4O. :)))
Jsem si jist, že nemáte šajn co stojí to "běžné" vybavení porodnice. A zeptejte se své PA jestli by považovala 50 liber za odpovídající cenu za vedení porodu,CTG a ošetření případného poranění. :( L. |
16.7.2002 22:41:10
Lukáši, začala bych od konce: "Jsem liberál a chce-li někdo porodit doma, nechť tak učiní." Lukáši, už jsem si všimla, že na moje otázky prostě neodpovídáš, pokud zrovna do mne nemůžeš rejpnout, ale, prosím, zkus to aspoň jednou: ty si myslíš, že v ČR jsou lékaři vytvořeny takové podmínky, abych měla zajištěnou řádnou péči před, při a po porodu doma? Myslíš, že lékaři nechávají PA tolik prostoru, aby mohly vyvíjet samostatnou činnost? To znamená aby věděly, že v klidu mohou rodit doma a v případě problémů že bude o jejich klientku postaráno? (Pročti si příběhy na Rodině - zatím byly problémy i s preventivními prohlídkami.) To znamená, aby mohly vést porody i v porodních domech nebo v nemocnicích, protože ne každá rodička, která chce rodit s PA touží po porodu doma? Nebo myslíš, že stačí říct - za porod si zodpovídáte samy, tak si dělejte co chcete, ale nepočítejte s pomocí lékaře, protože ten má pod hrozbou kázeňských postihů nedoporučeno se v takových případech jakkoli angažovat? Asistentky získejte si vzdělání, zhuba 2% žen chtějí rodit doma, tak se o ně podělte, ale do nemocnic nám se svými klientkami nepáchnete, protože tady to máme pod palcem my? Pro asistentky skvělá perspektiva, která přímo motivuje k tomu, aby se osamostatnily, že?
a dál k těm kalkulacím. 1) Jaký "tým na telefonu - drahé vybavení, platy několika odborníků"? Pokud vím, v nemocnici funguje a musí fungovat služba 24 hodin denně, ať jde o porodnici, kde se rodí 10 dětí denně nebo 3 za týden. Jak by tuhle praxi nějak ovlivnily ty 2-3% (tvůj odhad, a já s ním celkem souhlasím) žen, které by rodily doma? Muselo by kvůli nim vzniknou víc odborníků nebo přikoupit se do nemocnic další vybavení? Proč? 2) 2400 kč za porod, řekněme 10 hodinový (ani do nemocnice nejede žena s první bolestí, která ji píchne v břiše) dělá nějakých 240,- Kč za hodinu. Kolik mají PA hodinový plat? Já po sedmi letech na lůžkové chirurgii asi 60,- Kč/hod, čili v porovnání s tím tak špatná suma to taky není. Navíc porod není jenom těch dvaapůl tisíce za porod, ale dalších zhruba sedmapůl za pobyt matky a dítěte na poporodním oddělení. Tak mi to přišlo ve výpisu z pojišťovny, plus ještě nějaké drobné za vyšetření dítěte. Jednou jsem viděla rozpis úhrad, které PA navrhovaly pojišťovně, že za ně budou chodit ošetřovat ženu po porodu, kdyby byla domů z nemocnice propuštěná dřív. Ušetření oproti sazbě za lůžko v nemocnici tam bylo :o) Ale hlavně - je zcela normální, že pokud PA nebudou spokojeny s úhradou od pojišťovny, tak si doúčtují u rodičky. Konečně, za asistenci vlastního lékaře u porodu se platí taky, pokud vím, tak kolem 6000,- a jedna asistentka na jednu rodičku JE nadstandardní služba, tak proč si ji nepřiplatit, pokud to PA bude požadovat. Nechápu, když někdo hledá problémy tam, kde nejsou. S. |
16.7.2002 22:36:38
Kdo chce rozumět, rozumí.
Není to tak jednoduché, jak si asi myslíte. Pravdou je, že situace u nás, je co se týká domácích porodů je neutěšená a systém zdravotní péče je na tuto možnost nepřipraven. Tím je také riziko porodu doma větší, než tam, kde připraven je. Vaše posměšky týkající se možných komplikací mě nepřekvapují jen přesvědčují, že nemáte jasnou představu co se stát může a co je s tím potřeba dělat. Jistě jste četla článek o porodu doma v Praze, který, dle mého soudu, dokazuje to, že na možné komplikace naše zdravotnictví (ale ani paní asistentka) připravena není. Skutečně nejsem odpůrcem porodu kdekoli, ale vadí mi, že mnoho z Vás " skalních zastánkyň" přehlíží možná rizika a i realitu našeho zdravotnictví. Nejsem si jist, jestli víte, jakou mzdu pobírá porodní asistentka v ČR. Jsem si jist tím, že za stejnou mzdu chodit k porodům domů, převzít na sebe daleko větší zodpovědnost a udělat náročnější práci není cílem žádné z nich. L. P.S.: Kolik že je v ČR těch "porodu doma schopných" asistentek ? 4? Při zájmu 4% rodiček by musely zvládnout asi 900 porodů ročně :)) |
Lubylu |
16.7.2002 22:02:55
Mily Lukasi,
- Je velmi těžké srovnávat situaci v UK a u nás. Ano, to mas pravdu, srovnavat to nelze a ani se o to nesnazim, jen je zvlastni, ze zde se prani rodicek rodit doma akceptuje cim dal tim vice a argumenty tipu, ze financne se to neoplati proste neexistuji. - Je třeba si uvědomit, že by byl potřebný " tým na telefonu" s potřebným vybavením, permanentně sloužící a dostupný. - drahé vybavení, platy několika odborníků. Dále jsem přesvědčen, že za zhruba 2400Kč ,což je částka placená pojišťovnou za vedení porodu, vyšetření, CTG a ev. ošetření porodního poranění, by nikdo k porodu domů asistovat nešel. .....a to jsem ještě zdaleka nevyčerpal všechny argumenty. No nezlob se na me, ale tyto argumenty me doslova rozesmaly :o)) Tym na telefonu?? To jsem si predstavila, jak u nej sedi primar a sestry a cekaji na pruser, ktery se preci MUSI behem porodu doma prihodit, kdyz je to tak strasne rizikove :o) Tak tedy poporadku. Kdyz otehotnim a reknu sve PA,ze bych rada rodila doma tak se me zepta, v jake porodnici bych chtela rodit pro pripad, ze dojde ke komplikacim, nebo zmenim nazor a nakonec se rodit v porodnici rozhodnu. No tam budu prihlasena a budou se mnou pocitat, ale rozhodne na telefonu cekat nebudou a taky si za to, ze me maji napsanou jako "potencionalni" rodicku uctovat nic nebudou takze co myslis tim, ze by to stalo platy nekolika odborniku?? Copak byt v nemocnici po ruce neni od ceho jsou tito odbornici placeni?? A jake je to specialni vybaveni, ktere musi byt v zaloze?? Tim myslis to bezne vybaveni nemocnic, kterym opliva kazde zdravotni zarizeni pripravene na porody? Pokud k prevozu do nemocnice dojde, urcite nebudu potrebovat zadne extra vybaveni, ale prave to stejne, ktere bych potrebovala, kdyby ke komplikaci doslo pri porodu v nemocnici..... A ze by nikdo za castku 2 400,- nikdo k porodum doma nesel? Preci por. asistentka dostava zaplacenou mzdu at uz asistuje v nemocnici nebo doma, a z tech 2.400,- se ji na plate nic neukaze. Takze at uz asistuje pri deseti porodech v nemocnici nebou trech doma tak plat dostava stejny, nebo je snad placena od "kusu" rodicky?? - Jsem liberál a chce-li někdo rodit doma, nechť tak učiní. Zájem o domácí porod je v načí populaci zhruba 2-3%. Takze ten zajem klesl? Nedavno jste psal, ze zajem projevilo necele 4 % zen. Ale vemte si to takto, ze 40 zen prani porodit doma ma 4. Je to malo nebo hodne? Za podminek, ktere pro porod doma v CR existuji je to hodne!! Verte, ze kdybych zila v CR, tak se pro porod doma take nerozhodnu, ale to neznamena, ze bych takto rodit nechtela, kdyby ta moznost existovala. Brat tuhle moznost zenam jen proto, ze by to PRY hodne stalo? Nezlobte se na me, tohle je hledani vymluv tam, kde uz dalsi argumenty neexistuji... Ed |
• |
16.7.2002 21:52:31
Nevíte někdo kde se dá sehnat porodní stolička?
Nebo alespoň plánek na její výrobu? Můžete se mi ozvat na e-mail? Ales.toman@nemnbk.cz Díky Aleš |
16.7.2002 21:11:38
Je velmi těžké srovnávat situaci v UK a u nás.
Psal jsem, že porod doma - řádně zajištěný, by byl dražší než porod ústavní a skutečně jsem přesvědčen, že by tomu tak bylo. Je třeba si uvědomit, že by byl potřebný " tým na telefonu" s potřebným vybavením, permanentně sloužící a dostupný. - drahé vybavení, platy několika odborníků. Dále jsem přesvědčen, že za zhruba 2400Kč ,což je částka placená pojišťovnou za vedení porodu, vyšetření, CTG a ev. ošetření porodního poranění, by nikdo k porodu domů asistovat nešel. .....a to jsem ještě zdaleka nevyčerpal všechny argumenty. Jsem liberál a chce-li někdo rodit doma, nechť tak učiní. Zájem o domácí porod je v načí populaci zhruba 2-3%. Proto mám pocit, že zavedení tohoto systému do běžné praxe by ve srovnání cost x benefit propadl. L. |
Lida a 2holky |
16.7.2002 17:03:58
Lukasi,
s tou kalkulaci moc nesouhlasim. Ziji v Anglii, mam dvojcata (cisarem), nejsem zastancem porodu doma ale neodsuzuji je, kdyz si to nekdo preje. Ale zpatky k tem financim. V UK je porod doma celkem bezny a PA jsou na to skolene. Pokud je vse v poradku, PA zustava po dobu porodu a chvili po. Kdyz je vse vporadku, odchazi a pak se za rodickou a ditetem denne zastavi. PA obchazi maminky pustene z porodnice prvnich par dni stejne. A ted co je drazsi - ceska maminka z ditetem lezici v porodnici 5 dni (to jsem tady tak dlouho nelezala ani po cisari - nebylo potreba) (nevim, kolik stoji 1 den porodnice ceskemu zdravotnictvi, ale anglickemu to stoji £250 bez leku, stravy atd., jenom hole luzko). Myslim, ze 1PA ktera se zastavi 1x denne na 20 minut a za den stihne obejit skoro 10 maminek v rajonu je urcite levnejsi. |
16.7.2002 16:39:17
Pro Ester.
Dle mého soudu potřebujete občanský průkaz a ev. peníže na kopii (tu si musíte zaplatit). V případě neúspěchu se obraťte na Českou Lékařskou Komoru, která se Vás ráda zastane. L. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.