| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Montessori systém v MŠ

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 40 
  • 
15.2.2004 17:57:08
Máme syna Kryštofa a rozhodli jsme se pro montessori školku. Měli jsme na ni dobré reference z plaváčka kam chodíme se synem již od tří měsíců. Když bylo synovi 20 měsíců navštívili jsme školku poprvé a to hned na celý den. Nikoho neudivilo, že budeme ve školce spolu a nikomu jsme ani nepřekáželi. V nově otevřené třídě byli zpočátku třeba jen dvě nebo tři děti. Pomáhali jsme ještě s jednou maminkou paní učitelce se vším co bylo třeba, obléknout děti ven , umýt po obědě tři talíře a podobně. Když už tam jste tak to ani nevadí. Po asi desáté návštěvě mi paní učitelka řekla, a to bylo malému již 2 roky a tři měsíce , že bychom mohli zkusit nechat syna se pohybovat ve školce samostatně bez jakéhokoliv mého zásahu. Sedla jsem si tedy na židličku do koutka a očekávala jsem řev , kterým mi syn naznačí , že na spaní ho mám převléknout pouze já a nikdo jiný, protože tak nebude muset čekat 5 minut, než k němu paní učitelka dojde a pomůže mu převléknout se. Nic se nestalo , synáček ve vedlejší místnosti klidně zvládnul oběd , uložení ke spánku a následně probuzení a svačinku. Nyní máme 2 roky a 7 měsíců a jednoho dne jsme se domluvili , že nechám syna ve školce samotného už od rána a já si půjdu po svých. S naprostým klidem gentlemana a s absolutní samozřejmností se se mnou rozloučil bez jediné slzy !!!! a s klidným úsměvem vyrazil do třídy si hrát.A já jelikož jsem právě nastoupila do zaměstnání a právě v tuto chvíli jsem potřebovala klidné nastartování samostatné školní docházky jsem děkovala nebi, že u nás již máme taková zařízení jako jsou mš Montessori a dovolují maminkám i jejich dětem s klidem dopředu a s nadhledem se připravit na tu zásadní změnu jakou je samostatná docházka do školky.Nyní je ve třídě každý den v průměru osm až deset dětí a starají se o ně dvě paní učitelky. Náplň a hračky se kterými si mohou děti hrát jsou natolik zajímavé a odlišné, že mnohdy náklaďáky a velká auta se kterými se nedá dělat nic jiného než jen jezdit stojí v koutku a odpočívají.Jsou dvě věci , vlastně tři které oceňuji na této školce nejvíce . První , že během mých společně strávených dní se synem ve školce jsem dokonale poznala prostředí kam jednou bude chodit a poznala jsem osobně i kuchařky uklizečky a i ostatní paní učitelky z vedlejšího oddělení kam jednou syn postoupí.Chování učitelek nemá chybu, jsou laskavé , děti se s nimi rádi mazlí a zárověň je respektují.Paní učitelka nemá ráda slovo rychle. Na nic se v této školce nespopíchá.A také musím říct , že ačkoliv máme ve starším oddělení postiženého kamaráda , nikomu z dětí nepřipadá nemístné dojít mu pro čistou plínu nebo mu nosit míčky aby je jim mohl zase házet. Přeji každé z nás aby se stali pro mš partnery a sobě aby nás tato školka na Lesné nezklamala.
Petra
  • 
12.2.2004 21:30:21
Školka je prý skvělá, anglická, budou otvírat i českou třídu. Zcela odlišný přístup než v klas. školce. Ale: Školné 18 tisíc
/měsíc při dopolední docházce.
  • 
12.2.2004 20:50:11
Školka je prý skvělá, anglická, budou otvírat i českou třídu. Zcela odlišný přístup než v klas. školce. Ale: Školné 18 tisíc
/měsíc při dopolední docházce.
michala
  • 
30.1.2004 16:03:40
Montessori školka, nyní i ZŠ, Hrudičkova ulice, Praha 4. Vyšší školné, ale skvělý program a lidi. Odkaz na int.
Petra s Aninkou, skoro 3
  • 
18.10.2003 12:24:11
To jste me trochu odradily, kolem me same negativni zkusenosti s klasickymi skolkami, tak premyslim o Montessori/ proverenou Waldorfskou mame moc daleko/. Mate nekdo dobrou zkusenost s modranskou skolkou? Pripadne vite-li o dobre skolce na Praze 5 a okoli, napiste. Dobrou skolkou myslim toto: Vychova neprilis autoritativni, spis partnerska s trvanim na hranicich /zadne buzerovani deti za ucelem zjednoduseni prace ucitelek/. Vstricnos a otevrenost k diteti i rodicum. Rozvoj poznavaci i citove slozky ditete. Vychova k empatii, smyslu pro kolektiv, ale i k samostatnosti a nezavislosti. atd. Jsem narocna, ja vim, ale nesverim sve dite ve veku "nasakave houby", kdy se tvori veskere zaklady kontaktu mimo rodinu, jen tak nekomu. Napiste. Diky.
Stáňa Silná,2 děti
  • 
17.1.2003 21:00:58
Seznam školek Montessori a podrobný článek o nich najdete v lednové Betynce.
Radka
  • 
16.12.2002 12:41:58
Mílo, neporadím ti, kde je Montessori blázko vašeho bydliště, ale jen tu potvrdím,, co zde už zaznělo. Není to pro individualisty. Náš syn chodil do Modřan a dopadlo to tak, žo po 14 dnech ho začali vyštípávat a nakonec po měsíci jsme ho vzali pryč. A náš syn je individualista, sice ne v tom, že by byl rád sám či byl konzervativní, to on přesně naopak, ale každopádně mu neseděl přístup, kdy cílem učitelek bylo, aby nikdo nevyčníval - děti sice samy rozhodovaly o tom, co budou dělat, ale jen ve velmi úzce vymezených mantinelech. Tvrdily nám tam, že syn je nezralý a na MŠ prostě nemá. Byly mutehdy tři, změnili jsme MŠ a od té doby jsme moc spokojeni, akorá ho jako vyspělejší dítě dali o třídu výš :)
Nikola, dcera 7 let
  • 
16.12.2002 11:11:28
Mílo, moje dcera navštěvovala Montessori školku a ani já ani ona jsme s ní moc nadšeny nebyly (ale to už jsem tu jednou psala). Nemyslím si, že je to systémem, ale tím, že tento způsob naší mladé nevyhovoval. Je také spíš individualistkou a tady si dovolím vyvrátit jednu z Tvých zřejmě mylných představ. Přestože je tento systém založen na individuálním přístupu k jednotlivci, globálně je veškerý přístup k dětem založen na jejich komunikaci s kolektivem a na utužování právě kolektivních vazeb. Měla jsem pocit, že se paní učitelky snažily vytvořit ze třídy jednu velkou rodinu. Na první pohled je to strašně fajn, ale skutečně to všem nevyhovuje. Jinak v Praze jsou co já vím tyto školky tři. Kromě již zmíněného Černého Mostu je jedna v Modřanech a jedna v Libuši. Hodně zdaru při výběru.
Míla, synové 3 a 2 roky
  • 
15.12.2002 21:48:16
O systému Montessori už jsem se kdesi dočetla a velice mne zaujal. Můj starší syn od září navštěvuje klasickou mateřskou školku a příliš mu nevyhovuje. Je velký individualista a společné hry a kolektiv ho vůbec nelákají a paní učitelky v tom velkém počtu dětí nejsou schopny se mu věnovat. Navíc je před ostatními dětmi dost napřed, klasické hry a hračky ho příliš nezajímají, potřebuje neustále vstřebávat nové vědomosti. Bohužel jediná školka se systémem Montessori o které vím je na Černém Mostě, což je pro nás pro každodenní dojíždění dost daleko. Nevíte někdo o podobné školce na Praze 8 popř. severně od Prahy?
  • 
17.7.2002 15:36:32
I ja jsem chtela zkusit tento styl vyuky, v 18 mesicich jsme se sla do jedne takove skoly tady v Kanade podivat, muj nazor na jejich metodu je: vychova osamocenych a velmi uspesnych jedincu, kteri budou mit uspech jako vudci osobnost, ale bohuzel kolektiv jim nic nerika, kazde dite je u sveho stolu a snazi se vykonat svuj ukol, ktery se lisi od jeho souseda, take nuceni k cistote, tedy se zbaveni plin pred vyspenim jedince samotneho me vadilo, bylo tam jeste mnoho dalsich detailu kvuli kterym jsem syna do teto skoly nezapsala.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 40 

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.