| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nadané děti 2

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 38 [Dalších 8 >>]
Milada.
13.7.2005 13:43:29
Jeno,

pokud si nekteri rodice uci navzajem sve deti, tak uz ty deti mohou davat do skoly a vyjde to nastejno, ne? Museji ty deti nekam odvest (odvezt) a tam se ty deti uci..

Milada
13.7.2005 13:26:40
Milado, myslím, že to - jako u všeho ostatního - chce od rodičů řádný kus zodpovědnosti a dostatečně ucelený, a ovšem i velmi realistický pohled na věc. Pochopitelně jestliže se rodič rozhodne své dítě učit doma a nezajistí mu dostatečné zapojení v kolektivu, tak zadělává svému potomkovi na dost velké problémy v pozdějším životě. Toto by se snad dalo tolerovat u "velkých" rodin, kde je více dětí (třeba sedm či ještě více; včetně adoptovaných...) - tam by byla ještě i přes izolaci od vnějšího světa možnost, že by se děti vzájemně naučily komunikovat (ale možná by jednou rodičům vyčetly, že se nemohly kamarádit s dalšími vrstevníky:-(). Kromě toho by podle mě měl mít rodič dostatek schopností své dítě učit: ne každý dokáže být celé roky s dítětem (dětmi) doma, a ještě po nich chtít, aby se to či ono naučily. Takže i v tomto ohledu by rodič měl být dostatečně sebekritický.
Ale myslím, že když se spojí určité předpoklady - schopný rodič, dobrá organizace práce, zapojení dítěte (dětí) v jiném kolektivech vrstevníků - že může jít o velmi účinný způsob výuky: schopný rodič zná své dítě lépe než leckterý kantor a ví, na co dítě "zabere", rodiče mohou zdůrazňovat ve výuce fakta či myšlenky, které se jim zdají obzvláště důležité pro život - a mohou tak účinněji ovlivnit formující se světonázor dítěte, zabrání se negativním vlivům "vynuceného" školního kolektivu počínaje šikanou a konče třeba ústrky za odlišné oblečení... Rodič má zcela jistě víc pod kontrolou vývoj svého dítěte v tom smyslu, že dítě víceméně nepřijde do styku s dlouhodobě trvajícím vlivem negativních, nemorálních či nespolečenských myšlenek (respektive je na rodiči, jestli rozhodne, zda do kolektivu "propagujícím" takové myšlenky dítě bude i nadále docházet nebo ne).
Nicméně přes tyto výhody bude domácí výuka pořádně perná práce a dost velká zabíračka pro rodiče... Já do toho osobně jít nehodlám, prostě proto, že vím, že bych to nezvládla. Mám syna hodně ráda, ale občasný odpočinek od něj taky potěší:-)))
M.
13.7.2005 12:55:15
Milado, taky to není povinnost, ale možnost pro rodiče, kteří to zvládnou, nebo mají na soukromého učitele. Někteří rodiče si vzájemně učí děti - jeden třeba učí angličtinu i děti od kamaráda, druhý na oplátku třeba práci s počítačem - dohodbnou se třeba na jednom dopoledni v týdnu a nemají problém.
Jinak myslim, že neni třeba, aby se učitel tvářil, že všechno ví - měl by mít základní přehled, vědět, kde se dají jaké informace najít, ale hlavně by měl být schopen "nastartovat" dítě, aby se naučilo v té oblasti rozvíjet i samo - takoví učitelé jsou DLE MÉHO NÁZORU úplně nejlepší deviza - pustí dítě v daném oboru dál, než kde jsou oni sami.
Milada.
13.7.2005 12:38:20
Jeno,

no a DS do vyssich rocniku, tak to uz pak opravdu nevim. Dejme tomu ta chemie, jak o ni psala Jaga tady: http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=1827391

Opravdu predmety typu chemie, sutrologie, biologie, chemicko-biologicka praktika, fyzika, anglictina apod..bych si ucit doma "nelajsla".

Milada
Milada.
13.7.2005 11:42:18
Jeno,

autisticke dite to neni. Je to dite, jehoz rodice prosazuji jakousi volnou vychovu podle nejakych knih (autorku uz nevim), dite napr. dlouho nevedelo, co je to NE. Nyni jiz rodice prozreli, ovsem dite, ktere do (asi) 5 let mohlo delat cokoliv, ted bude tezko poslouchat a na slova NE, NESMIS, dite nereaguje. Pisu o NE pri takovych situacich, jako kdyz dite bouchne svoji babicku tak, ze ztrati dech.
A s tou skolkou:
Dite proste reklo, ze do skolky nechce, navic melo ty popsane problemy v kolektivu a tak ho rodice do MS proste uz nedaji. A to prosim nemluvim o bezne MS, to dite navstevovalo Waldorfskou materskou skolku. To dite ma sourozence (mladsi sestru) na niz rodice uplatnili stejnou vychovu podle stejnych knih. Ovsem tohle dite je jine, je hodne a volna vychova tady funguje.
Takze matka je MD s mladsim ditetem, tak proc by toho starsiho neucila doma, kdyz on stejne do kolektivu nechce, ze.. :-((

Milada

13.7.2005 9:48:06
Milado, já mám mnohem optimističtější zkušenosti.

K Tvému příkladu - asi to bude dost výjimka a nevíme přesně, co má to dítě za problém (třeba nějakou formu autismu), ale je možný, že za čas dozraje a bude schopné v kolektivu fungovat. Možná, že než dojde do páté třídy, bude dom. vzděl. možné i do vyšších ročníků (myslím, že momentálně to k tomu směřuje). Samozřejmě průšvih by byl, pokud by dítě mělo problémy se začlenit kvůli tomu, že je něco v rodině špatně a domácím vzděláváním by se to ještě upevňovalo, to je jasný a měla by to podchytit kmenová škola (než dítě do domácího vzděl. přijme, nebo potom v průběhu). Jinak k možným řešením: v naší MŠ je postižená holčička, která se ze začátku bála všeho od dětí až po puštěnou relaxační hudbu - vyřešili to tak, že s holčičkou do školky chodila maminka - asi půl roku denně a pak postupně zkoušela na hodinu nebo dvě odejít... Ke konci roku už maminka doprovázela holčičku jen na exkurze a výlety.
Milada.
13.7.2005 9:21:54
Bernadeto,

neverim, ze vsichni rodice ucici deti doma (ted nemluvim o detech nadanych, mluvim o vsech detech ucenych doma) budou diteti kolektiv NEJAK zajistovat (napr. formou krouzku).

V breznu jsem napsala na Rodinu tento prispevek:

pred tremi dny jsem mluvila se svoji spoluzackou. Jeji svagrova ma syna a budou ho ucit doma, bo ten chlapec ma problemy v kolektivu, nechodi ani do MS, pry se tam pocuroval, pokakaval - nevim presne jake dalsi problemy jeste mel. Chlapec je predskolak. Na krouzky pry chodit take nemuze, ani ted nikam nechodi. Ja tedy nevim, nejsem zadny odbornik, ale myslim si, ze nez bych sve dite ucila doma, ZKUSILA bych se nejak ve skole domluvit, ZKUSILA bych najit nejakou skolu napr. s malym poctem zaku atp, ZKUSILA bych nejakou terapii u psychologu apod.. To by mi prislo jako normalni cesta, domaci skolu bych volila, az kdyz by vsechno selhalo.
Kdyz jsem kamaradce rekla, ze vim z Rodiny, ze nyni se domaci skola muze provozovat az do 5. tridy, tak z ni logicky vypadla otazka: Hm, to je pekny..takze ted bude 5 let bez kolektivu, a v 6. tride nastoupi a co kdyz se ty jeho problemy neupravi?? Tak moje svagrova pouze odsune chlapcovy problemy o nejakou dobu, kdy uz se to mohlo resit. Nejake setkavani s jinymi rodinami, co ucej sve deti doma? To take pochybuji, ze tato rodina bude delat, kdyz dite nemuze chodit ani na krouzky...

Tot prakticka zkusenost s rodici, volici DS.

Milada

bernadeta
  • 
13.7.2005 0:31:10
Velkou výhodou pro nadané děti je domácí vzdělávání, u nás povolené do páté třídy. V čr učí rodiče doma své děti asi v 300rodinách, výborné zkušenosti.S čím se děti ve škole moří 5hodin, doma je za dvě hodiny hotovo, navíc se dítě rozvíjí dle své potřeby. Kolektiv lze zajistit ve vhodném kroužku. B.
  • 
15.1.2005 17:59:36
Máme velmi nadanou (hudebně, výtvarně, slovně)3-letou dceru, která je samostatná, bystrá, zvyklá na diskuzi komunikaci atd.- asi rozumíte. Problém je se školkami. Kdo máte zkušenosti, mohli byste nám poradit kde v Praze jsou vhodné školky např. "dánského typu", ev. s výukou jazyků, hudby, malování? Díky moc. Mail: tokep@seznam.cz
Jana 2děti
  • 
3.3.2004 14:00:21
Máme čerstvé zkušenosti s nešestiletým prvňákem.Po půl roce školy zatím samé dobré.Ve školce se dcera nudila,neměla tam kamarády,nic ji nebavilo.Teď je to úplně jiné dítě.Paní učitelka nemá žádnou speciální vyučovací metodu,ale dokáže zaujmout všechny děti,pomalé i rychlejší,nadané i průměrné.Jsem ráda,že dcera do školy šla.Bylo to ale těžké rozhodování.Ve školce nám to nedoporučovali,v PPP ano,babičky tak napůl... Naše dcera nebyla zase tolik napřed.Písmena znala od 2 let,číst a psát se naučila v pěti.Plus občasné "úlety" např.detailní znalost dýchací a oběhové soustavy člověka v 5letech atd.Neumím si představit vámi popisované,mnohem "urychlenější" děti v šesti letech ještě ve školce.Nemějte z 1.třídy strach a dejte tam děti v nejvhodnější dobu,klidně o rok dřív.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 38 [Dalších 8 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.