Zuzana. |
• |
5.9.2002 22:14:44
Ahoj Monty, ahoj Leono,
Myslim, ze rasismus se projevuje tam, kde urcitou skupinu lidi jako jinou rasu pocitujeme bez ohledu na to, jestli je nejaky etnolog jako rasu definoval, ci nikoli. Kdyz me nekdo okrade, dobre si ho zapamutuji a pro priste se mu vyhnu, kdyz to bude prislusnik nejake mensiny, je velmi caste a velmi pudove, ze se napriste vyhnu i tem lidem, kteri vypadaji jako on, patri k jeho etniku. A to je zarodek diskriminace. Je to velmi prirozene a instinktivni. A prave proto je nutne byt bdely a sledovat takove tendence ve vlastni mysli i ve spolecnosti...byt ostrazity na kazdou zminku, ktera zacina slovy ONI jsou ?v predminule volebni kampani rekl jeden politik v televizi, ze by s Romy nechtel zit v jednom dome?nerekl, ze by nechtel zit s bezohlednymi Romy v jednom dome, nerekl, ze by zrovna tak nechtel zit s bezohlednymi Cechy v jednom dome, ze ostatne nikdo nechce zit s jakymikoli bezohlednymi lidmi v dome, to nerekl, takze tim neprimo sdelil, ze by ani s Romy, kteri, by byli slusni a mili, v dome zit nechtel. A to je diskriminace. Je sikovne schovana v mnoha sdelenich, ktera rikaji neco vseobecneho o urcite skupine lidi, vetsinou mensine, kdyz se pausalisuje a rika ONI jsou. Samozrejme chapu argument nekoho, kdo zil se stovkou Romu v dome a vsichni delali bugr, ale pokud rekne, ze uz s Romy zit nechce, diskriminuje tim vsechny slusne Romy, i kdyby jich bylo na svete jen par. A prave takovy pristup k veci byl v dejinach zakladem kazde rasove diskriminace, kazdeho vyhlazovani mensin. Nerasisticke by bylo sdeleni, ze uz s zadnymi lidmi, kteri delaji v dome kraval, nikdy bydlet nebude. Ale ani ja nejsem jina. Moc dobre vim, s jakou etnickou skupinou jsem uz udelala jen ty spatne zkusenosti ( a tim ted nemyslim Romy) a vim, jak jsem predpojata, pokud prislusniky toho urciteho etnika nekde jen vidim. Jaky mam na ne nazor, aniz bych je osobne znala. Je to tak instinktivni a prirozene a proto TAK NEBEZPECNE, dat tomu pruchod. Musime byt vsichni bdeli nejen osobne, ale hlavne ve verejnych sdelovacich prostredcich a vsechny takove vyroky vcas zastavit. |
Lida a 2holky |
5.9.2002 11:57:49
Monty,
moc hezky si to napsala. Souhlasim naprosto ve vsem. "Stareho psa novym kouskum nenaucis". |
4.9.2002 20:08:00
Vždycky, když slyším nebo čtu něco o tom, jací jsme rasisti, musím se nad tím pozastavit... a abych byla upřímná, taky trochu pousmát.
Rasismus je - podle Slovníku cizích slov - názor o nerovnosti ras, obvykle v souvislosti s nadřazováním některé. Ani skinhead, který vezme do ruky baseballovou pálku a půjde ztlouci Roma nemůže být rasistou, protože Romové NEJSOU příslušníky jiné rasy. Patří ke stejné lidské rase - indoevropské - jako my "bílí". Negativní vztah k Romům bych tedy asi správněji nazývala xenofobií, nikoli rasismem. Myslím, že by bylo na místě konečně říci, že prakticky nikomu (snad kromě hrstky neonacistů a podobných typů, kteří mají v hlavě vykradeno) nevadí, jakou mají Romové barvu pleti, ale jejich chování ke zbytku společnosti. Ovšem, současná situace je podle mého názoru pouze důsledkem nesprávných rozhodnutí v minulosti. Za první republiky, pokud je mi známo (a co vím od svých příbuzných - pamětníků) s Romy žádné problémy v širším měřítku nebyly. Když přijeli do nějaké vesnice se svými vozy, obyvatelé "zajistili" slepice a ostatní majetek, a když byl takový kočovný Rom chycen při loupeži, šel na určenou dobu do vězení jako každý jiný. Komunisté Romův vozy vzali a v rámci proklamované všeobecné rovnosti je začali nutit žít tak, jak nebyli zvyklí (jistě, zjednodušuji, není totiž myslím nutné popisovat celou genezi této historie); dali jim byty v novostavbách, aby se "asimilovali", ale zároveň - paradoxně - také hojné sociální dávky, protože Romové se, pokud jde o budování komunismu PRACÍ asimilovali jaksi pomalu a nechat je bez prostředků automaticky znamenalo zvyšovat už tak dost vysokou romskou kriminalitu atd. Neakceptováním specifik tohoto etnika pak logicky došlo k tomu, k čemu došlo. Malá část Romů se přizpůsobila "novým podmínkám" a začala opravdu žít tak, jako "bílí". Většina zůstala na "svém", tedy na úrovni oněch dvacátých let minulého století. Není se čemu divit, vždyť měli na "asimilaci" jen nějakých 50 let, a to je zatraceně málo na to, aby se z nějakého etnika podařilo "eliminovat" to "špatné" (z hlediska společnosti). Je třeba pochopit, že Romové mají opravdu jinou mentalitu a jiné představy o tom, co je to "kvalitní život". Nemá smysl jim cokoli vnucovat; na druhé straně ale také nelze Romům donekonečna ustupovat a praktikovat jakýsi "pozitivní rasismus". Myslím, že je potřeba jasně stanovit - tady je občan a tady je zákon; tady je občan a tady pravidla občanského soužití; kdo nebude akceptovat zákon, bude potrestán, ať se jmenuje Novák, Lakatoš nebo třeba Wong-Hue. Vykradeš byt? Půjdeš do vězení. Nepracuješ? Dostaneš podporu v rámci daném zákonem, a až na ni ztratíš nárok, starej se. Pozitivní diskriminace je cesta do pekel. Je pravda, že si za to my "bílí" můžeme sami. Stejně jako kdysi otrokáři nutili pracovat černochy, kteří na to nebyli zvyklí (uvědomme si, že v Africe mj. roste po celý rok jídlo na stromě, takže domorodci neměli moc velkou motivaci k "průmyslové revoluci" - opět úmyslně zjednodušuji), byli Romové nuceni k něčemu, co neznali a znát nechtěli: školní docházka, práce, setrvávání na jednom místě po celý život atd. Logicky se naučili parazitovat na společnosti, která se k nim zachovala takto necitlivě. Kdyby nás teď někdo naložil na loď a vysadil v Asii na rýžových polích, zřejmě bychom nejednali o moc jinak. Bohužel, není už vhodná doba na to, abychom Romům zase vrátili kryté vozy a vystavili "cíkánské knížky". Budeme se zřejmě - my "civilisté", kteří legislativně nic nezměníme - muset smířit s tím, že Romové jsou takoví, jací jsou, a tedy potencionálně nebezpečnější pro naše majetky (a nervy) než třeba Vietnamci. :o) Bydlela jsem svého času na Žižkově a pak i v Nuslích; zrovna v místech, kde je koncentrace Romů dosti značná. Problémy jsem s nimi neměla. Možná jsem měla štěstí, že v případě hrozícího střetu přistoupili na mou "hru": jsme rovnocenní partneři, neboť nejsem rasista, ale to znamená, že na tvou sprostou invektivu odpovím stejnou mincí a tvé omezení mých vlastnických práv ohlásím na policii. Ty máš právo udělat totéž. Asi to nefunguje univerzálně, ale nic lepšího mne zatím nenapadlo... |
Leona, 2 děti - 13 a 4 roky |
4.9.2002 16:26:50
Samozřejmě, že i mezi bílými (ale i žlutými, černými, rudými...- prostě MEZI všemi etnikami) se najdou matky, které hulí a plkají na písku, místo aby dávaly pozor na to, že jejich Pepík právě rozdupal autíčko Aničce, nebo že si strčil její lopatičku či bábovku do kapsy, případně že sbalil všechny hračky ostatních dětí a odmítá je vrátit.... Ale když to tak vezmu, tak mezi "bílými" je taková 1 matka z co já vím, dejme tomu z XY ostatních, zatímco u romů je to obráceně - 1 matka slušná na těch XY klasických.... Abych pravdu řekla, neznám ve svém okolí žádnou takovou, která by se neroztahovala, jako by hřiště patřilo jen jí, která by si plácala bábovičky místo pokuřování, nedokážou nic jiného, než jen hulákat po sobě a svých dětech a když už vstanou, tak proto, aby místo vysvětlování svému dítěti nřezaly... :-((( Toť vše - těžko mne někdo přiměje je respektovat, když se nezačnou chovat jinak.
|
Karla |
• |
4.9.2002 14:05:06
Jo, máš pravdu Sally, ale na rozdíl od USA jsme nejezdili do Indie a nelovili po pralesích Cikány aby nám dřeli na plantážích. Oni Cikáni k nám přišli jako kočovný národ, kdežto černoši neměli na vybranou.Takže vlastně jim máte za těch 200 let otroctví pořád co splácet, jak se do lesa volá tak se z lesa ozývá. A protože nemůžeš slyšet můj tón, nemyslím to nijak zle, ani to není útok proti Tobě. Ahoj
|
4.9.2002 13:53:30
Co je to za blbost hned ze začátku tohoto příspěvku? Se mnou chodily do základní školy - pravda, již před 30 lety i cikánské děti a naopak moji dva "bílí" spolužáci, kteří nestíhali výuku a byli přeřazeni do zvláštní školy, nakonec bez problémů nastoupili na střední školu a ukončili studium maturitou! Jde jenom o motivaci.
|
Martin |
• |
4.9.2002 13:33:50
Ne, problémem není nedostatečné vzdělání tohoto etnika, konkrétně z těchto důvodů:
a) existuje část majoritního etnika, která má vzdělání odpovídající minoritě. - musím uznat, že jich je celkově významě menší podíl v rámci celku, b) přes své nedostatečné vzdělání se tato část majority obvykle nechová popsaným způsobem - viz. původní článek. c) osoba s chováním jež není akceptovatelné pro společnost je většinou společností odmítána (důvodem neakceptovatelnosti je často morálka dotčené osoby - proč není vhodné krást, když je to tak snadné? -) Rád bych znal Váš názor na vznik právního kódu z kódu morálně-etického (desatero přikázání - trestní právo) |
Zuzana. |
• |
3.9.2002 7:34:43
ahoj Klaro
myslim, ze rozdelovani lidi podle veku, prijmu ci narodnosti a vyhodnocovani ruznych aspektu jejich chovani se hodi do sociologicke studie, ale ne do popularniho clanku. Napsat o tom, ze deti na pisku kradly a vyzdvihnout pri tom jejich etnickou prislusnosti, je podle meho nazoru rasisticke. Nehajim deti, ktere kradou ani matky, ktere na ne kaslou, nesouhlasim jen s tim, aby se poukazovalo na to, k jakemu etniku patri. Kdyby se totiz jednalo o Cechy, tak by takovy clanek ani nebylo mozne napsat, jeho nazev by musel znit absurdne Ceske deti v presile, takze nesmysl..takovy clanek by byl o tom, ze mezi nami jsou i neukaznene deti a matky, ktere na ne kaslou a kouri jim pod nos a bylo by opravdu absurdni zminovat v kazde vete to, ze to jsou Cesi. Tim chci rici, ze v popularnim clanku lze souvislost chovani s etnickou prislusnosti ucinit JEN tehdy, kdyz ti lide patri k MENSINE a prave to je korenem KAZDEHO RASISMU. Kluk, ktery mi pred lety ukradl na pisku kolo, zustal jen tim klukem ze sousedniho baraku, kteremu jsem se od te doby vyhybala. Nemohla jsem kvuli tomu zavrhnout vsechny CESKE KLUKY nebo dokonce vsechny CECHY a vyhybat se jim, jen z jednoho prosteho duvodu, ze Cesi byli ve VETSINE. Kolektivni vinu lze uplatnit jen na mensine. Kdyz se po roce 89 otevrely hranice, jeli jsme vandrovat do Rakouska do Alp, skoro v kazde trafice tam byl cesky psany napis NEKRADTE TU. Citila jsem se velmi ponizena. |
Mirka, 1 dítě |
2.9.2002 17:52:59
Můžu tě uklidnit - u nás Romové nejsou, ale chování nájemníků je stejné, ne-li horší...představ si rodinu, která ve dvougarsonce bydlí v pěti lidech se čtyřmi agresivními vlčáky, které NEPOUŠTÍ ven...tedy vůbec - ani vyvenčit...další, která, když jim přes léto zplesnivěla linka v kuchnyni, naskládala shnilá prkna do společného sklepa, protože "stejně chceme ten sklep nechat vyklidit na společný náklad"...máme tu i rodinu, která měla - domněle - jen jedno dítě, velice pěkného kluka...teprve, až začalo kamarádce "cosi" prosakovat ze stropu, zjistili jsme, že mají děti dvě - to starší, mentálně postižené, je prostě zamčené v pokoji a nesmí z něj ven...o zdejších "nezaměstnaných" jsem už psala několikrát. Takže to zdaleka nejsou jen Romové nebo Cikáni atd...Mimochodem - mezi sebou si drží pořádek, aspoň ti pořádní, co žijí podle jejich pravidel a v rámci komunity. Když moje babička přestala chodit, přijela jsem k ní po dvou týdnech a zjistila jsem, že má vypráno, uklizeno, nakoupeno - a ona to naše snědá spoluobčanka - prý "svoji paní učitelku ráda obstará"...takže asi je to v lidech - nikoliv v barvě...
|
Leona, 2 děti - 13 a 4 roky |
2.9.2002 7:57:34
Zrovinka včera si můj syn balil a posepisoval učebnice do školy. A představte si, že měl i několik knih po romském chlapci právě z našeho domu. A co myslíte????? Jak tyto původně NOVÉ knihy, které byly označeny jako nové, tedy 0 dopadly na konci roku po jeho používání????? Většino byl jejich stav hodnocen písmenem C - to taky o něčem svědčí...
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.