| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Šikana ve školce

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 62 [Dalších 12 >>]
  • 
3.10.2002 22:50:34
ŠIKANA VE ŠKOLCE – část druhá

Děkuji všem zúčastněným za jejich názory a pokusím se doplnit další údaje – tam kde vznikly nejasnosti.

Dánskou školku jsme si nevybrali kvůli tomu, že nabízí „ extrabuřty “, ale proto, že je nejblíž a je na našem sídlišti jediná. Je to školka státní. Do blízké základní školy ( rovněž jediné ) odcházejí děti z naší školky a ještě z jedné, jejíž kvalita je také nevalná. Proto děti, se kterými teď syn chodí, budou později i jeho spolužáci na základní škole. To mi připadá jako pozitivní věc. Chodí sem i jeho nejlepší kamarádka, se kterou kamarádí v podstatě od narození. Její rodiče jsou naši dobří přátelé a hodlají se ve věci také angažovat. Do školky by měly později chodit i mladší děti z obou rodin.

Obávám se , že při přemístění syna do jiné školky budu mít velké potíže s docházkou do zaměstnání. Pracuji na místě, kde jsem pracovala už před mateřskou - nyní na malinký úvazek, ale od příštího podzimu jsem chtěla alespoň na poloviční.Bohužel je nutné být v práci do 7:30 hod., případně do 8:00 hod. – jinak tam nebudu moc platná. Do práce dojíždím 50 minut – když jezdí metro. Pokud bych vozila děti do školky a později dokonce jedno dítě do školky a druhé do školy – nedá se to zvládnout. Problémy bych ovšem měla i ve školce stávající. Otvírá totiž v 7:00 hod.. Snažila jsem se navrhnout změnu na 6:30 hod., ale paní ředitelka není ochotná udělat anketu mezi rodiči, zda by měli zájem. ( Pokud by se přihlásilo málo rodičů – pochopím to ).

Přesto s přemístěním počítám.Už se mi podařilo získat místo ve školce relativně nepříliš vzdálené (na doporučení mojí příbuzné ). Je to čtyři stanice autobusem a kus pěšky – druhým směrem, než je moje cesta do práce.

Uvažuji dokonce i o možnosti zůstat doma i po skončení mateřské, ale naše finanční situace by byla asi velmi neradostná.

V jedné reakci se objevilo, že školku příliš kritizuji. Ano, ale jen zde na internetu a v dopisech pro úřady. Ve školce se jen ptám, ale na moje otázky se mi nedostává odpovědí.

Něco k financování. Školné na měsíc 200 Kč dopoledne, 300 Kč celý den při libovolném počtu dní v týdnu. Stravné 22 Kč na den ( platit jen do oběda nelze ). SRPŠ 600 Kč na půl roku – tzv. na zábavu dětí.

V souvislosti s naší školkou mě napadá jedna velmi důležitá poznámka, která zde ještě nepadla. Ve školce jsou tři třídy. Dvě obyčejné, jedna nadstandartní s příspěvkem do Klubu rodičů 1000 Kč měsíčně. Můj syn sem loni několik dní chodil, když byla většina dětí na školce v přírodě.
Třída je vybavena počítači, hudebními nástroji, krásným nábytkem, Týden co týden se zde koná jedna nebo dvě akce. Od začátku září botanická zahrada, knihovna, jízdy na koních, výlet do divadélka, kouzelník ve školce, nyní bude další divadélko ve školce. Bohatý program, že ?
Se třídou spolupracuje mnoho odborných pedagogů ( jóga, počítače, angličtina, flétna, country tance, keramika, balanční míče ). U nás flétna a angličtina nevalné úrovně – pokud se vůbec konají. Zřídit keramiku není možné.
Na zahradě je pro děti z tohoto oddělení k dispozici mnoho kol a koloběžek.
Děti z této třídy skutečně jezdí na výměnné zájezdy do Dánska. Proto dánská školka.
Prostě rozdíly mezi obyčejným a nadstandartním jsou zde propastné.
Někdo namítne, proč neušetříme peníze a nepřesuneme dítě do této příkladné třídy. Odpověď je jednoduchá. Příčí se mi podporovat lumpy. Za peníze navíc funguje všechno, bez nich nic ?

Když syn do školky před dvěma lety nastoupil, byli jsme vcelku spokojeni. Měl milou paní učitelku, ve školce pracoval mladík na civilní službě, který miloval děti a uměl to s nimi. O SRPŠ jsme se příliš nezajímali, neměli jsme ještě zkušenosti, kolik akcí očekávat.
Dnes má mladík už po vojně a paní učitelka začátkem roku náhle těžce onemocněla. Od té doby to jde ve školce od deseti k pěti.
Máme ještě určitou naději, že se naše paní učitelka vrátí ( už je to s ní lepší ).
Hlavní příčinu našich potíží spatřuji v osobě paní ředitelky i nové paní učitelky, která jí jde na ruku.

Máte-li chuť , napište své další názory. Rádi si je přečteme. Pokud někdo z vás zná dobrou školku na Praze 4 nebo 10, prosím, doporučte. Až bude mít náš příběh nějaké rozuzlení, ozveme se .

Jitka

D.H.
  • 
2.10.2002 8:18:30
Můj syn chodí již od 2,5 let do "normální" školky (nechodí do Dánské školky).S manželem jsme měli vždy jistotu, že synovi se dostane maximální pozornosti a péče.Školka také organizuje každou chvíli návštěvu kina,divadla,maškarní přehlídky apod.Chci tím poukázat pouze na to, že kdybych já byla v situaci maminky, která psala článek "Šikana ve školce", ani vteřinu bych neváhala své dítě přeložit do jiného předškolního zařízení.Není přece možné, aby se padagog choval takto k bezbranným dětem.
Helena, dva kluci
  • 
1.10.2002 7:57:14
Mili rodicove predskolaku, do takoveto skolky / kde mely ucitelky rozum a nenutily deti spat, a kam rodice kdykoliv mohli na navstevu /jsme chodili tesne po revoluci ,a nikdo tomu nerikal danska skolka. A pani reditelka se tim nijak nevytahovala, bylo to normalni lidske jednani s malymi detmi. Seberte syna a radeji dojizdejte,pro vas to mozna bude slozitejsi,ale synovi se ulevi, ne? Ucitelky, ktere si mindraky leci na petiletym klukovi,jsou nebezpecne svemu okoli a bylo by skoda, kdyby to odskakalo vase dite ..ze zkusenosti vim, ze vyborna reditelka nemusi mit vzdy vyborne ucitele. Bohuzel s temi penezi, co muze ucitelkam nabidnout,nemuze delat zazraky. Ale SPATNA reditelka ma temer vzdy i spatne ucitele.Ti dobri odejdou . Hodne stesti.Helena
Radka U
  • 
1.10.2002 7:14:31
Pokud jde o státní MŠ, určuje výši školného městský (obecní) úřad, ke kterému toto zařízení přináleží.Např. v našem cca 20tis. městě je to 150,-/měs., a to bez ohledu na to, zda dítě chodí celý měsíc, či zda je týden či dva nemocné.Neplatí se pouze v případě, že dítě odhlásíte na celý měsíc (prázdniny a pod.).Stravné bude záviset na tom, zda dítě chodí po obědě a nemá odpol.svačinu, nebo ve školce spí.Už to tu někdo psal (u nás cca 350,-/měs.).Pokud dítě není přítomno (nemocné a pod.), stravné se vrací.Akce jako divadlo, kino,exkurze,plavec.výcvik, výlety a pod. se u nás platí zvlášť.Dobrovolně rodiče dávají 100,-/pololetí na hračky (ty děti mají pak pod školkovým vánočním stromkem a k MDD a zůstávají v MŠ).Pokud je akce větší -výlet a pod., je potom v šatně vyvěšeno vyúčtování.
I když jsou také rodiče, kteří, jak píšete, dávají nemocné děti do MŠ(a bohužel to nejsou jen ti pracující), není to jen tím, že je tam vyšší koncentrace nemocí.Je to prostě kolektiv a bez nemoci zase není imunita.Stejně jednou dítě do kolektivu musí a je pravda, že ne každé je příchodem do MŠ nemocné.Náš syn chodí do kolektivu od 1,5 roku (jesle, MŠ) a ve svých 5,5 letech ještě neměl antibiotika.Byla sem tam rýma či neštovice.
Záleží, samozřejmě, na každé MŠ a hlavně lidech v nich, ale zase na druhou stranu je to zařízení pro děti a hlídané hygienou.Do mateřských center také mohou přijít dospěláci s rýmou, zase je to v lidech.
Ještě poznámku - ZŠ je povinná, proto se tam neplatí školné, tedy v té státní.
Přeji šťastnou ruku při výběru!
Míša, Junior *97, Beruška*2006
1.10.2002 6:45:20
U nás je školné taky 200,- Kč za polodenní a 300,- za celodenní docházku. Stravné si přesně nepamatuju, protože se každou chvíli mění, ale je to zhruba 25,- Kč za den.
Při školce funguje Klub rodičů, členský příspěvek byl vloni 600,- Kč/rok. Podotýkám, že klub opravdu funguje - byl zakládán proto, abychom jako občanské sdružení mohli získat od města příspěvek na obnovu zahrady (klobouk dolů před tou maminkou, která to dokázala vypapírovat). Účetní zpráva visící před koncem školního roku na nástěnce, aby se s ní mohli seznámi opravdu všichni rodiče, je samozřejmostí. Většina z těch 600,- Kč jde přímo zpátky k dětem v podobě divadýlek (nejméně jedno měsíčně), výletů, dárků k Vánocům a Velikonocům, masopustních koláčů atp. Jen asi 7% z té částky šlo jinam - třeba na kytky pro paní učitelky ke dni učitelů.

Pro Sosnu - pochopitelně školkám nestačí na provoz to 300,- korunové školné. Mám dojem, že fungují na podobném systému jako školy a že jejich zřizovatelem je obec (městká část). Narozdíl od školy ovšem na přijetí do školky není právní nárok, tedy dítě nemusí přijmout ani školka, kam podle bydliště "spadá".
Nevím, odkud jste, ale v Praze na různých místech fungují všelijaké kluby pro děti, jejichž maminky jsou na mateřské dovolené. Jejich náplň se školce občas dost podobá, děti tam chodí zpravidla jednou za týden na dopoledne a ceny jsou pochopitelně nedotované. Syn do podobné školičky chodil od 2,5 roku a stála asi 140,- Kč za jeden den. Je pravda, že tyhle školičky jsou většinou zaměřené na menší děti, jako příprava na "velkou" školku. V YMCE fungovalo i něco pro větší děti, jmenovalo se to tuším Sovička, tam chodily děti tak pětileté, ale jestli funguje i letos, nemám tušení.
  • 
1.10.2002 2:28:35
Naše školka stojí 200 Kč měsíčně, pokud chodí dítě po O. nebo 300 Kč, pokud tam spí. Za obědy platíme 26 Kč na den. Pokud je nějaká akce (divadélko, kouzelník) platí se asi 20 Kč. Žádný fond SRPŠ se nekoná.
Co se mateřských center týče, je to různé, většinou se cena pohybuje mezi 25 Kč - 40 Kč za den. Také bývají různé permanentky, např. zaplatíte 9 návštěv dopředu a 10. máte zdarma apod.
Zdraví Dana
Květinka
30.9.2002 19:10:07
Ano, výběr školy a školky mi připadá jak výběr porodnice. Když si přečtu komentář k leckteré porodnici, tak to vypadá, jako by ta porodnice byla oázou pochopení a svobody rozhodování, a prakticky to přitom vypadá tak, že filozofie porodu je velmi neměnná a direktivní a oslňující údaje v komentáři jsou jen kulisa.
  • 
30.9.2002 18:39:30
Myslím si, že problémem není určitý typ výchovné a vzdělávací metody, nýbrž lidé kteří to předstírají na jedné straně a přístup rodičů na druhé. Smutné je, že jenom hrstka rodičů má natolik pevné sebevědomí a úpřimnou starost o vývoj svých dětí; jinak by takových rádoby učtelek ve školkách moc nebylo. Nevím jaký je ten dánský typ, ale zásadní věci jako je přehled účetnictví, konstruktivní diskuse a slušné chování by měli být tím nejzákladnějším. Náš pětiletý syn chodil nejdřív do školky v Německu a teď je tady v Holandsku od čtyř let ve škole. Všude však platí, že s ředitelem (kou) je možné otevřít jakékoliv téma a učitelky (učtelé) jsou otevření. A typů škol je tady opravdu hodně.
Mirka, 1 dítě
30.9.2002 17:00:17
Přechod dítěte do jiné školky bych viděla jako jedinou rozumnou věc, nikoliv jako nějaký "ústup" - dítě a jeho pohoda je přece mnohem důležitější, než pocit rodičů, že něco "vyhráli".
600,-Kč na SRPŠ bych moc nerozebírala - v textu se píše, že se konala nějaká odpoledne, kde maminky pily kávu - platily ji? Kolik jich bylo a kolik káv si daly? Kolik pastelek, papírů a stavebnic školka nakoupila mimo dotace? Jaké dárky děti dostávaly a kolik? Jinak metoda - jak píšete - dánská - mi připadá hodně podivná...pokud děti opravdu chodí nahodile, není možný nejen program, ale upřímně - u vás rozhodují vaše dvě ratolesti, co budete dělat a kdy např. půjdete na nákup? Asi ne - děti se doma odmalička podřizují v rozumné míře rodibě, a tak by to mělo být i ve školce...v naší školce paní učitelka potichu četla "nespavcům" pohádky - ti leželi blíže ní a poslouchali, zatímco zbytek dětí spal - ale bez vyjímky musely být na lehátkách.
Květinka
30.9.2002 15:54:56
Paní Hrušková, Vaše přání individuálního přístupu pro Vašeho synka je hezké a máte na něj právo, ovšem asi ho žádáte po špatné školce. Ono je teda lehké radit, že? Proto moje věty berte s rezervou... Já osobně bych neměla nervy na to všechno dítěti vyhádávat, to nedělá dobrotu a dítě to cítí, že je napětí v ovzduší. Raději bych vybrala klidně vzdálenější i dražší nebo naopak obyčejnější školku s milými učitelkami, co mají opravdu rády děti, kam bych mohla dítě dávat s důvěrou. Možná lepší školka s pevným režimem a nikoli volným příchodem a odchodem, vždyť jedině tak se dá s dětmi naplánovat procházka, výlet, návštěva vedlejší školky nebo divadla. Když se čeká pořád na místě, zda ještě někdo nepřijde nebo už někdo neodejde, tak se plánovat moc nedá. S těmi penězi tomu nerozumím, jak jste to myslela, v soukromých školkách se přece normálně platí školné ve výši několik set měsíčně. A v každé školce se vybírá na stravné, tak jestli platíte za půlrok 600 korun, tak to je spíš málo než hodně. Ale vy jste asi stravné na mysli neměla, vy jste myslela výdaje za zábavu dětí, nebo ne? Něco taky stojí pastelky, barvy,papíry, na které děti malují, a tak, to je asi právo školky si něco vyúčtovat. Máte asi na tuhle školku moc velké nároky a s těmi učitelkami je to nějaké nekomunikativní a neklidné - možná by třeba ocenily, kdyby jste je spíše než kritizovala více chválila a ocenila, co bylo prima - pak by se snažily Vám dát více individuální vstřícnosti. Nebo opravdu není co pochválit? Tak to tedy šupem rychle do jiné školky. Z jalové krávy tele nevymámíte, že. Mějte se moc hezky, dobré rozhodnutí, a ať jsou Vaše děti šťastné.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 62 [Dalších 12 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.